World Cup Icons: Τσάβι και Ινιέστα πόνεσαν για να κατακτήσουν τον κόσμο

Gazzetta team
World Cup Icons: Τσάβι και Ινιέστα πόνεσαν για να κατακτήσουν τον κόσμο

bet365

Ο Andrew Murray γράφει για το δίδυμο που οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του Μουντιάλ 2010.

Ούτε ο Τσάβι, ούτε ο Ινιέστα κοιμήθηκαν έστω λίγο στις 16 Ιουνίου 2010, καθώς η Ισπανία, ένα από τα φαβορί για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ηττήθηκε με 1-0 από την Ελβετία στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου. Ο Αντρές, ειδικά, ήταν διαλυμένος. Συνέβαινε ξανά σε αυτόν. Ενα χρόνο πριν, ο Ινιέστα είχε παίξει τραυματίας στον τελικό του Champions League 2009 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εχοντας δεχθεί συμβουλές να μη σουτάρει, ήξερε ότι έκανε κι άλλη ζημιά στον δεξιό μηρό του.

Θα περνούσε πολύ από την σεζόν 2009-10 προσπαθώντας να αναρρώσει από αυτό -ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε ο Ινιέστα να είναι σε μια έστω αξιοπρεπή φυσική κατάσταση- αλλά και από τον θάνατο του στενού του φίλου, του αρχηγού της Εσπανιόλ, Ντάνι Χάρκε, πριν την έναρξη της σεζόν. «Ηταν», έγραψε στην αυτοβιογραφία του, «σαν να μην πήγαινε τίποτα καλά».

Τώρα, 77 λεπτά μετά την έναρξη των υποχρεώσεων της Ισπανίας στο Μουντιάλ, ο μηρός του έσπασε ξανά. Οι φυσιοθεραπευτές της Ισπανίας προσπάθησαν να παρηγορήσουν τον Ινιέστα, λέγοντας του ότι η πρόγνωση δεν είναι τόσο άσχημη και ότι ο 26χρονος θα ήταν έτοιμος για το επόμενο ματς των Ισπανών με αντίπαλο τις Ονδούρες. Ηττα από τους παθιασμένους αλλά περιορισμένης δυναμικότητας Ελβετούς και τώρα ο καλύτερος της παίκτης τραυματίας - τα πράγματα δε θα μπορούσαν να δείχνουν πιο άσχημα για την Ισπανία.

Στην άλλη πλευρά του προπονητικού κέντρου της ομάδας, σχεδόν μία ώρα από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο Τσάβι καθόταν στο δωμάτιο του. «Είδα όλο το ματς ξανά εκείνο το βράδυ», ο υπαρχηγός είπε αργότερα στο FourFourTwo. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Είχαμε παίξει πραγματικά καλά. Σοβαρά. Συνέχεια κατοχή μπάλας, μεγάλες ευκαιρίες... Η Ελβετία ήθελε μια ισοπαλία χωρίς γκολ και τελικά, με κάποιο τρόπο, νίκησε κιόλας».

Το χάραμα, με έναν συναισθηματικά εξαντλημένο Ινιέστα να έχει υποκύψει στον ύπνο, ο Τσάβι, ο αρχηγός Ικερ Κασίγιας και ο αθλητικός διευθυντής Φερνάντο Ιέρο συναντήθηκαν με τον Ντελ Μπόσκε στο δωμάτιο του. «Μεδ κοίταξε και μου είπε "είδα το ματς ξανά και ξανά και δε νομίζω πως πρέπει να αλλάξουμε το παραμικρό". Ημουν τόσο χαρούμενος γιατί σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα. "Μίστερ", είπα, "είναι απίστευτο ότι χάσαμε αυτό το παιχνίδι. Είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι νίκησαν". Κάθε ματς σήμαινε θάνατος. Συνεχίσαμε στον ίδιο δρόμο, γνωρίζοντας ότι θα μας ασκήσουν κριτική».

Το "Tiki-Taka", το οποίο πρωτοεμφανίστηκε σαν προσβολή, είχε επανέλθει στην αρχική ερμηνεία του εν μέσω δυσπιστίας στα ισπανικά ΜΜΕ, αλλά όλο αυτό το ατελείωτο "carousel" που είχε ζαλίσει στα χτυπήματα τη Γιουνάιτεντ του Αλεξ Φέργκιουσον πριν ένα χρόνο, θα παρέμενε. Ο Ντελ Μπόσκε όχι μόνο εμπιστευόταν αυτό το σύστημα αλλά και τους δύο παίκτες (Τσάβι-Ινιέστα) που μπορούσαν να το "υπηρετήσουν" καλύτερα. Οι δύο παίκτες που τα προσωνύμια τους εντός της ομάδας ήταν ενδεικτικά: Ο Τσάβι ήταν ο "Maki", συντομία του maquina, δηλαδή μηχανή, ενώ ο Ινιέστα ήταν ο "Cerebro", δηλαδή το μυαλό.

