Premier League: Το κορυφαίο πρωτάθλημα στη σέντρα!

Premier League: Το κορυφαίο πρωτάθλημα στη σέντρα!

bet365

Η Premier League κάνει πρεμιέρα και το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τις 20 ομάδες που θα κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Premier League ξεκινάει με τα ίδια φαβορί. Και την ίδια κρυφή επιθυμία να εμφανιστεί η νέα Λέστερ που θα φέρει τα πάνω-κάτω. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο ανταγωνισμός για κάθε θέση είναι μεγάλος και οι ομάδες ενισχύθηκαν (όχι όλες είναι η αλήθεια) με στόχο να βάλουν δύσκολα στην Μάντσεστερ Σίτι, που πέρυσι ώρες-ώρες έμοιαζε να κάνει περίπατο.

Η ενισχυμένη Λίβερπουλ, η γκρίνια του Μουρίνιο, η Τότεναμ των... μηδέν μεταγραφών, η Τσέλσι του Σάρι, η Άρσεναλ της νέας εποχής με τον Έμερι στον πάγκο, η Έβερτον του Μάρκο Σίλβα και των σημαντικών επενδύσεων. Όλες θα παλέψουν για τις πρώτες θέσεις και όλες οι υπόλοιπες θα προσπαθήσουν να τους χαλάσουν τα σχέδια. Τα εκατομμύρια ξοδεύτηκαν και φέτος χωρίς σκέψη, οι πάγκοι άλλαξαν σε πολλές περιπτώσεις πρόσωπο στην αναζήτηση της επιτυχίας, ενώ οι «νέες» Γουλβς και Φούλαμ αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο δυσκολίες. Ομάδες που συνεχώς σπάζουν τα ρεκόρ μεταγραφής, η ποιότητα που ανεβαίνει, ο τρελός ρυθμός. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι εδώ σε όλο του το μεγαλείο!

Μάντσεστερ Σίτι

Πέρυσι έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Λογικό είναι, λοιπόν, να ξεκινάει και φέτος ως το μεγάλο φαβορί. Ο ίδιος ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε πει στο τέλος της προηγούμενη σεζόν ότι θέλει μόνο δύο μεταγραφές και τελικά οι πολίτες κατάφεραν να κάνουν ένα από τα αιτήματά του πραγματικότητα: ο Μαχρέζ αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Τι περιμένουμε φέτος από την Σίτι; Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, παρά μόνο βελτίωση, τότε οι προσδοκίες ξεκινάνε από πολύ ψηλά. Ο μοναδικός στόχος που δεν έχιε πετύχει ο Γκουαρδιόλα είναι να προωθήσει παίκτες από τις ακαδημίες, κάτι που αναμένεται να κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος. Οι μαγικές στιγμές σίγουρα δεν θα λείψουν.

Εκτίμηση: 1η-2η

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τι και εάν ήταν 2η πέρυσι; Ο Ζοσέ Μουρίνιο έκανε προετοιμασία υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες από πλευράς προσθηκών. Ο ίδιος ο Πορτογάλος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε να χαρακτηρίζει «πάρα πολύ κακή» την προετοιμασία στις ΗΠΑ. Ο Μουρίνιο έχοντας φτάσει στο σημείο να περιμένει (μάταια) πολλές νέες προσθήκες έπειτα από εκείνη του Φρεντ τον Ιούνιο είναι υποχρεωμένος να κρατήσει τον σύλλογο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο και οι... μάχες με τις Σίτι και Λίβερπουλ να είναι... μάχες και όχι ένα ακόμα ματς για τους "Κόκκινους Διαβόλους". Μετά την φιλική ήττα με 1-0 από την Μπάγερν Μονάχου ο Μουρίνιο προειδοποίησε πως θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον σύλλογο.

Η Γιουνάιτεντ συνδέθηκε μία πιθανή απόκτηση του Μπόατενγκ από την Μπάγερν, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, όπως και αυτή του Γοδίν. Ο Ίβηρας τεχνικός έχει να αντιμετωπίσει και τους τραυματισμούς των Μάτιτς, Βαλέντσια και Νταλότ. Ακόμα πάντως και να προλάβαινε η Γιουνάιτεντ να κλείσει Μπόατενγκ, Μαγκουάιρ και Πέρισιτς πάλι το ρόστερ του Ζοσέ θα είχε θέματα... Για παράδειγμα στους μπακ οι Βαλέντσια και Γιανγκ είναι 33 ετών, ο Νταλότ είναι… αίνιγμα και ο Σο σίγουρα όχι κάποιος που να μπορεί να βασιστεί στο 100%. Ως προς την μεσοεπιθετική γραμμή ο Μαρσιάλ παρέμενε μετέωρος και οι σχέσεις με τον Μουρίνιο είναι στο κόκκινο. Στην Αγγλία πάντως βγαίνει έντονος προβληματισμός για τη νέα χρονιά ως προς την Γιουνάιτεντ και όλα δείχνουν πως ο Μουρίνιο οδεύει σε μία από τις πιο δύσκολες σεζόν στην καριέρα του. Ποιος είπε όμως πως θα μείνει μέχρι τέλους;

Εκτίμηση: 5η-6η

Τότεναμ

Όλα έδειχναν ιδανικά (ξανά) για μεγάλο μέρος της περσινής σεζόν. Στη θεωρία όλα ήταν τέλεια και λίγο πριν το καλοκαίρι. Με το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, όμως, κάτι λείπει... Από τη στιγμή που οι Άγγλοι έκαναν τη μετάβαση στο σημερινό σύστημα μεταγραφών η Τότεναμ έγινε η πρώτη ομάδα μετά το 2003 που δεν απέκτησε ούτε έναν παίκτη. Ο Ποκετίνο έκανε παράπονα για τον λόγο ότι δεν ρωτήθηκε η διοίκηση πριν ψηφίσει θετικά το μέτρο να κλείσουν νωρίτερα οι μεταγραφές και ουσιαστικά κανένανς στο σύλλογο δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Βέβαια, αυτό το ρόστερ φτάνει και περισσεύει για να έρθει η υπέρβαση, με τον Κέιν να υπογράφει νέο συμβόλαιο, όμως ο πάγκος παραμένει ένα από τα μεγάλα της μείον. Ξεκινάει με τον ίδιο στόχο με πέρυσι: τετράδα και βλέπουμε για κάτι παραπάνω. Όσο, όμως, ο Ποκετίνο μένει χωρίς τίτλο, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες στασιμότητας του πρότζεκτ. Η απογοήτευση είναι πολύ έντονο συναίσθημα πριν καν ξεκινήσει η σεζόν...

Εκτίμηση:

Λίβερπουλ

Έχοντας δημιουργήσει μία τρομερά δυνατή μεσοεπιθετική γραμμή με παίκτες όπως ο Σαλάχ, ο Κλοπ έχει φέτος περισσότερο σε σχέση με πέρυσι την πίεση για τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος της Λίβερπουλ μετά το 1990. Πρόκειται για μία ομάδα που έφτασε στον τελικό του Champions League, αλλά στην οποία επενδύθηκαν πάνω από 170 εκατ. Λίρες. Για την ακρίβεια 250 μες στο 2018, ωστόσο υπήρξε και η πώληση του Κουτίνιο. Οι Reds από την άλλη απέδειξαν πως είναι μία ομάδα που μπορεί να κοντράρει, ακόμα και να κερδίσει την πρωταθλήτρια Σίτι, κάτι σημαντικό για την ψυχολογία της. Οι Κόκκινοι προχώρησαν στην απόκτηση των Ναμπί Κεϊτα, Φαμπίνιο, Σακίρι και του εξαιρετικού γκολκίπερ Άλισον. Μάλιστα τον Κεϊτα τον έκλεισαν παρότι τον ήθελαν πολύ και οι Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου.

Η Λίβερπουλ συνολικά έδειξε να καλύπτει τα... κενά και τα προβλήματά της στις θέσεις του τερματοφύλακα και ακόμα και στο κέντρο ή και στην επίθεση που έμοιαζε πλήρης. Η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ φαίνεται πως έχει το momentum αλλά και το ρόστερ να πλησιάσει περισσότερο από ποτέ και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον επόμενο τίτλο της Premier League. Σκεφτείτε λίγο την ενδεκάδα, Αλισον στο τέρμα, Λόβρεν, Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας, Ρόμπερτσον, Αλεξάντερ-Αρνολντ να προθέτουν νιάτα, γκάζι, και ασταμάτητα ανεβοκατεβάσματα ως μπακ. Φαμπίνιο, Κεϊτά, Χέντερσον θα στήσουν μία εξαιρετική τριάδα στον άξονα και μπροστά Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ.

Εκτίμηση: 1η-2η

Τσέλσι

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα και οι Μπλε έκαναν απίθανες συμφωνίες. Ανοιξαν τον δρόμο του Κουρτουά για τη Μαδρίτη, έσπασαν τα ταμεία τους κι έκαναν τον Κέπα την πιο ακριβή μεταγραφή γκολκίπερ! Παράλληλα, έβαλαν στο κέντρο τον εντυπωσιακό Κόβατσιτς κάνοντας τον άξονά τους… υπερηχητικό. Ο Ιταλός Μαουρίτσιο Σάρι είναι μία ακόμα περίπτωση προπονητή που θα επιχειρήσει να... ριζώσει στην Τσέλσι. Παιδί της Νάπολι, ιδιόρρυθμος αλλά και χαρισματικός μπορεί να αποδειχθεί ως ένα μεγάλο κρυφό όπλο των Λονδρέζων. Από την εποχή του με τον Ντε Λαουρέντις στη Νάπολι είχε αλλάξει τον αγαπημένο του σχήμα παίζοντας το 4-3-3, το οποίο δείχνει να εφαρμόζει και στην Τσέλσι.

Ο Νταβίντ Λουίζ λέει πως λατρεύει τον τρόπο που δουλεύει ο Σάρι και το πως λειτουργεί με κατοχή της μπάλας, πίεση, υψηλή τεχνική και... φαντασία στην μεσοεπιθετική γραμμή. Στην Τσέλσι βέβαια είχαν συνηθίσει το 3-5-2 του Αντόνιο Κόντε, ενώ ο Σάρι γενικότερα δεν τυγχάνει κοινής αποδοχής όσον αφορά στον κόσμο και όσους είναι έξω από την ομάδα. Έχει επίσης ενδιαφέρον σε ποιους από τους παλιούς της ομάδας θα βασιστεί ο νέος κόουτς. Επίσης ως προς το ρόστερ ο Σάρι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μέχρι και τους εξαιρετικούς μεν αλλά 17χρονους δε Χάτσον Οντόι και Εφάν Αμπάντου. Γενικά το έμψυχο δυναμικό που έχει μπορεί να μην συμβαδίζει με τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν πάντα στην Τσέλσι αλλά φαίνεται πως ο Σάρι έχει ήδη ως... όπλο την μεγάλη εμπιστοσύνη και στήριξη που του δείχνουν οι παίκτες του.

Εκτίμηση: 5η-6η

Άρσεναλ

Καλοκαίρι ιστορικών αλλαγών ήταν αυτό για τους «Κανονιέρηδες» καθώς έπειτα από 22 χρόνια ο Αρσέν Βενγκέρ δεν θα είναι το αφεντικό των αποδυτηρίων, με τον Ουνάι Έμερι να αποτελεί τον διάδοχό του στο Βόρειο Λονδίνο. Έγιναν μεταγραφές ουσίας σε θέσεις που «πονούσε» η Αρσεναλ, με την απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου για το κέντρο της άμυνας και του Λούκας Τορέιρα στον άξονα, ενώ αλλαγή προετοιμάζεται και κάτω από τα δοκάρια με την έλευση του Λένο. Χρονιά που η Άρσεναλ μπαίνει σε μια νέα εποχή, με τον Έμερι για αρχή να θέτει ως στόχο την επιστροφή της ομάδας στην πρώτη τετράδα και στο Champions League. Η πρόκληση για τον Ισπανό τεχνικό στη μετά-Βενγκέρ εποχή είναι τεράστια.

Εκτίμηση: 4η-5η

Μπέρνλι

Μια παραμυθένια ιστορία έγραψε την περσινή σεζόν η Μπέρνλι βγαίνοντας ξανά στην Ευρώπη έπειτα από 52 χρόνια! Αναμφισβήτητα αυτήν την πορεία δεν την περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος των «Κλάρετς» και δεδομένα τεράστιο χειροκρότημα γι' αυτήν την επιτυχία έχει ο Σον Ντάις. Ο 47χρονος Άγγλος τεχνικός συνεχίζει για έβδομη σεζόν στο «Ταρφ Μουρ» παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ένα πολύ δεμένο σύνολο, που βγάζει τρομερό πάθος και αθλητικότητα με το παραδοσιακό στυλ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το ρόστερ δεν άλλαξε τρομερά, ενώ ενισχύθηκε κάτω από το τέρμα με τον Άγγλο διεθνή κίπερ Τζο Χαρτ και στην άμυνα με τον Μπεν Γκίμπσον που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας.

Εκτίμηση: 12η

Έβερτον

Έπειτα από μία μέτρια περσινή σεζόν, η Έβερτον ελπίζει σε καλύτερα πράγματα και στη διεκδίκηση μιας ευρωπαϊκής θέσης. Ο Μάρκο Σίλβα, ο μεγάλος πόθος των «Ζαχαρωτών», ανέλαβε τελικά την τεχνική ηγεσία, αντικαθιστώντας τον Σαμ Άλαρνταϊς και στο στρατόπεδο της ομάδας ευελπιστούν πως ο Πορτογάλος προπονητής θα δώσει την κατάλληλη αποτελεσματικότητα. Ο Σίλβα έκανε το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα και η διοίκηση ξόδεψε πολύ χρήμα, κάτι που αποτελούσε απαγορευτικό σενάριο παλιότερα. Οι μεταγραφές των Ντιν, Μίνα και Ριτσάρλισον ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια λίρες. Ο τελευταίος ήρθε με τις... ευλογίες του Πορτογάλου τεχνικού, όπως και ο Μπερνάρντ που θα δώσει και αυτός με τη σειρά του ποιότητα μεσοεπιθετικά, ενώ και ο δανεικός Αντρέ Γκόμες από την Μπαρτσελόνα γεμίζει το κέντρο.

Εκτίμηση:

Λέστερ

Πούλησε τον Μαχρέζ στην Μάντσεστερ Σίτι και από την αρχή πήρε την απόφαση να μην πουλήσει κανέναν άλλο από τους βασικούς της. Έτσι, αρνήθηκε κάθε πρόταση της Γιουνάιτεντ για τον Μαγκουάιρ, ενώ έδεσε τον Βάρντι με νέο συμβόλαιο μέχρι το 2022 στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Σταθερή με τον Κλοντ Πιελ στον πάγκο, ενισχύθηκε σημαντικά στην άμυνα, ξοδεύοντας περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για τους Έβανς (Γουέστ Μπρομ), Περέιρα (Πόρτο), Σογιουνσού (Φράιμπουργκ) και Μπένκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), βρήκε τον αντικαταστάτη του Μαχρέζ στο πρόσωπο του Γκεζάλ (14+1 εκατ. ευρώ από την Μονακό), ενώ επιθετικά θα βοηθήσει και ο Μάντισον (22 εκατ. ευρώ από τη Νόριτς). Ξεκινάει τη σεζόν, κάνοντας όνειρα Ευρώπης, ενώ με τον Πιελ στον πάγκο πάντα μπορεί να υπολογίζει και σε κάποια από τα Κύπελλα, καθώς ο Γάλλος έχει αποδείξει ότι κυνηγάει όλους τους στόχους. Γιατί να μην πετύχει;

Εκτίμηση:

Νιούκαστλ

Με… Ασλεϊ έμεινε σε επικίνδυνα μονοπάτια Αλλα του είπαν για να μείνει, κι άλλα συνέβησαν. Ο Ράφα Μπενίτεθ είναι σαφώς ενοχλημένος που η Νιουκάστλ δεν ενισχύθηκε στον βαθμό που ζητούσε και ήθελε. Ο Ισπανός μπαίνει στους τελευταίους δώδεκα μήνες του συμβολαίου του με τον Μάικ Ασλεϊ να παραμένει το... αφεντικό του συλλόγου και να κρατά τα ταμεία κλειστά. Οι "Καρακάξες" προέρχονται από μία σεζόν όπου έσωσαν την... παρτίδα μένοντας στην κατηγορία και το οφείλουν σε τεράστιο βαθμό στον προπονητή τους. Η επίδραση του κόουτς Μπενίτεθ ήταν μεγάλη, δίχως αυτόν η ομάδα μάλλον δεν θα τα είχε καταφέρει.

Ωστόσο ο ισχυρός άνδρας της Νιουκάστλ, Μάικ Ασλεϊ, έχοντας και το πάτημα πως σε περίπτωση παραίτησης του Μπενίτεθ υπάρχει ρήτρα 6 εκατ. ευρώ επέλεξε να μην βοηθήσει με μεταγραφές την ομάδα. Γεγονός που δεν άρεσε στον Ισπανό αλλά παρόλα αυτά δήλωσε πως θα μείνει, θα παλέψει και ότι θα επιδιώξει να κρατήσει ξανά κατηγορία την ομάδα. Αποκτήθηκαν βέβαια ορισμένοι παίκτες όπως ο επιθετικός Μούτο από την Μάιντς. Από την άλλη ο Μερίνο πήγε στην Σοσιεδάδ, ο Μίτροβις στην Φούλαμ με 22 εκατομμύρια, ο Μπεμπά στην Πόρτο. Οι κινήσεις με Ντουμπράβκα και Κένεντι ήταν για να βοηθήσουν αλλά ο Μπενίτεθ περίμενε σαφώς πιο πολλά. Ειδικότερα στο κομμάτι της ενίσχυσης του κέντρου. Με αυτά τα δεδομένα η Νιουκάστλ μπαίνει δεδομένα σε μία δύσκολη σεζόν κι ενδεχόμενη αποτυχία θα έχει έναν υπεύθυνο, τον Μάικ Ασλεϊ.

Εκτίμηση: 18η

Κρίσταλ Πάλας

Μία σειρά θετικών αποτελεσμάτων στην τελική ευθεία της περσινής σεζόν απομάκρυναν την Κρίσταλ Πάλας από τη διακεκαυμένη ζώνη και στο φινάλε τη διατήρησαν σχετικά εύκολα στην Premier League. Αυτό ήταν που κράτησε και τον Ρόι Χόγκσον στο τιμόνι με στόχο ξανά την εξασφάλιση της παραμονής για αρχή. Το πρόβλημα στους «Αετούς» πάντως είναι ότι κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου δεν ήταν... ζωηροί. Η έλευση του Κουγιατέ θα γεμίσει τον άξονα πλάι στον Μιλιβόγεβιτς, για τον χώρο της μεσαίας γραμμής ήρθε και ο Γερμανός Μαξ Μέγερ από τη Σάλκε ως ελεύθερος, ενώ την ύστατη ώρα αποκτήθηκε ο Αγιού από τη Σουόνσι. Ο Ζάχα θα τραβήξει ξανά το... κουπί μπροστά, ενώ στην Πάλας περιμένουν γκολ (που δεν τα είδαν πέρυσι) από τον Μπεντέκε.

Εκτίμηση: 14η

Μπόρνμουθ

Ο Έντι Χάου πάει να γίνει ο… Βενγκέρ της Μπόρνμουθ. Συνεχίζει στον πάγκο της, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και, φυσικά, πάντα πρώτος στόχος παραμένει η παραμονή. Έκανε τρεις πολύ ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ σε θέσεις που όντως χρειαζόταν ενίσχυση, με τον Λέρμα (Λεβάντε) να ξεχωρίζει και να προέρχεται από φοβερό Μουντιάλ. Για τον Κολομβιανό μέσο, μάλιστα, έσπασε τα ταμεία, κάνοντας ρεκόρ μεταγραφής. Μπρουκς (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) και Ρίκο (Λεγανές) αποτελούν τις άλλες δύο ποιοτικές προσθήκες. Ξέρει ότι δύσκολα θα κάνει την υπέρβαση, όμως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να κάνει βήμα-βήμα μπροστά. Συνηθίζει την Premier League και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων ετών.

Εκτίμηση: 15η

Γουέστ Χαμ

Η σεζόν που μας πέρασε θα ξεχαστεί γρήγορα στο Ανατολικό Λονδίνο. Η ομάδα δεν... ρόλαρε ποτέ με τον Μόις στον πάγκο, κινδύνεψε, και στο τέλος της σεζόν αναμενόμενα ήρθε το διαζύγιο με τον Σκωτσέζο τεχνικό. Αντικαταστάτης του ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος είδε τη διοίκηση των «Σφυριών» να σπρώχνει αρκετό χρήμα στο μεταγραφικό παζάρι για την ενίσχυση του ρόστερ. Ντιόπ, Άντερσον και Γιαρμολένκο αποτελούν καλές προσθήκες, ενώ και ο Γουίλσιρ μπορεί να βοηθήσει αν φυσικά μείνει μακριά από τραυματισμούς. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ήρθαν και οι Κάρλος Σάντσες και Λούκας Πέρεθ για να... δέσουν το γλυκό. Το London Stadium βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, δεν αποτελεί αβαντάζ για τη Γουέστ Χαμ, και εκεί θα πρέπει να βρεθεί λύση για καλύτερο βαθμολογικό πλασάρισμα.

Εκτίμηση: 10η

Γουότφορντ

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη για τον Χάβι Γκράθια στη Γουότφορντ. Ο Ισπανός προπονητής ανέλαβε στα μέσα της περσινής σεζόν, αλλά δεν άλλαξε κάτι εντυπωσιακά, με την ομάδα πάντως να παραμένει στην Premier League. Γι' αυτό και του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να «χτίσει» κάτι από την αρχή. Χρήματα μπήκαν και μάλιστα πολλά στα ταμεία του συλλόγου με την πώληση του Ριτσάρλισον στην Έβερτον. Οι μεταγραφές, όπως αναμενόταν, είχαν και ισπανικό... αέρα, με τον Ζεράρ Ντεουλοφέου να αποτελεί τη σημαντικότερη μεταγραφική κίνηση για τις «Σφήκες». Ενίσχυση και στα γκολπόστ με τον Φόστερ, τη στιγμή που ο Γκράθια κράτησε ουσιαστικά στο ρόστερ όσους παίκτες ήθελε από πέρυσι θέλοντας να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Εκτίμηση: 17η

Μπράιτον

Πέρυσι, ήταν πολύ σταθερή καθόλη της διάρκειας της σεζόν και παρά τις αρχικές προβλέψεις που την ήθελαν πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, εξασφάλισε με σχετική άνεση την παραμονή και θα ήθελε να επαναλάβει ανάλογη χρονιά φέτος. Αφού, λοιπόν, θα δώσει ξανά το παρών στην Premier League και οι οικονομικές της δυνατότητες ήταν αυξημένες έκανε σημαντικές επενδύσεις. Ρεκόρ μεταγραφής για τον Ιρανό Τζαχανμπάκς, περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ για τον Μπισουμά (Λιλ) και άλλα περίπου 30 εκατ. ευρώ για έξι προσθήκες σε όλες τις γραμμές. Το δύσκολο για τον Χιούτον αυτή τη φορά θα είναι να τους ενώσει όλους αυτούς και να παρουσιάσει μία ομάδα αντάξια για κάτι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Ρίσκο αυτή η επιλογή, μένει να δούμε αν θα αποδόσει καρπούς.

Εκτίμηση: 16η

Χάντερσφιλντ

Έκανε τη μεγάλη έκπληξη πέρυσι, ειδικά στο τέλος, όταν το πρόγραμμα ήταν πολύ δύσκολο και κανένας δεν πίστευε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ο Ντέιβιντ Βάγκνερ και οι παίκτες του έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση και φέτος θα επιχειρήσουν και πάλι να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Με ελαφρώς καλύτερους όρους, αλλά και πάλι... Κράτησε τρεις δανεικούς που ικανοποίησαν (Λεσλ, Κονγκολό, Χαντερτζογκάι), ενώ απέκτησε άλλους πέντε παίκτες, από τους οποίους φαινομενικά κανένας δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ψώνισε από τα... γνωστά λημέρια της Γαλλίας (Μπενζά από την Μονπελιέ, Ντιακαμπί από την Μονακό), ενώ ο Ντουρμ θα συναντήσει και πάλι τον Βάγκνερ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ. Τέλος, αποκτήθηκε και ο Σόμπι (Στόουκ) και όλα δείχνουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά σε σχέση με πέρυσι. Αργά ή γρήγορα, άλλωστε, ο Βάγκνερ θα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλοι προπονητές, των οποίων οι ομάδες είχαν μόλις υποβιβαστεί...

Εκτίμηση: 18η

Σαουθάμπτον

Ο Μαρκ Χιουζ τον Μάρτιο που μας πέρασε κατέβηκε στη Νότια Ακτή του Νησιού έχοντας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή. Να κρατήσει τη Σαουθάμπτον στην Premier League, τη στιγμή που η ομάδα πήγαινε... καρφί για υποβιβασμό. Ο Χιουζ με σημαντικούς βαθμούς στην τελική ευθεία πέτυχε τον στόχο του και αυτομάτως ανανέωσε το συμβόλαιό του. Πλέον... δουλεύοντας το ρόστερ των «Αγίων» από την αρχή, έχει τη δυνατότητα να σουλουπώσει την κατάσταση. Η άμυνα πήρε... ύψος με την απόκτηση του Βέστεργκαρντ από την Γκλάντμπαχ, ενώ στη μεσαία γραμμή αξιόλογη δείχνει η προσθήκη του Ελιουνούσι από τη Βασιλεία. Την τελευταία στιγμή ήρθε και ο Ινγκς δανεικός από τη Λίβερπουλ για τη γραμμή κρούσης. Φυσικά το πρώτο μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει.

Εκτίμηση: 14η

Γουλβς

Το γκάλοπ του Skysports για τη νέα σεζόν τοποθετεί την Γουλβς από την 5η μέχρι την 10η θέση. Ο λόγος; Οι νεοφώτιστοι κινήθηκαν πολύ δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησαν τους: Πατρίσιο, Αφόμπε, Μπολί, Μπονατίνι, Μουτίνιο, Κάστρο, Χιμένεθ, ενώ λίγες ώρες πριν το τέλος της μεταγραφικής δράσης έσπασαν ταμεία για τον Αντάμα Τραορέ, ενώ έφεραν δανεικό τον Ντεντόνκερ από την Αντερλεχτ. Ο Χόρχε Μέντες μετέτρεψε τους Λύκους σε «κοπάδι» και με τα... μαγικά του, τους έβαλε ξανά στα σαλόνια της Premier League. Ο «Μίδας» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Γουλβς.

