Όταν η Αγγλία χωρίζεται στα δύο

Όταν η Αγγλία χωρίζεται στα δύο

bet365

Με αφορμή τους δύο αγγλικούς «εμφυλίους» στους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων, παρουσιάζοντας κόντρες ομάδων από την Αγγλία.

100% Επιστροφή* χρημάτων Τσέλσι - Άρσεναλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Κύπελλο πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

1978-79: Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ 2-0/0-0
Δύο σερί κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών μετρούσε τότε η Λίβερπουλ, η οποία στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης τέθηκε αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια Αγγλίας, Νότιγχαμ Φόρεστ. Η ομάδα του Μπράιν Κλαφ νίκησε με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της και στον επαναληπτικό του Άνφιλντ απλά διαχειρίστηκε το προβάδισμά της. Οι δύο αντίπαλοι έμειναν στη «λευκή» ισοπαλία και η Νότιγχαμ πανηγύρισε την πρόκριση, φτάνοντας στη συνέχεια μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

2003-04: Τσέλσι – Άρσεναλ 1-1/2-1
Ο πρώτος αγγλικός «εμφύλιος» στα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα γκολ των Γκούντιονσεν και Πιρές είχαν διαμορφώσει το 1-1 στον πρώτο προημιτελικό του Στάμφορντ Μπριτζ, με την Τσέλσι να παίρνει την πρόκριση μέσα στο Άνφιλντ. Η Άρσεναλ μπορεί να προηγήθηκε με τον Ρέγες, όμως τα τέρματα των Λάμπαρντ και Μπριτζ έφεραν την ανατροπή, δίνοντας στους «μπλε» το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

2004-05: Τσέλσι – Λίβερπουλ 0-0/0-1
Η παρθενική από τις τέσσερις μονομαχίες τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, μέσα σε λίγα χρόνια. Ο πρώτος ημιτελικός στο Στάμφορντ Μπριτζ είχε λήξει ισόπαλος χωρίς σκορ, με τον επαναληπτικό του Άνφιλντ να κρίνεται από το γκολ-φάντασμα (όπως το είχε αποκαλέσει ο Ζοσέ Μουρίνιο) του Λουίς Γκαρσία, με το τελικό 1-0 να δίνει στη Λίβερπουλ την πρόκριση στον τελικό του Κωνσταντινούπολης.

2006-07: Τσέλσι – Λίβερπουλ 1-0/0-1 (1-4 πεν.)
Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους κόντρα, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πάλι στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με τη Λίβερπουλ είναι αυτή που πανηγύρισε εκ νέου. Στο 1-0 της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ (Κόουλ) απάντησαν οι «κόκκινοι» με το ίδιο σκορ στον επαναληπτικό του Άνφιλντ (Άγκερ). Το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η Λίβερπουλ επικράτησε με 4-1 και προκρίθηκε στον τελικό της Αθήνας.

2007-08: Άρσεναλ – Λίβερπουλ 1-1/2-4
Τρεις αγγλικούς «εμφυλίους» είχε η συγκεκριμένη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τον πρώτο να είναι στα προημιτελικά. Αντεμπαγιόρ και Κάιτ διαμόρφωσαν το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Εμιρέιτς, με τον επαναληπτικό να εξελίσσεται σε θρίλερ. Η πρόκριση άλλαξε χέρια αρκετές φορές, μέχρι η... μπίλια να κάτσει στο κόκκινο. Το τελικό 4-2 έδωσε στη Λίβερπουλ το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

2007-08: Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-1/2-3 (παρ.)
Μετά την πρόκριση επί της Άρσεναλ, ένας δεύτερος σερί «εμφύλιος» για τη Λίβερπουλ, μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ίδιο το αποτέλεσμα. Η Τσέλσι πήρε εκδίκηση για τους δύο προηγούμενους αποκλεισμούς από τους «κόκκινους», με την πρόκρισή της στον τελικό της Μόσχας. Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Άνφιλντ (Κάιτ, Ρίσε), ισόπαλος με το ίδιο σκορ (Ντρογκμπά, Τόρες) έληξε και ο επαναληπτικός του Στάμφορντ Μπριτζ. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου οι «μπλε» σκόραραν δύο φορές (Λάμπαρντ, Ντρογκμπά) και οι «κόκκινοι» μία (Μπάμπελ), με το 3-2 να δίνει στην Τσέλσι το εισιτήριο για τον τελικό.

2007-08: Μάντσεστερ Γιουν. – Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.)
Πριν από έντεκα χρόνια, ξανά δύο αγγλικές ομάδες διεκδίκησαν στον τελικό το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα γκολ του Ρονάλντο και του Λάμπαρντ έφεραν το τελικό 1-1 στη Μόσχα, με το ματς να οδηγείται στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι. Ο Φαν Ντερ Σαρ εξελίχθηκε σε ήρωα για την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, την ώρα που Τέρι και Ανελκά ήταν οι μοιραίοι για τους «μπλε». Το τελικό 6-5 έδωσε στους «μπέμπηδες» το κύπελλο.

2008-09: Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-3/4-4
Η τέταρτη και τελευταία – μέχρι τώρα – φορά, που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν σε νοκ άουτ. Η Τσέλσι έκανε πάρτι στο πρώτο ματς του Άνφιλντ, κερδίζοντας με 1-3 (Τόρες - Ιβάνοβιτς 2, Ντρογκμπά) και παίρνοντας τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης. Ωστόσο, η Λίβερπουλ πούλησε ακριβά... το τομάρι της στον επαναληπτικό, φτάνοντας δυο φορές μία ανάσα μακριά από σκορ πρόκρισης. Το 0-2 (Αουρέλιο, Αλόνσο) έγινε 3-2 για τους «μπλε» (Ντρογκμπά, Άλεξ, Λάμπαρντ), όμως οι «κόκκινοι» έφεραν τούμπα το ματς, για το 3-4 (Λούκας, Κάιτ). Τελικά, ο Λάμπαρντ διαμόρφωσε το τελικό 4-4, που έδωσε στους Λονδρέζους το εισιτήριο για τα ημιτελικά, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια όλων των εποχών στη διοργάνωση.

2008-09: Μάντσεστερ Γιουν. – Άρσεναλ 1-0/3-1
Εκείνη τη σεζόν, τρεις αγγλικές ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με το ένα ζευγάρι να είναι αυτό της Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν άνετα το εισιτήριο για τον τελικό, αφού μετά το 1-0 του Ολντ Τράφορντ (Ο’Σέι), νίκησαν και στο Εμιρέιτς με 3-1 (Παρκ, Ρονάλντο 2 – Φαν Πέρσι).

2010-11: Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουν. 0-1/1-2
Ένας ακόμη «εμφύλιος» στο Τσάμπιονς Λιγκ, που είχε νικήτρια την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Στον πρώτο προημιτελικό, στο Σταμφορντ Μπριτζ, η Γιουνάιτεντ νίκησε με 1-0, χάρις στο τέρμα του Γουέιν Ρούνεϊ, ενώ και στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με 2-1 (Τσιτσαρίτο, Παρκ – Ντρογκμπά) και πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

2017-18: Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 3-0/2-1
Μετά από μια επταετία χωρίς αγγλικό «εμφύλιο» στο Τσάμπιονς Λιγκ, πέρσι στα προημιτελικά αναμετρήθηκαν δύο ομάδες από το Νησί. Η Λίβερπουλ μετέτρεψε σε περίπατο τις αναμετρήσεις με τη Σίτι, ξεκινώντας από το ευρύ 3-0 (Σαλάχ, Τσαμπερλέιν, Μανέ) του Άνφιλντ. Στον επαναληπτικό του Ετιχάντ, η ομάδα του Γκουαρδιόλα προηγήθηκε νωρίς (Ζεσούς), όμως οι «κόκκινοι» έκαναν την ανατροπή με τους Σαλάχ και Φιρμίνο και με δύο νίκες προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

2018-19: Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι 1-0/3-4
Στη διαδρομή μέχρι το φετινό τελικό, η Τότεναμ απέκλεισε μία ακόμη ομάδα από την Αγγλία. Στον πρώτο προημιτελικό του Γουέμπλεϊ, οι «πετεινοί» νίκησαν με 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι, χάρις στο γκολ του Σον. Ο επαναληπτικός του Ετιχάντ ήταν ένα από τα πιο «τρελά» παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο πρώτο 20λεπτο, το σκορ ήταν ήδη 3-2, με τη Σίτι να παίρνει σκορ πρόκρισης (4-2) με το τέρμα του Αγουέρο. Ο Γιορέντε μείωσε σε 4-3 (πρόκριση Τότεναμ με τα εκτός έδρας γκολ) και στις καθυστερήσεις υπήρξε θρίλερ. Οι «πολίτες» σκόραραν, όμως το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ και έτσι η Τότεναμ πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Κύπελλο κυπελλούχων

1963-64: Τότεναμ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0/1-4
Οι «πετεινοί» είχαν κατακτήσει το τρόπαιο την προηγούμενη σεζόν και ως κάτοχοι βρέθηκαν ξανά στη διοργάνωση. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αναδειχθεί κυπελλούχος Αγγλίας, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες στο δεύτερο γύρο. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, η Τότεναμ επικράτησε με 2-0, όμως στον επαναληπτικό δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στην ανατροπή με σκορ 4-1 και πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

1970-71: Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι 1-0/1-0
Η κάτοχος της διοργάνωσης, Μάντσεστερ Σίτι, αναμετρήθηκε με την κυπελλούχο Αγγλίας, Τσέλσι, στα ημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων. Οι «μπλε» ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν την πρόκριση, αφού με δύο νίκες με το ίδιο σκορ (1-0) πήραν το εισιτήριο για τον τελικό και στη συνέχεια σήκωσαν και το τρόπαιο στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ

1971-72: Γουλβς – Τότεναμ 1-2/1-1
Στην παρθενική διοργάνωση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο τελικός ήταν αγγλική υπόθεση. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Μολινό, η Τότεναμ πήρε τεράστιο προβάδισμα, μετά την εκτός έδρας νίκη της με σκορ 1-2. Στον επαναληπτικό του Γουάιτ Χαρτ Λέιν, οι «πετεινοί» διαχειρίστηκαν στο προβάδισμά τους και με το ισόπαλο 1-1 ήταν εκείνοι που σήκωσαν το τρόπαιο.

2015-16: Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0/1-1
Τη χρονιά που έφτασε μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, η Λίβερπουλ πέρασε το εμπόδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των «16». Η νίκη με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Άνφιλντ (Στάριτζ, Φιρμίνο) αποδείχθηκε η καλύτερη παρακαταθήκη για τους «κόκκινους» στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ. Το τελικό 1-1 (Μαρσιάλ, Κουτίνιο) έδωσε στη Λίβερπουλ την πρόκριση στα προημιτελικά.

 

Τελευταία Νέα