Αυτοί που «ξεκρέμασαν» τα παπούτσια τους

Αυτοί που «ξεκρέμασαν» τα παπούτσια τους

bet365

Ο Αντρέα Πίρλο σκέφτεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιους ποδοσφαιριστές, που γύρισαν στα γήπεδα μετά την (προσωρινή) αποχώρησή τους.

Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Μετά τη μεγαλειώδη καριέρα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα (κυρίως στην Ιταλία), ο Αργεντινός χαφ επέστρεψε στην πατρίδα του, ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 2014, στην ομάδα από την οποία είχε ξεκινήσει, την Εστουδιάντες. Άμεσα, ο Βερόν ανέλαβε διοικητικό πόστο στο σύλλογο και μετέπειτα, ως πρόεδρος, έδωσε μια υπόσχεση στους φίλους της ομάδας. Εφόσον η πληρότητα στο νέο γήπεδο ξεπερνούσε το 65%, τότε ο ίδιος θα φορούσε εκ νέου τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Όπερ και εγένετο, καθώς οι φίλοι της Εστουδιάντες έκαναν το... καθήκον τους και ο Βερόν το δικό του. Τον Δεκέμβριο του 2016, σε ηλικία 42 ετών, ο Αργεντινός επέστρεψε στην ενεργό δράση και ένα μήνα μετά έκανε το ντεμπούτο του, αγωνιζόμενος στη συνέχεια και στο Κόπα Λιμπερταδόρες του 2017.

Χένρικ Λάρσον
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη σουηδική Χέγκαμποργκ, πριν αργότερα αγωνιστεί σε ομάδες, όπως η Φέγενορντ, η Σέλτικ, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήθελε να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ομάδα, που πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο, την Χέγκαμποργκ, τελικά αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2009, ως ποδοσφαιριστής της Χέλσινγκμποργκ. Στη συνέχεια, έπαιρνε μέρος σε φιλανθρωπικούς αγώνες και μάλιστα ήταν σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Έτσι, το 2012, πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στα γήπεδα. Ήταν ήδη 41 ετών, όταν έγινε μέλος της Råå IF, ομάδας της 5ης κατηγορίας της Σουηδίας. Έπαιξε μόλις έναν αγώνα, πριν το καλοκαίρι του 2013 τηρήσει την προ ετών υπόσχεσή του. Εντάχθηκε στην πρώτη του ομάδα, την Χέγκαμποργκ, με την οποία και ολοκλήρωσε οριστικά την καριέρα του.

Πολ Σκόουλς
Γέννημα-θρέμμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που αγωνίστηκε για 19 ολόκληρα χρόνια (1992-2011) υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και κατέκτησε δεκάδες τίτλους. Μάλιστα, στις 5 Αυγούστου 2011 η Γιουνάιτεντ διοργάνωσε φιλικό αγώνα προς τιμήν του, κόντρα στη New York Cosmos, με τον ίδιο στα 37 του να γίνεται στη συνέχεια μέλος του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. Ωστόσο, τα προβλήματα τραυματισμών, που έπληξαν την επόμενη σεζόν τους «μπέμπηδες», οδήγησαν τον Σκόουλς στην επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους, τον Ιανουάριο του 2012. Μάλιστα, οι εμφανίσεις του ήταν τόσο καλές, που δεν έμεινε στην ομάδα απλά μέχρι να επιστρέψουν οι τραυματίες ή έστω μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2013, όταν και αποσύρθηκε οριστικά από ενεργό δράση.

Γιενς Λέμαν
Μετά από πολλά χρόνια σε Σάλκε και Ντόρτμουντ, ο Γερμανός πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ και στην πρώτη του σεζόν (2003-04) ήταν ο βασικός τερματοφύλακας των «κανονιέρηδων», που κατέκτησαν αήττητοι την Πρέμιερ Λιγκ. Το 2008 επέστρεψε στην πατρίδα του και μετά από δύο χρόνια στην Στουτγκάρδη «κρέμασε» τα γάντια του. Την αμέσως επόμενη σεζόν, όμως, η κακοτυχία χτύπησε την αγαπημένη του Άρσεναλ. Σέζνι, Φαμπιάνσκι και Μανόνε τραυματίστηκαν, με τους Λονδρέζους να μένουν μόνο με έναν τερματοφύλακα, τον Αλμούνια. Έτσι, τον Μάρτιο του 2011, ο Αρσέν Βενγκέρ έπεισε τον Λέμαν να επιστρέψει στα γήπεδα. Μάλιστα, ένας μικροτραυματισμός του Αλμούνια στην προθέρμανση, πριν από έναν αγώνα με την Μπλάκμπουλ, έδωσε την ευκαιρία στον Γερμανό να καθίσει και πάλι κάτω από τα δοκάρια της Άρσεναλ. Ήταν ήδη 42 ετών και έγινε ο γηραιότερος παίκτης, που έχει αγωνιστεί ποτέ με τους «κανονιέρηδες» στην Πρέμιερ Λιγκ.

Μαρκ Όφερμαρς
Από τα «μωρά» του Άγιαξ, στην Άρσεναλ και στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, τα συνεχόμενα προβλήματα στο γόνατο οδήγησαν τον Ολλανδό ακραίο στο «αντίο», το 2004, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, ως γενικός διευθυντής της Go Ahead Eagles, ο Όφερμαρς αγωνίστηκε σε έναν αγώνα παλαιμάχων, προς τιμήν του Γιαπ Σταμ. Η εξαιρετική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν, οδήγησε πολλές ομάδες από Ολλανδία και Γερμανία να του ζητήσουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, ο Ολλανδός είπε το «ναι», για λογαριασμό της ομάδας που βρισκόταν, της Go Ahead Eagles. Αγωνίστηκε μία σεζόν (2008-09), όμως οι ενοχλήσεις που ένιωσε εκ νέου στο γόνατο, τον οδήγησαν στην οριστική αποχώρηση από τα γήπεδα.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός του μεγάλου Άγιαξ πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα το 1973. Με τους «μπλαουγκράνα» αγωνίστηκε για πέντε χρόνια και το 1978 πήρε την απόφαση να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ωστόσο, όσο μεγάλος ποδοσφαιριστής ήταν, τόσο μέτριος επιχειρηματίας εξελίχθηκε. Επένδυσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε εκτροφεία χοίρων (!), όμως αποδείχθηκε πως έπεσε θύμα απάτης. Έτσι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στα γήπεδα, με τον ίδιο να ομολογεί τότε με μεγάλη δόση ειλικρίνειας πως «έκανα λάθος που μόλις στα 31 μου αποφάσισα να εγκαταλείψω το μοναδικό ταλέντο που είχα». Ο Κρόιφ πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε από το μηδέν, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Los Angeles Aztecs. Μόνο που δεν έμεινε εκεί, καθώς συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τα 37 του, με την Φέγενορντ να είναι η τελευταία ομάδα στην καριέρα του.

 

Τελευταία Νέα