Το... μουστάκι της επιτυχίας

Το... μουστάκι της επιτυχίας

Το... μουστάκι της επιτυχίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επιτυχία της Ρωσίας και τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτή, τον Στανισλάβ Τσερτσέσοβ.

«Συγνώμη, ήταν ο πρόεδρος που με πήρε τηλέφωνο για να μου δώσει συγχαρητήρια». Η συνέντευξη τύπου του Στανισλάβ Τσερτσέσοβ διακόπηκε όταν χτύπησε το τηλέφωνό του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν στην άλλη πλευρά της γραμμής. «Μου ζήτησε να μοιραστώ τα συγχαρητήρια με την ομάδα και να συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι». Η σημειολογία του τηλεφωνήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι το αγαπημένο άθλημα του Πούτιν, ο οποίος πριν την πρεμιέρα του Mundial είχε παρακολουθήσει από κοντά μόνο ένα παιχνίδι της Ρωσίας και δεν είναι ο μόνος.

«Δεν είμαστε ποδοσφαιρική χώρα», ήταν η ατάκα του Σλούτσκι, μόλις είχε αφήσει τον πάγκο μετά την αποτυχία στο Euro πριν δύο χρόνια. «Μην ψάχνετε τις αιτίες. Το πρώτο άθλημα στη Ρωσία είναι το χόκεϊ». Τώρα, ο Τσερτσέσοβ και η δική του Ρωσία έρχονται να αλλάξουν τα πάντα. Και να σκεφτεί κανείς ότι το σερί των 7 αγώνων χωρίς νίκη πριν το Mundial αποτελεί τη χειρότερη επίδοση στον πάγκο της «σμπόρναγια». Τώρα, η Ρωσία κάνει το καλύτερο ξεκίνημα οικοδέσποινας στη διοργάνωση μετά το 1934, ενώ έχει ισοφαρίσει τις συνολικές της νίκες, σκοράροντας παράλληλα τα περισσότερα τέρματα από ότι στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές της μαζί!

Πριν τη σέντρα στη διοργάνωση όλοι στην Ρωσία είχαν ήδη κάνει την επιλογή τους. Άλλοι θα υποστήριζαν την Γερμανία, άλλοι την Βραζιλία, άλλοι την Αργεντινή, άλλοι την Ισλανδία (αρκετοί διεθνείς αγωνίζονται εκεί). Γιατί; Διότι όλοι είχαν συμβιβαστεί με την αποτυχία. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των μεγάλων εφημερίδων το ποσοστό που δεν πίστευε στην πρόκριση από τον όμιλο ήταν πάντα άνω του 70%. Ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Λοκομοτίβ, Γιούρι Σιόμιν, είχε δεχθεί σκληρή κριτική γιατί είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο εξωτερικό ότι ο αποκλεισμός είναι αναπόφευκτος. Ο ίδιος ο Τσερτσέσοβ ρωτούσε σε κάθε του συνέντευξη γιατί το κλίμα είναι τόσο αρνητικό.

Μέσα σε λίγα λεπτά στην πρεμιέρα τα πάντα είχαν αλλάξει, όταν ο Γκαζίνσκι άνοιξε το σκορ. Χρειάστηκε να περάσουν λίγες ημέρες για να έρθει η νίκη επί της Αιγύπτου με 3-1 και μαζί η πρόκριση, προκειμένου να μαζευτούν οι Ρώσοι στη fan zone της Αγίας Πετρούπολης και να πανηγυρίσουν παρά τη βροχή και τον δυνατό αέρα. Η Ρωσία έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στους «16»! Ο Τσερτσέσοβ ρωτήθηκε για όλα αυτά τα προβλήματα στην προετοιμασία. Βάσιν, Τζίκια, Κοκόριν και Ράους, τέσσερις βασικοί, έμειναν εκτός λόγω τραυματισμού, ενώ ο Ίγκορ Ντενίσοβ δεν κλήθηκε, καθώς βρίσκεται σε κόντρα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό. «Αναφέρατε τη λέξη πρόβλημα. Δεν μας αρέσει αυτή η λέξη, δεν είναι στο λεξιλόγιό μας. Μπορεί στο παρελθόν να μην είχαμε πολλές επιτυχίες, αλλά έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

Μάλλον στο τέλος το μυστικό της επιτυχίας να είναι τόσο απλό όσο το να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Μπορεί απλά να είναι τύχη. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από μία λογική εξήγηση. Διότι η τελευταία δεν υπάρχει. Ο Τσερτσέσοβ αναγκάστηκε να αλλάξει σύστημα την τελευταία στιγμή. Οι δύο βασικοί του στόπερ έμειναν εκτός Mundial, όπως και ο καλύτερός του αριστερός μπακ-χαφ.

Ο Ζιρκόβ δεν μπορεί πλέον να καλύψει όλη τη γραμμή, η άμυνα δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και ο Ιγκνασέβιτς επέστρεψε από την... απόσυρση για να πάρει φανέλα βασικού δίπλα στον Κουτσεπόβ, που αρχικά ήταν πέμπτος στόπερ στην ιεραρχία. Ο Τζιούμπα κλήθηκε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Τσερτσέσοβ, μία μεσαία γραμμή που ήταν απόλυτα δυσλειτουργική άλλαξε με την παρουσία του Γκαζίνσκι, που στα φιλικά δεν έπαιζε βασικός, ενώ ο Τσερίσεβ ήρθε από τον πάγκο στην πρεμιέρα μετά τον τραυματισμό του Τζαγκόεβ για να πετύχει τρία γκολ σε δύο ματς! Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να αψηφήσουν κάθε νόμο πιθανοτήτων με αυτές τις τυχαίες πράξεις. Να κάνουν κάτι μοναδικό.

Акция #УсыНадежды выходит на международный уровень! Наш корреспондент @vladimir_markoni вышел на улицы Москвы, чтобы познакомить иностранных болельщиков с акцией "Mustache of Hope" Мы призываем всех зрителей отращивать усы и выкладывать фото с тегом #усынадежды. Самые интересные снимки попадут в эфир нашей программы! #mustacheofhope #сборнаяРоссии #чм2018 #футбол #усы #черчесов #worldcup2018 #чемпионатмира #вечернийургант #urgantshow #носиусы

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Вечерний Ургант (@vecherniy_urgant) στις

Ίσως ο μοναδικός που πίστεψε στον Ρώσο τεχνικό να ήταν ο Ιβάν Ουργκάντ, διάσημος παρουσιαστής, που είχε ξεκινήσει τη δική του καμπάνια πριν το Mundial υπέρ του Τσερτσέσοβ. Έτσι, τα hashtags #УсыНадежды, «#μουστάκι ελπίδας» και #черчесовмыстобой, «Τσερτσέσοβ είμαστε μαζί σου», έκαναν την εμφάνισή τους στα social media. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το στάδιο, όπου η Ρωσία εξασφάλισε την πρόκριση ένα σεφ παρουσίασε την πίτσα... Τσερτσέσοβ. Ύστερα από πολλά χρόνια οι Ρώσοι έχουν ένα κεντρικό πρόσωπο για την επιτυχία. Άλλωστε, είναι δίκαιο ο άνθρωπος που δέχθηκε τη μεγαλύτερη κριτική τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα να λάβει τα περισσότερα εύσημα.

«Είναι σήμερα η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή σας;», ρωτήθηκε ο έμπειρος τεχνικός. «Ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες», απάντησε. Ο Τσερτσέσοβ και οι παίκτες του χαίρονται το ποδόσφαιρο, κάτι που συμβαίνει σπάνια στη Ρωσία, τη στιγμή που δείχνουν να έχουν ένα εντυπωσιακό προσόν: μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από οπουδήποτε: ακόμη και από το αρνητικό κλίμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης