Το αντίδοτο στο χάος της Σάλκε

Το αντίδοτο στο χάος της Σάλκε

Το αντίδοτο στο χάος της Σάλκε

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Ντομένικο Τεντέσκο και τη δουλειά που έχει κάνει στη Σάλκε.

Ο Ντομένικο Τεντέσκο μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Ντόρτμουντ και πίσω του στην οθόνη έπαιζαν τα στιγμιότυπα του αγώνα του πρώτου γύρου, όταν η Σάλκε είχε επιστρέψει από το 0-4 για να πάρει το βαθμό (4-4) στο καλύτερο παιχνίδι της φετινής σεζόν. «Ανατριχιάζω κάθε φορά που το βλέπω», τόνισε ο 33χρονος τεχνικός, που έχει μεταμορφώσει τους βασιλικούς μπλε και αποτελεί ένα από τα νέα λαμπρά μυαλά της γερμανικής προπονητικής.

«Θα χρειαστούμε αυτά τα συναισθήματα», συνέχισε, καθώς εκείνος και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι όποιος κερδίσει θα κάνει αποφασιστικό βήμα για τη δεύτερη θέση και το Champions League. Άλλωστε, τους δύο μεγάλους αντιπάλους χωρίζει μόλις ένας βαθμός στη βαθμολογία. «Το κίνητρο, όμως, είναι ήδη μεγάλο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας την ανάγκη για καθαρό μυαλό πριν το ντέρμπι. Τα συναισθήματα μπορούν να έρθουν μετά το πρώτο σφύριγμα.

Ο Τεντέσκο είναι η φετινή ευχάριστη έκπληξη στους πάγκους της Bundesliga και οδηγεί την ομάδα του για πρώτη φορά στο Champions League ύστερα από 3 χρόνια, κάνοντας την καλύτερη πορεία μετά τη σεζόν 2013-14. «Χρειάστηκε πολύ θάρρος για να με επιλέξει η Σάλκε», είχε πει με αυτογνωσία στην παρουσίασή του το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η παρθενική του δουλειά ως πρώτος προπονητής είχε έρθει τον Μάρτιο του 2017. Δεν φοβήθηκε, μάλιστα, να το κάνει, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά και στη μάχη της παραμονής στη δεύτερη κατηγορία με την Άουε.

Η καριέρα του σε καμία περίπτωση δεν έχει ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Φαινομενικά, η Σάλκε ακολούθησε την τάση στην Bundesliga με έναν νεαρό προπονητή. Στην πραγματικότητα, όχι. Ο Τεντέσκο δεν προωθήθηκε μέσα από το σύλλογο, αλλά του δόθηκε η ευκαιρία να προπονήσει μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας έχοντας περίπου 90 μέρες εμπειρίας και αυτές όχι στο υψηλότερο επίπεδο. Οι βασιλικοί μπλε πήγαν στα άκρα τη νέα τάση.

Ο τεχνικός διευθυντής Χάιντελ τον είχε συναντήσει πέρυσι την άνοιξη και εντυπωσιάστηκε από τη συζήτηση μαζί του. Του ζήτησε, λοιπόν, να του αναλύσει το τελευταίο παιχνίδι της Σάλκε και του το παρουσιάσει την επόμενη μέρα. Ο Τεντέσκο ζήτησε τρεις, το αίτημά του έγινε αποδεκτό και τελικά εμφανίστηκε στο γραφείο του Γερμανού παράγοντα ύστερα από δύο, έχοντας αναλύσει όλα τα παιχνίδια της Σάλκε μέχρι εκείνο το σημείο της σεζόν!

Δεν κατάφερε να γίνει ποτέ ποδοσφαιριστής και αποφάσισε να σπουδάσει. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στα οικονομικά, σπούδασε μηχανική, αλλά πάντα ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Οι σπουδές του ήταν απλά μία «ασφάλεια ζωής», όπως το είχε θέσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε στείλει ένα γράμμα στη Στουτγκάρδη, ζητώντας άδεια να παρακολουθήσει την προπόνηση της U9. Ήταν απλά μία «τυφλή» προσπάθεια. Ο σύλλογος, όμως, προς μεγάλη του έκπληξη αποδέχθηκε το αίτημα.

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών Άλμπεκ τον υποδέχθηκε, τον γνώρισε και του ζήτησε να ετοιμάσει ένα δικό του πρόγραμμα. Ο Τεντέσκο το έκανε με επιτυχία και κέρδισε μία part-time θέση αργότερα στους Σουηβούς. Δούλευε σε αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής, αλλά στα 28 του παραιτήθηκε, όταν του προσφέρθηκε μόνιμη θέση. «Ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο που πήρα στη ζωή μου», θα πει. Πέρασε από τις ακαδημίες της Χόφενχαϊμ, πριν βρεθεί στον πάγκο της Άουε.

«Πιστεύω ότι θα είχε πάρει τη δουλειά ακόμη και για ένα ευρώ», αποκάλυψε ο πρόεδρος της τελευταίας, Λέονχαρντ, στο Spiegel. «Τέτοια ήταν η εμμονή του με την πρόκληση», συνέχισε, λέγοντας ότι του έδωσε την ευκαιρία ύστερα από πρόταση ενός ατζέντη και θυμήθηκε την παρουσία του μπροστά στο ΔΣ, όπου η εμπειρία του δεν ήταν καθόλου καλή. «Σταμάτα να προσπαθείς να μας εξηγήσεις το ποδόσφαιρο σαν καθηγητής προπονητικής. Οι συνάδελφοί μου είναι έτοιμοι να τους πάρει ο ύπνος. Μπες στο ψητό!», του είχε φωνάξει ο Λέονχαρντ.

Όταν η πρόσληψή του ανακοινώθηκε από τη Σάλκε αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό. Στις πρώτες του συνεντεύξεις μετά τα παιχνίδια οι δημοσιογράφοι ξεκινούσαν τις ερωτήσεις τους με το «Ντομένικο» και όχι με το «Τεντέσκο». Στο ξεκίνημά του αποφάσισε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον αρχηγό Χέβεντες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών. Τα γράμματα έφταναν το ένα μετά το άλλο στα γραφεία του συλλόγου. «Το να διαβάζεις ότι είσαι αλαζόνας πάντα πονάει», αποκάλυψε ο νεαρός τεχνικός σε συνέντευξή του στη Süddeutsche.

Ήταν και είναι το αντίθετο της Σάλκε. Ένας άγνωστος στην τρίτη πλουσιότερη ομάδα της χώρας, μία ήρεμη δύναμη στο χάος που παραδοσιακά κυριαρχεί στο Γκελζενκίρχεν. Στις πρώτες προπονήσεις πήγαινε ο ίδιος να χαιρετήσει, να συστηθεί και να μιλήσει με τους οπαδούς. Έψαχνε την αποδοχή. Λίγους μήνες αργότερα του έχουν γράψει μέχρι και σύνθημα. Ο Τεντέσκο βρήκε τον πιο έξυπνο τρόπο να μην αφήνει τους παίκτες του να βαρεθούν κατά τη διάρκεια των αναλύσεών του. Κάθε προπόνηση βιντεοσκοπείται και προσφέρεται για μελάτη. Τους ρωτάει, συζητάει μαζί τους, κινεί την περιέργειά τους. Μαζί θα βρούνε τις λύσεις, όπως συνέβη και στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν αποφασίστηκε να έρθει η αλλαγή συστήματος.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχει καταφέρει κάτι στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν παταγωδώς: έχει αλλάξει τη νοοτροπία. Σύμφωνα με τον Φέρμαν δεν είναι «2-3 βήματα μπροστά», αλλά «4-5», ενώ η Süddeutsche του έδωσε άτυπα τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή το 2017. «Βλέπουμε τη διαδικασία του πώς ο προπονητής προσαρμόζει τακτικά την ομάδα, με τους παίκτες να κάνουν τις ερωτήσεις. Αυτό ακριβώς χρειάζονται», θα πει ο τεχνικός διευθυντής Χάιντελ, που νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του. «Όποιος έχει δει το βιογραφικό μου θα καταλάβει ότι έκανε επιλογές προπονητών που ήταν έκπληξη για τους άλλους», τόνισε στο Kicker, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνος που έδωσε την ευκαιρία στους Κλοπ και Τούχελ στην Μάιντς.

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι κάποια δημοσιεύματα ήθελαν τον Τεντέσκο να βρίσκεται ψηλά στη λίστα της Μπάγερν. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσει το πρότζεκτ», απάντησε ο Χάιντελ και ήξερε τι έλεγε, καθώς οι Βαυαροί ανακοίνωσαν τον Κόβατς. Του ετοιμάζεται, άλλωστε, νέο συμβόλαιο μέχρι το 2021, με το τρέχον να ολοκληρώνεται το 2019. «Εκείνο το παιχνίδι στον πρώτο γύρο μας απελευθέρωσε», τόνισε ο Χάιντελ. Τώρα, απλά θα πρέπει ο Τεντέσκο και οι παίκτες του να το επιβεβαιώσουν, κερδίζοντας μία θέση στο επόμενο Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης