Πάμπλο Φορνάλς: Θέαμα και ουσία (vids)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πάμπλο Φορνάλς: Θέαμα και ουσία (vids)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον 22χρονο που έκλεψε την παράσταση με τη γκολάρα του απέναντι στην Μπιλμπάο, θυμάται «τεμάχιά» του στο παρελθόν και στέκεται στα κοινά με τον Καθόρλα.

Η σεζόν 2016-17 έφτανε στο τέλος της και το αγγλικό FourFourTwo κατέγραψε τα μεγαλύτερα «λαβράκια» που μπορούσε κάποια ομάδα από το Νησί να αποκτήσει από την Ισπανία. Ο Πάμπλο Φορνάλς φιγουράριζε στο νούμερο ένα. Έχοντας κάνει καταπληκτική χρονιά με τη Μάλαγα, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε 6 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ σε 32 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα, ο ταλαντούχος Βαλενθάνος είχε μπει στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Μεταξύ τους ήταν και η Άρσεναλ, η οποία αναζητούσε έναν παίκτη στη θέση του Σάντι Καθόρλα, ο οποίος βίωνε το δικό του Γολγοθά. Τελικά, ο Φορνάλς όχι μόνο δεν έφυγε από την Ισπανία, αλλά έναν χρόνο και κάτι μήνες μετά παίζει συμπαίκτης του Καθόρλα και το όνομά του απασχολεί όλη την Ισπανία.

Αιτία φυσικά αποτελεί το ασύλληπτο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, η ασίστ του στο τρίτο γκολ, αλλά και η ντρίμπλα του, που έκανε τους τηλεθεατές να περιμένουν με αγωνία το... replay. Και έχοντας απέναντί του όχι κάποιον παίκτη της σειράς, αλλά τον Ινίγο Μαρτίνεθ, τον κορυφαίο αμυντικό της Μπιλμπάο. Όσον αφορά το τέρμα της χρονιάς, ο ίδιος εξήγησε: «Η μπάλα ήρθε σε μένα κάνοντας γκελ και σούταρα χωρίς να κοιτάξω. Ο Ουνάι έπαιζε μακριά από τη γραμμή του συχνά και εκτέλεσα χωρίς καθυστέρηση. Πήγε γκολ, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει στην τελευταία σειρά των καθισμάτων του Σαν Μαμές!».

Μολονότι αυτή τη φορά το παράκανε, ο Φορνάλς δεν διστάζει να προσφέρει στο κοινό των ομάδων του γκολάρες. Έφυγε από τη Μάλαγα έχοντας τη φήμη του εκτελεστή από απόσταση, όπως είχαν αντιληφθεί από πρώτο χέρι οι κοντοχωριανοί της Σεβίλλης, οι συμπατριώτες του της Βαλένθια με εκείνο το μονοκόμματο σουτ πριν η μπάλα σκάσει στο έδαφος, ή οι άμοιροι της Λας Πάλμας -αμυντικοί και τερματοφύλακας- που ακόμα ψάχνουν να βρουν πώς η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα τους. Δείτε και θα καταλάβετε.

Παράλληλα ωστόσο αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή πολύ διορατικό στην τελική πάσα. Από εκείνους που βγαίνουν τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά αν έχουν την ευκαιρία να περάσουν το τόπι σε συμπαίκτη που θα βρεθεί προ κενής εστίας, θα το κάνουν κι ας μετρήσουν στην τελική σούμα ένα γκολ λιγότερο. Ο Φορνάλς πέρυσι βοήθησε πάρα πολύ την Βιγιαρεάλ να βγει στο Europa League, φτάνοντας τις 12 ασίστ σε 35 ματς και προσθέτοντας 3 γκολ. Ήταν μαζί με τον Μέσι και τον Σουάρες πρώτος σε ασίστ σε ολόκληρη την Ισπανία.

