Miracolo di portiere! (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Miracolo di portiere! (vids)

bet365

Με αφορμή το γκολ του Μπρινιόλι της Μπενεβέντο κόντρα στην Μίλαν, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα γκολ που που έχουν σημειωθεί στην Serie A από τερματοφύλακες.

Miracolo, θα το ακούσεις πολύ συχνά σε αγώνα με Ιταλική περιγραφή, όταν ο τερματοφύλακας κάνει εκπληκτική επέμβαση, όμως το ‘θαύμα’ συμβαίνει στην απέναντι πλευρά του γηπέδου. Εκεί δηλαδή που οι portieri ανεβαίνουν για να πετύχουν το αδιανόητο και αυτό συμβαίνει. Αυτό που έκανε δηλαδή ο - δανεικός από την Γιουβέντους - Αλμπέρτο Μπρινιόλι της Μπενεβέντο κόντρα στην Μίλαν. Ο 26χρονος ανέβηκε στο 95’ και σκόραρε με φορίσια κεφαλιά χαρίζοντας στους Stregoni μια ‘κανονική’ στιγμή μαγείας και τον πρώτο βαθμό στα 15 πρώτα παιχνίδια τους στην Serie A. Με αφορμή το απίστευτο σκηνικό στο Ciro Vigorito, ρίχνουμε γρήγορη ματιά στους τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει στην κορυφαία κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Μάσιμο Ταΐμπι
Αμέσως προηγούμενος από τον Μπρινιόλι που πέτυχε γκολ στη μεγάλη κατηγορία του calcio είναι ο Μάσιμο Ταΐμπι. Ο τερματοφύλακας που κάποτε φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και απογοήτευσε, έγραψε τη δική του ιστορία στην Ιταλία την Πρωταπριλιά του 2001. Η ομάδα του, Ρετζίνα, έχανε 0-1 από την Ουντινέζε στο Oreste Granilo, στο 87' κέρδισε κόρνερ και όλοι ανέβηκαν αφού οι κάθε βαθμός ήταν πολύτιμος στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η μπάλα πήγε στο πρώτο δοκάρι από τον Μαμέντε και ο Ταΐμπι σηκώθηκε για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των Friuliani για το τελικό 1-1.


Μικελάντζελο Ραμπούλα
Ο Ραμπούλα, που βρέθηκε για μια δεκαετία στην Γιουβέντους, ήταν ο πρώτος keeper που σκόραρε από open-play στην Serie A. Τη σεζόν 1991-92, στην 22η αγωνιστική, η Κρεμονέζε έχανε 1-0 από την Αταλάντα στο Μπέργκαμο από το πέναλτι του Βραζιλιάνου επιθετικού, Κάρλος Μπιανκέζι. Οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν φάουλ στο φινάλε και πριν ο Αλβιέρο Κιόρι το εκτελέσει, ο Ραμπούλα ανέβηκε. Οι γηπεδούχοι τον άφησαν εντελώς αμαρκάριστο και εκείνος τους τιμώρησε στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά από κοντά ισοφαρίζοντας σε 1-1.


Αντόνιο Ριγκαμόντι
Ο Αντόνιο Ριγκαμόντι πανηγύρισε την κατάκτηση του Scudetto με την Μίλαν το 1989 και πέρασε μια καριέρα στην οποία δεν σκόραρε μόνο μία φορά παρότι τερματοφύλακας. Ο πορτιέρε κάθισε 106 φορές κάτω από τα δοκάρια της Κόμο και μπροστά σε κάποιους επιθετικούς του σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί killer καθώς σημείωσε 6 γκολ στην καριέρα του, τα 3 από αυτά στην Serie A. Ο Ριγκαμόντι εκτέλούσε τα πέναλτι και όλα τα τέρματα που πέτυχε ήρθαν από την βούλα, όμως μπορεί κανείς να κάνει respect για το ότι πέτυχε 6.


Λουτσίντιο Σεντιμέντι
Οταν η Τορίνο είχε την απίστευτη ομάδα, η Γιουβέντους είχε τερματοφύλακα τον Λουτσίντιο Σεντιμέντι και το αστείο της εποχής ήταν ότι η Εθνική Ιταλίας αποτελείται από τον πορτιέρε των Bianconeri και δέκα παίκτες της Granata. Στην πραγματικότητά όμως, ο Σεντιμέντι αγωνίστηκε μόλις 9 φορές με την Squadra Azzurra και περισσότερες από 100 με την Vecchia Signora και η ιστορία τον θέλει να έχει παίξει και ως εξτρέμ στη διάρκεια του πολέμου όταν έσπασε τα δάχτυλά του. Σε αυτό το διάστημα πέτυχε 4 γκολ και μάλιστα κόντρα στην Καζάλε πέτυχε doppietta. Οταν επέστρεψε κάτω από δοκάρια έβαλε πέναλτι κόντρα στην Αταλάντα, αφού είχε χάσει ένα με την Μίλαν και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Λάτσιο, με την οποία σκόραρε 3 φορές από την βούλα.

*Φραντσέσκο Τόλντο
Το μοναδικό γκολ από το τερματοφύλακα που έχει μπει σε derby, αν και η ιστορία έχει γράψει διαφορετικά τα πράγματα. Τη σεζόν 2002-03 η Γιουβέντους πήρε προβάδισμα κόντρα στην Ιντερ χάρη σε πέναλτι του Ντελ Πιέρο στο 89' και τη συνέχεια δύσκολα θα μπορούσε να τη φανταστεί κανείς. Στο 95' οι Nerazzurri κέρδισαν κόρνερ και όλοι ανέβηκαν για την εκτέλεση, όπως και ο πορτιέρε, Φραντσέσκο Τόλντο. Ο Εμρέ Μπελόζογλου εκτέλεσε και αφού επικράτησε ένα χάος στην περιοχή, ο Μπουφόν έπεσε, η μπάλα βρήκε στο γόνατο του Τόλντο και το πόδι του Βιέρι και πήγε στα δίχτυα για το τελικό 1-1. Επίσημα το γκολ πιστώθηκε στον 'Μπόμπό' όμως ο Τόλντο δεν σήκωνε κουβέντα. «Δεν με νοιάζει τι λέει ο Βιέρι, το γκολ είναι δικό μου. Το να βάζει γκολ ένας τερματοφύλακας στο τέλος ενός τόσο σημαντικού ματς δεν νομίζω να έχει γίνει ποτέ ξανά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης