20 χρόνια από το θαύμα: Oταν ο Κεντέρης έκανε τον πλανήτη να παραμιλά

Gazzetta team
20 χρόνια από το θαύμα: Oταν ο Κεντέρης έκανε τον πλανήτη να παραμιλά

bet365

Ηταν η 28η Σεπτεμβρίου του 2000, όταν ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ έριχνε νοκ - άουτ τους Αμερικανούς και τους άλλους αντιπάλους και ανάγκασε όλο τον πλανήτη να του υποκλιθεί!

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Δεν ήταν το φαβορί της κούρσας, αλλά από τους προκριματικούς είχε δείξει τις δυνάμεις του. Ο Κώστας Κεντέρης, σαν σήμερα το 2000 στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ έγραψε ιστορία, καθώς ή ταν ο μοναδικός λευκός στο σύνολο των οκτώ αθλητών.

Στον τελικό έτρεξε στον διάδρομο νο 5 καθώς είχε βγει πρώτος στον ημιτελικό του με 20.20, ενώ δεξιά και αριστερά του βρίσκονταν δύο σπουδαίοι αθλητές. O Άτο Μπόλτον και ο Ντάρεν Κάμπελ. Ο 27χρονος τότε Μυτιληνιός μπήκε στην ευθεία τρίτος ή τέταρτος, αλλά έδειχνε πολύ δυνατός και αποφασισμένος και στην ευθεία πήρε καθαρή διαφορά και σήκωσε μάλιστα τα χέρια στον τερματισμό, αφήνοντας πίσω τον Ντάρεν Κάμπελ (20.14) και τον Άτο Μπόλντον (20.20). Είναι χαρακτηριστική η εικόνα, με τον Κεντέρη να τερματίζει με τα χέρια ψηλά και τους αντιπάλους του κάτω στο ταρτάν από την κούραση, να απορούν τι έγινε...

Ο ίδιος λίγο αργότερα δήλωνε: «Πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου. Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό.

Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο (σ.σ. του Εξπρές Σάμινα). Ευχαριστώ τον Θεό».

Η τελική κατάταξη:

  1. Κώστας Κεντέρης (Ελλάδα) 20.09
  2. Ντάρεν Κάμπελ (Ην. Βασίλειο) 20.14
  3. Άτο Μπόλτον (Τρίνιταντ Τομπάκο) 20.20
  4. Ομπαντέλε Τόμσον (Μπαρμπέιντος) 20.20
  5. Κρίστιαν Μάλκομ (Ην. Βασίλειο) 20.23
  6. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
  7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
  8. Τζον Καπέλ (ΗΠΑ) 20.49

Τα ρεκόρ του Κεντέρη

Κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για Έλληνα αθλητή σε αγώνισμα δρόμου μετά τη νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο το 1896!

Ο Κώστας Κεντέρης κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο στίβο, για Έλληνα αθλητή από το 1912 στη Στοκχόλμη όπου ήταν πρώτος ο Κώστας Τσικλητήρας στο μήκος άνευ φοράς.

Έγινε ο πρώτος λευκός που κερδίζει τα 200 μ. σε Ολυμπιακούς μετά το 1980 στη Μόσχα, που ήταν νικητής ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα, αλλά χωρίς Αμερικανούς αθλητές λόγω του μποϊκοτάζ.

Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ δεύτερη φορά μέσα σε κάτι παραπάνω από 24 ώρες. Από το 20.14 του προημιτελικού το πήγε στο 20.09 και με κόντρα άνεμο (-0,6 μ. / δευτερόλεπτο)!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τελευταία Νέα