Κλοπ: Μια 4ετία κόκκινης μετάλλαξης

Κλοπ: Μια 4ετία κόκκινης μετάλλαξης

Κώστας Ζάλιαρης
Κλοπ: Μια 4ετία κόκκινης μετάλλαξης

bet365

Το είχε πει εξ αρχής. Το έβαλε στόχο και το δούλεψε. Λίγα χρόνια μετά, το έχει εξελίξει όσο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε εκείνος. Ο Κλοπ γιορτάζει 4 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Λίβερπουλ, με την ενότητα ομάδας – κόσμου αλλά και τα άλματα προόδου του κλαμπ, να είναι αξιοζήλευτα... Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Το «Άνφιλντ», σείεται ολόκληρο σε κάθε μεγάλη στιγμή. Έχει αποκτήσει τρομερό fear factor για κάθε αντίπαλο. Ο κόσμος βάζει πλάτη και στέκεται στο πλευρό της ομάδας ως 12ος και 13ος και 14ος παίκτης. Όσο περισσότερους τους νιώσει ο αντίπαλος, τόσο το καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές του Κλοπ ώστε να πετύχουν τον μεγάλο τους στόχο.

Ο τρόπος που πανηγυρίζει ο Γερμανός προπονητής κάθε φορά μπροστά στο Kop, το χειροκρότημα που παίρνει και το πάθος που περικλείει αυτές τις στιγμές, είναι όλη η υγεία που αποπνέει ο σύλλογος στο αγωνιστικό κομμάτι και φυσικά μεταφέρεται και στον αγωνιστικό χώρο.

Σαν σήμερα, 8 του Οκτώβρη του 2015, λίγες μέρες μετά την απόλυση του Μπρένταν Ρότζερς από την τεχνική ηγεσία, η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιούργκεν Κλοπ κι εκείνος με το ιδιαίτερό του στυλ, ένα σακάκι κι ένα τζιν παντελόνι, δήλωνε στην παρουσίασή του πως «θέλω να πιστέψουν σε εμάς όλοι εκείνοι που αμφισβητούν».

Και ποιος έχει μείνει ν' αμφιβάλλει για τη δουλειά του Kloppo και την ποιότητα της Λίβερπουλ εν έτει 2019; Κανείς, είναι η απάντηση.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρόσληψή του, ο Κλοπ έχει τη δική του ομάδα. Έχει βάλει τη δική του σφραγίδα. Έχει τους παίκτες που θέλει. Έχει κάνει τη διαχείριση την οποία σκεφτόταν και τα «μπαλώματα» τα οποία ήθελε να κάνει ή του προέκυπταν στην πορεία.

Ξεκίνησε με παίκτες όπως οι Μινιολέ, Σκρτελ, Σακό, Μορένο, Λέιβα, Τσαν, Άλεν, Κουτίνιο, Άιμπ, Σινκλέρ, Μπογκντάν και άλλοι...

Τώρα, έχει παίκτες όπως οι Άλισον, Αλεξάντερ – Άρνολντ, Ρόμπερτσον, Φαν Ντάικ, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Μίλνερ, Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο...

Η μετάλλαξη είναι πραγματικά τρομακτική στην προσθήκη ποιότητας στο ρόστερ των «κόκκινων», ώστε η ομάδα να είναι απίστευτα ανταγωνιστική και να καταφέρνει να κοντράρει την «μηχανή» που έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια στο Μάντσεστερ ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Η Λίβερπουλ που... λιποθυμούσε στα δύσκολα, που δεν μπορούσε να εμπνεύσει αξιοπιστία στους οπαδούς της, που στην Ευρώπη ήταν απλά με κύριο στόχο τα νοκ-άουτ παιχνίδια, έχει γίνει η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2019. Με back-to-back παρουσίες στον μεγάλο τελικό του Champions League. Με διεκδίκηση και του Europa League το 2016 στους πρώτους μήνες της θητείας του στον πάγκο. Και φυσικά, με ιστορικές βραδιές στο «Άνφιλντ». Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Ρόμα και άλλες πολλές βίωσαν αυτό που στους «μπλαουγκράνα», έπειτα από το ιστορικό κάζο που υπέστησαν, χαρακτήρισαν ως «το μεταφυσικό φαινόμενο στο γήπεδο της Λίβερπουλ που δεν μπορείς να εξηγήσεις...».

Τις στιγμές που ο Κλοπ αισθανόταν ότι ο κόσμος ήταν ακόμα «μουδιασμένος» και δεν στήριζε την ομάδα όσο θα έπρεπε, δεν φοβήθηκε να θίξει το ζήτημα ή να γυρίσει με πρόσωπο στην εξέδρα από τον πάγκο του και να προσπαθήσει να ξεσηκώσει το κοινό. Πολλοί τον κατέκριναν και γέλασαν με τους «κόκκινους» όταν μετά από ισοπαλία με τη Γουέστ Μπρομ εντός έδρας, ο Κλοπ έδωσε εντολή στους παίκτες του να κάνουν το γνωστό «Όλε» μπροστά στους οπαδούς τους. Τότε, είπαν ότι η Λίβερπουλ έγινε τόσο μικρή ομάδα που πανηγυρίζει για τον ένα βαθμό που πήρε από ματς με τους «baggies».

Ο πανέξυπνος και τρομερός άνθρωπος που έχει η ομάδα στον πάγκο της, ήξερε ακριβώς τι έκανε. Δυνάμωνε τη σχέση με τους οπαδούς. Με αυτούς που πλέον γεμίζουν ασφυκτικά το «Άνφιλντ» σε κάθε... παράσταση της ομάδας. Η τελευταία εντός έδρας ήττα των φετινών πρωτοπόρων σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο, στις 26 του Σεπτέμβρη του 2018 από την Τσέλσι στο LeagueCup με τα μαγικά του Εντέν Αζάρ, ενώ, στο πρωτάθλημα, έχει να φύγει αντίπαλη ομάδα με νίκη από το γήπεδο του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ, από τις 23 Απρίλη του 2017, με το 2-1 της Κρίσταλ Πάλας...

Σε 221 παιχνίδια που έχει καθοδηγήσει τη Λίβερπουλ από την άκρη του πάγκου, ο Γιούργκεν Κλοπ έχει πάρει 130 νίκες, με ποσοστό 58,82%, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει καταγράψει ιστορικά ο Κένι Νταλγκλίς (στις δυο θητείες του συνολικά), ο Μπομπ Πέισλι και ο Μπιλ Σάνκλι!

Κατάφερε να κάνει τη Λίβερπουλ να πάρει τις περισσότερες νίκες ever σε μια αγωνιστική περίοδο, να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη χρονιά – κυνηγώντας πέρυσι μέχρι τέλους τη Μάντσεστερ Σίτι – έχει το μεγαλύτερο αήττητο σερί γενικά αλλά και το μεγαλύτερο σερί δίχως αρνητικό αποτέλεσμα στο «Άνφιλντ», ενώ φυσικά, του πιστώνεται και η κορυφαία επίδοση σε διαδοχικές νίκες.

Αυτή τη στιγμή, έπειτα από 8 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα, το απόλυτο της Λίβερπουλ επεκτείνεται στα 17 παιχνίδια αφού συνεχίζεται από την περασμένη σεζόν, όταν η κούρσα για τον τίτλο έφτασε μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι του «Μαραθωνίου».

Το γέλιο του. Ο τρόπος σκέψης του. Το γεγονός πως έχει δηλώσει ότι από τη μέρα που ήρθε ο γιος του στη ζωή αντιλήφθηκε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι τα πάντα και πως πρέπει όλοι να το βλέπουν ως δευτερεύον. Οι ιδέες του για τους συνανθρώπους του, η απέχθειά του για την δεξιά και τον φασισμό. Η άρνησή του ν' ασχοληθεί με την πολιτική γιατί «είμαι πολύ λογικός για να εμπλακώ με αυτά». Όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, είναι τέτοια που τον έχουν κάνει αγαπητό σε όλους κι όχι μόνο στους οπαδούς της Λίβερπουλ.

Ο Κλοπ, είναι ο προπονητής που θα ήθελαν όλοι στις ομάδες τους. Ο φίλος που θα ήθελαν όλοι να βγουν για μια μπύρα. Ο τύπος αυτός που θα ήθελαν όλοι να τον έχουν στη ζωή τους γιατί σου μεταδίδει πράγματα και σκέψεις που μόνο καλύτερη μπορούν να κάνουν την ψυχολογία του καθενός...

Τέσσερα χρόνια στον πάγκο των «κόκκινων». Μια σπουδαία κόκκινη μετάλλαξη. Ένας ποδοσφαιράνθρωπος που γράφει μοναδική ιστορία. Και που θα μείνει στην ιστορία όχι μονάχα για τη δουλειά του, αλλά και γιατί πρόκειται για μια προσωπικότητα σπάνια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα