Το Ιράν κέρδισε την αναγνώριση

Το Ιράν κέρδισε την αναγνώριση

Το Ιράν κέρδισε την αναγνώριση

bet365

Ένταση, αγωνία, γκολ, χαμένα πέναλτι, VAR, απρόσμενοι ήρωες. Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ματς της Πορτογαλίας με το Ιράν, που κέρδισε τις εντυπώσεις.

«Αν στο ποδόσφαιρο υπήρχε δικαιοσύνη, το Ιράν σήμερα θα είχε κερδίσει». Ο Κάρλος Κεϊρόζ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε βρεθεί από την κόλαση στον παράδεισο και πίσω. Ο Ανσαριφάρντ είχε ισοφαρίσει με πέναλτι στο 3’ των καθυστερήσεων και δευτερόλεπτα αργότερα οι Ιρανοί έφτασαν μία ανάσα από την ανατροπή και την ιστορική πρόκριση.

Η μπάλα έφτασε στον Ταρέμι, που βρέθηκε σε θέση βολής στην περιοχή της Πορτογαλίας. Ο Ρούι Πατρίσιο έκανε την έξοδο, άπλωσε τα χέρια του, προσπάθησε να κλείσει το χώρο, όμως στο τέλος δεν ήταν εκείνος που έσωσε την Πορτογαλία. Ο Ιρανός έκανε το σουτ, αλλά είδε την μπάλα να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Όπως και ο προπονητής του, έκρυψε το πρόσωπό του με τα χέρια. Δεν ήταν από ντροπή. Ήταν από τη συνειδητοποίηση ότι το ταξίδι της ομάδας του στη Ρωσία θα έφτανε στο τέλος του.

Αυτό το συναίσθημα της απογοήτευσης κράτησε μόλις κάποια λεπτά, καθώς στη συνέχεια μετατράπηκε σε θυμό. «Ήταν αγκωνιά και όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον αγκώνα είναι κόκκινη κάρτα», ισχυρίστηκε ο τεχνικός του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ για τη φάση του 81’, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα για το χτύπημα στον Πουραλιγκάντζι.

«Οι κανόνες δεν λένε ότι αν αυτός που το κάνει είναι ο Μέσι ή ο Ρονάλντο η τιμωρία πρέπει να είναι μικρότερη. Είναι κόκκινη κάρτα. Πώς μπορείς να δώσεις κίτρινη για μία αγκωνιά; Ποια είναι η διαφορά αν είναι ο Ρονάλντο ή κάποιος άλλος παίκτης;», συνέχισε ο Πορτογάλος τεχνικός, του οποίου το ξέσπασμα στη συνέντευξη τύπου κράτησε για περίπου 7’. Η φάση εξετάστηκε ξανά από τον διαιτητή Κάσερες με τη βοήθεια του VAR, όμως η κόκκινη κάρτα έμεινε στην τσέπη του.

«Το VAR νίπτει τας χείρας του όπως ο Πόντιος Πιλάτος. Όλοι συμφωνούν ότι το VAR δεν πηγαίνει καλά. Οι μοναδικές χώρες που δεν παραπονιούνται είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία», συνέχισε. Βέβαια, αν δεν υπήρχε το VAR στο τέλος η ομάδα του δεν θα κέρδιζε ποτέ το πέναλτι. Εκείνη τη στιγμή, όμως, το μυαλό είχε θολώσει μπροστά στο μεγαλείο που θα μπορούσε να ζει. «Οι Ιρανοί με εκνεύρισαν», απάντησε ο Κουαρέσμα, που πέτυχε πιθανότατα το κορυφαίο γκολ της διοργάνωσης στο πρώτο μέρος. Τόσο εκνευριστικοί όσο και εκείνοι που το προηγούμενο βράδυ είχαν βρεθεί στο ξενοδοχείο των Πορτογάλων, προκειμένου να κάνουν θόρυβο και να μην τους αφήσουν να κοιμηθούν.

«Περισσότερο, όμως, με εκνεύρισε ο προπονητής τους. Πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα έπρεπε να δείχνουν περισσότερο σεβασμό στους Πορτογάλους. Δεν πρόκειται να απαντήσω στον Κεϊρόζ, γιατί θα μείνουμε εδώ όλη τη νύχτα». Δεν έκανε κάποια δήλωση για τη στιγμή μαγείας που προσέφερε, καμία για την πρόκριση της ομάδας του, που στη φάση των «16» θα αντιμετωπίζει την Ουρουγουάη. Οι Πορτογάλοι γνωρίζουν ότι είχαν την τύχη με το μέρος τους, ότι το Ιράν ίσως να άξιζε περισσότερα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο για δύο φάσεις: εκείνη που προκάλεσε το ξέσπασμα του Κεϊρόζ και το χαμένο πέναλτι, που απέκρουσε ο Μπεϊρανβάντ. O τερματοφύλακας του Ιράν αποτελεί μία από τις πολλές υπέροχες ιστορίες αυτού του Mundial. Άφησε τη νομαδική του οικογένεια, μεγάλωσε άστεγος και τώρα είναι ο ήρωας ολόκληρου του έθνους. «Περίμενα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν πέσω», αποκάλυψε. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι στο μέλλον κανένας δεν θα μας βλέπει ως έκπληξη. Παίξαμε καλά, παλέψαμε σκληρά, αξίζαμε περισσότερα και πιστεύω ότι ο κόσμος θα το αναγνωρίσει».

Η δική του απόκρουση ήταν εκείνη που έδωσε θάρρος στους συμπαίκτες του να βγουν στην επίθεση και να ψάξουν το μικρό θαύμα. Ο τρόπος που κράτησε τη μπάλα μετά την απόκρουσή του δείχνει ότι χρειάστηκε λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει. Το Ιράν μπορεί να χρειαστεί μέρες, εβδομάδες, για να καταλάβει πόσο κοντά έφτασε στην πρόκριση. «Στο επόμενο Mundial θα είμαστε ακόμα καλύτεροι», υποσχέθηκε ο Μασούντ, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εκεί. Ίσως μέχρι τότε το ποδόσφαιρο να έχει γίνει πιο «δίκαιο»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης