Ξενάκη στο gazzetta.gr: «Ονειρεύομαι να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Αντώνης Πατσούρας
Ξενάκη στο gazzetta.gr: «Ονειρεύομαι να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

bet365

H διεθνής πολίστρια της Βουλιαγμένης, Ελένη Ξενάκη, μιλάει στο gazzetta.gr για την πρόκληση της συμμετοχής της Ελλάδος στο προ ολυμπιακό της Τεργέστης (19-24/1) και τα όνειρα της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια ημέρα απέμεινε για το σπουδαιότερο ραντεβού της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών της Ελλάδος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στην Τεργέστη της Ιταλίας, η FINA διοργανώνει το προ ολυμπιακό τουρνουά μέσα από το οποίο δυο ομάδες θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

Η Ελλάδα είναι στον ίδιο όμιλο με την Ουγγαρία, το Ισραήλ και το Καζακστάν και στον άλλο όμιλο είναι η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία. Το ταξίδι για την ομάδα του Τεό Λοράντου που είναι από το Σάββατο στην Ιταλία είναι να φτάσει στον τελικό άρα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ομάδα παίζει κατά σειρά με το Καζακστάν (19/1, 17:00, ERT Flix), το Ισραήλ (20/1, 17:00, ERT Flix) και την Ουγγαρία (21/1, 15:00, ΕΡΤ 3).

Βάσει λογικής η 1η θέση θα κριθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία στο παιχνίδι της Πέμπτης αλλά ο "τελικός" είναι το Σάββατο (θα προηγηθεί την Παρασκευή το χιαστί με τον άλλο όμιλο) αφού η ομάδα μας θα παίξει με Ιταλία ή Ολλανδία στον ημιτελικό. Η νικήτρια πάει στο Τόκιο, άσχετα με το αποτέλεσμα του τελικού της Κυριακής.

Η Ελλάδα έως σήμερα δεν τα έχει καταφέρει στα προ ολυμπιακά του 2000, του 2012 και του 2016. Το 2004 προκρίθηκε ως οικοδέσποινα και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και η μοναδική της πρόκριση μέσα από προ ολυμπιακό είναι το 2008.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μοναδική παίκτρια της αποστολής που έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008) είναι η Χριστίνα Τσουκαλά. Ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει 3 συμμετοχές ως παίκτης (1992, 1996, 2000) ενώ η Αντιγόνη Ρουμπέση (συνεργάτιδα μαζί με την Φιλιώ Μανωλιουδάκη) ήταν παρούσα το 2004 (2η θέση) και το 2008 (8η).

Η απουσία 12 ετών είναι μεγάλη για μια χώρα με μεγάλη παράδοση και στο πόλο γυναικών όπως είναι η Ελλάδα και τα κορίτσια του Τεό Λοράντο θέλουν να την "σπάσουν". Ένα από αυτά, η 23χρονη φουνταριστή της Βουλιαγμένης, Ελένη Ξενάκη, μίλησε στο gazzetta.gr για το προ ολυμπιακό (2ο της μετά από το 2016) και το μεγάλο της όνειρο.

«Ατού η φυσική κατάσταση και η άμυνα»

Είναι έτοιμη η ομάδα για την πρόκληση της τετραετίας;
«Η καραντίνα μας βοήθησε για να δουλέψουμε ως ομάδα. Εστιάσαμε απόλυτα στην προπόνηση μας. Η ομάδα έχει πολύ όρεξη. Δεν με προβληματίζει η αγωνιστική απραξία, θεωρώ με τα δυο πρώτα παιχνίδια θα βρούμε ρυθμό».
Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό σας ατού;
«Την πολύ καλή φυσική κατάσταση. Θέλουμε να βγάλουμε τη σκληρή δουλειά μας σ' αυτά τα παιχνίδια. Σίγουρα και την άμυνα. Από εκεί ξεκινούν όλα».

«Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη»

Έχεις κάποια προτίμηση για τον κρίσιμο ημιτελικό;
«Όχι. Οι τέσσερις ομάδες, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Θεωρώ πως θα παίξει ρόλο η ψυχολογία. Θέλεις και κάποια τύχη αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του. Έχουμε πλάνο και πρόγραμμα και πρέπει να το δείξουμε στο νερό».
Ήσουν παρούσα και στο προ ολυμπιακό του 2016. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε τέτοια τουρνουά όπου όλα κρίνονται μέσα σε ελάχιστες ημέρες σε συνεχή παιχνίδια;
«Η διαχείριση του άγχους. Άγχος θα έχεις αλλά θα πρέπει να είναι παραγωγικό. Να μην σε λυγίζει. Από το πρώτο μου προ ολυμπιακό δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο που χάσαμε την πρόκριση. Όλα κρίθηκαν σε δευτερόλεπτα. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει όμως να μάθουμε από αυτό. Να μάθουμε για να μην την ξαναπάθουμε».
Την διαχείριση του άγχους. Η αλήθεια είναι ότι το άγχος. Το παραγωγικό. Θέλουμε να παίξουμε απέχουμε τόσο πολύ από επίσημα παιχνίδια. Το πρώτο μου προ ολυμπιακό. Δεν

«Πιο εύκολο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς από την πρόκριση»

Τι έχει αλλάξει αυτό το διάστημα ο νέος σας προπονητής ο Τεο Λοράντος;
«Πάντα ένας νέος προπονητής φέρνει κάτι νέο στην ομάδα. Κάτι καλό. Υπάρχει περισσότερη όρεξη και θέλεις να μάθεις νέα πράγματα από έναν άλλο προπονητή. Έχει πολλές επιτυχίες με τους νέους άνδρες και προσπαθεί να μας περάσει μια άλλη νοοτροπία».
Πως εξηγείς το "φαινόμενο" η εθνική ομάδα να είναι στα μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να είναι το ίδιο διάστημα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων από το 2008;
«Νομίζω φταίει το σύστημα. Η Ευρώπη πάντα έχει πολλές καλές ομάδες αλλά επειδή παίρνουν εισιτήρια ομάδες από χώρες εκτός Ευρώπης που δεν είναι ανταγωνιστικές όσο αφορά το πόλο μένουν λίγες θέσεις στο φινάλε. Είναι 7-8 καλές ομάδες και κάποιες φυσιολογικά μένουν εκτός κάθε τετραετία. Κάποιες φορές είναι πιο δύσκολο να προκριθείς από το να πάρεις μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα».
Περνάει ως σκέψη από το μυαλό σου αυτή 12χρονη απουσία; «Βαραίνει» την ομάδα;
«Ναι. Το σκεφτόμαστε. Είναι πολλά τα χρόνια. Αξίζουμε να είμαστε εκεί και είναι λάθος που δεν είμαστε».

«Δεν θέλω να σκέφτομαι αποκλεισμό»

Η φετινή ομάδα έχει αρκετά νέα κορίτσια που δεν έχουν εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και από προ ολυμπιακά. Θα είναι αποτυχία ο αποκλεισμός ή νομίζεις ότι η ομάδα θέλει τον χρόνο της;
«Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο. Θα θεωρηθεί αποτυχία. Πολλά τα χρόνια. Ήδη τα 12 είναι πολλά. Θα απογοητεύσουμε τους εαυτούς μας πάνω απ' όλα».
Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδος έχει κατακτήσει και μετάλλιο το 2004 και είναι η μοναδική από τα ομαδικά αθλήματα που τα έχει καταφέρει. Τι θυμάσαι από το 2004;
«Στην προηγούμενη καραντίνα, έβλεπα video από εκείνα τα παιχνίδια. Ήμουν πολύ μικρή. Είμαι σε φωτογραφίες γυμνή από τη μέση και πάνω. Τόσο μικρή. Ο μπαμπάς μου είχε πάρει εισιτήρια και είχαμε δει από κοντά πολλά αθλήματα. Θυμάμαι και τους άνδρες στο πόλο και φυσικά τον τελικό των γυναικών. Νομίζω αυτοί οι Αγώνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη των Ελλήνων. Πρόσφατα όταν πήγαμε για προπόνηση στο ΟΑΚΑ κοιτούσα προς τις εξέδρες και ...ταξίδεψα λίγο σ' εκείνες τις ημέρες».

«Όνειρο να είμαι στους Ολυμπιακούς»

Όταν κάνεις όνειρα για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες τι ακριβώς σκέφτεσαι;
«Ονειρεύομαι μόνο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Τα παιχνίδια, την ατμόσφαιρα, την τελετή. Όλα. Είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη και αυτό από μόνο του είναι σημαίνει πολλά».
Σας φοβίζει η ιστορία του covid-19;
«Όχι ιδιαίτερα. Το τελευταίο διάστημα της προετοιμασίας το περάσαμε κλεισμένες στο ξενοδοχείο. Με τα απαραίτητα μέτρα όλα θα πάνε καλά».

Μπες στο Fantasy του Gazzetta για το ελληνικό πρωτάθλημα, εντελώς δωρεάν. Φτιάξε την δική σου ομάδα, αγόρασε τους κατάλληλους παίκτες και κέρδισε μεγάλα δώρα. Κάνε τις μεταγραφές που πιστεύεις, δημιούργησε το δικό σου πρωτάθλημα και ταυτόχρονα μπορείς να συμμετέχεις στη συνολική βαθμολογία για τα έπαθλα. 

 

Στο Transfer Center του Gazzetta θα μάθεις για όλες τις μεταγραφές που έχουν γίνει το καλοκαίρι για να μην πιαστείς αδιάβαστος στο νέο Fantasy.

NEWS FEED