Ο πιο ακριβός τερματοφύλακας που μπορεί να καθορίσει μια εποχή

Gazzetta team
Ο πιο ακριβός τερματοφύλακας που μπορεί να καθορίσει μια εποχή

bet365

Ο Marcus Alves γράφει στο FourFourTwo για τον Αλισον Μπέκερ, τον νέο γκολκίπερ της Λίβερπουλ που έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος.

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Αλισον είχε μόλις υπογράψει με τη Ρόμα το 2016 όταν προσκλήθηκε από τον Ντανίλο Τζεντίλι, έναν κωμικό που παρουσιάζει το πιο δημοφιλές late-night talk show, The Noite. Ανάμεσα σε γέλια και ανέκδοτα, ο Αλισον είπε διάφορες άγνωστες ιστορίες για την καριέρα του, αλλά δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε μία από τις ερωτήσεις.

«Είσαι εδώ για να δουλέψεις, να δείξεις ότι είσαι ένας σπουδαίος τερματοφύλακας και ο κόσμος απλά λέει ότι είσαι όμορφος. Δεν σε εκνευρίζει αυτό;», ρώτησε ο Τζεντίλι χαμογελώντας. «Είσαι θυμωμένος με την ομορφιά σου;».

Είναι ένα κοινό σημείο όλων των συνεντεύξεων του Αλισον. Στην πατρίδα του τον αποκαλούν "goleiro gato" (όμορφος τερματοφύλακας). Ενας από τους πρώην προπονητές του στην Ιντερνασιονάλ, ο Αρχελ, συνήθιζε να τον αποκαλεί "muso" (η μούσα) στις προπονήσεις. Βγήκε νικητής ακόμη και σε έναν ανεπίσημο διαγωνισμό ομορφιάς κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 το 2009 - Νεϊμάρ, Φιλίπ Κουτίνιο και Καζεμίρο ήταν επίσης μέλη εκείνης της ομάδας που έπαιξε στη Νιγηρία και αποκλείστηκε στους ομίλους.

Είναι λογικό, επομένως, το θέμα της ομορφιάς να προσπαθεί να το αποφύγει ο Αλισον, ο οποίος αρνήθηκε προτάσεις για να κάνει και το μοντέλο. Για μια περίοδο, φοβόταν ότι αυτό θα αποσπούσε πολύ από τη συγκέντρωση του και θα έβλαπτε τις εμφανίσεις του μέσα στο γήπεδο.

Κάποιοι στη Βραζιλία αμφισβήτησαν και την απόφαση του Ντούνγκα να επιλέξει αυτόν ως πρώτο τερματοφύλακα της Βραζιλίας το 2015, αντικαθιστώντας τον έμπειρο Τζέφερσον της Μποταφόγκο. «Δεν κλήθηκα στην εθνική επειδή είμαι όμορφος», είπε ο ίδιος σε μια συνέντευξη του στο SporTV τον Μάιο και είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Αλισον δεν έχει κάτι να αποδείξει πλέον. Κι όταν η μεταγραφική περίοδος θα έχει ολοκληρωθεί με τον ίδιο στη Λίβερπουλ ως η πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα ever, ο 25χρονος ξανά θα θυμίσει στους οπαδούς πώς έφτασε εκεί.

Πηγές κοντά στο Νο1 της Βραζιλίας είπαν στο FourFourTwo ότι είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη Ρόμα για την απόφαση του να πάρει μεταγραφή. Αν δεν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της Λίβερπουλ επομένως, θα γινόταν κάποια άλλη. Οι Reds συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του Αλισον πριν το φιλικό της Βραζιλίας με την Κροατία στο Anfield, στις αρχές Ιουνίου, και έφτασαν σε συμφωνία με τη Ρόμα τώρα. Η άδεια για να γίνουν συζητήσεις με τον μάνατζερ του για το συμβόλαιο δόθηκε και η συμφωνία επιτεύχθηκε την Τετάρτη. Η Τσέλσι ήταν στη διεκδίκηση του αλλά δεν ισοφάρισε την πρόταση των αντιπάλων τους.

Ο Αλισον ήθελε να αποφασίσει ποια θα ήταν η νέα του ομάδα πριν το Μουντιάλ και κάποια στιγμή φάνηκε ότι θα πήγαινε στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τη συζήτηση με τον Juni Calafat, άνθρωπο του κλαμπ, αλλά οι Ισπανοί θεώρησαν ότι δεν αξίζει τόσα λεφτά. Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρόμα, Ρομπέρτο Νεγκριζόλο, σίγουρα θα διαφωνούσε.

