Χρυσοί... νέοι

Χρυσοί... νέοι

bet365

Στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν με την Άρσεναλ ο Ομπαμεγιάνγκ ήταν ένας εκ των τριών πρώτων σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κι άλλους «νέους» που κατέκτησαν το «Χρυσό Παπούτσι» στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τέντι Σέριγχαμ (1992-93)
Στο ξεκίνημα της νεοσύστατης Πρέμιερ Λιγκ, ο Άγγλος επιθετικός ήταν ποδοσφαιριστής της Νότιγχαμ Φόρεστ και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος σημείωσε ένα γκολ. Στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, ο Σέριγχαμ πήρε μεταγραφή για την Τότεναμ και από την πρώτη του σεζόν έκανε απόσβεση των 2,1 εκατομμυρίων λιρών, που δόθηκαν για την απόκτησή του. Με τους «πετεινούς» πέτυχε 21 τέρματα στο πρωτάθλημα και μαζί με εκείνο ως παίκτης της Νότιγχαμ, τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 22 γκολ. Ακόμη, όμως, και να μην είχε σκοράρει με την πρώην ομάδα του, ξανά πρώτος σκόρερ θα ήταν, αφού ο δεύτερος Λες Φέρντιναντ σημείωσε 20 τέρματα με την ΚΠΡ.

Άλαν Σίρερ (1996-97)
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (260 γκολ) κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι» τρεις συνεχόμενες σεζόν. Τις δύο πρώτες (1994-95, 1995-96) τα κατάφερε ως ποδοσφαιριστής της Μπλάκμπερν. Το καλοκαίρι του 1996 έφτασε μια ανάσα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως εκείνος επέλεξε τη Νιουκάστλ, με τη μεταγραφή να φτάνει τα 15 εκατομμύρια λίρες (παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή). Ο Σίρερ δε χρειάστηκε κανένα χρόνο προσαρμογής στη νέα του ομάδα και συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς με τις «καρακάξες». Σημείωσε 25 τέρματα στο πρωτάθλημα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για τρίτη σερί χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ντουάιτ Γιορκ (1998-99)
Μετά από εννέα χρόνια στην Άστον Βίλα, ο επιθετικός από το Τρινιντάντ πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 1998. Στο Ολντ Τράφορντ συνάντησε τον Άντι Κόουλ, με τον οποίο δημιούργησε το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Η πρώτη χρονιά του Γιορκ στη Γιουνάιτεντ ήταν ονειρεμένη, καθώς η ομάδα έφτασε στην κατάκτηση του τρεμπλ, με τον ίδιο να έχει τεράστια συμβολή σε αυτό. Ειδικά στο πρωτάθλημα, σημείωσε 18 τέρματα και (μαζί με τους Χασελμπάινκ και Όουεν) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ (2000-01)
Πριν την άφιξη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο Στάμφορντ Μπριτζ και την εκτόξευση του μπάτζετ, το μεταγραφικό ρεκόρ της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2000 ήταν η απόκτηση του Χασελμπάινκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ολλανδός επιθετικός πήγε με προπονητή τον Τζιανλούκα Βιάλι στους «μπλε» και παρά το γεγονός πως δυσαρεστήθηκε με την απομάκρυνση του Ιταλού τεχνικού από τον πάγκο, εκείνος έκανε κανονικά τη δουλειά του εντός αγωνιστικού χώρου. Στην πρώτη του σεζόν στο Λονδίνο σημείωσε 23 τέρματα με την Τσέλσι στο πρωτάθλημα, κατακτώντας το «Χρυσό Παπούτσι».

Ρόμπιν Φαν Πέρσι (2012-13)
Ο Ολλανδός επιθετικός ήταν αρχηγός της Άρσεναλ και πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2011-12. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2012, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Ολντ Τράφορντ, προκειμένου να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Η επιλογή του κρίθηκε επιτυχημένη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα, αφού στην πρώτη του σεζόν στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας, ενώ σε προσωπικό επίπεδο συνέχισε από εκεί που... σταμάτησε. Σημείωσε 26 γκολ στο πρωτάθλημα και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν έκανε δικό του το «Χρυσό Παπούτσι».

Μοχάμεντ Σαλάχ (2017-18)
Το καλοκαίρι του 2017 η Λίβερπουλ έκανε μεταγραφικό ρεκόρ με την απόκτηση του Αιγύπτιου από τη Ρόμα, έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε ο ίδιος δε θα περίμενε μια τέτοια μαγική πρώτη σεζόν στο Άνφιλντ, αφού σε όλες τις διοργανώσεις βρήκε δίχτυα 44 φόρες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ οδήγησε τους «κόκκινους» μέχρι τον τελικό, ενώ στο πρωτάθλημα ήταν μια ομάδα μόνος του. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν, ενώ με τα 32 τέρματα που σημείωσε, βγήκε πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ. Μόνο που ούτε πέρσι, ούτε φέτος (επίσης μεταξύ των πρώτων σκόρερ), κατάφερε να οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κορυφή.

 

Τελευταία Νέα