Ζορζίνιο, ένας υποτιμημένος Maestro...

Ζορζίνιο, ένας υποτιμημένος Maestro...

Ζορζίνιο, ένας υποτιμημένος Maestro...

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης πιάνεται από το κακό κέντρο της Ιταλίας και γράφει για τον Maestro της Νάπολι, Ζορζίνιο, τον οποίο θα είναι κρίμα να 'χάσει' η Squadra Azzurra.

«Μισώ να παίζω κόντρα στον Ζορζίνιο. Κάθε φορά που παίζουμε, είμαι νεκρός μετά. Εκείνος; Δεν κινείται καν». Τα λόγια του άσου της Ρόμα, Ράτζα Ναϊνγκολάν, ενός από τους πιο μαχητικούς και δυναμικούς box-to-box μέσους του σήμερα, αποτελούν αν όχι παράσημο, σίγουρα έναν λόγο για να δεις ποιος είναι ο 25χρονος και τι κάνει στην Νάπολι που φέτος είναι όμορφη σαν πρωταθλήτρια και σπάει τα ρεκόρ της εποχής Μαραντόνα. «Είναι δύσκολο να τον πιέσεις ή να βρεις τρόπο να αποτρέψεις αυτό που θέλει να κάνει. Σε αποφεύγει αφού έχει τρομερή επαφή με την μπάλα και κάνει γρήγορα αυτό που θέλει» προσθέτει ο Ναϊνγκολάν. Και όταν λέει τέτοια πράγματα ένας τέτοιος τύπος, καταλαβαίνεις ότι ο άλλος πρέπει πραγματικά να... σπάει @@ με το πόσο καλός είναι...

Σε μια ομάδα που έχει έναν false-nine με 43 γκολ και 20 ασίστ στα τελευταία 57 παιχνίδια [Μέρτενς], έναν μέσο με μοϊκάνα που βρίσκεται ένα τέρμα πίσω από το ρεκόρ του μύθου, Ντιέγο Μαραντόνα [Χάμσικ] και έναν που παρότι είναι 1.63μ. μαγεύει με το ένα γκολ 'a la del Piero' μετά το άλλο [Ινσίνιε], έχεις κάποιες δικαιολογίες για μην συγκρατήσεις τον εγκέφαλο των Vesuviani.

Γεννήθηκε στην Βραζιλία όμως σε μικρή ηλικία βρέθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Βερόνα. Το 2010-11 έπαιξε δανεικός στην Serie C στην Σαμπονιφατσέζε και με τις 33 εμφανίσεις του έπεισε ότι αξίζει θέση στη μεγάλη ομάδα του Bentegodi. Το διάστημα 2011-13 αγωνίστηκε με την Ελλάς πραγματοποιώντας 71 εμφανίσεις στην Serie B και βοηθώντας στην επιστροφή της πρωταθλήτριας του 1985 στα σαλόνια του calcio. Εξι μήνες στην Serie A [18 ματς, 7 γκολ] ήταν αρκετοί στον Ζορζίνιο για να δείξει πόσο καλός είναι και τον Ιανουάριο, αν και ο Γκαλιάνι τον ήθελε στην Μίλαν, η Νάπολι τον αγόρασε αντί 8 εκατ. ευρώ.

Στον 1.5 χρόνο υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ αλλά πολύ περισσότερο στο 4-3-3 του [νυν τεχνικού] Μαουρίτσιο Σάρι, ο Ζορζίνιο εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους deep-lying-playmakers. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Νάπολι του σήμερα είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα και ο ίδιος ο Πεπ πρόσφατα δήλωσε ότι οι Partenopei είναι «μέσα στις 3-4 καλύτερες ομάδες του κόσμου παίζοντας ποδόσφαιρο». Παίζοντας σταθερά στη βάση της τριπλέτας του κέντρου ο 25χρονος είναι ο απόλυτος μετρονόμος στο tiki-taka της Νάπολι.

Οπως εξήγησε ο Ναϊνγκολάν με λίγα και καλά λόγια, η άνεση του δεξιοπόδαρου άσου on-the-ball κάνει πολύ δύσκολο το έργο των αντιπάλων του. Ολο το παιχνίδι και σχεδόν όλες οι μπάλες περνούν από τα πόδια του, το παιχνίδι με τη μία είναι trademark, η συγκέντωσή του αυτονόητη και το ότι μπορεί να πασάρει σε ό,τι απόσταση θέλει, σε κάνουν να συγκρατείσαι οριακά για να μην γράψεις ιεροσυλία. «Οταν κινείς την μπάλα τόσο γρήγορα είναι εύκολο να φτιάξεις ευκαιρίες. Παίζουμε απλό ποδόσφαιρο, παίζουμε με την μπάλα και εκμεταλλευόμαστε τον χώρο» λέει ο ίδιος.

Πολλές φορές έχει γραφτεί ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως το όμορφο παιχνίδι του Ζορζίνιο συνδυάζεται με κάποια εκπληκτικά στατιστικά. Μέσα στο 2017 έχει τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης με 2.024, περισσότερες από κάθε άλλο κορυφαίο passer, όπως Κροος, Μόντριτς, Κόκε, Μπουσκέτς, ενώ φέτος έχει και τον καλύτερο μέσο όρο πασών με 105, πάνω από Βεράτι [103.8] και Τιάγκο Μότα [97].

Τα όσα εκπληκτικά όμως συμβαίνουν από το πόδι του και η τρελή φόρμα της Νάπολι, με έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο δεν μεταφράζονται σε όφελος για την Εθνική Ιταλίας. Ο τεχνικός της Squadra Azzurra, Τζανπιέρο Βεντούρα, αρνείται να τον καλέσει και το contrast απεικονίζεται στο ότι στον αγώνα με την Αλβανία οι δύο κεντρικοί μέσοι, Παρόλο και Γκαλιαρντίνι, άλλαξαν μεταξύ τους δύο πάσες σε ολόκληρο το πρώτο μέρος.

Πριν τρία χρόνια ο Ζορζίνιο είχε δηλώσει ότι «η φανέλα της Ιταλίας είναι η προτεραιότητά μου, θα δεχθώ αμέσως την κλήση» όμως ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα. Ο Βεντούρα δέχεται κριτική και για αυτή την επιλογή του και δυστυχώς για τους Azzurri, ο μάνατζερ του Ζορζίνιο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τον προπονητή της Βραζιλίας, Τιτέ. Σίγουρα θα είναι εκλπληκτική μεταγραφή για την Σελεσάο ένας playmaker τέτοιας κλάσης και κάζο για την Ιταλία να τον έχει μέσα στα πόδια της και να τον χάσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης