Ο νέος Τσάρος της Ρωσίας

Ο νέος Τσάρος της Ρωσίας

Ο νέος Τσάρος της Ρωσίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον μεγάλο πρωταγωνιστή της πρεμιέρας του Mundial, τον Αλεξάντρ Γκολοβίν.

«Καταδικασμένη για την αποτυχία». Αυτός ήταν ο τίτλος που διάβαζαν όλοι οι ξένοι στη Μόσχα πριν την πρεμιέρα του Mundial ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία στο πρωτοσέλιδο των Moscow Times (αγγλόφωνη εφημερίδα). Οι διοργανωτές, άλλωστε, προέρχονταν από σερί 7 αγώνων χωρίς νίκη, με τον Τσερτσέσοβ να κάνει τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους στον πάγκο. Όλος ο Τύπος της χώρας είχε κακό προαίσθημα για το παιχνίδι.

Λίγες ώρες αργότερα και το πρωτοσέλιδο μίας εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας, της Спорт-Экспресс, ήταν – λογικά – εκ διαμέτρου αντίθετο: «Σταν, συγνώμη!». Όπου «Σταν», Στανισλάβ (Τσερτσέσοβ). Στην ανάλυση των λόγων για αυτό το ευρύ 5-0 ήταν το καλό πρέσινγκ από το πρώτο λεπτό, η τακτική νίκη του Τσερτσέσοβ και ένας παίκτης: ο Αλεξάντρ Γκολοβίν. Ο Τζαγκόεβ αποχώρησε τραυματίας μόλις στο 24’ και τη θέση δίπλα στον Σμόλοβ στην επίθεση πήρε ο νεαρός μέσος της ΤΣΣΚΑ, με τον Τσερίσεβ να περνάει αριστερά. Και έλαμψε.

«Δεν μπορούσα με τίποτα να κοιμηθώ λόγω της έντασης των συναισθημάτων», αποκάλυψε ο Γκολοβίν, που μοίρασε δύο ασίστ, ενώ έκανε το τελικό 5-0 στις καθυστερήσεις, γράφοντας ιστορία, καθώς κανένας δεν είχε καταφέρει να σκοράρει με φάουλ στην πρεμιέρα του Mundial στο παρελθόν. Η καριέρα του Ρώσου δεν ξεκίνησε με τον τυπικό τρόπο. Στην πατρίδα του στη Σιβηρία το χιόνι λιώνει μόλις τον Ιούνιο και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να το κάνουν σε κλειστά γήπεδα σάλας. Αυτό που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ο Γκολοβίν ήταν μόλις 26x15 μέτρα, με αποτέλεσμα η τεχνική του να βελτιωθεί από πολύ νωρίς. Έπρεπε να κάνει το ταξίδι των 50 χιλιομέτρων μέχρι το Νοβοκουζνέτσκ για να βρει ανοιχτές εγκαταστάσεις και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

«Όνειρό μου είναι να παίξω μία μέρα στην εθνική». Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι πριν 2-3 χρόνια, αλλά σε ηλικία 10 ετών. Ο Αλεξάντρ Πλιάσουνοβ ήταν ο πρώτος του προπονητής και η αποκάλυψη ήρθε από τα δικά του χείλη. «Από τότε μπορούσες να καταλάβεις ότι θα φτάσει ψηλά. Πάντα έλεγε ότι πρέπει να βάλεις ένα στόχο και να τον κυνηγήσεις. Τρόμαζε μέχρι και τον πατέρα του με κάτι τέτοια!». Σε ηλικία 11 ετών κλήθηκε από τη Σπαρτάκ στη Μόσχα, προκειμένου να περάσει από δοκιμαστικά. Αποφάσισε μόνος του να κάνει το ταξίδι των 3.000 χιλιομέτρων και απλά το ανακοίνωσε στη μητέρα του, που έβαλε τα κλάματα.

Δεν έπεισε, όμως, τους ανθρώπους της μοσχοβίτικης ομάδας και επέστρεψε γρήγορα σπίτι του. «Καλύτερα», θα πει ο μέντοράς του Σεργκέι Βασιούτιν, ο επόμενος προπονητής του. «Υποστήριζε την ΤΣΣΚΑ από πολύ μικρός». Το ταξίδι για τη Μόσχα πήρε απλά αναβολή. Τον Οκτώβριο του 2012 η αγαπημένη του ομάδα τον κάλεσε και εκείνος πήρε αμέσως το αεροπλάνο. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκρίσιν, προπονητή στις ακαδημίες της ομάδας του στρατού, όταν ο Γκολοβίν έφτασε απλά δεν υπήρχε περιθώριο βελτίωσής του τεχνικά. Εντυπωσίασε με το στυλ του στις προπονήσεις, όμως έπρεπε να δουλέψει στην τακτική και στη φυσική κατάσταση. Τα προβλήματα δεν έλειψαν. Όχι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στην προσαρμογή του σε μία πόλη 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που μεγάλωσε. «Μία μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: δεν θέλω να μείνω εδώ. Αν δεν έρθετε να με πάρετε, θα σηκωθώ και θα φύγω μόνος μου», συνέχισε ο Βασιούτιν. Ο τελευταίος μίλησε με τους γονείς του νεαρού μέσου και όλοι μαζί τον έπεισαν για κάτι απλό: αν θες να πετύχεις, θα πρέπει να υποφέρεις.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Γκολοβίν δείχνει η μεγαλύτερη ελπίδα της Ρωσίας. Γιατί από τους παίκτες που μπορούν να παίξουν στο εξωτερικό, μόνο εκείνος και ο Σμόλοβ δείχνουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν. Από τη στιγμή που η FIFA έδωσε το Mundial στην Ρωσία, η Ομοσπονδία της χώρας προχώρησε σε σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να παρουσιαστεί μία ομάδα άκρως ανταγωνιστική. Οι ομάδες ναι μεν επένδυσαν στις ακαδημίες τους, αλλά αυτή η διαδικασία τους πήρε πολύ περισσότερο από ότι αρχικά υπολόγιζαν. Έτσι, το όριο ξένων μειώθηκε, προκειμένου οι Ρώσοι παίκτες να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες.

Αυτό, όμως, έγινε με τέτοια προχειρότητα, που απλά οι γηγενείς παίκτες είδαν τους μισθούς τους να εκτοξεύονται χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία. Ο Τζιούμπα, για παράδειγμα, που πέρασε ως αλλαγή και σκόραρε μόλις 69 δευτερόλεπτα μετά με την πρώτη του επαφή με τη μπάλα, άφησε τη Σπαρτάκ και υπέγραψε ως ελεύθερος στη Ζενίτ, μόνο και μόνο επειδή η τελευταία του προσέφερε περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δεν πρόκειται να πάρει από καμία ομάδα του εξωτερικού. Οι Ρώσοι έγιναν κατά τρόπο «τεμπέληδες». Δεν είχαν διάθεση να μάθουν αγγλικά, δεν είχαν διάθεση να αφήσουν τη σιγουριά και τα χρήματα της πατρίδας τους για να γνωρίσουν άλλες ποδοσφαιρικές κουλτούρες και να γίνουν πιο ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές.

Ο ίδιος ο Γκολοβίν δείχνει να έχει άλλα μυαλά. Η ωριμότητά του, άλλωστε, είναι κάτι που έχει εντυπωσιάσει όλους τους προπονητές του. Είναι, πλέον, αναντικατάστατος στην ΤΣΣΚΑ, ήταν ο εκείνος που τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του στην πρεμιέρα του Mundial και η Γιουβέντους τον περιμένει. Μάλλον, όμως, δεν είναι η μοναδική μετά τα χθεσινά του κατορθώματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης