Το Mundial του Μπαπέ!

Το Mundial του Μπαπέ!

Το Mundial του Μπαπέ!

bet365

Ο Πελέ έσπευσε να τον αποθεώσει, το μέλλον τον... πρόλαβε και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το Mundial του Κιλιάν Μπαπέ.

Το νούμερο «3» είναι πολύ ιδιαίτερο στη Γαλλία. Η σημαία έχει τρία χρώματα (bleus, blanc, rouge), το μότο τρεις λέξεις (Liberté, Egalité, Fraternité) και στο Mundial τρεις ήταν οι παίκτες που αποτέλεσαν τη «χρυσή τριπλέτα» στο δρόμο των τρικολόρ για την κορυφή: Γκριζμάν, Πογκμπά και Μπαπέ. Ανήμερα του τελικού, όμως, μόνο ένας βρήκε χώρο στο πρωτοσέλιδο της Equipe. Ο δεύτερος νεότερος παίκτης του τουρνουά, που κέρδισε και το σχετικό βραβείο.

Η Γαλλία είχε κατακτήσει το τρόπαιο, οι παίκτες το πανηγύρισαν τρελά στον αγωνιστικό χώρο εν μέσω καταιγίδας και σιγά-σιγά περνούσαν από τη μικτή ζώνη. Ξαφνικά, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Οι δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν πιο κοντά, έριξαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους παίκτες, προκειμένου να πάρουν μία δήλωση. Ο παίκτης που προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση ήταν ο Κιλιάν Μπαπέ. Κάποιοι εθελοντές έσπευσαν να σηκώσουν το κιγκλίδωμα και ο νεαρός επιθετικός βρισκόταν μόνος απέναντι σε δεκάδες μικρόφωνα και φωνές. Το χάος μπήκε σχετικά γρήγορα σε τάξη και ο Γάλλος ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του.

«Απλά προσπαθώ να παίζω με τον τρόπο που το έκανα». Η παιδική του αθωότητα μένει μόνο εκτός των γηπέδων (και εντός μόνο αν αφορά περιστατικά όπως αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία), καθώς στον αγωνιστικό χώρο η ωριμότητά του είναι εντυπωσιακή. Ο Μπαπέ πήρε μόνο μία μικρή γεύση από το μέλλον. Από το τι θα αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα, όπως κάθε σταρ. Έδειχνε, πάντως, πολύ ήρεμος. «Είμαι πολύ χαρούμενος και θα πανηγυρίσω όπως όλοι οι άλλοι», έσπευσε να ξεκαθαρίσει.

Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης ο νεαρός Γάλλος είχε πει ότι οι τρικολόρ μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος. «Αποδείχθηκε ότι δεν είμαι ψεύτης. Σε μία τέτοια διοργάνωση δεν είναι απαραίτητο να παίζεις το πιο ωραίο ποδόσφαιρο. Αυτοί που το πιστεύουν περισσότερο, αυτοί θα πετύχουν. Το πιστεύαμε πολύ. Μπορεί πολλοί να πίστεψαν ότι είχα τρελαθεί, αλλά πραγματικά το πιστεύαμε». Με τον τρόπο του πήρε μέρος και στο debate για το αν έχει πραγματικά σημασία αν το ποδόσφαιρο της Γαλλίας στο Mundial ήταν όμορφο.

Μία ερώτηση που στο τέλος μπορεί να έχει οποιαδήποτε απάντηση (σε διαφορετικό ποσοστό), αλλά δεν απασχολεί κανέναν Γάλλο. Ο Μπαπέ ολοκλήρωσε το πρώτο Mundial της καριέρας του με 4 γκολ, ένα εκ των οποίων ήρθε στον τελικό. Έτσι, έγινε μόλις ο δεύτερος teenager που καταφέρνει να βρει δίχτυα στο ματς που κρίνει τον πρωταθλητή κόσμου. «Ο δεύτερος teenager που σκοράρει σε τελικό Mundial. Καλώς ήρθες στο club. Είναι υπέροχο να έχεις παρέα!», έγραψε ο Pele στο twitter. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο πρώτος που το έκανε το 1958 στη Σουηδία. Χρειάστηκαν 60 χρόνια για να το κάνει και κάποιος άλλος.

Βλέποντας τον Μπαπέ να παίζει τόσο ώριμα και να ισοφαρίζει ή να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο Βραζιλιάνος επανήλθε. «Αν ο Κιλιάν συνεχίσει να ισοφαρίζει τα ρεκόρ μου, ίσως θα πρέπει να ξεσκονίσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια». Ο Γάλλος απάντησε, όταν μπόρεσε, στα social media με τη συνήθη ταπεινότητα. «Ο βασιλιάς θα είναι πάντα βασιλιάς». Αργότερα, ρωτήθηκε για τα τιμητικά σχόλια του Πελέ. «Έχει διαμορφώσει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Εγώ απλά προσπαθώ να ακολουθήσω το δικό μου μονοπάτι». Αυτό το μονοπάτι ήδη τον έχει οδηγήσει στην κορυφή του κόσμου πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια!

Ήταν δίκαιο, όμως, όλα τα φώτα να πέσουν πάνω του; «Δεν είμαι μόνος», έσπευσε να ξεκαθαρίσει χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. «Περιτριγυρίζομαι από μεγάλους παίκτες», συνέχισε, πριν η παιδική αφέλεια περάσει από το μικρόφωνο στο γήπεδο. «Νιώθω ελεύθερος. Το απολαμβάνω, αυτό είναι το σημαντικό». Στην ίδια συνέντευξη ο Μπαπέ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκέφτεται ενδεχόμενη μεταγραφή μακριά από την Παρί. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ξέρει ότι εκεί θα μπορέσει να συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς τις απαιτήσεις που θα έφερνε μία μετακίνηση, η οποία σίγουρα θα έσπαγε το ρεκόρ του Νεϊμάρ. Στο Παρίσι μπορεί να χάσει ευκαιρίες, μπορεί να είναι επιπόλαιος, μπορεί να είναι ελεύθερος. Μία από τις τρεις αρχές που επιτάσσει και το μότο της Γαλλίας.

«Το να κερδίζεις το Mundial τόσο νέος σου ανοίγει πόρτες», δήλωσε. Ήδη οι πόρτες του ποδοσφαιρικού παραδείσου είναι ορθάνοιχτες για εκείνον στην πορεία να αφήσει εποχή. Το εμπόδιο για τον Μπαπέ μοιάζει να είναι μόνο εκείνο της ιστορίας. Μόνο οι πραγματικά μεγάλοι μπορούν να το ξεπεράσουν. Πριν φύγει για να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του, φρόντισε και να... απειλήσει. «Αυτό δεν είναι το τέλος. Μόλις τώρα ξεκίνησα. Έχω ακόμα ιστορία να γράψω». Μάλλον τώρα δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν είναι ψεύτης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον πάρουν για τρελό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης