Γιατί να πάρει τώρα συμβόλαιο ο Μουρίνιο;

Gazzetta team
Γιατί να πάρει τώρα συμβόλαιο ο Μουρίνιο;

bet365

Ο Graham Ruthven αναρωτιέται για ποιον λόγο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρέπει να δώσει τώρα αύξηση και νέο συμβόλαιο στον Πορτογάλο τεχνικό.

Τα περισσότερα παιδιά φαντασιώνονται να ζήσουν σε ξενοδοχείο. Οπως ο Macaulay Culkin στο Home Alone 2 - room service κάθε βράδυ, παγωτό στο κρεβάτι κλπ. Αυτή είναι βασικά η ζωή του Ζοσέ Μουρίνιο τους τελευταίους 18 μήνες, αφήνοντας μια βαλίτσα στο Lowry Hotel ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φυσικά, αυτή δύσκολα είναι η ιδανική κατάσταση για έναν άνθρωπο 54 ετών, αλλά έγινε σύμβολο του πώς ο Μουρίνιο ποτέ δεν δένεται πουθενά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πίστευαν, θα ήταν ακόμη μία στάση στην πανευρωπαϊκή περιοδεία-καριέρα του Πορτογάλου ως σήμερα. Οταν θα ερχόταν η ώρα να φύγει, ο Μουρίνιο θα είχε απλά μια βαλίτσα να γεμίσει και ένα κλειδί δωματία να παραδώσει.

Κι όμως, τώρα υπογράφει ανανέωση συμβολαίου στο Old Trafford. Ο Πορτογάλος τεχνικός αρχικά υπέγραψε ένα τριετές συμβόλαιο για να γίνει ο προπονητής της Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2016, με οψιόν για άλλους 12 μήνες. Και η ανανέωση θα γίνει τώρα, με λήξη συμβολαίου μετά το 2020. Με βάση όσα ξέρουμε ως τώρα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι περιμένεις από τον Μουρίνιο. Είναι ένας προπονητής που εργάζεται με κοντινό ορίζοντα, δουλεύοντας για το άμεσο και όχι για το μακροπρόθεσμο. Το μόνο που έχει σημασία για τον Μουρίνιο είναι το παρόν, αποδεικνύοντας το αυτό με την πίεση του αυτή την εβδομάδα για να γίνει ο Αλέξις Σάντσες ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία.

Αυτό, όμως, είναι ακριβώς όπως δουλεύει το θέμα για τον Μουρίνιο. Εχει κάνει συνήθεια του το να υπογράφει νέο συμβόλαιο, ή τουλάχιστον να συζητάει για την υπογραφή νέου συμβολαίου, λίγο πριν φύγει. Το έκανε σε Ιντερ και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είχε υπογράψει και νέο 4ετές συμβόλαιο στην Τσέλσι μόλις τέσσερις μήνες πριν απολυθεί από το Stamford Bridge. Ισως αυτός να είναι και ο τρόπος που προστατεύει τον εαυτό του ο Μουρίνιο. Εχουν υπάρξει σημάδια τη φετινή σεζόν ότι ο Πορτογάλος έχει αρχίσει να "ξετυλίγεται" μέσα από μια (αποτυχημένη προς το παρόν) μονομαχία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Μουρίνιο μπορεί ήδη να έχει μια ιδέα για το ποια θα είναι η ημερομηνία λήξης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Υπό αυτή την έννοια, ποιο το νόημα για τη Γιουνάιτεντ και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Εντ Γούντγουορντ στο να προσφέρουν αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή νέο συμβόλαιο στον Μουρίνιο; Υπολογίστε ότι ο Ζοσέ ακόμη δεν έχει καταφέρει να πείσει πλήρως ότι δουλεύει το πρότζεκτ του για να ξαναγίνει η ομάδα πραγματική δύναμη εντός και εκτός Αγγλίας. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να πήρε κάποια... κομμάτια χρυσού την περσινή σεζόν, αλλά αυτά θα πρέπει να υπολογίζονται σαν κάτι μεμονωμένες επιτυχίες. Θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερα.

Γιατί να μην περιμένει η Γιουνάιτεντ ως το τέλος της σεζόν, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους για να κρίνουν αν ο Μουρίνιο είναι στο σωστό δρόμο, πριν του προσφέρουν ανανέωση; Είναι σημάδι ότι στο Old Trafford φοβούνται πραγματικά ότι η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να τους πάρει τον προπονητή; Υπάρχει κάτι περισσότερο στο φανερό φλερτ του Μουρίνιο με το γαλλικό κλαμπ; Από την άλλη, ίσως να είναι ένα σημάδι ότι στη μετά Φέργκιουσον εποχή, μετά τις αποτυχίες των Ντέβιντ Μόγιες και Λουίς Φαν Χάαλ, έχει υπάρξει ένα χαμήλωμα των των προσδοκιών στο Old Trafford. Ισως είναι ένα κλαμπ τόσο ανακουφισμένο αυτή την στιγμή με το γεγονός του να είναι απλά μέλος του γκρουπ των ομάδων που κυνηγούν την πρωτοπόρο, οπότε -αυτή την στιγμή- είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την κοινή λογική όταν το θέμα αφορά τον προπονητή τους. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μια κηλίδα στις αποφάσεις του Γούντγουορντ.

Επιπλέον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένα κλαμπ που ορίζεται όλο και περισσότερο από το χρήμα που βγάζει. Τον Ιανουάριο του 2018 επιβεβαιώθηκε ως η ομάδα με τα περισσότερα έσοδα, έχοντας συγκεντρώσει 676 εκατ. ευρώ στο 2016-17 παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο Champions League. Τώρα, όμως, που οι Κόκκινοι Διάβολοι κατάφεραν να επιστρέψουν σε αυτό, θα κάνουν τα πάντα για να το διατηρήσουν. Ο Μουρίνιο σχεδόν εγγυάται την παρουσία στο Champions League, ακόμη κι αν δεν μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο. Αυτό μπορεί να κάνει... κακή υπηρεσία τον Μουρίνιο και να υποβαθμίσει τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του. Είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η καλύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μετά Φέργκιουσον εποχή, έχει υπάρξει αναμφισβήτητη πρόοδος υπό τον Πορτογάλο προπονητή και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μεταγραφές των τελευταίων 18 μηνών.

Ο Μουρίνιο μπορεί να προσεγγίσει παίκτες με τρόπο που δεν μπορούσαν οι Μόγιες και Φαν Χάαλ. Θα υπέγραφε ο Πολ Πογκμπά για μια μεταγραφή-ρεκόρ αν στον πάγκο ήταν οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο; Θα μπορούσε ο Μόγιες να... κλέψει τον Αλέξις Σάντσες κάτω από τη μύτη της Μάντσεστερ Σίτι; Μάλλον όχι... Δεν είναι τόσο η απόφαση να προσφέρουν νέο συμβόλαιο στον Μουρίνιο αυτό που προκαλεί εντύπωση, όσο το timing. Ο Γούντγουορντ θα πρέπει να γνωρίζει καλά το μονοπάτι που έχει ακολουθήσει ως τώρα η καριέρα του πρώην προπονητή των Πόρτο, Τσέλσι, Ιντερ και Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό είναι κομμάτι του όλου πακέτου Μουρίνιο. Γιατί ο Γούντγουορντ να αφήσει τόσο εκτεθειμένο τον εαυτό του;

Αλλά ίσως, απλά ίσως, ο Μουρίνιο να σκοπεύει όντως να μείνει για πολλά χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Πορτογάλος έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να χτίσει μια δυναστεία κάπου. Ηταν στην επιστροφή του στην Τσέλσι, πριν σχεδόν πέντε χρόνια, όταν έκανε αυτή την δήλωση, αλλά ίσως η Γιουνάιτεντ να είναι το κατάλληλο κλαμπ για να το κάνει αυτό ο Μουρίνιο. Σε αυτό το σημείο της θητείας του στη Γιουνάιτεντ, ο ρεσεψονίστ στο Lowry Hotel ίσως έχει τις καλύτερες πληροφορίες από όλους μας. Εχει τσεκάρει κανείς πότε είναι το checkout για το δωμάτιο του;

 

Τελευταία Νέα