7+1 στιγμές που η αλήθεια μοιάζει ψέμα

7+1 στιγμές που η αλήθεια μοιάζει ψέμα

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τις 7+1 μοναδικές στιγμές της Ελλάδος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υγρού Στίβου.

Μια ημέρα έμειμε για την έναρξη του 18ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου.

Η μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού θα "φιλοξενηθεί" στην πόλη Γκουανκζού της Νότιας Κορέας από τις 12 έως τις 28 Ιουλίου με την Ελλάδα να περιμένει και πάλι διακρίσεις από τα παιδιά της.

Το gazzetta.gr γύρισε τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει 7+1 μοναδικές στιγμές Ελλάδος όπου η αλήθεια μοιάζει με ψέμα...

Νο1: Το χρυσό του Γρηγοριάδη

Την τελευταία ημέρα του Ιούλη του 2005 στο Μόντρεαλ του Καναδά θα γραφτεί η πιο "χρυσή" σελίδα της ιστορίας της ελληνικής κολύμβησης.

Η ώρα πλησιάζει 01:00 και ένα παιδί από την Θεσσαλονίκη το οποίο έχει τον καλύτερο χρόνο στον κόσμο εκείνη τη χρονιά στα 50μ ύπτιο κερδίζει το χρυσό μετάλλιο!

Είναι ο Άρης Γρηγοριάδης, που ανήκει στον Άρη Θεσσαλονίκης, και έχει προπονητή τον Χρυσάφη Βαγγελακάκη.

Το 24.95 είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ και ο Άρης είναι ως σήμερα ο μοναδικός Έλληνας με μετάλλιο στην πισίνα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Νο2: Οι "γοργόνες" της Σανγκάης

Είναι η μοναδική εθνική ομάδα της Ελλάδος που έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά και χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και είναι η ομάδα πόλο γυναικών.

Την 29η Ιουλίου 2011 στη Σανγκάη η Ελλάδα κερδίζει με 9-8 την Κίνα και κατακτά το χρυσό μετάλλιο!

Βέβαια η ομάδα του Γιώργου Μορφέση είχε έως τότε μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο (World League) αλλά δεν είχε ανέβει στο βάθρο στο παγκόσμιο! Στη Ρώμη το 2009 είναι 4η.

Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Γουλά. Αυτά είναι τα "χρυσά" κορίτσια.

Νο3: Ο συλλέκτης μεταλλίων

Ο πιο επιτυχημένος αθλητής της Ελλάδος σε Παγκόσμιο πρωταθλήματα είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης.

Ο Έλληνας κολυμβητής πριν κλείσει την μαγική καριέρα του το 2016 με ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο είχε γράψει σπουδαία ιστορία στην μαραθώνια κολύμβηση.

Το 2007 κέρδισε το χάλκινο στα 5χλμ στη Μελβούρνη και το 2009 το ασημένιο στη Ρώμη. Το 2011 στη Σανγκάη είναι πρώτος στα 10χλμ και 2ος στα 5χλμ.

Στη Βαρκελώνη το 2013 κερδίζει το χρυσό στα 10χλμ και το χάλκινο στα 5χλμ στο ομαδικό.

Το 7ο μετάλλιο θα έρθει το 2015 στο Καζάν και θα είναι χάλκινο (10χλμ).

Νο4: Επιτέλους ήπιε νερό

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η ΚΟΕ έφερε στην Ελλάδα για ν' αναλάβει την εθνική ομάδα πόλο ανδρών τον "Μέγα Αλέξανδρο" του πόλο, τον Αλεσάντρο Καμπάνια.

Ο "σκληρός" αλλά δίκαιος προπονητής από την Ιταλία έβαλε κανόνες και έφερε τεράστιες επιτυχίες στην χώρα έχοντας στα χέρια του σπουδαίους παίκτες όπως οι Χατζηθεοδώρου, Αφρουδάκης Γ., Μάζης, Βλοντάκης, Αφρουδάκης Χ, Δεληγιάννης...

Η Ελλάδα ως τότε είχε ένα μετάλλιο και αυτό στο FINA Cup 97 στην Αθήνα και μια σπουδαία 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν. Το 2003 είναι για πρώτη φορά στην 4η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Βαρκελώνη). Το 2004 στην Αθήνα είναι 4η στους Ολυμπιακούς και χάνει μέσα από τα χέρια της από την Ρωσία το χάλκινο μετάλλιο!

Το 2005 όμως στο Μόντρεαλ και στο Παγκόσμιο ανεβαίνει στο βάθρο. Κερδίζει την Κροατία στον μικρό τελικό και κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο.

Είναι η δικαίωση για την σπουδαιότερη γενιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Είναι η δικαίωση της ελληνικής υδατοσφαίρισης και την οφείλει σ' ένα βαθμό και στον Ρεχάγκελ του που τον έλεγαν Σάντρο Καμπάνια.

Νο5: Δέκα χρόνια μετά

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λένε ως φάρσα. Καλό και κακό είναι αυτό. Στην περίπτωση μας δεν ήταν φάρσα ούτε και ανέκδοτο.

Ναι, δέκα χρόνια μετά από το χάλκινο μετάλλιο στο Μόντρεαλ, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, κερδίζει ένα ακόμη χάλκινο.

Αυτή την φορά στο Καζάν της Ρωσίας. Στον μικρό τελικό κερδίζει στα πέναλτι την Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια! Προπονητής της είναι ο Θόδωρος Βλάχος ο οποίος στην πρώτη του χρονιά είναι στο βάθρο!

Ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Μανώλης Μυλωνάκης θα μείνουν στην ιστορία ως οι συνδετικοί κρίκοι των δυο ομάδων.

Νο6: Με την... αύρα της Έλλης

Γυρίζουμε πίσω στο 1986. Στη Μαδρίτη διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Έλλη Ρουσσάκη είναι η σπουδαιότερη ελληνίδα κολυμβήτρια της εποχής και το δείχνει... Θα γίνει η πρώτη στην ιστορία που θα προκριθεί σε τελικό σε Παγκόσμιο! Είναι 6η στα 200μ πεταλούδα.

Είναι η εποχή της Ρουσσάκη, του Παπανικολάου, της Δάρα, του Στίβενσον...

Νο7: Πήρε την... παρθενιά

Το 2001 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας ο Σπύρος Γιαννιώτης έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που θ' αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Τα κατάφερε στα 400μ ελεύθερο από... πείσμα. Είδε τον φίλο του Άκη Οικονόμου να "σπάει" το πανελλήνιο ρεκόρ του και σε λίγα λεπτά του το πήρε.... πίσω.

Έφτασε στον τελικό και κέρδισε την 7η θέση. Η ιστορία έγραψε.

Νο7+1: Η δικαίωση της Μαριάννας

Η Μαριάννα Λυμπερτά είναι μια από τις εμβληματικότερες μορφές της ελληνικής κολύμβησης.

Για χρόνια ήταν εκεί στις μεγάλες διοργανώσεις. Παρούσα. Το μετάλλιο όμως ήρθε προς το τέλος της καριέρας της.

Δικαίωση. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης συμμετέχει στα 10χλμ στη Μαραθώνια κολύμβηση και κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο!

 

Τελευταία Νέα