Ισπανική υποχώρηση μπροστά στα πετροδόλαρα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ισπανική υποχώρηση μπροστά στα πετροδόλαρα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την... εισβολή από τη Σαουδική Αραβία στο ισπανικό ποδόσφαιρο και τον τρόπο που οι προπονητές αναγκάστηκαν να την δεχθούν στο ρόστερ τους.

Ο πρώην επιθετικός του Άρη και νυν πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Ποδοσφαιριστών, Νταβίδ Αγάνθο, ήταν έξαλλος. «Είναι ένα νέο μοντέλο, το οποίο βάζει σε προτεραιότητα τον οικονομικό παράγοντα από τον αθλητικό, θυσιάζοντας την ουσία του αθλήματος και βάζοντας την μπίζνα πάνω τους ποδοσφαιριστές μας». Λίγες ώρες πριν, επτά ομάδες της Primera και της Segunda είχαν ανακοινώσει την ένταξη εννιά ποδοσφαιριστών από τη Σαουδική Αραβία, δανεικούς μέχρι το τέλος της σεζόν. Πρόκειται για τη Λεγανές (δύο παίκτες) την Λεβάντε, την Βιγιαρεάλ (επίσης δύο), τη Νουμάνθια, τη Ράγιο Βαγιεκάνο, τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τη Βαγιαδολίδ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε σε μια λαμπρή τελετή στο Ριάντ, με παρόντα αρκετά στελέχη από τους συλλόγους.

Οι δανεισμοί των παικτών αποτελούν μέρος της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη La Liga και την Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την κυβερνητική Γενική Αθλητική Αρχή της χώρας, στο πλαίσιο της προώθησης του ποδοσφαιρικού τους brand και το άνοιγμα του ισπανικού ποδοσφαίρου σε μια ακόμα αγορά. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εμφανίζεται ενθουσιασμένος από την συνεργασία, μετά την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικού Πρωταθλήματος από τη χώρα του. Οι δανεισμοί παικτών σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει στόχο επίσης την καλύτερη παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στο Μουντιάλ του 2018, ασχέτως αν οι περισσότεροι πιθανόν να μην κάνουν ούτε συμμετοχή με την πρώτη ομάδα. Εκτός φυσικά αν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στους όρους του deal. Επίσημα, αυτό δεν συμβαίνει.

Για τη Σαουδική Αραβία όλα μοιάζουν καλά. Τι κερδίζει όμως η Ισπανία από την πλευρά της; Η ένταξη των παικτών σε κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο Τζαμπέρ Ίσα που πήγε στη Βιγιαρεάλ θα ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα. Η Βαγιαδολίδ προχώρησε στην απόκτηση ενός 26χρονου μέσου, ο οποίος προορίζεται για την πρώτη ομάδα. Η Λεγανές με τις δύο προσθήκες συμπλήρωσε τις 25 θέσεις διαθέσιμων ποδοσφαιριστών που μπορεί να δηλώσει. Θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφτούν με κάποιο παιδί από την ακαδημία που δουλεύει καθημερινά για να ζήσει το όνειρό του, ή από κάποιον ποδοσφαιριστή εντός Ισπανίας που δεν βρήκε ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του το καλοκαίρι.

Οι σύλλογοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους παίκτες πριν προβούν στην επιλογή, ενώ έστειλαν και ανθρώπους στην Πορτογαλία για να δουν την εθνική ομάδα της χώρας. Ανάμεσα σε εκείνους που κάνουν το ταξίδι είναι και τρεις διεθνείς, οι οποίοι θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Σαλέμ Αλ Νταβασάρι (Βιγιαρεάλ), ο Φαχάντ Μουβάλαντ (Λεβάντε) και ο Γιαχία Αλ Σέχρι (Λεγανές). Περιχαρής ο πρόεδρος της Λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς, δήλωσε πως: «Η άφιξη των παικτών αυτών στην Ισπανία έρχεται μετά από εντατικό σκάουτινγκ, πάνω στο οποίο οι ισπανικοί σύλλογοι δούλεψαν για μήνες, προκειμένου να βρουν τον παίκτη που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους».

Τα πράγματα βέβαια δεν δείχνουν ακριβώς έτσι. Η Σπόρτινγκ Χιχόν για παράδειγμα, ανακοίνωσε τον ποδοσφαιριστή της μπερδεύοντας το μικρό του όνομα με την ομάδα! Αντί για Αμπντουλάχ αλ Χαμντάν τον έγραψε Αλσαμπάμπ Αμντουλάχ, μέχρι να καταλάβει ότι το πρώτο συνθετικό είναι το όνομα του συλλόγου που έπαιζε πριν.

Θα προχωρούσε κάποια από τις ομάδες στην απόκτηση των ίδιων ποδοσφαιριστών αν δεν υπήρχε η μεγάλη συμφωνία; Προφανώς όχι. Ήταν όλα μέρος της συμφωνίας! Μια διοργανώτρια αρχή, υπογράφει συμφωνία για τρεις ομάδες της Primera και τέσσερις της Segunda προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους άγνωστους ποδοσφαιριστές προς τον κόσμο και προς τους προπονητές. Είναι στο χέρι τους το θα τους χρησιμοποιήσουν, όμως δεν ρωτήθηκαν για την ένταξή τους στο σύνολο. Ήταν μια εμπορική απόφαση που επιβλήθηκε στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Η La Liga περιμένει εκτόξευση των χορηγικών συμφωνιών και της τηλεθέασης από το αραβικό κράτος, χωρίς πάντως να πρόκειται για μια τεράστια αγορά στην οποία το προϊόν δεν είναι ήδη διαδεδομένο. Σύμφωνα με την El Pais, υπάρχει ένα ακόμα κίνητρο για τις ομάδες. Τα έσοδα που θα λάβουν οι ισπανικοί σύλλογοι από όλη τη διαδικασία μπορούν να φτάσουν μέχρι τα πέντε εκατομμύρια, ανοίγοντάς τους παράλληλα προοπτικές για ακαδημίες στη Σαουδική Αραβία και χορηγούς που θα κρατήσουν.

Για τους οπαδούς και τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές πάντως το οικονομικό κίνητρο δεν αρκεί. «Αχρείαστες μεταγραφές που είναι υπεράνω των προπονητικών αποφάσεων και των παικτών από τις ακαδημίες. Η Μαφία συνεχίζει την επέλασή της», έγραψαν οι Bukaneros της Ράγιο Βαγιεκάνο, γνωστοί για τον ακτιβιστικό τους χαρακτήρα. «Η συμφωνία εμποδίζει την ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών από την χαμηλότερες κατηγορίες και αποτελεί εμπόδιο για ευκαιρίες στα παιδιά από τις ακαδημίες, απέναντι στα οποία δεν είναι συνήθως τόσο γενναιόδωροι», τονίζει ο Αγάνθο, που όπως άλλοι δυσκολεύεται να δεχθεί πως οι αρχές του μάρκετινγκ πλέον ξεπερνούν αυτές του ποδοσφαίρου...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.