Η πρώτη φορά που οι Τσάβι και Ινιέστα συνυπήρξαν στο γήπεδο ήταν στην πρώτη προπόνηση του δεύτερου με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα μία δεκαετία νωρίτερα, ως ένας απίστευτα ντροπαλός 16χρονος. Ο Ινιέστα ήταν τόσο αγχωμένος ώστε να χαθεί στο δρόμο προς τα αποδυτήρια και ο Λουίς Ενρίκε στάλθηκε για να τον βρει. «Μπορεί να με οδηγήσεις στην απόσυρση», ο Πεπ Γκουαρντιόλα ψιθύρισε προς τον Τσάβι εκείνη την ημέρα, «αλλά αυτό το παιδί θα μας αποσύρει όλους».

Ο Ινιέστα άρχισε το ματς-τελικό του ομίλου, κόντρα στη Χιλή, σαν αριστερός μέσος, αρχίζοντας και τελειώνοντας τη φάση που εξασφάλισε τη νίκη με 2-1. Οπως το Euro 2008 που είχε δώσει τόση πίστη στην ομάδα, η αυτοπεποίθηση βρέθηκε ξανά. Ο "Maki" και ο "Cerebro"... έπαιξαν το soundtrack που έπρεπε για να τους ηρεμήσουν όλους.

Πίστη, επίσης. Μετά το γκολ του Κάρλες Πουγιόλ στη νίκη επί της Γερμανίας στον ημιτελικό, η ομάδα συγκεντρώθηκε για ένα γεύμα και πολλοί συνεχάρησαν τον αμυντικό με το χαρακτηριστικό μαλλί για το πιο σημαντικό γκολ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. «Μέχρι την Κυριακή μόνο, ας ελπίσουμε», αστειεύτηκε ο Πουγιόλ. «Ηρεμα Κάρλες», είπε ο Ινιέστα. «Θα το αναλάβω εγώ. Μην ανησυχείς».

Στο δωμάτιο επικράτησε σιωπή. Ο άνθρωπος που έτρεχε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου στις 04:00 τα ξημερώματα για να αποδείξει ότι είναι ξανά έτοιμος να αγωνιστεί, πίστευε στη μοίρα. Είχε, άλλωστε, τον φίλο του στο γήπεδο. «Dani Jarque, siempre con nosotros», δηλαδή «πάντα μαζί μας», ήταν το μήνυμα που είχε γράψει ο ίδιος ο Ινιέστα στο φανελάκι κάτω από τη φανέλα του, το οποίο αποκάλυψε αφού κράτησε την υπόσχεση του προς τον Πουγιόλ στον τελικό με την Ολλανδία. Ο Τσάβι ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν.

«Εχουν μια ξεχωριστή σχέση, πάντα είχαν», είπε ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, πρώην συμπαίκτης τους στη Μπαρτσελόνα και αρχηγός της Ολλανδίας εκείνη τη βραδιά. «Απλά είναι σαν να ξέρει ο ένας πού είναι ο άλλος. Εχουν τα πάντα - τεχνική, την ικανότητα να σκοράρουν και να δίνουν την πάσα που σε σκοτώνει. Είναι απλά πλήρεις χαφ, ποτέ δε χάνουν την μπάλα».

Ισως επειδή αμφότεροι λάτρευαν/λατρεύουν να παίζουν ποδόσφαιρο. «Αν δεν έπρεπε να προπονηθώ, θα πήγαινα να παίξω 5x5 με τους συμπαίκτες μου μέρα ή νύχτα», είπε στο FourFourTwo ο Τσάβι. «Αν παίζαμε τώρα και εσύ είχες την μπάλα θα υπέφερα γιατί θέλω να οδηγώ, όχι να είμαι ο επιβάτης. Είμαι ρομαντικός του ποδοσφαίρου. Δεν είμαι γρήγορος ή δυνατός. Ολα όσα έχω είναι η πάσα».

Ενα απλό δόγμα, το οποίο υιοθετήθηκε από τον... συνεργάτη στο έγκλημα. Ο Ινιέστα πρόσφατα προσπέρασε τον Τσάβι ως ο πιο επιτυχημένος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. «Ο,τι κάνω στο γήπεδο, το έκανα και στην αυλή του σχολείου», λέει. «Ο,τι έκανα στα 12 μου, αυτό κάνω και τώρα».

Και κάνοντας αυτό, απλά κατέκτησε και ένα Μουντιάλ...

 

Τελευταία Νέα