Από τον Χάντερ, στον Φαν Ντάικ

Από τον Χάντερ, στον Φαν Ντάικ

bet365

Ο Ολλανδός στόπερ της Λίβερπουλ έγινε μόλις ο έκτος κεντρικός αμυντικός, που αναδείχθηκε από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές κορυφαίος παίκτης της σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους προηγούμενους πέντε.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Νιουκάστλ - Λίβερπουλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Νόρμαν Χάντερ (1973-74)
Ένας κεντρικός αμυντικός που... δάγκωνε ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1966. Ο Χάντερ είχε το παρατσούκλι «αυτός που δαγκώνει τα πόδια σας» και για σχεδόν μία 15ετία ήταν ο ηγέτης στα μετόπισθεν της Λιντς. Με τα «παγώνια» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο κύπελλα εκθέσεων, ενώ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα αγγλικά γήπεδα που αναδείχθηκε κορυφαίος της χρονιάς. Τη σεζόν 1973-74 (η πρώτη που θεσπίστηκε το συγκεκριμένο βραβείο), ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός οδήγησε τη Λιντς στον τίτλο και οι συνάδελφοί του τον ψήφισαν ως τον καλύτερο του πρωταθλήματος.

Κόλιν Τοντ (1974-75)
Η δεύτερη χρονιά που οι ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του αγγλικού πρωταθλήματος ανέδειξε τον κορυφαίο της σεζόν συνδυάστηκε και με τη δεύτερη κατάκτηση του βραβείου από κεντρικό αμυντικό. Το 1971, ο Άγγλος αμυντικός αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή στη μέχρι τότε ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (175 χιλιάδες λίρες) με τη μετακίνησή του από τη Σάντερλαντ στην Ντέρμπι. Ο Κόλιν Τοντ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1972, 1975) με τη φανέλα της Ντέρμπι και στο δεύτερο από αυτά ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο κορυφαίος της χρονιάς.

Γκάρι Πάλιστερ (1991-92)
Το 2018 ο Φαν Ντάικ έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ 29 χρόνια νωρίτερα ο Πάλιστερ αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή – μέχρι τότε – αμυντικού στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Άγγλος μετακινήθηκε από τη Μίντλεσμπρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έγινε ο ηγέτης στα μετόπισθεν των «μπέμπηδων». Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1993, 1994, 1996, 1997), όμως το βραβείο του κορυφαίου το κατέκτησε σε μια χρονιά που η Γιουνάιτεντ δεν κατέκτησε τον τίτλο. Τη σεζόν 1991-92, οι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Λιντς, όμως ο Γκάρι Πάλιστερ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος.

Πολ ΜακΓκραθ (1992-93)
Μπορεί η έλευση του Ερίκ Καντονά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Λιντς, στα μέσα της σεζόν, να... γύρισε το διακόπτη και οι «κόκκινοι διάβολοι» να στέφθηκαν πρωταθλητές για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια, όμως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές είχαν διαφορετική γνώμη για τον κορυφαίο της σεζόν. Το βραβείο πήγε σε έναν πρώην παίκτη της Γιουνάιτεντ, που από το 1989 είχε μετακινηθεί στην Άστον Βίλα. Τη σεζόν 1992-93, οι «χωριάτες» έκαναν μια εκπληκτική πορεία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, με τον Πολ ΜακΓκραθ να είναι ο ηγέτης στην άμυνα τους. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που απέκτησε το παρατσούκλι «Θεός» από τους φίλους της ομάδας.

Τζον Τέρι (2004-05)
Ο τελευταίος αμυντικός που είχε ψηφιστεί από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ως κορυφαίος της σεζόν, πριν από τον Φαν Ντάικ. Στην πρώτη χρονιά του Ζοσέ Μουρίνιο στο Στάμφορντ Μπριτζ, η Τσέλσι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, κατακτώντας τον τίτλο, έπειτα από 50 χρόνια. Και μπορεί Λάμπαρντ και Ντρογκμπά να έκαναν... τη δουλειά από τη μέση και μπροστά, όμως εκείνη τη σεζόν οι «μπλε» έκαναν αρκετά ρεκόρ στο αμυντικό κομμάτι. Δέχθηκαν μόλις 15 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ σε 25 παιχνίδια κράτησαν απαραβίαστη την εστία τους. Ένας από τους λόγους ήταν η πληθωρική παρουσία του Τέρι στα μετόπισθεν, κάτι που οδήγησε τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τον ψηφίσουν ως τον κορυφαίο της χρονιάς.

 

Τελευταία Νέα