Μια νέα Αγγλία, κυνηγημένη από το παρελθόν της...

Κώστας Ζάλιαρης
Μια νέα Αγγλία, κυνηγημένη από το παρελθόν της...

bet365

Οι θετικές εντυπώσεις από το ξεκίνημα του παιχνιδιού κόντρα στην Τυνησία, η αντίστροφη κατάσταση του δευτέρου ημιχρόνου, ο τρόπος ανάπτυξης που είχε σχεδιάσει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και το κέρδος της νίκης στο 90' + 1'. Γράφει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για την πρεμιέρα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 2018, ο Κώστας Ζάλιαρης.

Ένα παιχνίδι που τα «τρία λιοντάρια» θα έπρεπε να έχουν τελειώσει από το πρώτο μέρος, απείχε ελάχιστα δευτερόλεπτα από την καταστροφολογία και τελικά η νύχτα της Δευτέρας έκλεισε με κάτι πολύ καλό για τα «τρία λιοντάρια» στην Volgograd Arena.

Από τον άνθρωπο που στο Euro του 2016 βρέθηκε να εκτελεί τα κόρνερ, σ' εκείνον που με δυο γκολ έγινε ο πρώτος που σκοράρει δις για την Αγγλία σε ένα ματς μετά τον Γκάρι Λίνεκερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 και όσον αφορά σε πρεμιέρα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, είχε να επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο από τον Μπράιαν Ρόμπσον στο Euro του 1982.

Από το κάτι πολύ διαφορετικό στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους Τυνήσιους και το ευχάριστο παιχνίδι των «τριών λιονταριών», στο.. .φρένο της επανάληψης, τις θεωρίες για το παρελθόν που εμποδίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να ξεφύγει για να πετύχει κάτι καλύτερο σε μεγάλη διοργάνωση, μέχρι να έρθει η κεφαλιά του Χάρι Κέιν στο 90' + 1' να προσφέρει λύτρωση.

Εννοείται πως... κανένα θηρίο δεν σκότωσε η Αγγλία με το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στους Αφρικανούς, αλλά τα σημάδια ήταν κάτι παραπάνω από θετικά σε αυτή την πρώτη εικόνα που παρουσίασε η τρίτη νεότερη αποστολή των «τριών λιονταριών» στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (26 χρόνια και 18 μέρες μέσος όρος ηλικίας).

Το 3-5-2 του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η επιλογή να στηριχθεί το παιχνίδι της εθνικής ομάδας από τα πλάγια με τους Άσλεϊ Γιάνγκ και Κίεραν Τρίπιερ – κυρίως τον άσο της Τότεναμ – θα έπρεπε να έχει αποφέρει πολλούς περισσότερους καρπούς. Έχοντας φτιάξει έξι ευκαιρίες για γκολ από τη δεξιά πλευρά, ο Τρίπιερ έγινε ο Άγγλος ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη δημιουργία μετά τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στο ματς με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το 2006 στη Γερμανία. Αν οι Ραχίμ Στέρλινγκ και Τζέσι Λίνγκαρντ ήταν πιο αποτελεσματικοί, από το πρωί της Τρίτης όλοι θα μιλούσαν για ένα από τα πιο άνετα ξεκινήματα της Αγγλίας σε Μουντιάλ. Όμως κι εδώ έρχεται η... μοίρα αυτής της ομάδας που δεν της επιτρέπει – μέχρι αποδείξεως του εναντίου αυτή τη στιγμή – ν' αντικρίσει κάτι τελείως διαφορετικό και να πάρει πολύ καλύτερη ώθηση για τη συνέχεια, συγκριτικά με αυτή που είχε σε άλλες διοργανώσεις, επιπρόσθετα με το βάρος των απαιτήσεων που υπήρχαν πάντοτε από το αγγλικό έθνος.

Ο Μαγκουάιρ είναι από τους αμυντικούς που τους αρέσει πολύ να παίζουν με τη μπάλα κάτω, αλλά θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ πιο προσεκτικός στη συνέχεια αν θέλει τα λάθη που κάνει να μην αποδειχθούν μοιραία. Γιατί άλλο Τυνησία κι άλλο Βέλγιο, για παράδειγμα... Ο Κάιλ Γουόκερ, σε μια θέση που τον έκανε να χρειαστεί προσαρμογή (άλλο άκρο της άμυνας κι άλλο κάλυψη μεγαλύτερου χώρου σε τριπλέτα πίσω), έκανε μεν, το πέναλτι με χαζό τρόπο επιτρέποντας στην Τυνησία να ισοφαρίσει, αλλά δίνει ταχύτητα στα μετόπισθεν για κάλυψη λαθών και μέτρων πάνω στο χορτάρι.

Ο Τζόρνταν Χέντερσον είχε τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου, όμως η έλλειψη ενός παρτενέρ που θα αποδίδει στο ίδιο επίπεδο, δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Ο Ντέλε Άλι ήταν εκτός κλίματος του αγώνα στην επιλογή που έκανε ο Σάουθγκεϊτ να βάλει έναν πολύ πιο δημιουργικό ποδοσφαιριστή πλάι στον αρχηγό της Λίβερπουλ, με τον άξονα να μην προσφέρει τόσα πολλά και τη μπάλα να σπάει συνεχώς στα πλάγια. Εκεί, οι προωθήσεις των Γιάνγκ και Τρίπιερ έκαναν τη διαφορά, με τον Τζέσι Λίνγκαρντ να χώνεται στις φάσεις για γκολ, αλλά μαζί με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να βρίσκονται σε κακή βραδιά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα απέναντι από τον αντίπαλο γκολκίπερ. Ευτυχώς για εκείνους, εκεί που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε, βρισκόταν ο Χάρι Κέιν! Ο νέος ηγέτης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, τόσο στο 11' με το «ριμπάουντ» από την τρομερή απόκρουση του Χασέν στην κεφαλιά του Κέιν, όσο και στο 90' + 1' σε κεφαλιά που πήρε ο προωθημένος Μαγκουάιρ για να βρει τον στράικερ της Τότεναμ μόνο του στο δεύτερο δοκάρι.

Και κάπου εδώ έρχεται και η κουβέντα για την πολλή δουλειά που φαίνεται ότι έχουν κάνει οι Άγγλοι στα στημένα. Κάθε εκτέλεση από το κόρνερ προκαλούσε αναταραχή στην περιοχή των Τυνήσιων που ναι μεν αδυνατούσαν ν' αντιμετωπίσουν τους Άγγλους στο ψηλό παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί ν' αναιρέσει το γεγονός πως οι εκτελέσεις ήταν σωστές για να κατευθύνεται η μπάλα σε επικίνδυνα σημεία εντός περιοχής από τους παίκτες του Σάουθγκεϊτ. Δεν είναι τυχαία και η... αναζήτηση του Κέιν από τον προπονητή του, λίγο πριν από το πρώτο γκολ, αφού ίσως τον περίμενε όντως κάπου εκεί...

Ο κόουτς, έκανε σωστές αλλαγές. Όλοι, μεν, έβλεπαν πως οι Ντέλε Άλι και Στέρλινγκ δεν «τραβούσαν» στο ματς της Volgograd Arena, αλλά η επιλογή της εισόδου του Μάρκους Ράσφορντ και κυρίως του Ρούμπεν Λόφτους – Τσικ που σε λίγο χρονικό διάστημα έδειξε το πειθαρχημένο του και ψύχραιμο παιχνίδι, δικαίωσαν τον ομοσπονδιακό κόουτς.

Από τα σχόλια που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σχετικά με την «κλασσική, εικονογραφημένη Αγγλία» με το ματς να οδεύει προς το φινάλε του στην ισοπαλία, τα πάντα άλλαξαν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Αγγλία μάλλον δεν είχε συνηθίσει τον κόσμο της να παλεύει τόσο πολύ για ένα παιχνίδι που έχει πάρει τρομερά λανθασμένη τροπή – έτσι κρίνεται από τη στιγμή που το πρώτο ημίχρονο είχε τόσες ευκαιρίες για γκολ από τα «τρία λιοντάρια» - και η δήλωση του Κέιν στο φινάλε για τη νοοτροπία που διατηρεί μέχρι τέλους εκείνος και οι συμπαίκτες του, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο νεανικό σύνολο της εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

Και να που ο νέος αρχηγός, παραμονές του αγώνα με την Τυνησία χαριτολογώντας σχολίαζε το χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο και κατάφερε να σκοράρει δυο φορές για να... βάλει μπρος τις μηχανές για το βραβείο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά!

 

Τελευταία Νέα