Θα μπορούσαν να είναι τόσο πετυχημένοι οι Λύκοι δίχως την επιρροή και την βοήθεια του Μέντες; Μάλλον όχι. Ο Πορτογάλος μπορεί να άνοιξε τον δρόμο ακόμα και για να επενδύσουν στην ομάδα πελάτες του. Μπορεί να μην είναι ο πατροπαράδοτος και παραδοσιακός τρόπος για σχεδιασμό ανόδου, αλλά η Γουλβς είναι στην Premier είτε αρέσει είτε όχι. Με εξαιρετική άμυνα και φουλ πίεση ελπίζει πως και φέτος θα κατορθώσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Μειονέκτημα η απειρία, πλεονέκτημα τα κίνητρα και το πλούσιο ρόστερ. Το Molineux θα ζήσει μεγάλες στιγμές και οι οπαδοί της θέλουν κάτι περισσότερο από σωτηρία. Η πίεση πάντως δεν κάνει ποτέ καλό...

Εκτίμηση:

Κάρντιφ

Ο Νιλ Γουόρνοκ έκανε για άλλη μία φορά το θαύμα του και κέρδισε την άνοδο στην Premier League με 8η διαφορετική ομάδα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ! Ξέρει, όμως, ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα για να την κρατήσει στην κορυφαία κατηγορία. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες, επενδύσεις για αυτό το επίπεδο δεν έγιναν και το μισθολογικό μπάτζετ των Ουαλών είναι πιθανότατα το μικρότερο (αναλογικά) στην ιστορία της κατηγορίας. Αυτό, βέβαια, έχει και ένα θετικό: δεν υπάρχουν απαιτήσεις. Αν η παραμονή έρθει, θα είναι τεράστια υπέρβαση, αν δεν τα καταφέρει, δεν πρόκειται να του πει κανένας τίποτα. Όπως λέει με κάθε ευκαιρία και ο Γουόρνοκ, «σκοπός μας είναι να το ευχαριστηθούμε και εμείς και οι οπαδοί μας». Η σεζόν, πάντως, προμηνύεται πολύ δύσκολη σε μία κατηγορία που δεν συγχωρεί την παραμικρή έλειψη ποιότητας.

Εκτίμηση: 20η

Φούλαμ

Αρκετοί πιστεύουν πως η Φούλαμ του Σλάβισα Γιοκάνοβιτς ήρθε για να... μείνει ξανά για τα καλά στα μεγάλα σαλόνια. Ως προς τις μεταγραφές η διοίκηση έκανε το καλύτερο δυνατό. Αριθμοί - ρεκόρ για τα δεδομένα της και ποσά στα 50 εκατ. για προσθήκες και ίσως και παραπάνω. Η άφιξη του Αντρέ Σούρλε ή η επιστροφή του φορ Μίτροβιτς είναι σημαντικές κινήσεις που δείχνουν πως οι Λονδρέζοι δεν θέλουν να ξαναζήσουν άμεσα τον εφιάλτη του υποβιβασμού. Η Φούλαμ έκλεισε ακόμα τον γκολκίπερ Φάμπρι από την Μπεσίκτας, τον αμυντικό Άλφι Μόουσουν από την Σουόνσι, καθώς και τον Τσέιμπερς ως δανεικό από την Αρσεναλ. Ακόμα και η απόκτηση του Μαξιμ Λε Μερσάν από τη Νις είναι μεταγραφή που θα την βοηθήσει στην άμυνα. Το καλύτερο το κρατούσε για την τελευταία μέρα των μεταγραφών φέρνοντας στο Λονδίνο τον Σέρχιο Ρίκο από τη Σεβίλλη και τον Λουσιάνο Βιέτο από την Ατλέτικο με τη μορφή δανεισμού και δαπανώντας 22 εκατομμύρια λίρες για τον Ανγκισά της Μαρσέιγ! Το ρόστερ της δείχνει ικανό όχι απλά για σωτηρία αλλά για να μπει... σφήνα στις ομάδες της μεσαίας κλίμακας της βαθμολογίας, κάνοντας μία αξιόλογη πορεία στο come back των «Κότατζερς» στην Premier.

Εκτίμηση: 13η

 

Τελευταία Νέα