Αυτοί που έχουν «σημαδέψει» το ντέρμπι του Μάντσεστερ

Αυτοί που έχουν «σημαδέψει» το ντέρμπι του Μάντσεστερ

bet365

Γιουνάιτεντ εναντίον Σίτι απόψε στο Ολντ Τράφορντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ντέρμπι της πόλης.

Ντένις Λόου
Ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (237 γκολ) άλλαξε... γειτονιά, έπειτα από έντεκα χρόνια στο Ολντ Τράφορντ. Ο Σκωτσέζος μετακόμισε το καλοκαίρι του 1973 στη Σίτι και η μοίρα τον ήθελε να επιστρέφει στο παλιό του «σπίτι» στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν μόνο νίκη και συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων για να μείνουν στην πρώτη κατηγορία, με τον Λόου να βάζει «ταφόπλακα» στην πρώην ομάδα του, σκοράροντας το μοναδικό γκολ στο φινάλε. Ο ίδιος δεν πανηγύρισε, ενώ λίγο αργότερα το παιχνίδι διεκόπη οριστικά, λόγω εισβολής των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Πάντως, το τέρμα του Ντένις Λόου δεν ήταν αυτό που έριξε τελικά κατηγορία τη Γιουνάιτεντ, καθώς δεν ήρθαν οι υπόλοιποι συνδυασμοί αποτελεσμάτων, που αναζητούσαν οι «μπέμπηδες».

Μπράιαν Κιντ
Τα ντέρμπι του Μάντσεστερ είναι κυριολεκτικά η ζωή του όλη. Από το 2009 βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο της Σίτι, όμως την κόντρα των δύο ομάδων ξεκίνησε να τη ζει από τη δεκαετία του ’60. Από το 1967 έως το 1974 ήταν ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ, ενώ την τριετία 1976-1979 φόρεσε τη φανέλα της Σίτι. Μέσα σε αυτά τα διαστήματα σημείωσε και με τις δύο ομάδες συνολικά οκτώ τέρματα στα ντέρμπι της πόλης. Η παρουσία του Κιντ στα παιχνίδια Γιουνάιτεντ-Σίτι συνεχίστηκε (και συνεχίζεται) και εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού από το 1991 έως το 1998 ήταν στο πλευρό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», ενώ τώρα πλέον είναι συνεργάτης του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Γουέιν Ρούνεϊ
Εκτός από δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (246 γκολ), ο Άγγλος επιθετικός είναι πρώτος σκόρερ, μαζί με τον Αγουέρο (11 γκολ), στα ντέρμπι της πόλης. Ωστόσο, ένα από αυτά τα τέρματα έχει μείνει στην ιστορία. Στις 12 Φεβρουαρίου 2011, ο Ρούνεϊ έδωσε τη νίκη στους «κόκκινους διαβόλους» με 2-1, με ένα απίθανο ανάποδο ψαλίδι, που έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Χαρτ. Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν το καλύτερο γκολ στην καριέρα του και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το πιο εντυπωσιακό που είχε δει ποτέ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τέρμα, ψηφίστηκε αργότερα ως το πιο όμορφο στα 20 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Πίτερ Σμάιχελ
Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στα ντέρμπι του Μάντσεστερ και μάλιστα είναι κάτοχος ενός εκπληκτικού ρεκόρ, αφού δεν ηττήθηκε σε κανένα παιχνίδι, που αγωνίστηκε. Ο Σμάιχελ ήταν πραγματικός «κέρβερος» κάτω από την εστία της Γιουνάιτεντ την οκταετία 1991-1999 και μέσα σε αυτό το διάστημα είχε απολογισμό οκτώ νίκες και μία ισοπαλία στα ντέρμπι της πόλης. Τη σεζόν 2002-03, ο Δανός γκολκίπερ φόρεσε τη φανέλα της Σίτι και στο μοναδικό παιχνίδι που αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του, οι «πολίτες» επικράτησαν με 3-1.

Μάικλ Όουεν
Μπορεί στην τριετία που αγωνίστηκε στη Γιουνάιτεντ να πέρασε και... να μην ακούμπησε, όμως πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2009, οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχθηκαν τη Σίτι, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον προηγήθηκε τρεις φορές στο σκορ, όμως οι «πολίτες» είχαν ισάριθμες απαντήσεις. Στο μεσοδιάστημα, ο Όουεν είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι και στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε ο ήρωας της βραδιάς. Έγραψε το τελικό 4-3, χαρίζοντας στη Γιουνάιτεντ του τη νίκη. Ο ίδιος ο Φέργκιουσον δήλωνε τότε πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το κορυφαίο ντέρμπι όλων των εποχών, ενώ λίγο αργότερα το ματς ψηφίστηκε ως το καλύτερο στα 20 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα