Η... ανασκόπηση της La Liga για το 2018 (pics & vids)

Γιώργος Καραμάνος
Η... ανασκόπηση της La Liga για το 2018 (pics & vids)

bet365

Ο Μέσι έκανε πλάκα με τα φάουλ, Κριστιάνο και Ινιέστα άφησαν ιστορικό κενό, η Μπάρτσα σήκωσε νταμπλ, η Ρεάλ πήρε το τρίτο σερί CL και το παιχνίδι στην Ισπανία στη χρονιά που φεύγει, έγινε πιο ανοικτό και απρόσμενο από ποτέ.

Η Premier League αδιαμφισβήτητα διαθέτει το περιτυλίγματα. Γήπεδα, ατμόσφαιρα, ταχύτητα, μία τρελή εικόνα. Μόνο που στην Ισπανία πραγματικά το ταλέντο είναι ξεχειλίζει. Οταν η Μπέτις περνάει από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ή ρίχνει τέσσερα στο «Καμπ Νόου» και στις δύο περιπτώσεις με επιθετικό ποδόσφαιρο και μπαλάρα. Οταν η τρεις διαδοχικά φορές νικήτρια του Champions League, Ρεάλ μετράει πέντε ήττες σε 16 αγώνες και η Μπαρτσελόνα γκελάρει με τη Χιρόνα εντός και χάνει στη Λεγανές, τότε είναι ξεκάθαρο ότι στη φετινή La Liga τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Μιλγουόκι Μπακς – Ντιτρόιτ Πίστονς με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Κι αυτό έχει να κάνει με τον... ακομπλεξάριστο τρόπο που οι μικροί αντιμετωπίζουν τους μεγάλους, θέλοντας να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Μόνο που δεν κοντράρουν όποιους κι όποιους, αλλά εκείνους που διαφεντεύουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η ισπανική κυριαρχία πιστοποιείται με μία απλή ματιά στο τι συμβαίνει στα μεγάλα τρόπαια από το 2014. Champions League, Europa League, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Μουντιάλ Συλλόγων. Με εξαίρεση τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017 (Europa), όλα τα άλλα τα έχουν σηκώσει οι Ισπανοί. Κάπως έτσι λοιπόν αλλάζει η χρονιά και αναμένεται με ακόμα πιο ενδιαφέρον το 2019...


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Πέρσι εντός τειχών έπαιξε χωρίς αντίπαλο. Η πρώτη σεζόν του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν εκπληκτική σε εγχώριο επίπεδο. Μόλις μία ήττα, 99 γκολ υπέρ και στο +14 από τη 2η Ρεάλ. Το τέλειο συμπλήρωμα ήταν το νταμπλ με τον εκπληκτικό 5-0 επί της Σεβίλλης στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι. Ωστόσο, ο Κώστας Μανωλάς με την κεφαλιά του την πλήγωσε στο Champions League και λίγο έλειψε αυτό να διώξει όλη τη χαρά μίας υπέροχης χρονιάς. Βέβαια, το 2018 συνεχίζεται με το πρώτο μισό της τωρινής σεζόν. Και κλείνει με την Μπάρτσα να είναι ξανά στην κορυφή και να τρέχει για το 26ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και έβδομο στα 11 τελευταία. Το 5-1 επί της Ρεάλ στα τέλη Οκτωβρίου, αποτέλεσε το πιο γλυκό κερασάκι για τους Μπλαουγκράνα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Το 2018 αποδείχτηκε τρελό για τους Μερένγκες. Αποκλεισμός από τη Λεγανές του Δημήτρη Σιόβα στα προημιτελικά του Κυπέλλου και με το ζόρι στο -14 από την κορυφή. Συνέβη όμως ξανά αυτό το μαγικό πράγμα που βιώνουν διαχρονικά εκτός συνόρων. Καθώς δεν έπαιζαν σπουδαίο ποδόσφαιρο και δεν έπειθαν κανέναν, θεωρείται δικαίως ως τρελό και μυθικό το ότι κατάφεραν να κατακτήσουν για τρίτη διαδοχική φορά και τέταρτη στην τελευταία πενταετία το Champions League. Μόνο που η χαρά δεν θα κρατούσε για πολύ. Ακολούθησε η ταυτόχρονη αποχώρηση των Ζινεντίν Ζιντάν και Κριστιάνο Ρονάλντο, αφήνοντας την ομάδα σε άγνωστα μονοπάτια, τα οποία μόνο αισιόδοξα δεν δείχνουν στο πρώτο μισό τούτης της σεζόν. Τα αποτελέσματα και η εικόνα είναι άσχημα, με συνέπεια την 4η θέση στη βαθμολογία και το -8 από την κορυφή (σ.σ.: με παιχνίδι λιγότερο).

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Πέρσι τερμάτισε 2η και φέτος προβάλει ως η σοβαρότερη αντίπαλος της Μπαρτσελόνα για τη μάχη του τίτλου. Η έβδομη χρονιά του Ντιέγο Σιμεόνε στο τιμόνι των Ροχιμπλάνκος τους κάνει να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι και αυτή που θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος στην εποχή του Τσολίσμο. Η αλήθεια είναι ότι φέτος η ομάδα μοιάζει να έχει υποστεί μία ιδιαίτερη αγωνιστική μετάλλαξη, παίζοντας το παιχνίδι περισσότερο προς το 3-2, παρά στο κλασικό 1-0. Τα σημαντικότερα όμως που έχουν συμβεί στην Ατλέτικο μέσα στο 2018, είναι αδιαμφισβήτητα ότι σήκωσε το Europa League, καθάρισε στο Σούπερ Καπ Ευρώπης τη Ρεάλ, αλλά και ότι κράτησε τον Αντουάν Γκριεζμάν, κάτι που βάζει τις βάσεις- μαζί με το στολίδι γήπεδό της- για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.


Η μεικτή βαθμολογία της La Liga για το 2018 (1η Γενάρη – 31 Δεκέμβρη)

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να βάλει το πρώτο του. Μόνο που κάθε χρόνο ο Λιονέλ Μέσι τελειοποιεί αυτή την τρέλα που τον έχει πιάσει και με τα γκολ-φάουλ. Κάπως έτσι μέσα στο 2018 βρέθηκε να έχει βάλει 10 τέτοια. Οσοι βρέθηκαν στο Cornella-El Prat (08/12) παρακολούθησαν από κοντά δύο έργα τέχνης και έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής εμφάνισης. Για πρώτη φορά στη μυθική καριέρα του πέτυχε δύο γκολ με φάουλ στο ίδιο ματς, με το ένα να είναι πιο όμορφο από το άλλο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Αργεντινός έχει σκοράρει με αυτό τον τρόπο περισσότερες φορές (19) από ομάδες όπως Γιουβέντους (18), Ρεάλ Μαδρίτης (14), Τσέλσι (11) και Λίβερπουλ (11) και μέρα με τη μέρα φτάνει τις εκτελέσεις του πιο κοντά στο τέλειο. Γενικότερα πάντως στο 2018 έβαλε 51 γκολ, περισσότερα από κάθε άλλον, με τον Κριστιάνο στη 2η θέση με δύο λιγότερα.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Ακόμα ιδρωμένος και με την ανάσα κοφτή από την υπερένταση, αντί να απολαμβάνει το μυθικό επίτευγμα των τριών σερί κατακτήσεων του Champions League, ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε τον δρόμο της φυγής του. Εννέα χρόνια μετά, με άπειρα ρεκόρ σκοραρίσματος και θρυλικά επιτεύγματα, είχε φτάσει η ώρα να φύγει από τη Ρεάλ που τόσο αγάπησε και τόσο τον πόνεσε με την κατά καιρούς συμπεριφορά της. Μία περίεργη σχέση λατρείας και κραξίματος είχε ολοκληρωθεί, αφήνοντας τη Βασίλισσα χωρίς τον σπουδαιότερο... ιππότη της (450 γκολ σε 438 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις) και τη La Liga ορφανή από το κορυφαίο δίπολο σκοραρίσματος όλων των εποχών: για εκείνη και για την ιστορία του παιχνιδιού. Ποτέ ξανά το ισπανικό πρωτάθλημα δεν θα είναι το ίδιο χωρίς εκείνον.

Οπως και χωρίς τον Αντρές Ινιέστα. Μία από τις πιο μυθικές φιγούρες, ένας υπέροχος αρτίστας, ένας μοναδικός χαρακτήρας που μπαίνει στο top-5 όλων των εποχών για την Μπαρτσελόνα. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε σχέση με την απουσία του Κριστιάνο, η δική του αγωνιστικά είναι λιγότερο αισθητή κι αυτό γιατί την τελευταία διετία η ομάδα του είχε αρχίσει να μαθαίνει πώς να παίζει χωρίς εκείνον. Σίγουρα όμως λείπουν οι κινήσεις, οι περιστροφές, η μαγεία και η εξυπνάδα στο παιχνίδι του.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ
Τον Μάρτιο του 2014 αναλάμβανε την ουραγό της Segunda Division, Χιρόνα. Δεν τον ήξερε κανείς τότε. Την έσωσε και την επόμενη σεζόν έχασε την άνοδο στο τελευταίο ματς. Τελικά η πρώτη φορά που η μικρή καταλανική ομάδα θα προβιβαζόταν στα σαλόνια της Ισπανίας, ήρθε το καλοκαίρι του 2017. Κι εκεί όμως ο Πάμπλο Ματσίν αν και πρωτάρης μαζί με το club του, κατάφερε να φιγουράρει κάποια στιγμή ακόμα και σε θέση Ευρώπης. Η Χιρόνα έπαιξε... αντρική και έξυπνη μπάλα και ατό έφερε την τεράστια ευκαιρία για τον 43χρονο κόουτς. Η Σεβίλλη του έδωσε φέτος τα ηνία κι εκείνος έχει βαλθεί κόντρα σε κάθε προγνωστικό να πετύχει ακόμα ένα θαύμα, ίσως το μεγαλύτερό του. Χωρίς σπουδαίες μεταγραφές και με σχετικά μικρό μπάτζετ, αυτή τη στιγμή οι Ανδαλουσιανοί βρίσκονται στο -5 από την κορυφή, στο +3 από τη Ρεάλ και κυνηγούν με σούπερ πιθανότητες το εισιτήριο για το Champions League.

ΤΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να βρίσκεται ο Φλορεντίνο Πέρεθ εξαιτίας των σφαλμάτων και της αρνητικής διαχείρισης των πραγμάτων από το καλοκαίρι και μετά. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην τον σώσει από την αρνητική βράβευση το ότι είναι ο πρόεδρος της ομάδας που κατέκτησε για τρίτη σερί χρονιά το Champions League. Οπότε, σε αυτή τη θέση θα βρεθεί η Νο1 δική του επιλογή. Ο Χουλέν Λοπετέγκι δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα: να στρώσει μία κουρασμένη, χορτάτη και φυσικά χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο ομάδα. Η Ρεάλ δεν έπαιξε τίποτα στο σύντομο διάστημα που την καθοδήγησε, έκανε απίθανες ήττες, είχε συνεχείς τραυματισμούς, δεν φρεσκαρίστηκε ποτέ και μοιραία και δίκαια ο Βάσκος τεχνικός απολύθηκε, με άσχημο μάλιστα τρόπο και ανακοίνωση, μετά την ασήκωτη πεντάρα από την Μπαρτσελόνα. Και όλα αυτά ενώ είχε παρατήσει αναγκαστικά την Εθνική Ισπανίας παραμονές του Μουντιάλ. Ο,τι είχε χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, πλέον δεν υπάρχει κι εκείνος έχει χάσει τη μισή και βάλε αξία του στο χρηματιστήριο των πάγκων.

ΤΑ ΙΣΠΑΝΑΚΙΑ
Μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες που φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους Βραζιλία και Αργεντινή και να βγάζουν κάθε χρόνο τρελές φουρνιές παικταράδων, τις οποίος πλέον και εξάγουν αδιάκοπα. Βγάζοντας απ' έξω τους ταλαντούχους ξένους όπως ο Βινίσιους (Βραζιλιάνος) και ο Γιορέντε (Ουρουγουανός) της Ρεάλ και ασχολούμενοι μόνο με τα Ισπανάκια που ξεπετάχτηκαν στο 2018, αυτά είναι τα ονόματα που είναι εξαιρετικά πιθανό να κάνουν ωραία... φασαρία από εδώ και στο εξής. Πρόκειται για τους τρεις της Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ουνάι Νούνιεθ (20, κεντρικός μέσος), Ουνάι Σιμόν (21, τερματοφύλακας), Περού Νολασκοαΐν (20, κεντρικός μέσος, σέντερ μπακ). Εξαιρετικά δείγματα δείχνουν οι αριστεροί μπακ, Ααρον Μαρτίν (21, Εσπανιόλ) και Μαρκ Κουκουρέγια (20, Εϊμπάρ), αλλά και ο Φραν Μπελτράν της Βαγιεκάνο (19, κεντρικός μέσος).

ΟΙ ΜΑΤΣΑΡΕΣ
Σεβίλλη – Μπέτις 3-5



Σεβίλλη – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2


Λεβάντε-Μπαρτσελόνα 5-4


Μπαρτσελόνα – Μπέτις 3-4

11ΑΔΑ (ΧΩΡΙΣ, ΜΠΑΡΤΣΑ, ΡΕΑΛ, ΑΤΛΕΤΙΚΟ)
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Νταβίδ Σορία (Χετάφε)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τσίμο Ναβάρο (Αλαβές) – Μάριο Ερμόσο (Εσπανιόλ)
ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ: Χοσέ Λουίς Μοράλες (Λεβάντε)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ: Ζούνιορ Φίρπο (Μπέτις)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Γιοάν Χορδάν (Εϊμπάρ)
ΒΟΧ ΤΟ ΒΟΧ ΜΕΣΟΣ: Μπράις Μέντεθ (Θέλτα)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ: Πάμπλο Σαράμπια (Σεβίλλη)
ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Βισάμ Μπεν Γιεντέρ (Σεβίλλη)
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΞΤΡΕΜ: Ιάγο Ασπας (Θέλτα)
ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Κριστιάν Στουάνι (Χιρόνα)

 

Τελευταία Νέα