Τα 13 παγκόσμια μετάλλια της Ελλάδος σε προ Ολυμπιακές χρονιές!

Αντώνης Πατσούρας
Τα 13 παγκόσμια μετάλλια της Ελλάδος σε προ Ολυμπιακές χρονιές!

bet365

Η ιστορία της Ελλάδος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που προηγήθηκαν των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άκρως επιτυχημένη είναι η παρουσία της Ελλάδος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου τα οποία διεξάγονται λίγουες μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως διοργάνωση ξεκίνησε το 1983 από το Ελσίνκι και η Ελλάδα σε προ ολυμπιακές χρονιές έχει κερδίσει τα 13 από τα 21!

Σε λίγες ημέρες (27/9) αρχίζει στην Ντόχα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Ελλάδα να έχει με την Κατερίνα Στεφανίδη και τον Μίλτο Τεντόγλου κυρίως πολλές ελπίδες για να κερδίσει μετάλλιο.

Όλοι οι αθλητές έχουν το μυαλό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι μια σπουδαία πρόβα και φυσικά μια διοργάνωση που ένα μετάλλιο έχει τεράστιο βαρύτητα!

Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει περίφημα ως τώρα σε προ Ολυμπιακές χρονιές και το ίδιο ελπίζουμε να κάνει και φέτος αν και έχει μια σημαντική απουσία αυτή της Βούλας Παπαχρήστου που σάρωνε τα μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε τα ελληνικά μετάλλια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

1983,Ελσίνσι
Η Άννα Βερούλη ταξιδεύει το 1983 στο Ελσίνκι και με βολή στα 65,72μ κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο. Είχε προηγηθεί το 1982 το χρυσό στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά το 1984 στο Λος Άντζελες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο στίβος δεν έφερε μετάλλιο στη χώρα μας. Η Βερούλη δεν συμμετείχε στους Αγώνες.

1999, Σεβίλλη
Στην πόλη της Ανδαλουσίας η Ελλάδα γράφει ιστορία. Στους αγώνες που φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Στάδιο κερδίζει 6 μετάλλια. Η Βούλα Τσιαμήτα με άλμα στα 14,88 ανεβαίνει στο 1ο σκαλί του βάθρου στο τριπλούν ενώ στο ίδιο αγώνισμα η Όλγα Βασδέκη με 14,61μ κερδίζει το χάλκινο.

Ο Κώστας Γκατσιούδης με βολή στα 89,18μ είναι "ασημένιος" στον ακοντισμό ενώ στις γυναίκες το χρυσό κερδίζει και η Μιρέλα Μανιάνι με βολή στα 67,09μ. Η Αναστασία Κελεσίδου (89,18μ) είναι 2η στη δισκοβολία και η Κατερίνα Θάνου κερδίζει με επίδοση 10,84 το χάλκινο στα 100μ.

Ένα χρόνο μετά, στο Σίδνεϊ το 2000 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Θάνου, η Κελεσίδου και η Μανιάνι ανεβαίνουν στο 2ο σκαλί του βάθρου, ενώ ο Κώστας Κεντέρης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200μ!

2003, Παρίσι
Ένα χρόνο πριν από το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το Παρίσι θα διοργανώσει από τις 23 έως τις 31/8 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Ελλάδα να κατακτά 4 μετάλλια.

Η Μανιάνι κερδίζει το χρυσό στον ακοντισμό (66,52μ), η Κελεσίδου το αργυρό στη δισκοβολία (67,14μ) και 3οι είναι ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια (48.24) και η Κατερίνα Βόγγολη στη δισκοβολία (66,73μ).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η χώρα μας κερδίζει 5 μετάλλια στον στίβο. Το χρυσό στα 400μ εμπόδια με την Φανή Χαλκιά, το χρυσό με την Αθανασία Τσουμελέκα στα 20χλμ βάδην, το ασημένιο με την Κελεσίδου και την Δεβετζή (Τριπλούν) και το χάλκινο με την Μανιάνι (Ακοντισμός).

2007, Οζάκα
Το 2007 στην Οζάκα η Πηγή Δεβετζή ανεβαίνει στο 3ο σκαλί του βάθρου στο τριπλούν με άλμα στα 15,04μ. Ένα χρόνο μετά στο Πεκίνο η ίδια αθλήτρια κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο. Η αθλήτρια έχασε και τα 2 μετάλλια εξαιτίας παραβίασης των κανονισμών περί ντόπινγκ.

2015, Πεκίνο
Το 2015 η Νικόλ Κυριακοπούλου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ (4,80μ) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είναι και το μοναδικό της χώρας μας στη διοργάνωση. Το 2016 στη Βραζιλία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Κατερίνα Στεφανίδη που δεν τα είχε καταφέρει στο Πεκίνο κερδίζει το χρυσό στο επί κοντώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα