H Αργεντινή «καίει» τον killer της

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
H Αργεντινή «καίει» τον killer της

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον πιο αποδοτικό επιθετικό της φετινής Serie A, ο οποίος ενδέχεται να μείνει εκτός Μουντιάλ.

Η ιστορία με την Γουάντα Νάρα και τον Μάξι Λόπες στιγμάτισε την καριέρα του και τις σχέσεις με τους Αργεντινούς. Επηρεάζει γενικότερα την ποδοσφαιρική του καθημερινότητα. Σύμφωνα με μαδριλένικα ρεπορτάζ, που έγιναν αναπαραγωγή στην Ιταλία, η Ρεάλ δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διαπραγματεύσεις για την μεταγραφή του όσο εκπροσωπείται από την καλλονή σύζυγο και ατζέντη του. Φέρεται να βρίσκεται στη μαύρη λίστα των blancos, μαζί με τον Ραϊόλα.

Στο χορτάρι όμως αγωνίζεται ο Μάουρο Ικάρντι και όχι η Γουάντα και η εξαιρετική σεζόν που κάνει φέτος είναι λογικό να έχει σημάνει συναγερμό. Η ρήτρα του είναι στα 110 εκατομμύρια και σύμφωνα με τη σύζυγό του, κάθε μέρα αξίζει περισσότερο. Η Gazzetta dello Sport εκμεταλλεύτηκε την διακοπή για τις εθνικές ομάδες, δημοσιεύοντας μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη Serie A. Ο Αργεντινός είναι ο πιο «φονικός» παίκτης στην κατηγορία, αφού έχει πετύχει 22 γκολ σε μόλις 62 προσπάθειες. To 35.48% των προσπαθειών του, καταλήγει στα δίχτυα! Σκοράρει σχεδόν ένα γκολ ανά ματς, ενώ μόνο ο Τσίρο Ιμόμπιλε τον ξεπερνά στον πίνακα των σκόρερ, έχοντας 24. Υπάρχουν ματς, όπως αυτό με την Νάπολι, που όταν ο αντίπαλος του κόβει την τροφοδοσία τον εξουδετερώνει, όμως ανήκει σε εκείνο το σπάνιο είδος επιθετκών που μπορούν να κάνουν γκολ από μισή φάση. Αρκεί ένα άγγιγμα για να κουνήσει δίχτυα, ακόμα κι αν μοιάζει εξαφανισμένος στο υπόλοιπο ματς.

Είναι και το timing που τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση. Tα διεθνή φιλικά ήρθαν μετά το «πόκερ» του απέναντι στη Σαμπντόρια. Τέσσερα γκολ μέσα σε 22 λεπτά στο 0-5 των Νερατζούρι, με τα οποία έσπασε το φράγμα των 100 γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα. «Δεν είναι ο επιθετικός που έχεις συνηθίσει. Πάντα έλεγα ότι μοιάζει με τον Ιμπραΐμοβιτς, επειεδή θέλει την ευθύνη, είναι πολύ ιδιαίτερο είδος ανθρώπου και ποδοσφαιριστή. Ένας σπουδαίος τύπος και ένας σπουδαίος επαγγελματίας», έλεγε για πάρτη του ο Σπαλέτι.

Ο Ικάρντι γεννήθηκε στο γεμάτο ποδοσφαιρική παράδοση Ροσάριο και μετανάστευσε στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας όταν ήταν 9 ετών. Από 18 ετών, όταν και πήγε Σαμπντόρια, παίζει στην Ιταλία. Μπορούσε λοιπόν να φορέσει το εθνόσημο όποιας από τις τρεις χώρες ήθελε. Εκείνος επέλεξε Αργεντινή. «Τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία προσπάθησαν να με καλέσουν, όμως αυτό που πάντα ήθελα ήταν η αλμπισελέστε φανέλα. Ήταν το όνειρό μου».

Κι όμως, παρά την εκπληκτική χρονιά που διανύει ο αρχηγός της Ίντερ, παρά το γεγονός ότι έδειξε αφοσίωση στην Αργεντινή, έμεινε εκτός από τα τελευταία φιλικά της χώρας του και ο Χόρχε Σαμπάολι, παρότι εξήγησε ότι ακόμα η λίστα για το Μουντιάλ δεν έχει κλείσει, ξεκαθάρισε: «Ο Ικάρντι; Όταν τον καλέσαμε υπήρχε λόγος. Είναι πιο δύσκολο για εκείνον τώρα επειδή οι ανταγωνιστές του είναι πολύ δυνατοί και δεν υπάρχει χώρος για όλους». Όταν έγιναν οι κλήσεις 25χρονος είχε χάσει τέσσερα ματς λόγω τραυματισμού και παραδέχθηκε ότι είναι λογικό ο προπονητής του να θέλει να δώσει ευκαιρία και σε άλλους παίκτες.

Στο σύστημα του Σαμπάολι κατά τα φαινόμενα χωράει ένας φορ στην 11άδα και όλα δείχνουν ότι ο Αγουέρο με τον Ιγουαΐν θα κονταροχτυπηθούν για τη θέση του βασικού. Ο Ντιμπάλα, ο οποίος όμως έχει διαφορετικό στιλ και δεν κλήθηκε επίσης στα τελευταία φιλικά, αλλά ο Ομοσπονδιακός τεχνικός είπε ότι «δεν βρίσκεται μαζί μας γιατί θέλω να δοκιμάσω άλλους παίκτες. Βρίσκεται ακόμα στις σκέψεις μου και έχει τις πιθανότητές του να κληθεί». Υπάρχει ακόμα οι ταλαντούχος Μαρτίνες που φέρεται κλεισμένος από την Ίντερ, ο Κορέα της Ατλέτικο.

Οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές, αλλά η σεζόν που κάνει ο Μάουρο Ικάρντι, απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Εγώ θα τους έπαιρνα όλους, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα τους. Το αν δημιουργούν προβλήματα είναι διαφορετικό, όμως δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει με τον Ντιμπάλα και τον Ικάρντι», τόνισε ο θρυλικός Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, προσθέτοντας ότι οι ευκαιρίες που έχουν πάρει είναι ελάχιστες. «Με άφησε έκπληκτο το γεγονός ότι ο Σαμπάολι τον ακύρωσε έπειτα από μόλις δύο μήνες. Θα περίμενα λίγο παραπάνω και θα τον έπαιρνα μαζί μου. Ένας παίκτης που βάζει τόσα γκολ στο ιταλικό ποδόσφαιρο έχει ικανότητες και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό πάντα το θέλεις». Είναι κι αυτό δεδομένο. Ο επιθετικός από το Ροσάριο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε άμυνες και τακτικές προσαρμοσμένες στην εξουδετέρωσή του.

Ο Σαμπάολι ήταν εκείνος που τον Μάιο του 2017 κάλεσε ξανά τον αρχηγό της Ίντερ στην εθνική έπειτα από τέσσερα χρόνια, του έδωσε κάποιες ευκαιρίες στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά για την τελική φάση τη δεδομένη στιγμή δείχνει να αποτελεί αουτσάιντερ. «Όταν ανέλαβα ο Ικάρντι ήταν ο εκλεκτός, αλλά με το πέρασμα του καιρού καταλάβαμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προσφορά του στο σύλλογο που παίζει και εδώ, όπως και με το Ντιμπάλα. Στην εθνική ο χρόνος συμμετοχής είναι ελάχιστος. Δεν αποκλείω τον Μάουρο, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε με βάση το πώς οι παίκτες ταιριάζουν με τους υπόλοιπους», είπε ο πρώην τεχνικός της Χιλής πριν το φιλικό με την Ιταλία, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

Ο προπονητής πάντα ξέρει καλύτερα και συχνά μια ομάδα λειτουργεί καλύτερα όταν μένουν εκτός παίκτες που παρά την ποιότητά τους, δεν ταιριάζουν με το στιλ και την αγωνιστική της νοοτροπία. Το να μείνει εκτός όμως ένας επιθετικός με την κλάση και την απόδοση του Ικάρντι αποτελεί ρίσκο. Ένα ρίσκο που θα στοιχειώσει την αλμπισελέστε σε περίπτωση που επιστρέψει αποτυχημένη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.