Λειψία στο... όριο

Λειψία στο... όριο

Λειψία στο... όριο

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Λειψία και τις δηλώσεις πανικού μετά την ήττα από την Χόφενχαϊμ.

«Δεν γνωρίζω ποια είναι τα όρια αυτής της ομάδας. Και δεν χρειάζεται να το ξέρω. Είμαστε στη διαδικασία να τα επεκτείνουμε συνεχώς. Όταν νιώσουμε ότι τα φτάνουμε, τότε θα προσπαθήσουμε ξανά να τα επεκτείνουμε. Έχω την αίσθηση εδώ ότι μπορούμε να πετύχουμε ό,τι θέλουμε». Τα λόγια του Ραλφ Χάζενχουτλ το περασμένο καλοκαίρι στη Welt μάλλον έρχονται να τον στοιχειώσουν.

Τα πάντα στην Λειψία γίνονται τόσο έντονα και γρήγορα, που μετά την ήττα από την Χόφενχαϊμ για πρώτη φορά κυρίευσε ο πανικός. «Αν παίξουμε έτσι, δεν πρόκειται να κερδίσουμε κανένα από τα επόμενα τρία παιχνίδια», τόνισε ο CEO Ραλφ Ράνγκνικ. «Είπαμε στον προπονητή ότι στις τρεις εβδομάδες που απομένουν πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο στα παιχνίδια. Έτσι, όλες οι συζητήσεις για νέα συμβόλαια παίρνουν αναβολή, ακόμη και για παίκτες όπως ο Βέρνερ. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μόλις τελειώσει η σεζόν. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει στην καριέρα μου».

Οι Ταύροι έχουν δεχθεί 15 γκολ στις 4 τελευταίες αγωνιστικές, χάνοντας με 4-1 από την Λεβερκούζεν και τώρα με 5-2 από την Χόφενχαϊμ. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι βαριές ήττες ήρθαν από άμεσους ανταγωνιστές για το Champions League. Πλέον, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για την πρώτη τετράδα, αλλά ακόμη και για το Europa League. «Δεν είναι θέμα τακτικής», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο τερματοφύλακας Γκουλάτσι. «Απλά κάνουμε πολλά ατομικά λάθη. Θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τη λύση».

Ο Χάζενχουτλ, όμως, δεν θεωρεί τον εαυτό του μέρος του προβλήματος. «Κατηγορώ την ομάδα για την αμυντική της συμπεριφορά», είπε στη συνέντευξη τύπου, μεταθέτοντας όλη την ευθύνη στους παίκτες του. «Έχουμε εξαιρετική ποιότητα ατομικά, όμως ως ομάδα όχι. Το είπα στους παίκτες μου αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα». Εκείνος κάνει απλά αυτό για το οποίο προσλήφθηκε: δουλεύει πάνω στη φιλοσοφία του συλλόγου. Εκείνη την ώρα δεν γνώριζε για τις δηλώσεις του Ράνγκνικ, οπότε χρειάστηκε λίγες ώρες αργότερα να επανέλθει στο Kicker.

«Δεν πιστεύω ότι αυτά που είπε (σ.σ. ο Ράνγκνικ) ήταν κριτική στο τεχνικό επιτελείο. Είχε να κάνει με το γεγονός ότι η φιλοσοφία λειτουργεί μόνο όταν είμαστε ενωμένοι. Δεν είναι τόσο για το σύστημα, όσο για τη νοοτροπία», τόνισε. «Δεν βλέπω τον λόγο να πούμε ότι με αυτή την ομάδα και αυτούς τους παίκτες έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Δεν πρέπει να καθορίζουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει εδώ μόνο για τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά για τα δύο χρόνια». Με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το 2019, η τελευταία πρόταση δείχνει και τις προθέσεις του.

Όταν, όμως, έρθει η στιγμή να γίνει η ανάλυση της σεζόν πιθανότατα η θέση του δεν θα βρίσκεται, πλέον, σε θέση ισχύος. Στο ξεκίνημα της σεζόν όλα ήταν ήσυχα. Ο στόχος είχε τεθεί απλά σε νέα ευρωπαϊκή έξοδο, όμως ο ίδιος ο Χάζενχουτλ αποφάσισε τον χειμώνα να τον αναβαθμίσει στην τετράδα. Και αυτό τώρα του έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Οι τελευταίες ήττες δεν οφείλονται ούτε αποκλειστικά στους παίκτες ούτε αποκλειστικά στον προπονητή. Η περσινή σεζόν ήταν εντυπωσιακή για την Λειψία. Και όταν μία ομάδα έχει τόσο υψηλές φιλοδοξίες, πάντα θα πρέπει να υπάρχει εξέλιξη. Ή τουλάχιστον να νιώθει ότι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, έστω και αν αυτό είναι κάτι ουτοπικό. Αυτή τη στιγμή στην Σαξονία δεν μπορούν καν να ζήσουν με την ψευδαίσθηση.

Στο υψηλότερο επίπεδο, λοιπόν, οι Ταύροι βλέπουν ότι υπάρχουν ομάδες που μπορούν να αντέξουν στο δικό τους τρελό ρυθμό και να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν ομάδες, όπως η Μαρσέιγ, που μπορούν ακόμη και να τους κερδίσουν στο δικό τους παιχνίδι. Το σημαντικότερο: υπάρχουν ομάδες που μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερη διαχείριση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η ένταση είναι η ψυχή της Λειψίας. Στην προσπάθειά της να υλοποιήσει αυτό το πλάνο ζει μονίμως στο όριο και στο τέλος απλά πέφτει θύμα του δικού της τρελού ρυθμού. Φέτος, φαίνονται τα όρια της τακτικής του Χάζενχουτλ. Αν ο σύλλογος θέλει να περάσει στο επόμενο επίπεδο, τότε θα πρέπει να μην είναι τόσο δογματικός. Σε όλα τα επίπεδα. Και η μεταγραφική πολιτική πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποκτηθούν και κάποιοι έμπειροι παίκτες και ο προπονητής, όποιος και αν είναι αυτός, θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί σε πιο ελαστική φιλοσοφία. Όταν κινείσαι στο όριο, άλλωστε, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τα άκρα: η επιτυχία είναι πολύ κοντά στην καταστροφή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης