Η ανασκόπηση της Serie A για το 2018 (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης
Η ανασκόπηση της Serie A για το 2018 (vids)

bet365

Το Planet Football γράφει για τα σημαντικότερα πράγματα που συνέβησαν στο Ιταλικό πρωτάθλημα μέσα στο 2018.

Είναι δύσκολο την τελευταία δεκαετία να θέλεις να μιλήσεις για την ιστορία που γράφεται στο calcio και να μην ξεκινήσεις από την Γιουβέντους. Και το 2018, η Μεγάλη Κυρία ήταν η κυρίαρχος στην Serie A, κατέκτησε τα πάντα, άφησε παίκτες και παράγοντες να φύγουν και προχώρησε σε κινήσεις που έκαναν το Campionato να νιώσει κάτι από το δοξασμένο παρελθόν. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο από το να μείνουν στη σκιά της, όμως παρά το γεγονός αυτό, είχαμε επιστροφές και ευχάριστες εκπλήξεις αλλά δυστυχώς και μια τραγωδία που άφησε μεγάλο πόνο. Λίγες μέρες πριν φύγει ο χρόνος, το Planet Football του Gazzetta γράφει για τα πιο σημαντικά πράγματα που έγιναν στο 2018. Auguri.

H μαγεία των Χριστουγέννων σε περιμένει στο καζίνο της Novibet!

Οσο hater και αν είσαι, όσο και αν έχεις βαρεθεί που κάθε χρόνο παίρνει το πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι ότι η Γιουβέντους συνεχίζει να γράφει ιστορία και αυτό έκανε και μέσα στο 2018. Οι Bianconeri έφτασαν τις 7 σερί κατακτήσεις με το Scudetto του 2017-18 και στο πρώτο μισό της σεζόν 2018-19 έχουν ήδη κάνει πολλή δουλειά για να είναι το Νο1 όνομα και στην επόμενη ανασκόπηση. Πέρυσι τα βρήκε σκούρα και είδε τη διαφορά να μειώνεται ακόμα και στο -1 από την Νάπολι που έκανε διπλό το Τορίνο, όμως η εμπειρία και η ποιότητα μίλησαν στο τέλος για ένα ακόμα πρωτάθλημα. Μαζί με το Scudetto, οι Bianconeri πανηγύρισαν ξανά και το Coppa Italia, με το τελευταίο να είναι μάλιστα με 4-0 στον τελικό κόντρα στην Μίλαν.

Για έναν ακόμα χρόνο την επιτυχία και την ιστορία γράφει ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, για τον οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι έχει εύκολο έργο με αυτό το πανάκριβο ρόστερ, όμως ειδικά με την περσινή Νάπολι, τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Ο allenatore, παρά την προσπάθεια του Σάρι για την υπέρβαση, δεν θα μπορούσε να μην είναι ο κορυφαίος για το 2018 στην Ιταλία, βοηθώντας σταθερά τους Τορινέζους να χαράζουν όλο και πιο βαθιά το όνομά τους στην ιστορία του αθλήματος. Οι τέσσερις διαδοχικές κατακτήσεις double δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά και έχουν κάνει κάτι παραπάνω από σαφές ότι εντός συνόρων δεν υπάρχει αντίπαλος που να βλέπουν.

Ομως στην Γιούβε δεν επαναπαύονται σε αυτό και η προσπάθεια για να μην είναι αφεντικό μόνο στην Ιταλία, συνεχίζεται. Το καλοκαίρι οι Τορινέζοι έκαναν όλο τον κόσμο να ασχολείται μαζί τους ολοκληρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα μπαμ όλων των εποχών με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι πρώτες φήμες έσκασαν πολύ γρήγορα και μέχρι να καταλάβουν οι περισσότεροι τι έχει συμβεί με την Ρεάλ, ο CR7 πάτησε στο Τορίνο και υπέγραψε για τέσσερα χρόνια με μισθό 31 εκατ. ευρώ ετησίως. Μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας, με στόχο τίποτα άλλο, πέρα από το Champions League.

Εκτός από του Κριστιάνο όμως, η Γιουβέντους είχε ακόμα μια άφιξη η οποία προκάλεσε θόρυβο. Μιλάμε για την επιστροφή του Λεονάρντο Μπονούτσι στο Τορίνο, μόλις έναν χρόνο μετά τη μεταγραφή του στην Μίλαν. Ο γυρισμός του διεθνή σέντερ-μπακ προκάλεσε την οργή των τιφόζι και χρειάστηκε ο παίκτης να ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη και να κάνει δηλώσεις-γέφυρες για να πάψουν οι αποδοκιμασίες και το κλίμα να είναι βαρύ σε βάρος του. Για να συμβεί αυτό, η Γιουβέντους έδωσε με κανονική μεταγραφή στην Μίλαν τον πολλά υποσχόμενο στόπερ, Ματία Καλντάρα.

Εκτός από τον Καλντάρα, σαν unofficial μέρος του deal για τον Μπονούτσι, από την Γιουβέντους για τους Rossoneri αποχώρησε και ο Γκονσάλο Ιγουαΐν, αρχικά με τη μορφή δανεισμού. Πρόσωπα έρχονται, πρόσωπα φεύγουν και το μόνο σταθερό είναι οι επιτυχίες και οι τίτλοι για την Γιουβέντους, η οποία μέσα στο 2018 έχασε επίσης έναν από τους κορυφαίους μύθους της ever, τον legend τερματοφύλακα, Τζίτζι Μπουφόν, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην κρεμάσει τα γάντια αλλά να παίξει στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ μαζί του στην έξοδο πήγε ο home-grown Μικρός Πρίγκηπας, Κλαούντιο Μαρκίζιο, ενώ addio ύστερα από πολλά χρόνια και πολλές επιτυχημένες μεταγραφές είπε ο CEO, Μπέπε Μαρότα.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Αλισον: Οταν η Ρόμα έχασε τον Σέζνι, ο οποίος κατέληξε στην Γιουβέντους, οι άνθρωποί της δεν έδειξαν να αγχώνονται καθώς από πίσω ερχόταν ο Αλισον Μπέκερ. Ο Βραζιλιάνος έκανε τόσο καλό 2017-18 με τους Giallorossi φτάνοντας στα ημιτελικά του Champions League, που ο Γίργκεν Κλοπ τρελάθηκε και αποφάσισε να είναι ο 27χρονος το upgrade κάτω από τα δοκάρια. Η Λίβερπουλ έδωσε 75 εκατ. ευρώ, τον πήρε στο Anfield και την ώρα που γράφεται το κείμενο, είναι στο Νο1 της Premier League. «Θα έδινα και τα διπλά για έναν τόσο καλό τερματοφύλακα» είπε ο Γερμανός για τον Αλισον, ο οποίος για λίγες εβδομάδες ήταν ο πιο ακριβός keeper, αφού λίγες μέρες αργότερα η Τσέλσι έδωσε 80 εκατ. για τον Κέπα της Αθλέτικ.

Ζορζίνιο: Το μυαλό στο κέντρο και το απαραίτητο συστατικό για το tiki-taka της Νάπολι ήταν ο Ζορζίνιο και όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι άφησε την Νάπολι ύστερα από τρία χρόνια, τον πήρε μαζί του. Αν και βρέθηκε κοντά στην Σίτι, ο Ιταλο-Βραζιλιάνος regista, δεν γινόταν να μην ακολουθήσει τον allenatore στην Τσέλσι, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 50 εκατ. ευρώ και πήρε από το calcio έναν από τους καλύτερους παίκτες του.

ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ: Μια από τις τραγωδίες που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό και μη, κόσμο, συνέβη το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής, στις 4 Μαρτίου του 2018. Ενώ οι συμπαίκτες του στην Φιορεντίνα τον περίμεναν να κατέβει πριν το ματς με την Ουντινέζε, ο Ντάβιντε Αστόρι δεν ξύπνησε ποτέ και βύθισε στο πένθος το calcio. Μετά τον θάνατο του κεντρικού αμυντικού και capitano των Viola στην ηλικία των 31, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, όλα τα ματς σε Serie A και Serie B αναβλήθηκαν, ενώ η UEFA όρισε ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες. Η ομάδα του, Φιορεντίνα, και η Κάλιαρι, στην οποία έπαιξε 6 χρόνια, απέσυραν για πάντα τη φανέλα με το 13 και το σκηνικό στην κηδεία του στην Φλωρεντία ακόμα και έναν χρόνο μετά προκαλεί συγκλονιστική ανατριχίλα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Αντσελότι στην Serie A: Για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2009, όταν άφησε την Μίλαν για την Τσέλσι, ο Κάρλο Αντσελότι επέστρεψε στην Ιταλία. Επειτα από θητεία στους Μπλε και σε Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και αφού μεγάλωσε τη συλλογή των μεγάλων τίτλων, ο allenatore ανέλαβε την Νάπολι, της οποίας ρόστερ του έκανε κλικ. Ο Καρλέτο οδηγεί τους Vesuviani στη μετά-Σάρι εποχή και τους έχει κρατήσει ακριβώς εκεί που την βρήκε, πίσω μόνο από την Γιουβέντους. Σε μια περίοδο που η Serie A προσπαθεί να πάρει κάτι από το glamorous παρελθόν της, η επιστροφή του Αντσελότι ήταν ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για την Νάπολι.

Πάρμα στην Serie A: Οποια ομάδα και αν υποστηρίζεις στην Ιταλία, δύσκολα δεν θα συμπαθείς την Πάρμα. Οι Crociati φέρνουν ένα πέπλο νοσταλγίας του παλιού calcio στους fans αφού πάντα ήταν δυνατός αντίπαλος για τους μεγάλους και φέτος επέστρεψαν στην Serie A με διαδοχικές ανόδους ύστερα από την πτώχευση του 2015 και τον υποβιβασμό στην Serie D. Με προπονητή τον ανερχόμενο, Ρομπέρτο Ντ' Αβέρσα, τα έχει πάει εξαιρετικά μέχρι στιγμής στην κατηγορία που ανήκει και πέρα από το γεγονός ότι είναι σκάλες πάνω από τις άλλες δύο νεοφώτιστες [Εμπολι, Φροζινόνε], θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνει μάχη για το Europa League. Ο πρώην άσος των Ρόμα, Αρσεναλ, Ζερβίνιο, κλέβει συχνά την παράσταση με τις τρελές κούρσες, ενώ και ο πολλά υποσχόμενος Ιταλός επιθετικός, Ρομπέρτο Ινγκλέζε, έχει βοηθήσει στο να είναι η Πάρμα στο -5 από την Ευρώπη ύστερα από 7 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 19 αγώνες.

Ιντερ στο Champions League: Υστερα από χρόνια ταλαιπωρίας, η Ιντερ έκανε μέσα στο 2018 το καθοριστικό βήμα για να επιστρέψει στα ψηλά. Αν και χρειάστηκαν την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2017-18 για να το πετύχουν, οι Nerazzurri βρέθηκαν στο Champions League και το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνουν ότι θα μείνουν. Μετά το πρώτο μισό του 2018-19, η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι φαίνεται πως μετά τις Γιουβέντους και Νάπολι είναι η 3η ομάδα που θα έχει θέση στα αστέρια, αφήνοντας Ρόμα, Λάτσιο, Μίλαν να 'χτυπηθούν' για την 4η θέση. Οι Μιλανέζοι έχουν αποκτήσει σταθερότητα στην άμυνα και δίνουν αξία στα γκολ τους, που δύσκολα ή εύκολα έρχονται και φέρνουν αποτελέσματα.

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ: Αυτός δεν θα είναι από την Γιουβέντους, αλλά από την Ιντερ. Το φινάλε της σεζόν 2017-18 βρήκε τον Μαουρίτο Ικάρντι να μοιράζεται τον τίτλο του Capocanonniere με τον Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο, στα 29 γκολ, όμως φέτος ο Αργεντινός συνεχίζει. Αν και άργησε για το 2018-19, ξεκίνησε να πυροβολεί και σε κάθε ευκαιρία δείχνει στην Ιντερ πόσο τυχερή είναι που τον έχει και που θέλει να μείνει. Ο Ικάρντι αναδείχθηκε και επίσημα καλύτερος παίκτης της χρονιάς νωρίτερα μέσα στο 2018 και με τις εμφανίσεις και τα γκολ του [13 σε 19 ματς] στο μισό που διανύουμε δεν αφήνει κανέναν να ξεχάσει ότι είναι από τους μετρημένους καθαρούς φορ - killer στο αγαπημένο μας άθλημα.

ΤΟ ΜΑΤΣ: Λίγες φορές έχεις την ευκαιρία να δεις ένα ματς - τελικό για το Champions League και ειδικά οι ουδέτεροι το απόλαυσαν αυτό την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2017-18. Η Λάτσιο υποδέχθηκε την Ιντερ στο Olimpico και αν δεν έχανε θα κρατούσε την 4η θέση, ενώ η Ιντερ θα την έπαιρνε μόνο με νίκη. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά, σκόραραν με αυτογκόλ του Πέρισιτς, λίγο έλειψε να κάνουν το 2-0 με φαουλάρα του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στο δοκάρι, όμως οι Μιλανέζοι ισοφάρισαν με τον Ντ' Αμπρόζιο. Η Λάτσιο πήρε ξανά προβάδισμα με τον Φελίπε Αντερσον και το 2-1 έμεινε μέχρι το 79'. Σε εκείνο το σημείο με πέναλτι ο Ικάρντι έκανε το 2-2 και τρία λεπτά αργότερα με κεφαλιά ο Βεσίνο με κεφαλιά χάρισε χρυσό 2-3 στην Ιντερ και την έξοδο στο Champions League για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.


ΤΟ ΓΚΟΛ: Κάθε ένσταση δεκτή. Μπορεί άνετα κάποιος να βρει γκολ που να είναι καλύτερα, όμως εδώ, το όλο concept, τα σπάει. Δεν έχει πολύ καιρό που έγινε το ματς, στις 8 Δεκεμβρίου, η Λάτσιο υποδέχθηκε την Σαμπντόρια, η οποία προηγήθηκε με τον Κουαλιαρέλα στο πρώτο μέρος. Υστερα από μεγάλη πίεση οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 79' με τον Ατσέρμπι και στο 96' αφού ο διαιτητής χρειάστηκε να δει πολλές φορές το VAR, έδωσε πέναλτι και ο Ιμόμπιλε τίναξε τα δίχτυα από το βούλα για το 2-1. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος τι θα ακολουθήσει. Στο 99' (!!!) ύστερα από γέμισμα και κεφαλιά ο Ρικάρντο Σαπονάρα βρέθηκε μόνος στο πέναλτι και με καρατιά-μύθο κρέμασε τον Στρακόσα γράφοντας το 2-2 για την Σαμπ και παγώνοντας το Olimpico. Ηταν ένα γκολ dare-to-Zlatan από τον Ιταλό, ο οποίος χάθηκε μέσα στους οπαδούς των φιλοξενούμενων σε ένα απίστευτο party έπειτα από ένα απίστευτο γκολ.

 

Τελευταία Νέα