Serie A 2019: Η Γιουβέντους το μόνιμο αφεντικό!

Gazzetta team
Serie A 2019: Η Γιουβέντους το μόνιμο αφεντικό!

bet365

Το Planet Football του gazzetta.gr γράφει για όσα πρόσωπα ή γεγονότα σημάδεψαν το ποδοσφαιρικό έτος των Ιταλών.

Το να ζεις την ίδια κατάσταση συνεχώς, επαναλαμβανόμενα και μονότονα, είναι ό,τι χειρότερο. Η Ιταλία, σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, είναι σε μια τέτοια κατάσταση εδώ και χρόνια, αφού και το 2019 η διχρωμία που επικράτησε ήταν η Μπιανκονέρα.

Η Γιουβέντους κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα, το 8ο συνεχόμενο, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία και επιβάλει μια... τυραννία που δεν έζησε ποτέ ξανά κανένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με ηγέτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο πλέον, με πολλούς αστέρες δίπλα του και με την τελική επικράτηση να έχει προβλεφθεί από όλους και να έχει εξασφαλιστεί από νωρίς. Μπράβο, φυσικά, στην Κυρία για όσα έχει πετύχει ή ενδεχομένως πετύχει και το 2020, αλλά για τους ουδέτερους καλό θα είναι να κάνουν κάτι οι υπόλοιποι για να την κοντράρουν και να τη σταματήσουν, ώστε η Serie A να επιστρέψει σιγά-σιγά στο επίπεδο του παρελθόντος. Τουλάχιστον το 2019 η Γιούβε δεν έκανε και πάλι, για 5η σερί χρονιά, το νταμπλ, αφού στο κύπελλο την απέκλεισε η Αταλάντα.

Η ομάδα-θαύμα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι,η οποία έκανε το "απίθανο" αλλά τελικά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου τελικά, αφού ηττήθηκε στον τελικό από την Λάτσιο. Μια επιβράβευση για τους Λατσιάλι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έξοδο στο Champions League λόγω -αυτής της ίδιας- της Αταλάντα!

Από εκεί και πέρα, η Ίντερ επιβεβαίωσε, παίρνοντας για δεύτερη σερί χρονιά το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση, ότι έχει επιστρέψει και φέτος διεκδικεί έπειτα από χρόνια το πρωτάθλημα, κρατώντας ψηλά τη σημαία για το Μιλάνο, όσο η Μίλαν είναι χαμένη στα οικονομικά προβλήματα της και προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να βγει ξανά στην επιφάνεια. Εκεί που ελπίζει να βγει σταδιακά και η Φιορεντίνα που έχει νέο ιδιοκτήτη και τον Φρανκ Ριμπερί πλέον, ενώ η Ρόμα έζησε ένα δύσκολο πρώτο μισό του 2019 και ζει ένα πολύ ωραίο δεύτερο. Αντιθέτως, η Νάπολι πιο δύσκολα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τον Κάρλο Αντσελότι να απολύεται, τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να είναι σε κόντρα με τους παίκτες και τους οπαδούς να απέχουν... Όπως απείχε από κάποια ματς της φετινής σεζόν,στο ξεκίνημα της, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς λόγω της ασθενείας με την οποία μάχεται και την οποία θα νικήσει!

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι: Πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ, δύο παρουσίες σε τελικό Champions League, πολλά ρεκόρ... Η πενταετία του Ιταλού προπονητή στον πάγκο της Γιουβέντους θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο επιβλητικές όλων των εποχών αλλά όπως όλα στη ζωή, έτσι κι αυτή, έλαβε τέλος. Ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ στους "8" του Champions League ήταν το τελειωτικό "χτύπημα" για τον Μαξ, ο οποίος είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των τιφόζι επειδή το είχε παρακάνει με το αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για το θέαμα, αν και είχε ακόμη και τον Κριστιάνο Ρονάλντο πλέον στη διάθεσή του. Μαζί με κάμποσους ακόμη...

Ντανιέλε Ντε Ρόσι: Τον Μάιο του 2017 η Ρώμη έκλαψε για το τέλος της καριέρας του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Ρόμα και έναν εκ των σπουδαιότερων του Calcio: Φραντσέσκο Τότι. Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2019, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Διόσκουρο, τον... μικρό αδερφό του Capitano, αυτόν που έγινε γνωστός σαν Capitano Futuro. Ο πιτσιρικάς Ντανιέλε Ντε Ρόσι μεγάλωσε, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των Τζαλορόσι για πάρα πολλά χρόνια, έγινε αρχηγός και τελικά έγινε leggenda, περνώντας στην ποδοσφαιρική αιωνιότητα στις 26 Μαϊου 2019, όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τη φανέλα της αγαπημένης του Ρόμα, σε μια βραδιά που (ξανά) έκλαψαν όλοι. Συμπαίκτες, φίλοι, οπαδοί, αντίπαλοι... Και το άξιζε 100% γιατί ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι ήταν παικταράς, οπαδός, αρσενικός, ψυχάρα και πολύ ωραίος τύπος, όπως απέδειξε με την απόφαση του να υπογράψει στην Μπόκα Τζούνιορς.

Μάουρο Ικάρντι: Ότι θα ερχόταν η στιγμή που η Ίντερ θα... πανηγύριζε για την αποχώρηση του καλύτερου σκόρερ της και αρχηγού της, ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς μέχρι και πριν 2-3 χρόνια. Κι όμως, έγινε αυτό και κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ακόμη μια τρέλα της... pazza Inter. Η επιλογή του Αργεντινού να αφήσει την καριέρα του, πέρα από τη ζωή του, στα χέρια της Γουάντα Νάρα προκάλεσε διάφορες φήμες, προστριβές, προβλήματα και τελικά νεύρα στους ανθρώπους των Νερατζούρι, με αποτέλεσμα να μοιάζει μονόδρομος το "διαζύγιο" ανάμεσα στις δύο πλευρές και ειδικά από τη στιγμή που το κλαμπ αποφάσισε να καθαιρέσει από αρχηγό τον Αργεντινό φορ. Ένα διαζύγιο που δεν ήταν εύκολο όμως, αφού το ζεύγος Ικαρντι καθυστέρησε όσο μπορούσε το όλο θέμα, για να δοθεί τελικά η λύση στην τελευταία μερα της μεταγραφικής περιόδου με τον δανεισμό στην Παρί Σεν Ζερμέν. Κι αφού είναι δανεισμός και όχι μεταγραφή, μάλλον θα υπάρχει σχετική αναφορά και στην... ανασκόπηση του 2020. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό.

FORZA SINISA: Το "υγεία πάνω απ' όλα" είναι μια φράση που εύκολα λέμε και ακόμη πιο εύκολα ξεχνάμε. Δε θα έπρεπε όμως, μέχρι που γίνεται κάτι κακό και το θυμόμαστε ξανά. Στην ανασκόπηση του προηγούμενου έτους γράφαμε για την τραγωδία με τον Ντάβιντε Αστόρι, φέτος δυστυχώς πρέπει να γράψουμε για τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς... Η ανακοίνωση του Σέρβου προπονητή της Μπολόνια για τη μάχη που δίνει με τη λευχαιμία συγκίνησε όλη την Ιταλία (και όχι μόνο), με τα μηνύματα συμπαράστασης να είναι συνεχή, όπως και η αποθέωση σε κάθε γήπεδο. Ο Σίνισα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι βγαίνει νικητής, όπως έκανε πάντα άλλωστε κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Και είναι σίγουρο ότι στην ανασκόπηση του 2020 θα γράφουμε για τον μεγαλύτερο θρίαμβο του, αφού είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει. Πιο σίγουρο κι από σίγουρο, γιατί ο Σέρβος ήταν, είναι και πάντα θα είναι νικητής!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Αντόνιο Κόντε: Το καλοκαίρι του 2014 αποχωρούσε από την αγαπημένη του Γιουβέντους λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση, οπότε ήταν μάλλον βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν αντίπαλος της. Αυτή η στιγμή έφτασε και δεν είναι απλά αντίπαλος των Μπιανκονέρι αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλος τους, αφού επέστρεψε στη Serie A για να αναλάβει την Ίντερ. Ο Κόντε υπέγραψε στους Νερατζούρι με στόχο να τους οδηγήσει στην κορυφή και η κόντρα του με τη Γιούβε έχει ήδη αρχίσει, αφού το 2019 έκλεισε με τις δύο ομάδες να μοιράζονται την κορυφή της βαθμολογίας. Πράγμα που σημαίνει ότι το 2020 θα είναι... πολύ καυτό και ο Κόντε, αναπόφευκτα, θα οδηγηθεί σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν του.

Μαουρίτσιο Σάρι: Ένα χρόνο άντεξε εκτός Ιταλίας ο πρώην προπονητής της Νάπολι, ο οποίος πήγε στην Τσέλσι και την οδήγησε στην 3η θέση της Premier League και την κατάκτηση του Europa League. Όχι κι άσχημα... Πήγε, είδε, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του κι επέστρεψε στη Serie A για να αναλάβει την ομάδα που ήταν σίγουρος ότι δε θα αναλάμβανε ποτέ: Τη Γιουβέντους. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια και αυτό το ξέρει πλέον πολύ καλά και ο Σάρι, ο οποίος έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση. Να κατακτήσει τίτλους, να προσφέρει θέαμα και να κερδίσει μια θέση στην ιστορία της Κυρίας και στην καρδιά των οπαδών της. Αυτούς, στους οποίους κάποτε έκανε διάφορες χειρονομίες...

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από τη Μίλαν κόντρα στη θέλησή του, κατηγορώντας τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Αντριάνο Γκαλιάνι και αποχαιρετώντας τη χώρα στην οποία έγινε αυτός που είναι. Τότε, έμοιαζε με "αντίο" αλλά τελικά ήταν arrivederci. Επτάμιση χρόνια μετά, έχοντας γίνει ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Παρί Σεν Ζερμέν και έχοντας... αναγκάσει τους Αμερικανούς να αφήσουν το μπέιζμπολ και να βλέπουν ποδόσφαιρο, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα της επιστροφής. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι και πάλι στην Ιταλία, είναι και πάλι στη Μίλαν και είναι και πάλι έτοιμος να κάνει τα... ibracatabra του και να αφήσει όχι το στίγμα του, αλλά τις τελευταίες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις. "Είναι οι τελευταίοι εξι μήνες, ένα αντίο διάρκειας εξι μηνών και θα γίνει όπως πρέπει, εκεί που πρέπει", είπε ο Μίνο Ραϊόλα και η Serie A ανυπομονεί να δει ξανά σε δράση ένα από τα αγαπημένα αστέρια της. Bentornato Zlatan!

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ

Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2018 προκάλεσε σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και παροξυσμό στους Ιταλούς. Η ανάδειξη του σε MVP της σεζόν 2018-19 δείχνει ότι οι κατάφερε να αποδείξει και στη Serie A την αξία του, ενώ η παρουσία του βοήθησε ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πιο ελκυστικό για χορηγούς και οπαδούς, μιας και ο μέσος όρος εισιτηρίων αυξήθηκε και το ένα sold out διαδεχόταν το άλλο σε όποια πόλη πήγαιναν για να παίξουν οι Μπιανκονέρι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο ο λόγος, είναι το πιο βαρυ όνομα του ιταλικού ποδοσφαίρου και αυτός που αποτέλεσε και αποτελεί κραχτη για να πανε κι άλλα ονόματα στην Ιταλία. Προς επιβεβαίωση, ρωτήστε τον Μάταις Ντε Λίχτ ή τον Λουκάκου ή τον Ριμπερι ή οποίους ακολουθήσουν...

ΤΟ ΜΑΤΣ

Ήταν το πρώτο μεγάλο ματς της φετινής σεζόν, ήταν τέλη Αυγούστου, ήταν η πρώτη κόντρα του Μαουρίτσιο Σάρι (ο οποίος ήταν σε σουίτα λόγω πνευμονίας) με τη Νάπολι και ήταν μια... τρέλα! Τα γκολ των Ντανίλο και Ιγουαΐν από νωρίς έδιναν σαφές προβάδισμα νίκης στη Γιουβέντους και όταν ο Ρονάλντο έκανε το 3-0 με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, άπαντες πίστεψαν ότι ο αγώνας έλαβε τέλος. Τελικά τότε άρχισαν όλα... Οι Λοσανο και Μανωλάς έκαναν μέσα σε λίγα λεπτά το 3-0... 3-2 και μπαίνοντας στο τελευταίο 10λεπτο ο Ντι Λορέντσο έγραψε το 3-3! Κι εκεί που όλοι άρχισαν να αποθεώνουν τους Ναπολιτάνος για ένα απίστευτο comeback, έγινε το... πραγματικά απίστευτο: Φάουλ του Πιάνιτς στο 94', θεαματικό αυτογκόλ του Κουλιμπαλί και το σκορ στο 4-3!

ΤΟ ΓΚΟΛ

Καθαρά υποκειμενικό το τι αρέσει στον καθένα, αλλά αυτό που έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο Σαμπντόρια-Γιουβέντους στις 18 Δεκεμβρίου ήταν αντικειμενικά τρελό και έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως, επισκιάζοντας και το classico της Ισπανίας που γινόταν την ίδια μέρα. Ο Πορτογάλος απογειώθηκε στα 2,56μ. για να πάρει την κεφαλιά με την οποία έγραψε το 1-2 και έδωσε τη νίκη στους Τορινέζους, αλλά το εξωφρενικό δεν ήταν το ύψος αλλά το γεγονός ότι σαν άλλος... Μάικλ Τζόρνταν έμεινε στον αέρα όσο έπρεπε για να περάσει πάνω από τον αντίπαλο του, περιμένοντας να "συναντηθεί" με την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα!!

 

Τελευταία Νέα