«Έφυγε» από τη ζωή στα 72 του χρόνια λόγω κορονοϊού ο Βασίλης Σεβαστής

Αντώνης Πατσούρας
«Έφυγε» από τη ζωή στα 72 του χρόνια λόγω κορονοϊού ο Βασίλης Σεβαστής

bet365

Ο Βασίλης Σεβαστής έχασε τη μάχη με τον covid-19 και έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη (8/4) σε ηλικία 72 ετών.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών (γενννήθηκε στις 27/5/1949) μετά από μάχη σχεδόν ενός μήνα με τον covid-19 ο Βασίλης Σεβαστής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και "ψυχή" του ελληνικού στίβου, παλιός πρωταθλητής στο δέκαθλο, δεν άντεξε στον αγώνα του με τον covid-19 και απεβίωσε την Πέμπτη (8/4) σκορπίζοντας θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό.

Δεκαθλητής και πρόεδρος

Σ' όλη την ζωή του είχε μάθει να παλεύει και να κερδίζει. Έδωσε μάχες ως αθλητής και αργότερα ως παράγοντας. Διατέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ από το 1997 έως το 2011 και από το 2012 έως το 2019 ήταν γενικός γραμματέας.

Ενώ ήταν στη ΜΕΘ και έδινε μάχη για τη ζωή του τα σωματεία τον τίμησαν με την ψήφο τους και του έδωσαν τη θέση του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2021.

Μια θέση που δεν θ' αναλάβει αφού δεν πρόλαβε.

Ντόπρος και δημοκράτης

Άνθρωπος ντόμπρος, βαθιά δημοκράτης , πάντα έλεγε τις απόψεις του χωρίς περιστροφές. Στα χρόνια του ο ελληνικός στίβος γνώρισε τεράστια άνθιση σε όλα τα επίπεδα. Ο ελληνικός αθλητισμός είναι πιο φτωχός από σήμερα.

Πάντα πρόσεχε τη ζωή του. Δεν κάπνιζε, κάθε ημέρα αφιέρωνε χρόνο στην άθληση του.

Το 1971 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο στους Μεσογειακούς Αγώνες και το χάλκινο στους Βαλκανικούς του 1972.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

«Απέραντη θλίψη προκάλεσε στην οικογένεια του στίβου ο θάνατος του Βασίλη Σεβαστή. Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 72 του χρόνια, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Σωτηρία, λόγω του ιού covid-19.

Ο θάνατός του προκάλεσε τη θλίψη όχι μόνο της οικογένειας του στίβου, αλλά του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, δεδομένο του ότι για περισσότερα από 50 χρονιά αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτόν.

Ο Βασίλης Σεβαστής μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του πρόσφερε με συνέπεια, αγάπη και υπευθυνότητα τις εθελοντικές υπηρεσίες του στην ομοσπονδία, την οποία τίμησε, υποστήριξε, αγάπησε όσα λίγα πράγματα στη ζωή του.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της ομοσπονδίας εκφράζουν την ατέρμονη θλίψη τους για την απώλεια του Σεβαστή και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους. Ο Βασίλης Σεβαστής θα έχει για πάντα μια θέση στην οικογένεια του ελληνικού στίβου.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.

Ο Βασίλης Σεβαστής γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1949 και ως αθλητής ξεχώρισε στο αγώνισμα του 10άθλου. Υπήρξε καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής στίβου και φυσικά αθλητικός παράγοντας σε διάφορα πόστα.

Μεγάλωσε στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Ρόδο και την Κάλυμνο και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Τις μεγαλύτερες διακρίσεις του τις πέτυχε ως αθλητής του Πανιωνίου.

Το 1971 αναδείχθηκε "χρυσός" στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Σμύρνη, ενώ ένα χρόνο μετά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Το 1969 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού όπου κατέλαβε την 19η θέση με 6.120 βαθμούς.

Στη διάρκεια της καριέρας του βελτίωσε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο 10αθλο με 7.043 β. το 1970 και 7.312 το 1972.

Την περίοδο 1980-1983 ήταν διευθυντής του εθνικού σταδίου Πάτρας, προπονητής στίβου των σωματείων Ολυμπιάδα, ΕΑ Πατρών καθώς και τεχνικός σύμβουλος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου το διάστημα 1983-1984.

Από το 1984 μέχρι το 1993 ήταν Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ και Εθνικός Προπονητής.

Ανέλαβε την ηγεσία της ομοσπονδίας το 1997 και κατάφερε να την αναγεννήσει σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο. Στη διάρκεια της θητείας ως πρόεδρος και από το 2012 κι έπειτα από τη θέση του γενικού γραμματέα θεσπίστηκαν μια σειρά από δράσεις, που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας και ροής της ομοσπονδίας. Η προσφορά του στον αθλητισμό, στον στίβο, στους αθλητές και τα σωματεία είναι μεγάλη και το κενό που αφήνει ο θάνατος του δυσαναπλήρωτο.

Συνοπτικό βιογραφικό

Καθηγητής φυσικής αγωγής στην δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση από το 1975 έως το 2004.
Πρωταθλητής Ελλάδος στο 10θλο (1968-1975)
Κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στο 10αθλο με 7.043 (1970) και 7.312 (1972).
1ος Μεσογειονίκης 1971 στο 10αθλο με 7.222β
3ος Βαλκανιονίκης στο δέκαθλο στο 1972 με 7.226β
19ος Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού του 1969 με 6.768 β.
Πρωταθλητής ανδρών 1969 (6.775 β.) και 1974 (7.053β.)

Εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1997-2012) και γενικός γραμματέας (2012- 2021)
Εκλεγμένο μέλος της ΕΟΕ (2001 - 2012 )
Εκλεγμένος πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης (2001 - 2007).
Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου (ΑΘΗΝΑ 2006)
Πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής του τελικού των Γκραν Πρι (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009)
Πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων

Ψήφισμα του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, λόγω της απώλειας του επί σειρά ετών Προέδρου και Γενικού Γραμματέα Βασίλη Σεβαστή και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

· Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.
· Να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία της Ομοσπονδίας σε όλη την Ελλάδα από αύριο 9/4/2021 μέχρι και την ημέρα της κηδείας του.
· Να υψωθεί μεσίστια η Σημαία του ΣΕΓΑΣ στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας .

· Να πραγματοποιηθεί η κηδεία του εκλιπόντος με έξοδα του ΣΕΓΑΣ σε ένδειξη ελάχιστης τιμής.
· Να εκπροσωπηθεί στην εξόδιο ακολουθία μόνο από την Πρόεδρο λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.
· Να καταθέσει δάφνινο στεφάνι στη σορό του εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ
· Να αφιερωθεί στη μνήμη του το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ18 Παίδων - Κορασίδων αναγνωρίζοντας την μεγάλη αγάπη και προσφορά του στην ανάπτυξη του Στίβου.
· Να δημοσιευθεί η παρούσα απόφαση σε όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να αποσταλεί σε όλα τα ΜΜΕ.

Εξουσιοδοτείται η Πρόεδρος να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στην οικογένειά του.

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ για τον Σεβαστή

«Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Βασίλη Σεβαστή

Ένας σπουδαίος άνθρωπος , ένας μεγάλος αθλητής , μία ανιδιοτελής, ηθική και εμβληματική προσωπικότητα του στίβου και του ερασιτεχνικού αθλητισμού μάς αποχαιρέτησε σήμερα.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία πενθεί για το θάνατο του Βασίλη Σεβαστή , του φίλου μας, του συνεργάτη μας , του ανθρώπου που στεκόταν δίπλα μας στα δύσκολα. Ψηλός στην ψυχή και στο ανάστημα ,δούλεψε με όραμα και στόχους που εκτόξευσαν τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό σε επιτυχίες ανεπανάληπτες και ιστορικές. Τον αποχαιρετούμε με οδύνη , δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Συλλυπητήρια επιστολή της ΕΦΟΕπΑ στον ΣΕΓΑΣ για τον θάνατο του Βασίλη Σεβαστή

«Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Βασίλη Σεβαστή εξέφρασε προς τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Τονίζει ότι η απώλεια του πρώην προέδρου και γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στον στίβο, αλλά γενικά στον ελληνικό αθλητισμό.

Ακολουθεί η συλλυπητήρια επιστολή της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.: Προς ΣΕΓΑΣ Κυρία Πρόεδρε, Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, απηχώντας τα συναισθήματα του κόσμου του αθλήματος μας , εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή.

Η απουσία του από τα δρώμενα του Ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνον του Στίβου, δημιουργεί κενό δυσαναπλήρωτο. Σάς παρακαλούμε να εκφράσετε την βαθιά μας λύπη, στην προσωπική του οικογένειά του και στην δεύτερη οικογένεια του , τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ».

