Η απόφαση που δημιούργησε την ελληνική «αυτοκρατορία» στο επί κοντώ γυναικών! (pics)

Η απόφαση που δημιούργησε την ελληνική «αυτοκρατορία» στο επί κοντώ γυναικών! (pics)

bet365

Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο άθλημα στην τελευταία δεκαετία.

Σαν σήμερα (7/5) το 1998 η IAAF παίρνει την απόφαση να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (ανοιχτός στίβος) το επί κοντώ γυναικών.

Έως τότε ο κόσμος είχε την δυνατότητα στις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα) να παρακολουθεί μόνο τα κατορθώματα του "τσάρου" Σεργκέι Μπούμπκα.

Η κυριαρχία της Ντραγκίλα

Το 1998 στη Βουδαπέστη θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (ανοιχτός) και στο πρόγραμμα θα υπάρχει και αυτό το αγώνισμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την εποχή κυριαρχεί η Αμερικανίδα (κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ) Στέισι Ντραγκίλα αλλά και η Ρωσίδα Σβετλάντα Φεοφάνοβα.

Η Ντραγκίλα θα κατακτήσει το χρυσό στο Παγκόσμιο του 1999 στη Σεβίλλη αλλά και το 2001 στο Έντμοντον ενώ η Φεοφάνοβα θα ανέβει στην κορυφή το 2003.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) η Αμερικανίδα θα είναι αυτή που θα στεφτεί η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα...Θα ακολουθήσει η εποχή της μεγαλύτερης αθλήτριας που έβγαλε ποτέ το άθλημα.

Το φαινόμενο Ισινμπάγιεβα!

Η Γέλενα Ισινμπάγιεβα κατέρριψε 27 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και είναι η 1η στην ιστορία που ξεπέρασε τα 5μ. Το 5.06 που πέτυχε τον Αύγουστο του 2009 στην Ζυρίχη καμία άλλη δεν το έχει πλησιάσει.

Θα χαρακτηριστεί ως ο "θηλυκός Μπούμπκα". Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατακτήσει 2 χρυσά (2004, 2008) και ένα χάλκινο μετάλλιο (2012). Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κερδίσει 3 χρυσά και 1 χάλκινο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (κλειστός) 4 χρυσά και 1 ασημένιο.

Η ελληνική περίοδος

Η Ισινμπάγιεβα κυριάρχησε για 10 σχεδόν χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο όπου η Γέλενα ήταν στην 3η θέση του βάθρου η δικιά μας Κατερίνα Στεφανίδη στην πρώτη της συμμετοχή δεν πέρασε στον τελικό.

Η Στεφανίδη, η οποία γεννήθηκε 8 χρόνια μετά από την Ρωσίδα, είχε σαρώσει τα πάντα στις μικρές ηλικίες, και έδειχνε πως θα είναι το νέο αστέρι του επί κοντώ. Πολλοί πίστεψαν σ' εκείνη και δικαιώθηκαν.

Ευρωπαϊκή λάμψη...

Η Στεφανίδη μαζί με τον Νικόλ Κυριακοπούλου έγραψαν την δική τους ιστορία στο άθλημα το οποίο από το 1998 εισήλθε στις μεγάλες διοργανώσεις όσο αφορά τον ανοιχτό στίβο.

Η Κυριακοπούλου ήταν 3η το 2012 στο Ευρωπαϊκό στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και η Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο δυο χρόνια αργότερα στη Ζυρίχη.

Το 2016 η Στεφανίδη θα κερδίσει το 1ο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση του Άμστερνταμ ενώ το 2018 στο Βερολίνο θα είναι ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου και η Κυριακοπούλου θα είναι στο 2ο!

Στην ιστορία (1998-2018) καμία αθλήτρια, ακόμη και η Ισινμπάγιεβα, δεν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε 2 σερί διοργανώσεις!

Ο κόσμος είναι δικός μας

Το 1999 στην Ισπανία έγινε η αρχή για το επί κοντώ σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει 16 χρόνια για να δει αθλήτρια της ν' ανεβαίνει στο βάθρο.

Η πρώτη ήταν η Νικόλ Κυριακοπούλου. Το 2015 στο Πεκίνο θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και θα γράψει ιστορία. Το 2017 στο Λονδίνο η Κατερίνα Στεφανίδη θα είναι η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα μας που θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Δυο χρόνια μετά, το 2019, στη Ντόχα, η Κατερίνα θα είναι και πάλι στο βάθρο αλλά στην 3η θέση. Σε αυτά τα χρόνια τα κορίτσια κερδίζουν και μετάλλια σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στον κλειστό στίβο.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης

Από μικρή η Κατερίνα Στεφανίδη ονειρευόταν να γίνει "χρυσή" Ολυμπιονίκης. Όταν η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε το χρυσό στη Βαρκελώνη ήταν 2 ετών και όταμ ο Κώστας Κεντέρης έγραφε ιστορία στο Σίδνεϊ ήταν 10.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, λόγω ηλικίας δεν συμμετείχε, αλλά έφτασε η ώρα της.

Το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Είναι το πρώτο και τελευταίο στο επί κοντώ για την Ελλάδα και το 7ο χρυσό στην ιστορία της στον στίβο.

Στην σύντομη ιστορία του επί κοντώ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο 4 αθλήτριες έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο. Δυο έχει η Ισινμπάγιεβα και από ένα η Στεφανίδη, η Ντραγκίλα και η Σουρ.

 

Τελευταία Νέα