«Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μια σούπερ σταρ!»

Δήμος Μπουλούκος
«Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μια σούπερ σταρ!»

bet365

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου Σβέιν Αρνε Χάνσεν είναι στην Αθήνα και το gazzetta μίλησε μαζί του για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, την Κατερίνα Στεφανίδη, το ντόπινγκ και τις αλλαγές που έρχονται στον στίβο.

Ο 71χρονος Νορβηγός βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου. Το gazzetta.gr σε ένα διάστημα των εργασιών, μίλησε με τον Πρόεδρο της European Αthletics Association, για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό στίβο, αλλά και για το θέμα του ντόπινγκ που τα τελευταία χρόνια λόγω της Ρωσίας, έχει προκαλέσει πολλές πληγές στον παγκόσμιο αθλητισμό!

Aναφέρθηκε, όμως και με τα καλύτερα λόγια στην Κατερίνα Στεφανίδη, την οποία πριν από λίγες ημέρες βράβευσε για την ανάδειξη της ως κορυφαίας αθλήτριας στην Ευρώπη!

Ο στίβος έχει μια μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας για τις επιτυχίες της χώρας στο παρελθόν και θεωρείτε πως το μέλλον για το στίβο στην Ελλάδα μπορεί να είναι λαμπρό;

«Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πραγματικά είναι μια χώρα με τεράστια παράδοση στον στίβο. Είναι πολύ σημαντικό η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας να προσπαθήσει να φιλοξενήσει διοργανώσεις στο μέλλον. Έπειτα θα πρέπει οι Έλληνες να έρθουν και να δουν τους αθλητές να αγωνίζονται από κοντά και όχι μόνο από την τηλεόραση. Τα ΜΜΕ μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε αυτό. Η Ελλάδα έχει στο αίμα της τους αγώνες, αλλά γνωρίζω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά. Ας ελπίσουμε ότι όταν η οικονομία επανέλθει θα μπορέσει η χώρα να διοργανώσει αγώνες ξανά. Η Ευρώπη είναι περήφανη για την Ελλάδα και την παράδοση που έχει στον στίβο».

Η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Κώστας Φιλιππίδης έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα. Θα θέλαμε τη γνώμη σας για τις επιτυχίες τους και ποιους άλλους Έλληνες αθλητές ξεχωρίζετε;

«Πραγματικά η Κατερίνα είναι μια σούπερ σταρ. Διαθέτει πολύ μεγάλο ταλέντο και είμαι πολύ χαρούμενος για τις επιτυχίες της. Υπάρχουν φυσικά αρκετοί Έλληνες αθλητές με πολλές δυνατότητες. Όταν έχεις τέτοια τεράστια πρότυπα, όπως η Κατερίνα, τότε είμαι σίγουρος ότι έχεις πιθανότητες να βγάλεις μεγάλους αθλητές στο μέλλον».

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το ντόπινγκ. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες για την καταπολέμησή του, το πρόβλημα παραμένει στο επίκεντρο. Μπορεί κάποια στιγμή το ντόπινγκ να εξαλειφθεί για πάντα και πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη διοργάνωση καθαρών και ανταγωνιστικών αγώνων;

«Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει διεξοδικά. Οι περισσότερες χώρες πιστεύουν πως οι επιτυχίες των αθλητών έρχονται από το ντόπινγκ. Αυτό που έχουμε προσπαθήσει είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των αθλητών. Είναι κάτι που όλοι πρέπει να το κάνουν. Να εκπαιδεύσουν τους αθλητές πάνω στο αντι-ντόπινγκ και να τους δώσουν να καταλάβουν τους κινδύνους που διατρέχουν από το ντόπινγκ. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Η εκπαίδευση σίγουρα θα βελτιώσει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε να το εξαφανίσουμε, καθώς πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα θέλουν να κλέψουν στους αγώνες».

Έχετε υποστηρίξει την κατάργηση των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ρεκόρ. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

«Η ιστορία έχει δείξει ότι κάποια ρεκόρ είναι αδύνατο να καταρριφθούν. Πως μπορείς, λοιπόν, να το εξηγήσεις στους αθλητές ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα; Είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο δουλεύουμε, αλλά σαφέστατα δεν είναι εύκολο. Η IAAF χρειάζεται να μας στηρίξει σε αυτό».

Πότε θα έχουμε την επιστροφή των Ρώσων αθλητών στους αγώνες;

«Αυτό δεν είναι κάτι που βρίσκεται στη δική μας αρμοδιότητα, οπότε δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει, αλλά πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν καθαρά κριτήρια για να επιστρέψουν στους αγώνες. Ελπίζω αυτό να συμβεί με κάποιους αθλητές στους αγώνες του Μπέρμιγχαμ τον Μάρτιο και φυσικά στο Βερολίνο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού».

Κλείνοντας, τι θα πρέπει να περιμένουμε στο Βερολίνο το καλοκαίρι, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου;

«Περιμένω ένα μεγάλο καλοκαίρι. Να είναι το καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έχει γίνει ποτέ. Καλύτερο και από αυτό της Αθήνας το 1982 καθώς πλέον αλλάζει η διοργάνωση και μιλάμε για ένα φεστιβάλ αθλημάτων. Πλέον μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνεται μόνο του, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έχουν ανάγκη το ένα το άλλο. Θα είναι ένα δεκαήμερο πρόγραμμα με άλλα έξι διαφορετικά αθλήματα, όπου ο στίβος θα γίνει στο τέλος και νομίζω ότι θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.»

 

Τελευταία Νέα