Οι 13 «μάγκες» που έστειλαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αντώνης Πατσούρας
Οι 13 «μάγκες» που έστειλαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

bet365

Το αφιέρωμα του gazzetta.gr στους 13 πολίστες και στον προπονητή που οδήγησαν την Ελλάδα για 16η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί για 16η φορά στην ιστορία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ομάδα πόλο ανδρών αφού οι παίκτες που Θόδωρου Βλάχου κέρδισαν τη Ρωσία στον κρίσιμο ημιτελικό του προ ολυμπιακού του Ρότερνταμ.

Θα είναι η 11η συνεχόμενη παρουσία της από το 1980 και τη Μόσχα και κορυφαία θέση που έχει καταλάβει είναι η 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 13 πολίστες και τον προπονητή που έστειλαν την Ελλάδα ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γιάννης Φουντούλης

Έτος γέννησης: 1988
Ομάδα: Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 2

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. Γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Χίο. Στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο Χίου έκανε τα πρώτα του βήματα και έγινε γνωστός για την εκτελεστική του δεινότητα.

Ακολούθησε ο Ολυμπιακός και η "εκτόξευση" της καριέρας του. Με τους Πειραιώτες θα κατακτήσει μεταξύ άλλων το Τσάμπιονς Λιγκ το 2018 στη Γένοβα και ο Φουντούλης ήταν πρώτος σκόρερ στον τελικό με την Προ Ρέκο.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016. Το 2015 θα κατακτήσει με την εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν της Ρωσίας. Σήμερα είναι παίκτης της Φερεντσβάρος (Ουγγαρία). Είναι περιφερειακός.

Κώστας Μουρίκης

Έτος γέννησης: 1988
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Φουνταριστός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 2

O ένας εκ των δυο φουνταριστών της ομάδας. Γεννημένος το 1988. Έκανε όνομα στον Πανιώνιο με τον οποίο έφτασε 2 φορές στον τελικό του Λεν Τρόφι και μετά "κατηφόρισε" στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό.

Με τους Πειραιώτες, που σήμερα είναι αρχηγός τους, ο Μουρίκης κατέκτησε μεταξύ άλλων το Τσάμπιονς Λιγκ το 2018.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 και το 2015 ήταν 3ος στον κόσμο με την εθνική ομάδα στο Καζάν.

Χριστόδουλος Κολόμβος

Έτος γέννησης: 1988
Ομάδα: ΕΝΚΑ (Τουρκία)
Θέση: Φουνταριστός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 1

Γεννημένος το 1998 ο Χριστόδουλος Κολόμβος ξεκίνησε το πόλο από την πόλη του, την Πάτρα και τον ΝΟΠ. Μεταπήδησε στον Ολυμπιακό με τον οποίο έκανε όνομα και εκτός Ελλάδος και ήταν φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2016.

Με την εθνική ομάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και ήταν μέλος της όταν κέρδισε το χάλκινο στο Καζάν. Είναι ο άλλος φουνταριστός της ομάδας και τα τελευταία παίζει στην ΕΝΚΑ (Τουρκία).

Άγγελος Βλαχόπουλος

Έτος γέννησης: 1991
Ομάδα: Μπρέσια (Ιταλία)
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 1

Μαζί με τον Γιάννη Φουντούλη είναι από τα "πιστόλια" της ομάδας. Περιφερειακός με έφεση στο γκολ γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Έπαιξε στον ΠΑΟΚ αλλά άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Αργότερα μεταπήδησε στον Ολυμπιακό τον οποίο και οδήγησε το 2016 με γκολ του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Έχει παίξει στην Ποζίλιπο (Ιταλία), στην Έγκερ (Ουγγαρία) και σήμερα είναι μέλος της Μπρέσια (Ιταλία).

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και ήταν μέλος της ομάδας που το 2015 ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Κώστας Γενηδουνιάς

Έτος γέννησης: 1993
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 1

O "Αμερικανός" της ομάδας. Περιφερειακός που σήμερα παίζει στον Ολυμπιακό, γεννήθηκε το 1993.

Σπούδασε στις ΗΠΑ και παράλληλα έπαιζε πόλο κατακτώντας μάλιστα και το κολεγιακό πρωτάθλημα 3 φορές με τους USC Trojans. Ως πρωταθλητής είχε επισκεφτεί με την ομάδα τον Λευκό Οίκο όταν ήταν πρόεδρος ο Μπάρακ Ομπάμα.

Το 2018 ήταν πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό. Τα πρώτα του βήμα τα έκανε στο Παλαιό Φάληρο με προπονητή τον Θόδωρο Βλάχο και στα 14 έπαιξε στην Α1.

Το 2016 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο και το 2015 ήταν 3ος στον κόσμο στο Καζάν.

Γιώργος Δερβίσης

Έτος γέννησης: 1994
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Αμυντικός
Συμμετοχές σε Ο.Α: 1

Αμυντικός. Γεννημένος το 1994. Παίζει στον Ολυμπιακό ενώ έχει αγωνιστεί και στην Ποζίλιπο (Ιταλία).