Ανακοίνωση Αναγέννησης

Ανακοίνωση για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή εξέδωσε και η παράταξη της 'Αναγέννησης". Αναλυτικά:

"Η απώλεια του Βασίλη Σεβαστή αποτελεί άλλη μία θλιβερή είδηση για την οικογένεια του ελληνικού στίβου.

Τα μέλη της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου που υπηρέτησε και προσέφερε στο χώρο του στίβου ξεκινώντας ως αθλητής και φθάνοντας μέχρι την θέση του προέδρου της ομοσπονδίας. Συμμετέχουμε στο πένθος της οικογένειας του στίβου και του κλασικού αθλητισμού που ο εκλιπών υπηρέτησε για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και στο έμψυχο δυναμικό της ομοσπονδίας μας, αθλητές, προπονητές, στελέχη και όλους όσους ο εκλιπών συνεργάστηκε επί σειρά ετών."

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πενθεί για την απώλεια του Βασίλη Σεβαστή

«Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν τη μεγάλη του θλίψη για το θάνατο του πρώην αθλητή και κορυφαίου παράγοντα του ελληνικού αθλητισμού Βασίλη Σεβαστή σε ηλικία 72 ετών.

Ο πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ διετέλεσε μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ από το 2001 έως το 2012 και υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τον ελληνικό Ολυμπισμό και αθλητισμό. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια, τους οικείους, τον ΣΕΓΑΣ και όλη την οικογένεια του ελληνικού στίβου για την πολύ μεγάλη απώλεια. Όσες και όσοι τον γνώριζαν και είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του στους αγώνες για τη πρόοδο του αθλητισμού στη χώρα μας, η απώλειά του αφήνει ένα πραγματικά δυσαναπλήρωτο κενό. Η μαχητικότητα του, το σθένος για την διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του αθλητικού κινήματος και του κλασικού αθλητισμού ειδικότερα ας είναι οδηγός για όλους εμάς.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η απώλεια του Βασίλη Σεβαστή μας αφήνει ένα τεράστιο κενό»

O Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος είπε για το θάνατο του Βασίλη Σεβαστή: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η απώλεια του Βασίλη Σεβαστή μας αφήνει ένα τεράστιο κενό μαζί με τη μεγάλη λύπη που όλοι νιώθουμε. Για όσους τον ξέραμε από κοντά, υπήρξε μεγάλος αθλητής και αργότερα κορυφαίος παράγοντας του κλασικού αθλητισμού που υπηρέτησε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του. Πάντα μαχητικός και πιστός στα πιστεύω και στο όραμα του, έδινε τους αγώνες του για τη δημοκρατία και την αξιοκρατία. Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, προτείνω να καθιερωθεί ετήσια υποτροφία από την ΕΟΕ στο νικητή και στη νικήτρια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Δέκαθλο και στο Έπταθλο αντίστοιχα, που θα φέρουν τον τίτλο Υποτροφία στη μνήμη Βασίλη Σεβαστή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.»

Ποιος ήταν ο Βασίλης Σεβαστής

Ο Βασίλης Σεβαστής γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1949 και ως αθλητής ξεχώρισε στο αγώνισμα του 10άθλου. Υπήρξε καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής στίβου και φυσικά αθλητικός παράγοντας σε διάφορα πόστα. Μεγάλωσε στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στη Ρόδο και την Κάλυμνο και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Τις μεγαλύτερες διακρίσεις του τις πέτυχε ως αθλητής του Πανιωνίου. Το 1971 αναδείχθηκε "χρυσός" στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Σμύρνη, ενώ ένα χρόνο μετά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Το 1969 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού όπου κατέλαβε την 19η θέση με 6.120 βαθμούς.

Στη διάρκεια της καριέρας του βελτίωσε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο 10αθλο με 7.043 β. το 1970 και 7.312 το 1972. Την περίοδο 1980-1983 ήταν διευθυντής του εθνικού σταδίου Πάτρας, προπονητής στίβου των σωματείων Ολυμπιάδα, ΕΑ Πατρών καθώς και τεχνικός σύμβουλος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου το διάστημα 1983-1984. Από το 1984 μέχρι το 1993 ήταν Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ και Εθνικός Προπονητής. Ανέλαβε την ηγεσία της ομοσπονδίας το 1997 και κατάφερε να την αναγεννήσει σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο.

Στη διάρκεια της θητείας ως πρόεδρος και από το 2012 κι έπειτα από τη θέση του γενικού γραμματέα πρόσφερε πολλά στον ελληνικό αθλητισμό».

 

Τελευταία Νέα