«Ας μην αστειευόμαστε», είπε ο Νεγκριζόλο στην εφημερίδα Il Romanista όταν ρωτήθηκε για την τιμή πώλησης που ήταν πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. «Αξίζει πολλά περισσότερα. Νομίζω πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί ποιος είναι ο Αλισον. Αυτός ο τύπος είναι φαινόμενο. Είναι το Νο1 των Νο1. Είναι ο Μέσι των τερματοφυλάκων γιατί έχει την ίδια νοοτροπία με τον Μέσι. Είναι ένας τερματοφύλακας που μπορεί να καθορίσει μια εποχή. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται στην εστία μου θυμίζει τον Ντίνο Τζοφ. Θα τον σύγκρινα και με τον Μισέλ Πρεντόμ, ο οποίος είχε την κλάση κάποιου που γεννήθηκε για να γίνει τερματοφύλακας. Είπα στον Αλισον όταν τον γνώρισα στην Trigoria (προπονητικό κέντρο της Ρόμα) ότι γεννήθηκε για αυτό τον λόγο. Ηταν ήδη δυνατός όταν ήρθε, αλλά βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο στην Ιταλία».

Κανένα πρόβλημα για τον Αλισον πάντως, έχει συνηθίσει στην πίεση. Σε μια δική του συνέντευξη την ίδια περίοδο πάνω-κάτω, ο θρυλικός Βραζιλιάνος τερματοφύλακας και νυν προπονητής τερματοφυλάκων, Κλαούντιο Ταφαρέλ, το πήγε παραπέρα μιλώντας στην εφημερίδα Il Giornale. Αποθέωσε τον Εντερσον της Μάντσεστερ Σίτι αλλά πρόσθεσε: «Ο Γκουαρντιόλα έχει τόσο σπουδαία ομάδα, αλλά ο Εντερσον έχει πέσει πάνω στον Αλισον, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο Πελέ των τερματοφυλάκων».

Παγκόσμιος πρωταθλητής το 1994, ο Ταφαρέλ έζησε καλά χρόνια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παίζοντας για Γαλατασαράι, Πάρμα και Ρετζιάνα, ενώ ήταν ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Αλισον όσο αυτός ερχόταν στο προσκήνιο. Ο Ταφαρέλ πόνταρε σε αυτόν μετά την ήττα από τη Χιλή στα προκριματικά για το Μουντιάλ και δεν έχει κανένα λόγο να το μετανιώσει.

Αμφότεροι είναι από το Rio Grande do Sul State και έχουν μια σχέση που δεν περιορίζεται στην εθνική ομάδα, αφού τα λένε από κοντά στη Ρώμη για μπάρμπεκιου και για συζητήσεις σχετικά με την καριέρα του Αλισον. Η απόκτηση του για 8,5 εκατ. ευρώ από την Ιντερνασιονάλ σύντομα έμοιαζε με το απόλυτο bargain. Ο Ταφαρέλ, όμως, δεν είναι ο μόνος που συμβουλεύει τον Αλισο, αφού προέρχεται από οικογένεια τερματοφυλάκων.

Ο αδερφός του, Μουριέλ, πέντε χρόνια μεγαλύτερος, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Ιντερνασιονάλ στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας και τώρα υπερασπίζεται την εστία της Μπελενένσες. Ο πατέρας του, Ζοσέ Μπέκερ, είχε τον ίδιο ρόλο στην ομάδα της εταιρείας του, ενώ η μητέρα του, Μαγκάλι, ήταν τερματοφύλακας του χάντμπολ. Ακόμη και ο προπάππους του ήταν τερματοφύλακας.

Οχι ότι η ποιότητα του, πάντως, τυγχάνει εκτίμησης σε όλη τη χώρα του. Το Globo Esporte πρόσφατα έκανε γκάλοπ ρωτώντας τους οπαδούς ποιος είναι ο πρώτος παίκτης που θα ήθελαν στην εθνική ομάδα για το Μουντιάλ 2022. Ο Αλισον πήρε την 8η θέση, τερματίζοντας πίσω από Φιλίπ Κουτίνιο, Αρτούρ, Λούκας Πακετά, Μαρκίνιος, Καζεμίρο, Νεϊμάρ και τον αντίπαλο του για τη φανέλα με το Νο1, τον Εντερσον.

Είναι ένα σημάδι ότι παρά την απίστευτη σεζόν που είχε με τη Ρόμα και το γεγονός ότι είναι τόσο ψηλά στην εκτίμηση του προπονητικού τιμ της Βραζιλίας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να κερδίσει την αγάπη των συμπατριωτών του. Τι άλλο να κάνει; Δύσκολο να το πεις, από τη στιγμή που πολλοί στη Βραζιλία πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι καλύτερος στο Μουντιάλ. Τουλάχιστον, αφού είναι 25 ετών, μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ευτυχώς για τη Λίβερπουλ, θα είναι στο Anfield, ένα μέρος όπου τα μπλε μάτια του δε θα είναι το κέντρο της προσοχής ή το κριτήριο για την αξιολόγηση του...

 

Τελευταία Νέα