Με τον Ολυμπιακό η κορυφαία του στιγμή ήταν η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2018. Με την εθνική ομάδα ήταν 6ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ενώ μια χρονιά πριν ήταν 3ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μάριος Καπότσης

Έτος γέννησης: 1991
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Ξεκίνησε από τον Πανιώνιο και έχει παίξει με επιτυχία στον Ολυμπιακό και στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) αλλά το 2020 επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Είναι γεννημένος το 1991.

Συμμετείχε στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2017 και του 2019.

Κώστας Γαλανίδης

Έτος γέννησης: 1990
Ομάδα: Απόλλων Σμύρνης (Ελλάδα)
Θέση: Τερματοφύλακας
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Ο ένας εκ των δυο τερματοφυλάκων της ομάδας. Γεννήθηκε το 1990 και έχει αλλάξει πολλές ομάδες στην καριέρα του. Σήμερα ανήκει στον Απόλλων Σμύρνης.

Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας που συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013.

Έχει αγωνιστεί στα Χανιά, στον Πανιώνιο, στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στον ΠΑΟΚ και στον Ναυτικό Όμιλο Χίου.

Αλέξανδρος Παπαναστασίου

Έτος γέννησης: 1999
Ομάδα: Γιουγκ (Κροατία)
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Γιος της παλιάς δόξας της ελληνικής υδατοσφαίρισης, του Τάσου Παπαναστασίου, γνωστού στους κύκλους του αθλήματος ως "πιλότου".

Γεννήθηκε το 1999 και στα 15 του έπαιξε στην Α1.

Αγωνίστηκε στο Παλαιό Φάληρο, στον ΑΝΟΓ και τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Γιουγκ (Κροατία).

Έχει σαρώσει τα πάντα (3 χρυσά) σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο με την εθνική Νέων της Ελλάδος. Με την εθνική ανδρών συμμετείχε το 2019 στο Παγκόσμιο της Νοτίου Κορέας.

Μανώλης Ζερδεβάς

Έτος γέννησης: 1997
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Τερματοφύλακας
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Είναι ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας. Είναι μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού και έχει αγωνιστεί στην Ηλιούπολη και στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

Το 2019 συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νοτίου Κορέας. Μέλος της εθνικής Νέων που κατάκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2017.

Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης

Έτος γέννησης: 1996
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Αμυντικός
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Μέλος του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό, μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, από εκεί με υποσχετική στον Εθνικό.

Το 2018 ήταν μέλος της ομάδας του Πειραιά που κατάκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Γεννημένος το 1996. Με την εθνική ανδρών έχει συμμετοχή στα Παγόσμια Πρωταθλήματα το 2017 και το 2019.

Δημήτρης Σκουμπάκης

Έτος γέννησης: 1998
Ομάδα: Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Θέση: Αμυντικός
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Γεννήθηκε το 1998. Ξεκίνησε να παίζει στα Χανιά και μεταπήδησε στον ΑΝΟΓ. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Ολυμπιακού.

Είναι αμυντικός. Το 2019 ήταν μέλος της εθνικής ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ το 2017 ήταν πρωταθλητής κόσμου με τους Νέους Άνδρες.

Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης

Έτος γέννησης: 1999
Ομάδα: Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης
Θέση: Περιφερειακός
Συμμετοχές σε Ο.Α: -

Είναι ο δεύτερος μετά από τον Φουντούλη που έχει καταγωγή από τη Χίο. Ξεκίνησε στον Ναυτικό Όμιλο Χίου και είναι πλέον μέλος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

Είναι περιφερειακός. Το 2017 και το 2019 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με τη Νέων και το 2018 ήταν πρωταθλητής Ευρώπης.

*Με την ομάδα έχουν ταξιδέψει στην Ολλανδία και οι Κώστας Κάκαρης (Ολυμπιακός), Στάθης Καλογερόπουλος (ΝΟΒ) αλλά δεν έχουν αγωνιστεί.

Θόδωρος Βλάχος

Είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας από το 2014 και παράλληλα είναι τεχνικός του Ολυμπιακού από το 2011. Η μεγαλύτερη του διάκριση με την εθνική ομάδα ήταν η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν το 2015.

To 2017 οδήγησε την εθνική στην 4η θέση στο Παγκόσμιο και το 2016 στην 4η στο Ευρωπαϊκό. Το 2016 ήταν προπονητής της Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (6η θέση) και την ίδια χρονιά ήταν 3ος στο World League.

Με τον Ολυμπιακό έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ το 2018 και έχει άλλους 2 χαμένους τελικούς το 2016 και το 2019. Είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κερδίσει πρωτάθλημα Ευρώπης.

Γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Βόλο. Πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν ο ΝΟΒΑ και ακολούθησε ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως συνεργάτης του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς (2000) στον Ολυμπιακό.

Το 2002 ήταν συνεργάτης του Ζόλταν Κάσας στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 2005 έως το 2011 ήταν προπονητής στο Παλαιό Φάληρο.

Άμεσος συνεργάτης του στην εθνική ομάδα είναι ο Δημήτρης Κραβαρίτης. Γιατρός της ομάδας είναι ο Γιώργος Μαρίνος και φυσικοθεραπευτές οι Αλέξανδρος Κολιάτος και Βαγγέλης Κωνσταντόπαιδος.

 

Τελευταία Νέα