Bundesliga über alles!

Bundesliga über alles!

bet365

Η Bundesliga κάνει σέντρα και το FourFouTwo του gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα, παρουσιάζοντας τους φετινούς μονομάχους.

Θέαμα, γεμάτες εξέδρες και ελπίδα για ανταγωνισμό στην κορυφή. Αυτά υπόσχεται η φετινή Bundesliga, που ξεκινάει και πάλι με μεγάλο φαβορί την Μπάγερν, η οποία έχει κατακτήσει και τους έξι προηγούμενους τίτλους, βελτιώνοντας κάθε χρόνο το δικό της ρεκόρ. Οι Βαυαροί έδωσαν τα ηνία στον Νίκο Κόβατς και όλοι οι υπόλοιποι απλά ελπίζουν να μην βρεθεί η χημεία.

Εκπληκτικοί προπονητές, πολλά ταλέντα και τεράστιες φιλοδοξίες. Η Ντόρτμουντ προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα με τον Φαβρ στον πάγκο, η Σάλκε θα προσπαθήσει να τα καταφέρει με το Champions League στη μέση, ενώ η Λειψία προετοιμάζει το έδαφος για τη μέρα που ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Νέες προσθήκες στην κατηγορία οι Φορτούνα Ντίσελντορφ και Νυρεμβέργη, που θα προσπαθήσουν να καθιερωθούν στην κατηγορία. Η Bundesliga αρχίζει!

Μπάγερν

Οι Βαυαροί ξεκινούν και πάλι (λογικά) ως το μεγάλο φαβορί για τον 7ο συνεχόμενο τίτλο τους, επίδοση που απλά θα αποτελεί βελτίωση του δικού τους ρεκόρ με 6 πρωταθλήματα. Βέβαια, αυτή τη φορά υπάρχει το ρίσκο με τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο και η μάχη εξουσίας στη διοίκηση που συνεχίζεται. Οι κακές γλώσσες λένε ότι Χένες και Ρουμενίγκε ήθελαν έναν προπονητή που να «ελέγχουν» πιο εύκολα. Να ξέρουν τι λέει στην προπόνηση, να ξέρουν τι κάνει, να μπορούν να τον κουμαντάρουν... Μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ δεν υπάρχουν. Ο Γκορέτσκα αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Σάλκε, ενώ ο Βιδάλ πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα. Ο Γκνάμπρι επέστρεψε από το δανεισμό του στη Χόφενχαϊμ, ενώ την τελευταία του ευκαιρία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και ο Ρενάτο Σάντσες, που γύρισε από τη Σουόνσι. Ο Κόβατς δείχνει να έχει αποφασίσει ότι θα αφήσει πίσω το αγαπημένο του 3-5-2 και θα χρησιμοποιεί το 4-3-3 στο Μόναχο. Η αλήθεια είναι ότι και φέτος, ακόμη και με την επιλογή ενός προπονητή που δεν θεωρείται ακόμα παγκόσμιας κλάσης, η Μπάγερν θα χάσει το πρωτάθλημα μόνο αν η ίδια βυθιστεί στα προβλήματά της και πάλι αυτό θα πρέπει να συμβεί για μεγάλο διάστημα στη σεζόν.

Σάλκε

Ο Ντομένικο Τεντέσκο εντυπωσίασε στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο, ανανέωσε και θα προσπαθήσει φέτος να διεκδικήσει τον τίτλο. Η συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Χάιντελ είναι άψογη και το ρόστερ αλλάζει σιγά-σιγά σε ακριβώς αυτό που ψάχνουν αμφότεροι. Τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος δεν επηρεάζουν, πλέον, τις αποφάσεις και σε αυτό βοηθάει προφανώς η έξοδος στο Champions League, αλλά και κάποιες ακριβές πωλήσεις. Αυτή του Τίλο Κέρερ στην Παρί για παράδειγμα για 37 εκατ. ευρώ ήρθε από το πουθενά. Χρήματα στα ταμεία μπήκαν ακόμη από τις πωλήσεις των Κόκε (Λεβάντε) και Χέβεντες (Λοκομοτίβ Μόσχας), όχι όμως και από τις δύο μεγαλύτερες απώλειες, εκείνες των Γκορέτσκα (Μπάγερν) και Μάιερ (Κρίσταλ Πάλας), που αποχώρησαν ως ελεύθεροι. Πολύ δραστήρια στις μεταγραφές, ανεβάζει το επίπεδο και τον ανταγωνισμό. Ξόδεψε περίπου 40 εκατ. ευρώ για τους Σερντάρ (μέσος, Μάιντς), Μασκαρέλ (μέσος, Ρεάλ – πέρυσι δανεικός στην Άιντραχτ), Σανέ (στόπερ, Αννόβερο), Μεντίλ (αρ. μπακ, Λιλ) και Σκρζίμπσκι (εξτρέμ, Ουνιόν Βερολίνου), ενώ ως ελεύθερος αποκτήθηκε ο Ουτ (επιθετικός, Χόφενχαϊμ). Ο τερματισμός στην τετράδα είναι φέτος ο πρώτος στόχος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επιτευχθεί.

Χόφενχαϊμ

Η τελευταία σεζόν του Νάγκελζμαν στον πάγκο και ήδη έγραψε ιστορία. Η περσινή τρίτη θέση είναι η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου, που θα δώσει για πρώτη φορά το παρών στους ομίλους του Champions League. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν ξεκίνησε η περσινή χρονιά κανένας δεν πίστευε ότι μπορεί να βρεθεί ξανά στην τετράδα. Εντυπωσιακή η αντεπίθεση παρά τις απώλειες στο ρόστερ και ο νεαρός τεχνικός απέδειξε την αξία του. Πλέον, ετοιμάζεται για την Λειψία, την οποία θα αναλάβει από το επόμενο καλοκαίρι. Θα αποδειχθεί αυτή η εξέλιξη αντιπερισπασμός; Δύσκολο. Μεγάλες απώλειες οι Ουτ (επιθετικός, Σάλκε) και Γκνάμπρι (εξτρέμ, Μπάγερν), όμως φέτος έκανε σημαντικές για τα μέτρα της επενδύσεις, έχοντας εξασφαλισμένα έσοδα. Μπίντενκουρτ (εξτρέμ, Κολωνία), Γκρίφο (μέσος, Γκλάντμπαχ), Μπελφοντίλ (επιθετικός, Σταντάρ Λιέγης – πέρυσι δανεικός στη Βέρντερ), Μπρένετ (αρ. μπακ, Αϊντχόφεν), Άνταμς (στόπερ, Γιουνγκ Μπόις) είναι παίκτες της φιλοσοφίας και του συλλόγου και του Νάγκλεζμαν. Για ακόμη μία σεζόν θα εντυπωσιαστούμε από τις τακτικές ικανότητες του τελευταίου και την προσαρμοστικότητα της ομάδας του. Στόχος, προφανώς, ξανά ο τερματισμός στην τετράδα. Το λιγότερο ακόμη μία ευρωπαϊκή παρουσία αν επιθετικά δεν υπάρξει πρόβλημα (με τους Γκνάμπρι και Ουτ έχασε τα περισσότερα περσινά της γκολ).

Ντόρτμουντ

Νέα εποχή σε όλα τα επίπεδα. Η διοίκηση αποφάσισε να θέσει την πειθαρχία ως προτεραιότητα, έχοντας μάθει από τους λάθος χειρισμούς στις περιπτώσεις των Ντεμπελέ και Ομπαμεγιάνγκ, προσέλαβε τον Κελ για αυτό και έκανε προσεκτικές κινήσεις. Η επιλογή των μεταγραφικών στόχων έγινε με τρία κριτήρια: μαχητικότητα (δύναμη), ταύτιση με τον σύλλογο («να ξέρουν τι πρεσβεύει», όπως το έθεσε ο CEO Βάτσκε) και ποιότητα. Πολύ δραστήρια στην αγορά, καθώς το ρόστερ ήταν ήδη μεγάλο και έπρεπε να δημιουργηθεί χώρος για τους νέους. Πουλήθηκαν οι Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ), Γιαρμόλενκο (Γουέστ Χαμ), Κάστρο (Στουτγκάρδη), Ντουρμ (Χάντερσφιλντ), Σίρλε (δανεικός στη Φούλαμ), αποσύρθηκε ο Βάιντενφελερ (τερματοφύλακας), ενώ ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Μπατσουαγί (επέστρεψε στην Τσέλσι και παραχωρήθηκε στη Βαλένθια). Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετοί ακόμα παίκτες προς αποχώρηση. Από την άλλη πλευρά αποκτήθηκαν οι Ντιαλό (αμυντικός, Μάιντς), Ντιλέινι (μέσος, Βέρντερ), Βίτσελ (μέσος, Τιαντζίν), Βολφ (εξτρέμ, Άιντραχτ), Χιτς (τερματοφύλακας, Άουγκσμπουργκ), Χακίμι (μπακ, δανεικός από τη Ρεάλ), ενώ από αυτούς που επέστρεψαν από δανεισμούς υπολογίζεται ο Μπρουν Λάρσεν (στη Στουτγκάρδη πέρυσι). Το θέμα που καίει τώρα είναι η απόκτηση επιθετικού, καθώς μέχρι τώρα ο Λουσιέν Φαβρ έχει καλύψει το κενό με τους Ρόις (είναι σαν νέα μεταγραφή) και Φίλιπ. Ο Ελβετός τεχνικός είναι το άλλο νέο πρόσωπο και βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Το σημαντικότερο μέχρι τώρα στην καριέρα του είναι ότι όπου πήγε έφερε αμέσως αποτελέσματα... Από τη διοίκηση τονίζουν ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταγραφικές περίοδοι, προκειμένου να διορθωθούν όλα τα λάθη του παρελθόντος και ο τίτλος αποτελεί απλά κρυφή επιθυμία. Στόχος είναι η έξοδος στο Champions League, ώστε να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ο προγραμματισμός να προχωρήσει όπως τον έχουν σχεδιάσει.

Λεβερκούζεν

Έχασε την έξοδο στο Champions League στο τέλος και αυτό οφείλεται κυρίως στην απειρία της, καθώς οι περισσότεροι παίκτες είναι νεαροί και αυτό φέρνει αστάθεια ανά περιόδους. Δεν αλλάζει ούτε φιλοσοφία, ούτε πολιτική. Πούλησε μόνο τον Λένο (τερματοφύλακας, Άρσεναλ), ανανέωσε τα συμβόλαια των Μπραντ και Μπέιλι και αυτό αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τα δικά της δεδομένα. Σπάνια έχει καταφέρει να κρατήσει τους καλύτερούς της παίκτες (μάλλον φεύγει και ο μπακ Χένρικς ύστερα από δική του επιθυμία) και οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Δεύτερη σεζόν του Χάικο Χέρλιχ στον πάγκο και αναμένεται μεγαλύτερη σταθερότητα. Νέα πρόσωπα οι Βάιζερ (δεξί μπακ-χαφ, Χέρτα), Χραντέτσκι (τερματοφύλακας, Άιντραχτ), Παουλίνιο (εξτρέμ, Βάσκο Ντα Γκάμα) και Τέλιν (επιθετικός, δανεικός από την Άντερλεχτ). Θέαμα, ανοιχτό ποδόσφαιρο και ενθουσιασμός. Στόχος η τετράδα.

Λειψία

Πριν λίγα χρόνια ο τεχνικός διευθυντής Ράνγκνικ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, καθώς κανένας προπονητής δεν έδειχνε ικανός να ανεβάσει την ομάδα στη Bundesliga. Έτσι, ύστερα από πολλά χρόνια έκατσε στον πάγκο και έκανε τη δουλειά στο έπακρο. Η περσινή σεζόν, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League, αποδείχθηκε πολύ δύσκολη και ήταν η αρχή του τέλους για τον Χάζενχουτλ. Ο Ράνγκνικ έφτασε σε συμφωνία με τον Νάγκελζμαν, ο οποίος όμως θα αναλάβει από το καλοκαίρι του 2019 και τα... βρήκε ξανά με τον εαυτό του, βγάζοντας εκείνος τη μεταβατική σεζόν στον πάγκο. Μεγάλες αλλαγές δεν περιμένουμε, με τον Κεϊτά να αποτελεί τεράστια απώλεια, όμως τα πράγματα ήταν ήδη παράξενα, καθώς η μεταγραφή του στην Λίβερπουλ είχε κλείσει ήδη από πέρυσι. Πουλήθηκε και ο αρ. μπακ Μπερνάρντο (Μπράιτον), ενώ αποκτήθηκαν οι Μουκιέλε (δ. μπακ, Μονπελιέ), Κούνια (επιθετικός, Σιόν) και Σαράκι (αρ. μπακ, Ρίβερ Πλέιτ), με τη φιλοσοφία να μην αλλάζει και τα ταλέντα να έχουν πάντα την προτεραιότητα. Πέρυσι, έφτασε ψηλά στο Europa League, όπου λογικά θα αγωνιστεί και φέτος (πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ζόρια στα πλέι οφ), όμως το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στο πρωτάθλημα και στην προσπάθεια να επιστρέψει στην τετράδα. Δεδομένα έχει την ποιότητα να τα καταφέρει.

