Η «κατάρα» των πρωταθλητών (vids)

Η «κατάρα» των πρωταθλητών (vids)

bet365

Η Γερμανία υπέστη ήττα-σοκ από το Μεξικό και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις εν ενεργεία παγκόσμιες πρωταθλήτριες, που ηττήθηκαν στην πρεμιέρα τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ιταλία (1950)
Πριν τη 12ετή διακοπή των Μουντιάλ, λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία είχε φτάσει σε δύο σερί κατακτήσεις, το 1934 και το 1938. Ωστόσο, η αεροπορική τραγωδία του 1949, που είχε ξεκληρίσει τη μεγάλη Τορίνο εκείνης της εποχής, αποδυνάμωσε αισθητά και τη «σκουάντρα ατζούρα». Μάλιστα, στη μακρινή Βραζιλία η εθνική Ιταλίας ταξίδεψε με πλοίο και όχι με αεροπλάνο. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της διοργάνωσης, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια να γνωρίζει την ήττα από την Σουηδία με 3-2, σε ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά της στέρησε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αργεντινή (1982)
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που αγωνίστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Μάλιστα, η Αργεντινή έκανε πρεμιέρα στη διοργάνωση, αγωνιζόμενη στο Καμπ Νου και οι Καταλανοί φίλαθλοι είχαν σπεύσει να παρακολουθήσουν και να αποθεώσουν τον «Ντιεγκίτο», ο οποίος μόλις είχε αποκτηθεί από την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, ούτε ο Μαραντόνα, ούτε η εθνική Αργεντινής δικαίωσαν τις προσδοκίες του κοινού, αφού η «αλμπισελέστε» ηττήθηκε από το Βέλγιο με 1-0. Τελικά, η παγκόσμια πρωταθλήτρια (είχε κατακτήσει το πρώτο της Μουντιάλ το 1978 στη χώρα της) κατάφερε να νικήσει στα δύο επόμενα ματς (Ουγγαρία, Ελ Σαλβαδόρ) και να πάρει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο, όπου στη συνέχεια αποκλείστηκε.

Αργεντινή (1990)
Στα γήπεδα του Μεξικού, το 1986, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου και τέσσερα χρόνια μετά ήθελε να κάνει το repeat μέσα στη χώρα που λατρευόταν σαν Θεός, στην Ιταλία. Ωστόσο, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλα πήγαν στραβά για την Αργεντινή, που ηττήθηκε με 1-0 από την έκπληξη της διοργάνωσης, Καμερούν, που αγωνιζόταν με εννέα (!) παίκτες. Στη συνέχεια του Μουντιάλ, η «αλμπισελέστε» ανασυντάχθηκε και έφτασε μέχρι τον τελικό, όμως εκεί η Δυτική Γερμανία πήρε την εκδίκησή της για την ήττα στο Μεξικό πριν από τέσσερα χρόνια.

Γαλλία (2002)
Η εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης πήγε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας ως το απόλυτο φαβορί. Όμως η κακή μέρα φάνηκε... από το πρωί για τους «τρικολόρ», που στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης γνώρισαν ήττα-σοκ από την πρωτάρα Σενεγάλη με 1-0. Σκιά του εαυτού της σε όλο το τουρνουά, η εθνική Γαλλίας δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα γκολ στα τρία παιχνίδια του ομίλου, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τελευταία θέση και να αποκλειστεί από Δανία και Σενεγάλη, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε Μουντιάλ.

Ισπανία (2014)
Η απόλυτη υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου την τετραετία 2008-2012, οπότε και κατέκτησε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μουντιάλ του 2014, όμως, εξελίχθηκε στο απόλυτο «βατερλό» για τους Ισπανούς, που στο πρώτο τους παιχνίδι στους ομίλους αντιμετώπισαν τους Ολλανδούς, σε μια επανάληψη του προ τετραετίας τελικού στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Αν και η Ισπανία προηγήθηκε, στη συνέχεια ακολούθησε μία «καταιγίδα», με το τελικό σκορ να είναι 5-1 υπέρ των «οράνιε», που πήραν εκδίκηση για την ήττα τους στον τελικό του 2010. Μία ήττα που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Μουντιάλ για εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια, που στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα