La Liga: Ρεάλ, Μπάρτσα, Ατλέτικο και η ωραιότερη μπάλα του κόσμου

Γιώργος Καραμάνος
La Liga: Ρεάλ, Μπάρτσα, Ατλέτικο και η ωραιότερη μπάλα του κόσμου

bet365

Το πιο τεχνικό, φαντεζί παιχνίδι κάνει πρεμιέρα στα γήπεδα της Ισπανίας και το gazzetta.gr αναλύει της 20 ομάδες της Primera, κάνει τις προβλέψεις του και μοιράζει τίτλο, Champions-Europa League και υποβιβασμό.

Γηπεδάρες, ρυθμός, ένταση στην Αγγλία. Σουτάρες, πειθαρχία, δύναμη στην Γερμανία. Αμυνες, τακτική, το όμορφο συναίσθημα του Calcio στην Ιταλία. Για όσους όμως γουστάρουν πραγματικά το ποδόσφαιρο να είναι μπολιασμένο με τεχνική, φαντασία και ένα διαφορετικό μπρίο (σ.σ.: έννοια δανεισμένη από τους Ιταλούς), δεν χωράει αμφιβολία που παίζεται η ωραιότερη μπάλα του κόσμου. Μόνο που για φέτος έχουμε κοσμογονικές αλλαγές στην Ισπανία. Η βασικότερη εννοείται είναι η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μία απουσία που παύει αυτόματα το τεράστιο-θρυλικό δίπολο με τον Λιονέλ Μέσι. Η Primera Division φτώχυνε και το κενό δεν αναπληρώνεται με τίποτα, καθώς δεν θα βλέπουμε στα γήπεδά της ούτε τον Αντρές Ινιέστα. Ρεάλ όμως είναι αυτή και θα βρει τον δρόμο της. Μόνο που χωρίς τον CR7, το μεγάλο αφεντικό είναι πλέον η Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, φέτος, σε σοβαρή υποψηφιότητα τίτλου οφείλουμε να θέσουμε και την ενισχυμένη Ατλέτικο. Πίσω όμως από τη βιτρίνα των γιγάντων και λίγο πιο πέρα από τις Βαλένθια, Σεβίλλη, στη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής ξέρουν πιο νοητά από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης (μην πούμε του πλανήτη), τι διάολο να κάνουν όταν έχουν την μπάλα στα πόδια...

* Παρουσίαση με τη σειρά της περσινής κατάταξης...

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Εκλεισε νταμπλούχος και άνοιξε με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε το ξεσκαρτάρισμα που ήθελε στο ρόστερ και οι μεταγραφές που έγιναν την καθιστούν ξεκάθαρα ενισχυμένη και πιο ποιοτική. Αυτό το βάθος στον πάγκο που της κόστισε άλλες χρονιές, φέτος θα υπάρχει. Μάλκομ, Λενγκλέ, Αρτούρ, Βιδάλ γεμίζουν τη φαρέτρα, αλλά υπάρχει κάτι που δεν γίνεται να αντικατασταθεί: ο Αντρές Ινιέστα. Η εποχή πλέον είναι ολοκληρωτικά του ΛιονέλΜέσι, ο οποίος είναι ο Νο1 αρχηγός. Η υπεράσπιση του τίτλου και η επιστροφή στη διεκδίκηση του Champions League μπορεί να συμβεί, αρκεί να είναι στα καλά του και ο Λουίς Σουάρες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν ο Ντεμπελέ θα αποτελέσει εσωτερική μεταγραφή, βγάζοντας όλο το ταλέντο του.

Πρόβλεψη: 1η-2η


ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Λεμάρ, Ρόντρι, Αρίας, Κάστρο. Το ρόστερ γέμισε και το σημαντικότερο όλων είναι ότι κράτησε τον Αντουάν Γκριεζμάν. Αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, ότι έπεισαν τον Γάλλο σούπερ σταρ πως είναι έτοιμοι να χτυπήσουν πρωτάθλημα. Ο Τσόλο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση και η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο: οικονομική, αγωνιστική. Εγινε ρεκόρ πώλησης διαρκείας και το feeling είναι μόνο η πορεία για τον τίτλο. Οι Ροχιμπλάνκος το πιστεύουν πραγματικά κι ας πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς τον αρχηγό Γκάμπι και τον θρύλο του Φερνάντο Τόρες. Αυτή η Ατλέτικο δείχνει πιο ολοκληρωμένη από ποτέ και σε διάθεση να χτυπήσει σε όλα τα μέτωπα, κάτι που φάνηκε και με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ευρώπης κόντρα στη Ρεάλ και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Πρόβλεψη: 1η-3η


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ολα ξεκινούν και τελειώνουν στην πώληση του Κριστιάνο. Η Ρεάλ που ξέραμε την τελευταία 9ετία, δεν υπάρχει πια. Τι θα δούμε είναι είναι και το μεγάλο ερώτημα του διεθνούς ποδοσφαίρου γενικότερα. Π΄σο μάλλον από τη στιγμή που έφυγε και ο Ζινεντίν Ζιντάν, με τον Χουλέν Λοπετέγκι να είναι άπειρος για κάτι τόσο μεγάλο. Κάτω από την εστία (Κουρτουά-Κέιλορ Νάβας) θα γίνει μάχη για το Νο1, ενώ δεξιά στην άμυνα (Οντριοθόλα) γέμισε ποιότητα. Ωστόσο, η αποχώρηση του Κόβατσις έδωσε το έναυσμα για μία μεταγραφή στο κέντρο. Ο Λοπετέγκι βέβαια ζητάει σέντερ μπακ και επιθετικό. Ποιος θα βάλει τα γκολ του Ρονάλντο; Θα είναι καλά ο Μπέιλ; Και τι θα γίνει με τον Μόντριτς; Αν φύγει κι αυτός θα έρθει η καταστροφή. Μία μεταβατική σεζόν για τους Μαδριλένους έπειτα από τις τρεις διαδοχικές κατακτήσεις του Champions League και είναι λογικό να μην θεωρούνται φαβορί για τον τίτλο. Βασίλισσα όμως είναι αυτή και ποτέ δεν ξέρεις, αν και ξεκίνησε αρνητικά με την τεσσάρα από την Ατλέτικο στο Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Πρόβλεψη: 2η-3η


ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Ολα τα λεφτά είναι ο Μαρθελίνο. Από τους κορυφαίους προπονητές στην Ισπανία, ο άνθρωπος που την πήρε από το... τίποτα και την έκανε εξαιρετική ομάδα με θέση στην τετράδα. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι λιγότερο, καθώς οι απαιτήσεις επέστρεψαν σε αυτό το μεγάλο club, που πρωταγωνιστεί ξανά και το «Μεστάγια» έχει γίνει και πάλι μία σοβαρή έδρα. Η διοίκηση είδε ότι το έργο δουλεύει εξαιρετικά και είπε να το βοηθήσει με τις κινήσεις της. Η επίθεση γέμισε από διεκδικητές για το Νο9. Μπατσουαγί και Γκαμεϊρό φέρνουν σοβαρές λύσεις μπροστά, όπως και Τσερίσεβ στα φτερά, ενώ Ντιακαμπί και Πιτσίνι δίνουν βάθος στην άμυνα, με τους Βας, Ράτσιτς να γεμίζουν τις επιλογές στο κέντρο. Αντιθέτως, απ' όσους έφυγαν, κανείς δεν θεωρείται μεγάλη απώλεια, ενώ η ομάδα πιστεύει ότι θα καταφέρει να αγοράσει και τον Γκουέντες. Τότε πραγματικά θα είναι σοβαρά ισχυρή.

Πρόβλεψη: 4η-5η


ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
Λέτε ο Σάντι Καθόρλα παρά τα χρόνια απουσίας εξαιτίας τραυματισμού να μπορεί να βγάλει ακόμα την ποιότητά του; Στο Κίτρινο Υποβρύχιο το πιστεύουν ότι είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά έστω και για λίγα λεπτά. Από εκεί και μετά ενισχύθηκε αρκετά σε όλες τις γραμμές, ενώ κατάφερε να κρατήσει τον Μπάκα. Ο Ζεράρ Μορένο μπροστά είναι δυνατός, με τις κινήσεις που έγιναν σε κέντρο και άμυνα να γεμίζουν το ρόστερ. Σίγουρα βέβαια θα λείψει ο Ρόδρι που πήγε Ατλέτικο. Ρεαλιστικά η παραμονή στην 5η θέση που κατέλαβε πέρσι, θα είναι ο στόχος και το όνειρο φυσικά η τετράδα. Λογικά εκεί θα κινηθεί, όπως πέρσι και ίσως πιο κάτω. Την Ευρώπη πάντως δεν τη χάνει.

Πρόβλεψη: 5η-7η


ΜΠΕΤΙΣ
Η περσινή ήταν η καλύτερη χρονιά της από τότε που είχε βγει Champions League το 2004 και ειδικά ο β' γύρος της ήταν μαγικός για το club, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 6η θέση. Εάν είχε πάρει μπρος λίγο νωρίτερα, θα μπορούσε να παλέψει και για την τετράδα. Ολα τα λεφτά και ο μεγάλος αναμορφωτής της αγωνιστικά είναι ο εκπληκτικός Κίκε Σετιέν. Η ομάδα μαζί του απέκτησε στιλ παιχνιδιού ξεκάθαρα επιθετικό με ωραία κυκλοφορία και κατοχή και πάνω απ' όλα αυτοπεποίθηση, σε σημείο να κάνει διπλό στη Ρεάλ και να ρίχνει πέντε στη Σεβίλλη. Είχε ορισμένες σοβαρές απώλειες όπως οι Φαμπιάν Ρουι΄θ (Νάπολι), Πετσέλα (Φιορεντίνα) και Ντουρμίσι (Λάτσιο), μα έκανε την έκπληξη αγοράζοντας για το κέντρο τον Γουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ), τους Κανάλες, Ινούι (εξτρέμ) και τον Σίντνεϊ για το κέντρο της άμυνας. Ο βασικός κορμός όμως παρέμεινε ο ίδιος και άπαντες περιμένουν ότι η ομάδα θα είναι και φέτος εντελώς fan watch.

Πρόβλεψη: 5η-7η


ΣΕΒΙΛΛΗ
Εμφανίστηκε διπρόσωπη, ανασφαλής, έκανε χάλια β' γύρο και οριακά πρόλαβε να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αλλαγές προπονητών, κακή διαχείριση της διοίκησης και μία χρονιά που άφησε με πίκρα την βαριά ήττα στον τελικό Κυπέλλου και τη μεγάλη πρόκριση επί της Μαν, Γιουνάιτεντ. Η βάση υπάρχει, αλλά η αντικατάσταση κυρίως του πρωταθλητή κόσμου Ν'Ζονζί θα είναι το μεγάλο στοίχημα, με τον Λενγκλέ να μετακομίζει στην Μπαρτσελόνα. Από τους άλλους που έφυγαν δεν θα λείψει κανείς πολύ. Για τους αυτούς που πουλήθηκαν, θα είναι το ερώτημα εάν θα βγουν τα αντίστοιχα ψώνια που έγιναν από Γαλλία (Αμαντού, Νιανιό). Θεωρητικά όμως ενισχύθηκε επιθετικά με τον Αντρέ Σίλβα από τη Μίλαν και την επιστροφή του Αλέις Βιδάλ. Ολο το θέμα όμως είναι στον πάγκο. Ο Πάμπλο Ματσίν που έκανε μαγικά πράγματα με τη Χιρόνα, πήρε την ευκαιρία της ζωής του κι ας ξεκίνησε αρνητικά με ήττα στο Σούπερ Καπ από την Μπαρτσελόνα. Θα μπορούσε όμως να της είχε κάνει ζημιά. Στόχος εννοείται η επιστροφή στην τετράδα.

Πρόβλεψη: 4η-6η


ΧΕΤΑΦΕ
Ολα τα λεφτά σε αυτή την ομάδα είναι ο προπονητής της. Ο Χοσέ Μπορδαλάς την ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε θέση υποβιβασμού στη Segunda Division και την ίδια χρονιά την οδήγησε στην άνοδο. Και σα να μην έφτανε αυτό, η επιστροφή της στη La Liga ήταν μαγική, καθώς τερμάτισε μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τη Σεβίλλη και τις θέσεις της Ευρώπης. Κάτι αντίστοιχο θεωρείται τρομερά δύσκολο να συμβεί, αλλά το ρόστερ δεν έχει υποστεί σοβαρές μεταλλάξεις. Οι πιο σημαντικοί έμειναν, με τις μεταγραφές να θεωρούνται... ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Το κυριότερο βέβαια για τους Μαδριλένους δεν είναι να βγουν εκτός συνόρων, αλλά να παραμείνουν στα ισπανικά σαλόνια, κάτι που θεωρείται κάτι παραπάνω από εφικτό.

Πρόβλεψη: 12η-15η


ΕΪΜΠΑΡ
Για αρκετά σημαντικό διάστημα της σεζόν πίστεψε ακόμα και στο θαύμα του Europa League. Τελικά τερμάτισε 9η, κάτι που θεωρείται θαύμα με βάση το δυναμικό και ειδικό βάρος της. Ωστόσο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποτελεί τεράστια σανίδα σταθερότητας και πραγματική εγγύηση. Με εκείνον στον πάγκο ζει αυτά τα χρόνια την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της και λογικά το ίδιο θα κάνει και φέτος. Στο πάρε δώσε το συμπέρασμα είναι... ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Αλλωστε ποτέ δεν είχε χρήμα για μεγάλες κινήσεις και έχει μάθει να χάνει κάθε καλοκαίρι τους καλύτερούς της. Τον τρόπο να διαχειρίζονται τις απώλειες τον ξέρουν οι Βάσκοι

Πρόβλεψη: 16η-20η


ΧΙΡΟΝΑ
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά της κατηγορίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή την άφησε ο Πάμπλο Ματσίν που πήρε προαγωγή για τη Σεβίλλη. Εκείνος ήταν που την πήρε διαλυμένη και αφού την ανέβασε πρώτη φορά στα σαλόνια, την οδήγησε και σε μία εξαιρετική πορεία στην 10η θέση, παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Τώρα, στη θέση του βρέθηκε ο καλός προπονητής, Εουσέμπιο Σακριστάν (πρώην Σοσιεδάδ) και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Αγόρασε τους Μοχίκα, Μουνιέσα που ήταν δανεικοί, αλλά δεν ενισχύθηκε. Μεγάλη απώλεια ο δανεικός από τη Σίτι, Πάμπλο Μαφέο, που είναι ταλεντάρα. Λογικά θα παλέψει για την παραμονή και ό,τι γίνει.

Πρόβλεψη: 15η-18η


ΕΣΠΑΝΙΟΛ
Την προηγούμενη διετία έγινε μία προσπάθεια για ενίσχυση με έμπειρους παίκτες. Το πλάνο όμως και η αισιοδοξία δεν βγήκαν και η φετινή απομάκρυνση του Κίκε Σάντσεθ Φλόρες σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τους Καταλανούς, ότι αυτή τη φορά θα επενδύσουν στα νιάτα και στη δική τους εξαιρετική ακαδημία. Το μεταγραφικό πάρε δώσε δεν βγάζει αποτέλεσμα ενίσχυσης ή όχι (σοβαρή η απώλεια του αρχισκόρερ Ζεράρ Μορένο), αλλά το θέμα δεν είναι οι παίκτες. Στον πάγκο θα καθίσει ο αμφιλεγόμενος Ρούμπι, ο οποίος στα 48 του ουδέποτε δικαίωσε τον ορισμό του προπονητικού ταλέντου που είχε λάβει νεότερος. Η Εσπανιόλ παραδοσιακά δεν κινδυνεύει, αλλά δεν έχει δυναμική για κάτι παραπάνω.

Πρόβλεψη: 12η-15η


ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Το μεγαλύτερο ταλέντο της ήταν ο Οντριοθόλα κι αυτός πουλήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, Πέρσι στα μισά έχασε τον ηγέτη Ινιγο Μαρτίνεθ και τώρα έδωσε τα σκήπτρα στον Ασιέρ Γκαριτάνο. Ο 48χρονος κόουτς μπορεί να έκανε καλή δουλειά στη Λεγανές, αλλά αυτό είναι και το... ταβάνι του. Η Σοσιεδάδ είναι ό,τι μεγαλύτερο έχει προπονήσει ποτέ και έτσι η πρόσληψή του θεωρείται ξεκάθαρο ρίσκο. Οι Βάσκοι δεν έριξαν χρήμα και γενικότερα δείχνουν να ακολουθούν όλα τα χρόνια την ίδια στρατηγική του... δεν κινδυνεύω και δεν πηγαίνω για τίποτα. Ορισμένες καλές μονάδες υπάρχουν, όπως και εμπειρία, αλλά το ταβάνι στους στόχους είναι ξεκάθαρο.

Πρόβλεψη: 12η-15η


ΘΕΛΤΑ
Στο Βίγο είχαν βάλει τον πήχη ψηλά πέρυσι, αλλά οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Από τον αρχικό στόχο της εξόδου στην Ευρώπη, η Θέλτα τερμάτισε ξανά στη 13η θέση της βαθμολογίας. Η μετριότητα αυτή είχε ως συνέπεια την απόλυση του Χουάν Κάρλος Ουνθουέ μετά από ένα χρόνο παρουσίας του στον πάγκο. Η διοίκηση αποφάσισε να πάρει το ρίσκο με τον 48χρονο Αργεντινό Αντόνιο Μοχάμεντ, ο οποίος δοκιμάζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι ήρθε χρήμα από τις πωλήσεις βασικών παικτών όπως του Κάστρο, του Βας και του Γκόμεθ, ενώ διψήφιο νούμερο έπιασε η παραχώρηση του Μπόρχα Ιγκλέσιας. Ο πολλά υποσχόμενος Μπελτράν και ο στόπερ Νέστορ Αραούχο κατέφθασαν από Ράγιο Βαγεκάνο και Σάντος Λαγούνα αντίστοιχα, στις δύο καλύτερες κινήσεις της.

Πρόβλεψη: 9η-12η


ΑΛΑΒΕΣ
Η παρουσία του Αμπελάρδο στον πάγκο μοιάζει να είναι και η δικλείδα ασφαλείας της αναφορικά με την παραμονή. Οταν εκείνος ανέλαβε να τη σώσει πέρσι τον Δεκέμβριο, η ομάδα βρισκόταν ουραγός και τελικά τερμάτισε 14η και στο +18 από τον υποβιβασμό. Εκανε δηλαδή εκπληκτική πορεία. Ωστόσο, έχασε τον ίσως κορυφαίο παίκτη της, καθώς ο Μουνίρ έπρεπε να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα, ενώ της έφυγε και ο Μεδράν από το κέντρο. Η γενικότερη μεταγραφική αίσθηση είναι ότι έχει αποδυναμωθεί σαν ρόστερ, αλλά έχει ανέβει σε επίπεδο εμπειρίας, έχοντας αρκετούς νεαρούς. Στην κορυφή οι Γκουιντέτι, Μππόρχα Μπαστόν προσδίδουν όγκο και εμπειρία.

Πρόβλεψη: 15η-18η


ΛΕΒΑΝΤΕ
Το κενό στη μεσαία γραμμή που άφησε ο εξαιρετικός Λέρμα πηγαίνοντας στην Μπόρνμουθ (ρεκόρ με 28 εκατ. ευρώ), δεν μπορεί να το καλύψει κανείς απ' όσους αποκτήθηκαν. Ωστόσο, το μεταγραφικό πρόσημο θεωρείται θετικό, καθώς υπήρξαν τέσσερις αρκετά καλές προσθήκες που θα δώσουν βάθος και ποιότητα. Πέρσι θα μπορούσε να είχε πέσει κιόλας, καθώς εμφάνισε δύο πρόσωπα. Το κακό, στον β' γύρο, οδήγησε και στην αλλαγή προπονητή τον Μάιο. Ο Πάκο Λόπεθ που ανέλαβε, την έσωσε με σχετική ευκολία, για να σταματήσει μαι το μυθικό αήττητο τη Μπαρτσελόνα στο φινάλε, κερδίζοντας το δικαίωμα να παραμείνει στο πόστο του. Μοναδικός ρεαλιστικός στόχος είναι η παραμονή.

Πρόβλεψη: 16η-20η


ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Χειρότερα δεν μπορεί να πάει. Δεν της το επιτρέπει η ιστορία της. Πέρσι ήταν μόλις η πρώτη ομάδα πάνω από τον υποβιβασμό, αλλά δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ. Υλικό έχει για κάτι παραπάνω, μα όχι για πολύ παραπάνω. Η ποιότητα και η φαρέτρα τον ΜΟΝΟ ΒΑΣΚΩΝ έχει αρχίσει να μικραίνει επικίνδυνα και η δεξαμενή ταλέντου στερεύει. Αν και έχει πολλά χρήματα, δεν έχει ποιον Βάσκο να αγοράσει. Ο εξαιρετικός Κέπα έφυγε για την Τσέλσι, κάνοντας ρεκόρ μεταγραφής τερματοφύλακα και αφήνοντας την εστία απροστάτευτη. Στα θετικά η απόκτηση του αριστερού μπακ Γιούρι από την Παρί, αλλά και το ότι ο Εδουάρδο Μπερίσο που την ανέλαβε τώρα, είναι καλύτερος προπονητής από τον προκάτοχό του.

Πρόβλεψη: 13η-16η


ΛΕΓΑΝΕΣ
Καλοκαίρι αλλαγών για την ομάδα του Δημήτρη Σιόβα. Ο Ασιέρ Γκαριτάνο μετά από πέντε χρόνια αποφάσισε από κοινού με τη διοίκηση να μην συνεχίσει. Ένας προπονητής που οδήγησε τη Λεγανές στα σαλόνια της Primera Division και τις δύο τελευταίες σεζόν την κράτησε στην κατηγορία. Η επιλογή του Μαουρίτσο Πελεγκρίνο κρίνεται έξυπνη και υπάρχουν ελπίδες ότι φέτος η ομάδα δεν θα παλέψει απλά για την επιβίωση. Εκτός από την απόκτηση του Αρνάιθ από την Μπαρτσελόνα, για τον οποίο δαπανήθηκαν 5 εκατ. ευρώ, οι κινήσεις που έγιναν ήταν κυρίως ελεύθερων και δανεικών με σημαντικότερες του Ντιέγο Ρολάν από την Ντεπορτίβο και του Ζόναταν Σίλβα από τη Σπόρτινγκ, ενώ 12 εκατ. ευρώ μπήκαν στο ταμείο από την πώληση του Ντιέγο Ρίκο στην Μπόρνμουθ.

Πρόβλεψη: 14η-17η


ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ
Η ομάδα σύμβολο της εργατικής τάξης επέστρεψε. Η Ράγιο Βαγεκάνο έπειτα από δύο σεζόν στη Segunda Division ανέβηκε ως πρώτη στη La Liga και στη γειτονιά Βαγιέκας της Μαδρίτης έζησαν μεγάλες στιγμές. Οι οργανωμένοι της Ράγιο θα δείξουν και φέτος στην Primera Division την έντονη κοινωνικοπολιτική τους δράση. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Μίτσελ συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι. Πρόκειται άλλωστε για έναν προπονητή από τα σπλάχνα της ομάδας που ξέρει τη μυρωδιά των αποδυτηρίων της. Η παραμονή φυσικά θα είναι το ζητούμενο. Φραν Μπελτράν και Γιοχάν Μοχίκα ήταν οι δύο βασικές απώλειες του ρόστερ, με τον Γκαέλ Κακουτά να αποτελεί τη σημαντικότερη προσθήκη ενώ και ο Αματ θα ενισχύσει το κέντρο της άμυνας.