Στουτγκάρδη

Η παρουσία του Μίχαελ Ρέσκε στη διοίκηση αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Και αν ο Κορκούτ μπορέσει να επαναλάβει τα περσινά του... μαγικά, είναι πολύ πιθανό το όνειρο της Ευρώπης να αναβιώσει και φέτος. Πριν λίγες εβδομάδες, άλλωστε, έχασε την έξοδο στο Europa League μόνο και μόνο επειδή η Άιντραχτ κέρδισε την Μπάγερν στον τελικό του Κυπέλλου. Η μεταγραφική περίοδος τα είχε όλα για τους Σουηβούς: εξαιρετικά ταλέντα στα πρόσωπα των Μαφέο (δ. μπακ, Μάντσεστερ Σίτι), Γκονσάλες (επιθετικός, Αρχεντίνος) και Σόσα (αρ. μπακ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ), έμπειροι στα πρόσωπα των Κάστρο (μέσος, Ντόρτμουντ), Ντιντάβι (μέσος, Βόλφσμπουργκ) και... ενδιάμεσοι όπως ο Κεμπφ (αμυντικός, Φράιμπουργκ). Αν ο Μάριο Γκόμεζ καταφέρει να επαναλάβει σεζόν ανάλογη με την περσινή, ώστε να καλύψει και την απουσία του Γκίντσεκ (πουλήθηκε στη Βόλφσμπουργκ), τότε μπορεί να ονειρεύεται.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Ο Νίκο Κόβατς την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως την άφησε για τη Μπάγερν. Μαζί του αποχώρησαν και πολλοί παίκτες, οπότε η φετινή σεζόν αναμένεται πολύ δύσκολη. Ο τεχνικός διευθυντής Φρέντι Μπόμπιτς προσπαθεί να κλείσει τα κενά, αλλά αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Παρελθόν αποτελούν οι βασικοί Χραντέτσκι (τερματοφύλακας, Λεβερκούζεν), Μασκαρέλ (μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στη Ρεάλ και υπέγραψε στη Σάλκε), Βολφ (εξτρέμ, Ντόρτμουντ), Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ (Σασουόλο), ενώ ελεύθερος έμεινε ο Μάιερ (επιθετικός), που αποτελούσε «σημαία» τα τελευταία χρόνια. Αποκτήθηκαν οι Ρέμπιτς (ήταν δανεικός από τη Φιορεντίνα), Μίλερ (Αμβούργο) και Κόστιτς (Αμβούργο) για τα άκρα, αλλά παραμένει άγνωστο τι θα μπορέσει να κάνει ο Χούτερ στον πάγκο. Ο 48χρονος τεχνικός έγραψε ιστορία με τη Γιουνγκ Μπόις στην Ελβετία και βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα καριέρας του. Μουδιασμένο το ξεκίνημα στη σεζόν με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Ουλμ στον πρώτο γύρο... Στόχος η σταθεροποίηση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