Ο 22χρονος παίζει σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, στα άκρα, σε πιο ανασταλτικό ρόλο, ή σε πιο προωθημένο, μπορεί να προσφέρει λύσεις παντού και με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση, αλλά το πώς θα βοηθήσει την ομάδα του. Διεισδυτικός, εκρηκτικός, με εξαιρετικές επαφές με τη μπάλα και γκολάρες που κόβουν την ανάσα, αλλά έχοντας παράλληλα τη σωματοδομή και την φυσική κατάσταση να υποστηρίξει πιεστικές στρατηγικές πρέσινγκ. Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούσαν ότι ο Φορνάλς θα βγάλει τελικά εισιτήριο για τον λαμπερό κόσμο της Premier League. Η ρήτρα των 12 εκατομμυρίων ευρώ, άλλωστε, μόνο απαγορευτική δεν ήταν.

Τελικά, το πρότζεκτ που τον έπεισε ήταν αυτό της Βιγιαρεάλ και μάλιστα πίεσε ο ίδιος την ομάδα του να τον παραχωρήσει εκεί, βοηθώντας ώστε να καλυφθεί με διαδικασία-εξπρές το ποσό της ρήτρας. Ήταν μία από τις περιπτώσεις στις οποίες πίστεψε πολύ η διοίκηση για τη νέα εποχή της Βιγιαρεάλ, η οποία τα τελευταία χρόνια χτίζεται σωστά και μεθοδικά, κάνοντας μάλιστα τον Νταν Πλάμλεϊ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και ειδικό σε θέματα ποδοσφαιρικής οικονομίας να δηλώσει πως «η Βιγιαρεάλ αποτελεί μοντέλο για το πως πρέπει να λειτουργούν τα μικρά κλαμπ και δείχνει την σημασία του να έχεις έναν ιδιοκτήτη που να σκέφτεται το μέλλον».

Η περσινή σεζόν τον εκτόξευσε και η γκολάρα του απέναντι στης Βάσκους έχει κάνει ξανά τους Ισπανούς να συζητούν για την προοπτική της εθνικής. Ο Φορνάλς έχει φορέσει το εθνόσημο της ανδρών, το 2016 σε ένα φιλικό ματς με την Βοσνία, όμως στη νέα εποχή του Λουίς Ενρίκε, με την αποχώρηση του Ινιέστα και του Νταβίντ Σίλβα, δείχνει ότι έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά να εξελιχθεί σε ένα γρανάζι για τη Φούρια Ρόχα. Πέρυσι, ήταν εκείνος που υπέγραψε την πρώτη νίκη της ομάδας του στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, εκτελώντας με τρομερή λομπίτσα τον Κέιλορ Νάβας στο 87'. Η έφεσή του λοιπόν στις γκολάρες δεν είναι τωρινό φαινόμενο, ούτε αποτελεί εξαίρεση. Το σημαντικό όμως είναι το όλο «πακέτο», εκείνο που δείχνει έτοιμο να τον οδηγήσει ψηλά.


Φέτος, στις προπονήσεις και στους αγώνες έχει την ευκαιρία να δουλεύει με έναν άνθρωπο που μοιάζουν να έχουν αρκετά κοινά. Ήταν τη σεζόν 2008-09, όταν ο Σάντι Καθόρλα οδηγούσε τη Βιγιαρεάλ στο 1-4 επί της Μπιλμπάο στο Σαν Μαμές, έχοντας γκολ και ασίστ, όπως ο Φορνάλς στο φετινό 3-0. Ο 22χρονος είχε πάρει για αρκετά αγγλικά ΜΜΕ το χρίσμα του αντί-Καθόρλα, όταν το όνομά του είχε συνδεθεί με την Άρσεναλ. Ο Καθόρλα τελικά επέστρεψε φέτος στο «Κίτρινο Υποβρύχιο» μετά την σοβαρή περιπέτεια τραυματισμού που πέρασε, η οποία έθεσε σε κίνδυνο το πόδι του και για παιδιά όμως ο Φορνάλς, τόσο η προσωπικότητα όσο και η ικανότητά του αποτελούν οδηγό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.