5η Φεβρουαρίου: Η ημερομηνία που «γεννάει» αστέρια

5η Φεβρουαρίου: Η ημερομηνία που «γεννάει» αστέρια

bet365

Σαν σήμερα γεννήθηκαν κορυφαίοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος εύχεται «χρόνια πολλά» σε δέκα ανθρώπους της μπάλας, που έχουν γενέθλια στις 5 Φεβρουαρίου.

Στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες, που αποτελούν ορόσημο. Την 26η Δεκεμβρίου διεξάγεται η περίφημη Boxing Day στα βρετανικά γήπεδα, η 31η Αυγούστου και 31η Ιανουαρίου ρίχνουν την αυλαία σε καλοκαιρινή και χειμερινή μεταγραφική περίοδο, αντίστοιχα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 1872 «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο, με τη διεξαγωγή του πρώτου επίσημου αγώνα. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη ημερομηνία που είναι «σημαδιακή», η 5η Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί σαν σήμερα γεννήθηκαν πολλά αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Κριστιάνο Ρονάλντο (33)
Στις 5 Φεβρουαρίου 1985 γεννήθηκε στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Η μαγείρισσα μητέρα του και ο κηπουρός πατέρας του έδωσαν στο τέταρτο παιδί της οικογένειας το όνομα Ρονάλντο, λόγω του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν.

Νεϊμάρ (26)
Ο παίκτης που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1992 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Το όνομά του το πήρε από τον πατέρα του, τον Νεϊμάρ Σάντος τον πρεσβύτερο, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι το δεξί χέρι του γιου, ως μάνατζερ.

Κάρλος Τέβες (34)
Όταν γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1984 πήρε το επίθετο της μητέρας του «Μαρτίνεζ», όμως αργότερα τον υιοθέτησε η θεία του, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή του και... το επώνυμό του. Ο πατριός του λεγόταν «Τέβες» κι έτσι ο μικρός από το Μπουένος Άιρες ονομάστηκε Κάρλος Τέβες.

Ροντρίγκο Παλάσιο (36)
Ακόμη και τώρα στη δύση της καριέρας του επιμένει να αγωνίζεται στη Serie A (Μπολόνια), παρά να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αργεντινή. Στις 5 Φεβρουαρίου 1982, ο ιστορικός παίκτης της Ολίμπο Μπαϊα, Χοσέ Ραμόν Παλάσιο, είδε να γεννιέται ο γιος του, Ροντρίγκο, ο οποίος όχι απλά ακολούθησε το δρόμο του πατέρα του, αλλά τον ξεπέρασε.

Αντνάν Γιανουζάι (23)
Οι Κοσοβάροι γονείς του μετανάστευσαν στο Βέλγιο το 1992, προκειμένου ο πατέρας του να μην καταταχθεί στο γιουγκοσλαβικό στρατό. Τρία χρόνια μετά, στις 5 Φεβρουαρίου 1995, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες ο μικρός Αντνάν Γιανουζάι, ο οποίος χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να συναντήσει την υπόλοιπη οικογένειά του στο Κόσοβο.

Βεντράν Τσόρλουκα (32)
Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής Κροατίας δεν είναι γεννημένος στην Κροατία, αλλά στην Βοσνία, στις 5 Φεβρουαρίου 1986. Ωστόσο, λόγω του πολέμου στην Βοσνία, το 1992, η οικογένειά του μετακόμισε στο Ζάγκρεμπ. Εκεί, ο Τσόρλουκα έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ενώ οι γονείς του (ο πατέρας του είναι και μανατζέρ του) μένουν ακόμη εκεί.

Σβεν-Γκόραν Έρικσον (70)
Ένας από τους κορυφαίους Σουηδούς προπονητές γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια στην πόλη Βάρμλαντ, στη δυτική Σουηδία. Ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου, ενώ η μητέρα του έκανε δύο δουλειές για να συνεισφέρει στην οικογένεια. Μέχρι και σήμερα, το παρατσούκλι του Έρικσον στην πατρίδα του είναι «Σβένις», καθώς έτσι τον αποκαλούσε ο μικρότερος αδερφός του.

Γκιόργκι Χάτζι (53)
Ο κορυφαίος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο επονομαζόμενος «Μαραντόνα των Καρπαθίων», γεννήθηκε την 5η Φεβρουαρίου 1965 στην πόλη Σάτσελε της Κονστάντσα. Ένας πραγματικός ήρωας για τη χώρα του και ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του παγκοσμίως.

Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ (43)
Ο Ολλανδός προπονητής και παλιός άσος των γηπέδων έχει επιστρέψει εδώ και μερικά χρόνια, ως τεχνικός της Φέγενορντ, στην πόλη που μεγάλωσε και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Φαν Μπρόνκχορστ γεννήθηκε στο Ρότερνταμ, στις 5 Φεβρουαρίου από Ολλανδό πατέρα και μητέρα από την Ινδονησία. Γι’ αυτό και το... τροπικό χρώμα!

Σάββας Κωφίδης (57)
Τη λίστα ολοκληρώνει ένας Έλληνας, ο οποίος ωστόσο δε γεννήθηκε στη χώρα μας. Στις 5 Φεβρουαρίου 1961, στο Αλμάτι (τότε Σοβιετική Ένωση, σήμερα Καζακστάν) ήρθε στον κόσμο ο Σάββας Κωφίδης, από Πόντιους γονείς. Δεν άργησε να έρθει στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να κάνει καριέρα σε Ηρακλή, Ολυμπιακό και Άρη.

Υ.Γ. Στις 5 Φεβρουαρίου 1932 είχε γεννηθεί και ο αείμνηστος Τσέζαρε Μαλντίνι (πατέρας του Πάολο Μαλντίνι) που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2016.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα