Ο εναλλακτικός προπονητής της χρονιάς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο εναλλακτικός προπονητής της χρονιάς

bet365

Ο Γκουαρδιόλα παίρνει πρωτάθλημα, ο Κλοπ οδεύει για ημιτελικά Champions League, ο Μουρίνιο «κλειδώνει» δεύτερη θέση νικώντας στο Etihad, ο Ποκετίνο συνεχίζει το χτίσιμο. Υπάρχει όμως και ο Σον Ντάιτς, ο οποίος οδηγεί από το πουθενά την Μπέρνλι στην Ευρώπη. Του Θάνου Σαρρή.

Το Σάββατο ήταν πραγματικά μεγάλο για τους Κλάρετς. Η Λέστερ έχασε 1-2 από τη Νιούκαστλ και εκείνοι επικράτησαν δύσκολα 1-2 μέσα στην έδρα της Γουότφορντ, με το νικητήριο γκολ του Τζακ Κορκ να χρειάζεται goal line technology για να μετρήσει. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νίκη, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1968 για το κλαμπ στη μεγάλη κατηγορία. Πλέον, η Μπέρνλι βρίσκεται στην έβδομη θέση με διαφορά έξι βαθμών από τις «Αλεπούδες» κι αν η προβληματική φέτος Σαουθάμπτον δεν κατακτήσει το FA Cup, γεγονός που θα θεωρείται πραγματικό θαύμα με τη Γιουνάιτεντ, την Τότεναμ και την Τσέλσι στο παιχνίδι, τότε θα βγει Ευρώπη! «Οι οπαδοί τραγουδούν εδώ και καιρό για την Ευρώπη. Ξεκίνησε ως αστείο. Τώρα ίσως δεν είναι και τόσο αστείο», τόνισε ο αρχιτέκτονας του οικοδομήματος, Σον Ντάιτς, ο οποίος έχει βάλει τη σφραγίδα του στον σύλλογο του Λάνκασαϊρ. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάστηκε η διοίκηση να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο.

Ο Ντάιτς γνώρισε πολύ καλά τις χαμηλές κατηγορίες ως ποδοσφαιριστής και ξεκίνησε στην Championship την προπονητική του καριέρα. Αφού πρώτα δούλεψε στην Κ-18 της Γουότφορντ και βοηθός του Μακέι, ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή. Οδήγησε τους Χόρνετς στην 11η θέση της δεύτερης κατηγορίας, την καλύτερη που είχαν βρεθεί την τελευταία πενταετία, δείχνοντας εξαρχής μια ικανότητα να παίρνει αποτελέσματα από τις ομάδες που βρίσκονταν ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

Απομακρύνθηκε λόγω της αλλαγής στη διοίκηση κι από το 2012 βρίσκεται στην Μπέρνλι, την οποία οδήγησε στην Premier League, καταρρίπτοντας μια σειρά από ρεκόρ στην μακρά ιστορία του κλαμπ. Τα δείγματα γραφής ήταν εξαιρετικά από έναν νέο τεχνικό, ο οποίος ήξερε πώς να παίρνει το 100% των παικτών του και είχε την προσωπικότητα να διατηρεί τις ισορροπίες. Τη σημαντικό όμως είναι ότι ο σύλλογος τον κράτησε, όταν η ομάδα υποβιβάστηκε. Δεν τον έκανε εξιλαστήριο θύμα, δεν πέταξε στα σκουπίδια το πλάνο που είχαν χτίσει μαζί και περιελάμβανε βελτιώσεις από τις εγκαταστάσεις στο προπονητικό, μέχρι το σκάουτινγκ. Η συγκεκριμένη κίνηση, πέραν του ότι αποτελεί σπάνιο γεγονός στην εποχή της ασφυκτικής πίεσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έκανε τους πάντες -ανάμεσά τους και τον ίδιο τον Ντάιτς- να καταλάβουν πλήρως ότι ο προπονητής είναι το αφεντικό και η διοίκηση τον στηρίζει ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια. Η Μπέρνλι επέστρεψε το 2016 στα σαλόνια και φέτος η υπέρβαση της Ευρώπης δείχνει πιο κοντά από ποτέ.

Ρεαλιστής και χωρίς πολλούς τακτικούς νεοτερισμούς, ο Ντάιτς έχει το σπάνιο χάρισμα αφενός να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του, αφετέρου μέσω της καθημερινής δουλειάς να τους βοηθάει να εξελιχθούν. Χρειάζεται όμως να φέρουν εις πέρας στην εντέλεια το αγωνιστικό του πλάνο, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν σε αυτό. Και ο 46χρονος απαιτεί πειθαρχία, πολλή δουλειά χωρίς τη μπάλα, κλείσιμο των χώρων και απόλυτη ετοιμότητα για πρέσινγκ ψηλά όποτε η ανάπτυξη του αντιπάλου επιτρέπει απόπειρες κλεψιμάτων ψηλά στην περιοχή του, όπως επίσης και για αντεπιθέσεις. «Είτε χιονίζει, είτε βρέχει, είτε ρίχνει χαλάζι, εκείνος θα είναι πάντα έξω. Τα γάντια επιτρέπονται, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε σκούφοι, ούτε κασκόλ. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει ο προπονητής», έλεγε ο Άαρον Λένον. Μολονότι η ιστορία ότι έτρωγε... σκουλήκια όσο έπαιζε αποτελεί αστικό μύθο, είναι γεγονός πως έχει τη φήμη του τρελαμένου με την σωστή δουλειά, η οποία περνά στην ομάδα. Τρελαίνεται όταν βλέπει έναν ποδοσφαιριστή να γυρίζει την πλάτη του προς την μπάλα, ακόμα κι όταν αυτή έρχεται με φόρα. Δίνει τρομερή έμφαση στο posiotioning και την συλλογική δουλειά στην άμυνα, η οποία βοηθάει όταν έχει απέναντι μονάδες που κάνουν τη διαφορά.

Τους σκληρούς εργάτες στο χορτάρι συνήθως συμπληρώνουν παίκτες με κλάση και ποιότητα σε θέσεις επίθεσης. Πάντα όμως σε απόλυτη ισορροπία. Οι κινήσεις που γίνονται είναι απόλυτα στοχευμένες στο ρόλο που θα κληθεί να παίξει κάθε ποδοσφαιριστής στην 11άδα και όχι στην εμπορικότητα του ονόματος. Και ξέρει πώς να «φτιάχνει» τους επιθετικούς του, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν από το καλοδουλεμένο σύνολο. Παράλληλα, ο σχεδιασμός και η οργάνωση σε κάθε τομέα του συλλόγου κάνουν τον Ντάιτς να καλύπτει επαρκώς τα κενά που αφήνουν εκείνοι που φεύγουν. Είτε με μεταγραφές, είτε εκ των έσω Ο Ινγκς, ο Τρίπιερ, ο Γκρέι, ο Μάικλ Κιν που πωλήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Έβερτον για 25 εκατομμύρια λίρες, ανέβηκαν επίπεδο υπό τις οδηγίες του Ντάιτς, ο οποίος κατάφερε παράλληλα να καλύψει τα κενά τους. «Πρέπει να παλεύουμε σαν σύνολο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την πρώτη ομάδα, αλλά τους πάντες», τονίζει ο ίδιος.

Φέτος, μετά τις αποχωρήσεις, οι περισσότεροι περίμεναν την Μπέρνλι να είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία. Με το τρίτο μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία και μόνη μεταγραφή που χρειάστηκε πάνω από δέκα εκατομμύρια τον Κρις Γουντ από την Λιντς, το ταβάνι έμοιαζε χαμηλό. Ο Ντάιτς όμως πήρε επίσης τον Κορκ από τη Σουόνσι, ο οποίος υπό τις οδηγίες του κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας. Το ίδιο ισχύει και για τον τερματοφύλακα με την παραμυθένια πορεία, Νικ Πόουπ, ο οποίος κατέβασε ρολά.

Στην εθνική κλήθηκε επίσης και η αποκάλυψη στην άμυνα για τους Κλάρετς, Τζέιμς Ταρκόφσκι. Ο 46χρονος manager δεν πήρε αντικαταστάτη για τον Κιν, ξέροντας ότι ο 25χρονος που υπήρχε ήδη στο σύνολο μπορούσε να καλύψει το κενό του. Και εκείνος τον ευχαρίστησε, εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο που φέτος κάνει θραύση: «Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Καθόλου περίπλοκα. Δεν προσπαθούμε να παίξουμε ένα σούπερ επεκτατικό ποδόσφαιρο, με τους παίκτες να κινούνται παντού στο χώρο. Ξέρουμε τι είμαστε και είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Μερικές φορές, το απλό είναι και το πιο δύσκολο». Ο σύλλογος φέτος έχει την τέταρτη καλύτερη άμυνα στην Premier League και στις τάξεις της βρίσκεται και ο 20χρονος Ματ Λόουτον, ο οποίος πιθανόν θα είναι ο επόμενος που θα φέρει αρκετά χρήματα στα ταμεία. Οι μονάδες αναδεικνύονται μέσα από το σύνολο.

«Αξίζει όλα τα εύσημα. Τέταρτη καλύτερη άμυνα στην Premier League, εργατικότητα, οργάνωση, κοουτσάρισμα και προσθήκες. Κάνει πραγματικά καλές μεταγραφές. Λαμπρός προπονητής», τόνισε ο Ντάνι Μέρφι από τον τηλεοπτικό «αέρα» του BBC, με τον Φρανκ Λάμπαρτ να κουνάει το κεφάλι του συμφωνώντας. Στο επίσημο twitter της εκπομπής, Το «manager of the year» συνόδευε την περιγραφή. Γιατί η κόντρα του πρωταθλητισμού είναι δομημένη πάνω σε εκατοντάδες εκατομμύρια και πολυδιαφημισμένους προπονητές. Ο Ντάιτς, όμως, με χαμηλό μπάτζετ, καθημερινή δουλειά και παίκτες-πολεμιστές αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα στην Premier League Άγγλοι προπονητές που ξέρουν να κάνουν τα πράγματα σωστά, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο. Διοικήσεις που ποντάρουν στην σταθερότητα και στο χτίσιμο των βάσεων, ακόμα κι όταν υπάρχουν αποτυχίες. Και φίλαθλοι που αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που θα έχει η κατά τα φαινόμενα πολύ πιθανή έξοδος της Μπέρνλι στην Ευρώπη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.