Πρόβλεψη: 17η-20η


ΟΥΕΣΚΑ
«Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε»! Έτσι περιγράφεται η περσινή σεζόν της Ουέσκα, που γεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο στην Primera Division. Αναμφίβολα τεράστιο επίτευγμα, ωστόσο αυτό δεν συνοδεύτηκε από την παραμονή του Ρούμπι στον πάγκο καθώς ο 48χρονος τεχνικός μετά την επιτυχία της ανόδου, άρπαξε την ευκαιρία της Εσπανιόλ. Έτσι η νεοφώτιστη στράφηκε στον άπειρο Λέο Φράνκο. Μεγάλο στοίχημα για μια ομάδα που κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στη La Liga με τη χρονιά να είναι αρκετά δύσκολη καθώς θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Κράτησε τον βασικό κορμό του ρόστερ και οι μεταγραφικές ενισχύσεις κυμάνθηκαν σε χαμηλά νούμερα, με πιο σημαντική αυτή του Τούρκου εξτρέμ Σερντάρ Γκιρλέρ από την Οσμανλίσπορ.

Πρόβλεψη: 17η-20η


ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ
Το πάλευε πολύ σοβαρά τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στην Primera Division. Όχι με απευθείας άνοδο, αλλά από τα μπαράζ. Τελικά η τρίτη προσπάθεια ήταν και η… φαρμακερή με τη Βαγιαδολίδ έπειτα από έναν τεράστιο «μαραθώνιο» να πανηγυρίζει στο τέλος την άνοδο με έναν Έλληνα στο ρόστερ της, τον Γιάννη Γιαννιώτα. Μερίδιο της επιτυχίας αυτής πρέπει να πάει και στον Σέρχιο, τη μεγάλη μορφή των Εσπανιόλ και Ντεπορτίβο στο παρελθόν, που ανέλαβε τα ηνία στην τελική ευθεία της περσινής σεζόν και φυσικά συνεχίζει. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη σωτηρία, ενώ μεταγραφικά υπήρχε πολύ μικρό μπάτζετ. Πάντως έγιναν «ψαγμένες» κινήσεις, όπως για παράδειγμα στα «φτερά» με τους δανεισμούς των Ίβι και Κέκο από Λεβάντε και Μάλαγα αντίστοιχα.

Πρόβλεψη: 17η-20η


Top-10 ενισχύσεων (από εξωτερικό)
Παίκτης από σε
Τιμπό Κουρτουά Τσέλσι Ρεάλ
Αρτούρο Βιδάλ Μπάγερν Μπαρτσελόνα
Τόμας Λεμάρ Μονακό Ατλέτικο
Μάλκομ Μπορντό Μπαρτσελόνα
Ζέλσον Μάρτινς Σπόρτινγκ Ατλέτικο
Γουίλιαμ Καρβάλιο Σπόρτινγκ Μπέτις
Βινίσιους Φλαμένγκο Ρεάλ
Μίτσι Μπατσουαγί Ντόρτμουντ Βαλένθια
Αντρέ Σίλβα Μίλαν Σεβίλλη
Νίκολα Κάλινιτς Μίλαν Ατλέτικο


Top-10 αποχωρήσεων (στο εξωτερικό)
Παίκτης από σε
Κριστιάνο Ρονάλντο Ρεάλ Γιουβέντους
Αντρές Ινιέστα Μπαρτσελόνα Vissel Kobe
Κέπα Αθλ. Μπιλμπάο Τσέλσι
Παουλίνιο Μπαρτσελόνα Guangzhou
Στίβεν Ν'Ζονζί Σεβίλλη Ρόμα
Ματέο Κόβατσιτς Ρεάλ Τσέλσι
Φαμπιάν Ρουίθ Μπέτις Νάπολι
Τζέφερσον Λέρμα Λεβάντε Μπόρνμουθ
Σίμε Βρσάλικο Ατλέτικο Ιντερ
Γιέρι Μίνα Μπαρτσελόνα Εβερτον

 

Τελευταία Νέα