Γκλάντμπαχ

Η μεγάλη αλλαγή για τη Γκλάντμπαχ είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να σπάσει τα ταμεία για την απόκτηση επιθετικού. Ο Αλεσάντρ Πλέα αποκτήθηκε από τη Νις και είναι ήδη ο νέος της σούπερ σταρ. Τα χρήματα βρέθηκαν από την πώληση του Βέστεργκααρντ (αμυντικός, Σαουθάμπτον), με τον τεχνικό διευθυντή Έμπερλ να κινείται κατά τα άλλα στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Μόνο ο Λανγκ (δ. μπακ, Βασιλεία) είναι άνω των 20 ετών από τους υπόλοιπους που αποκτήθηκαν, με τον 18χρονο Πόουλσεν (αρ. μπακ, Μίντιλαντ), τον 19χρονο Μπένετς (αρ. μπακ, Τότεναμ) και τον 18χρονο Μίζελ (επιθετικός, Καϊζερσλάουτερν) να γεμίζουν το ρόστερ. Το πρόβλημα έρχεται από το γεγονός ότι μέχρι τη σέντρα της Bundesliga δεν έχει καλυφθεί το κενό στο κέντρο της άμυνας, αλλά όπως δήλωσε ο Έμπερλ αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα εκ των έσω. Ο σύλλογος διακρίνεται για τη σταθερότητά του, ο Ντίτερ Χέκινγκ συνεχίζει στον πάγκο και η σεζόν αναμένεται να εξελιχθεί και πάλι σε μάχη για την ευρωπαϊκή έξοδο. Μέχρι εκεί, καθώς χρειάζονται και άλλες υπερβάσεις έτσι όπως εξελίσσεται το πρωτάθλημα. Τυχόν είσοδος στην τετράδα θα αποτελεί υπέρβαση.

Χέρτα

Οι καλές μέρες μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πέρασε το πικ της με τον Νταρντάι στον πάγκο και τώρα σιγά-σιγά οπισθοχωρεί χρόνο με το χρόνο. Βέβαια, ο Ούγγρος τεχνικός της έχει δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μην βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Ξοδεύτηκαν και φέτος λίγα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Αγοράστηκε ο εξτρέμ Λασάρο (ήταν δανεικός από τη Ζάλτσμπουργκ), ενώ αποκτήθηκαν οι Κλούντερ (δ. μπακ, Κολωνία), Κέπκε (τερματοφύλακας, Άουε) και Γκρούγιτς (μέσος, δανεικός από τη Λίβερπουλ). Αυτοί που αποχώρησαν, όμως, αποτελούν σαφώς μεγαλύτερα ονόματα. Βάιζερ (δ. μπακ-χαφ, Λεβερκούζεν) και Χαραγκούτσι (μέσος, Αννόβερο) δεν αντικαταστάθηκαν επάξια. Στην καλύτερη να τερματίσει στα μέσα της βαθμολογίας. Αυτό που ουσιαστικά θα προσπαθήσει είναι να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό την παραμονή.

Βέρντερ Βρέμης

Ο τεχνικός Κόφελντ έκανε εξαιρετική δουλειά, όμως τα τελευταία χρόνια στη Βρέμη υπάρχει ένα ανησυχητικό μοτίβο: οι προπονητές που έρχονται μέσα από το σύλλογο ξεκινούν πάντα πολύ δυνατά, όμως απολύονται στη δεύτερη σεζόν τους. Ο νεαρός τεχνικός έχει όλα τα στοιχεία να σπάσει αυτή την παράδοση, όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Οι μεταγραφές, πάντως, ήταν οι καλύτερες των τελευταίων ετών. Αποκτήθηκε ένας μέσος που μπορεί να κάνει τη διαφορά (Κλάασεν από την Έβερτον), δύο επιθετικοί που ξέρουν πολύ καλά την κατηγορία (ο Οσάκο από την Κολωνία και ο Χάρνικ από το Αννόβερο), ενώ ο Πισάρο (ελεύθερος από την Κολωνία) θα βοηθήσει πολύ στα αποδυτήρια. Από την άλλη η μοναδική πώληση που την «πονάει» είναι εκείνη του Ντιλέινι στη Ντόρτμουντ. Ήταν, όμως, ελεγχόμενη. Αν συνεχίσει στο ίδιο ρυθμό με πέρυσι, μπορεί να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή έξοδο. Αν η παράδοση με τους προπονητές συνεχιστεί, τότε θα τερματίσει λίγο κάτω από τη μέση. Όπως και να έχει, θα πρέπει να έρθει τεράστια καταστροφή για να κινδυνεύσει.

Άουγκσμπουγκ

Η σεζόν πέρυσι ήταν εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε με τους Βαυαρούς να είναι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Ο Μάνουελ Μπάουερ, όμως, κάνει εξαιρετική δουλειά στον πάγκο και ίσως αυτή η σεζόν να είναι και η τελευταία του, πριν κάνει το επόμενο βήμα. Προς το παρόν, θέλει να την κρατήσει ξανά στην κατηγορία και, μάλιστα, γρήγορα. Αν φύγει το άγχος της παραμονής, τότε μπορεί να κάνει ξανά την υπέρβαση. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας. Έχοντας αυτό στο μυαλό, μην εκπλαγείτε αν ξεκινήσει και πάλι πολύ δυνατά. Σε αντίθεση περίπτωση μάλλον θα πρέπει να προετοιμάζεται για σκληρή μάχη μέχρι το τέλος. Δεν έγιναν ούτε φέτος εξωπραγματικά πράγματα στις μεταγραφές, όμως ξεχωρίζει η επιστροφή του Χαν (εξτρέμ, Αμβούργο). Γιένσεν (μέσος, Τβέντε), Σίμπερ (επιθετικός, Χέρτα) και Φέλικ Γκέτσε (δ. μπακ, Μπάγερν) αποτελούν τα άλλα νέα πρόσωπα, ενώ η μεγαλύτερη απώλεια είναι εκείνη του τερματοφύλακα Χιτς (Ντόρτμουντ).

Αννόβερο

Εξαιρετική η περσινή σεζόν για τα δικά του δεδομένα, με τον Μπράιτενραϊτερ να αποτελεί εγγύηση στον πάγκο. Το θέμα που απασχολεί περισσότερο το σύλλογο και φέρνει αστάθεια είναι οι εξελίξεις στη διοίκηση και οι κακές σχέσεις με τους οπαδούς. Η Ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα του χρηματοδότη Μάρτιν Κιντ να πάρει την πλειοψηφία των μετοχών (πλέον, προβλέπονται εξαιρέσεις υπό προϋποθέσεις για την παράβλεψη του κανόνα 50+1) και η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια. Οι οπαδοί δεν θέλουν τον σύλλογο στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου και συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες. Στα αγωνιστικά, δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. Αποχώρησαν οι βασικοί Σανέ (στόπερ, Σάλκε), Κλάους (μέσος, Βόλφσμπουργκ), Χάρνικ (επιθετικός, Βέρντερ), όμως αντικαταστάθηκαν από τους Γουάλας (μέσος, Αμβούργο), Χαραγκούτσι (μέσος, Χέρτα), Βίμερ (στόπερ, Στόουκ), Γουντ (επιθετικός, Αμβούργο). Στόχος και φέτος η παραμονή.

Μάιντς

Για ακόμη μία χρονιά κινήθηκε στο όριο, για ακόμη μία φορά σώθηκε στο νήμα. Συνεχώς... ακροβατεί και φέτος ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ για υποβιβασμό. Τα ταμεία γέμισαν και πάλι από τις πωλήσεις και θα παρουσιαστεί αποδυναμωμένη. Πάνω από 30 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία από τις πωλήσεις των Ντιαλό (αμυντικός, Ντόρτμουντ), Μούτο (επιθετικός, Νιουκάστλ), Σερντάρ (μέσος, Σάλκε), Μπαλογκούν (αμυντικός, Μπράιτον), ενώ ξοδεύτηκαν λιγότερα από τα μισά για τους Ματέτα (επιθετικός, Λυών), Κουντέ (μέσος, Ατλέτικο Μαδρίτης), Νιακατέ (αμυντικός, Μετζ) και Μαρτίν (αρ. μπακ, Εσπανιόλ). Από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση για να μην την... πατήσει φέτος.

Φράιμπουργκ

Ο Κρίστιαν Στράιχ έκανε για ακόμη φορά το θαύμα του, την κράτησε στην κατηγορία και αποφάσισε να κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων. Βάλσμιντ (επιθετικός, Αμβούργο), Χάιντς (αμυντικός, Κολωνία), Λάινχαρτ (αμυντικός, Ρεάλ Μαδρίτης), Γκόντορφ (μέσος, Βέρντερ), Φλέκεν (τερματοφύλακας, Ντούισμπουργκ) και Μπορέλο (Καϊζερσλάουτερν) αποκτήθηκαν, ενώ φυσικά μπήκαν και πάλι πολλά εκατομμύρια στα ταμεία από την πώληση του Σογιουνσού (αμυντικός, Λέστερ). Ο Τούρκος ήταν και η μοναδική σημαντική απώλεια, οπότε μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εμφανιστεί καλύτερη. Κάθε χρόνο είναι ικανή για το καλύτερο (ευρωπαϊκή έξοδο) και το χειρότερο (μάχη για την παραμονή). Δύσκολα, όμως, θα κινδυνεύσει φέτος άμεσα με υποβιβασμό

Βόλφσμπουργκ

Για ακόμη μία φορά τη γλίτωσε στα μπαράζ και η οικονομική στενότητα (για τα δικά της δεδομένα) συνεχίζεται. Καμία σχέση η ποιότητα του ρόστερ με της ομάδας που πριν λίγο καιρό έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League. Προσπαθεί πρωτίστως να βρει τη σταθερότητα στον πάγκο, με τον Μπρούνο Λαμπαντία να το εξασφαλίζει ως ένα βαθμό, αλλά ποτέ να μην δείχνει ικανός για την υπέρβαση. Δείχνει να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο που δεν περιλαμβάνει όνειρα μεγαλομανίας. Ο Γκίτσεκ (επιθετικός, Στουτγκάρδη) αποκτήθηκε για να λύσει το πρόβλημα στην επίθεση, ενώ οι υπόλοιπες προσθήκες είναι εκείνες των Ρουσιγιόν (μπακ, Μονπελιέ), Τισεράν (μέσος, Ίνγκολσταντ), Βέγκορστ (επιθετικός, Άλκμααρ), Κλάους (μέσος, Αννόβερο), ενώ η μοναδική απώλεια είναι εκείνη του Ντιντάβι (μέσος, Στουτγκάρδη). Φέτος, όλα δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει με πιο εύκολο τρόπο την παραμονή. Μέχρι εκεί όμως.

Φορτούνα Ντίσελντορφ

Επέστρεψε στη Bundesliga ύστερα από πέντε χρόνια και ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα τα πάει πολύ καλύτερα. Ο Φούνκελ ανέβασε για έκτη φορά στην καριέρα του ομάδα από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, όμως πάντα στη Bundesliga τα πράγματα ήταν παράξενα για αυτόν. Τώρα, θα πρέπει να προσαρμοστεί και να παίξει πιο αμυντικά, αν δεν θέλει να δει την ομάδα του στις τελευταίες θέσεις από το ξεκίνημα. Μετρημένα τα πράγματα στις μεταγραφές. Απέκτησε τον περσινό πρώτο σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας Ντουκς (Κίελ), ενώ από τις υπόλοιπες μεταγραφές ξεχωρίζουν εκείνες των Μπάρκοκ (μέσος, δανεικός από την Άιντραχτ), Κοντέντο (αρ. μπακ, Μπορντό), Τσίμερ (μπακ, Στουτγκάρδη), Μοράλες (μέσος, Ίνγκολσταντ) και Κάραμαν (εξτρέμ, Αννόβερο). Η μεγάλη επιτυχία είναι η αγορά του Ουσάμι, που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι ως δανεικός. Θα παλέψει για την παραμονή και τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Νυρεμβέργη

Τέσσερα χρόνια κράτησε η απουσία της από τη Bundesliga. Παραδοσιακά ασταθής, με τον Κέλνερ να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προπονητική πρόκληση της καριέρας του. Ο Ματένια (τερματοφύλακας, Αμβούργο) αποκτήθηκε για να λύσει το πρόβλημα στην εστία, ενώ λίγο πριν τη σέντρα αποκτήθηκε ο Κούμπο (επιθετικός, δανεικός από τη Γάνδη) για να βοηθήσει στο σκοράρισμα. Ναι μεν εκεί πονούσε, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι είναι η λιγότερο ενισχυμένη από τις 18 ομάδες της κατηγορίας. Αυτό την κάνει αυτομάτως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό.

 

Τελευταία Νέα