Θόδωρος Βλάχος: «Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός» (pics)

Θόδωρος Βλάχος: «Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός» (pics)

bet365

Σαν σήμερα (25/5) ο Ολυμπιακός θα γίνει στη Βουδαπέστη η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στην υδατοσφαίριση ανδρών.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά... Σαν σήμερα (25/5) ο Ολυμπιακός κερδίζει με 9-7 την Χόνβεντ στο "Νησί της Μαργαρίτας" στη Βουδαπέστη και κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο ανδρών.

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα τα καταφέρει και μετά από 16 χρόνια, στη Γένοβα, πάλι ο Ολυμπιακός κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο. Στον τελικό σκοράρει 3 φορές ο Θόδωρος Καλακώνας, 2 ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου και ο Θέμης Χατζής και από μια ο Σάκης Πλατανίτης και ο Γιάννης Θωμάκος.

Στην ομάδα παίζουν ακόμη οι: Μάκης Βολτυράκης, Νίκος Δεληγιάννης, Πέταρ Τρμπόγεβιτς, Γιώργος Ψύχος, Δημήτρης Κραβαρίτης, Αντώνης Βλοντάκης, Αρσένης Μαρούλης, Αλέξανδρος Γιαννιώτης.

Προποπονητής της ομάδας ήταν ο Ούγγρος Ζόλταν Κάσας που έμοιαζε σαν τον Ίβκοβιτς στο μπάσκετ του Ολυμπιακού. Δεν είχε φτιάξει εκείνος την ομάδα του 2002 αλλά διεδέχτηκε τον Στάμενιτς και τον Ματουτίνοβιτς και την οδήγησε εκείνος στην κορυφή της Ευρώπης. Όπως έκανε ο Ίβκοβιτς μετά από την εποχή του Ιωαννίδη.

Ο Κάσας και ο Ίβκοβιτς έβαλαν τις πινελιές που από ότι φάνηκε ήταν απαραίτητες για να κατακτηθεί η Ευρώπη.

Πρόεδρος ήταν ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης που "έφυγε" από τη ζωή στις 9 Μαρτίου 2020 ενώ έφορος της ομάδας ο Γιώργος Παπαδόπουλος και μάνατζερ ο Άκης Λογοθέτης.

Τότε στο "Άλφερντ Χάγιος" (η πισίνα πήρε το όνομα της από τον Χάγιος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα), ο Θόδωρος Βλάχος ήταν βοηθός του προπονητή Ζόλταν Κάσας και το 2018 στη Γένοβα ήταν εκείνος που ως πρώτος προπονητής οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού και της εθνικής ανδρών, Θόδωρος Βλάχος μιλάει στο gazzetta.gr για τον θρίαμβο του 2002, για την "κλοπή" του 2001, τον Κάσας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που διαφήμισε τότε η ομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τον αρχιτέκτονα Ζόλταν Κάσας: «Ήταν η πρώτη χρονιά του Κάσας. Ήταν ο προπονητής που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. Απελευθέρωσε τους παίκτες και τους άφησε να ξεδιπλώσουν το τεράστιο ταλέντο τους. Εκείνη η ομάδα έπαιζε φανταστικό πόλο και ειδικά εκείνες τις ημέρες. Ήταν καταλυτική η παρουσία του. Κρατούσε ισορροπίες και ήξερα να φτιάχνει την ψυχολογία».

Για τον χαμένο τελικό του 2001: «Τότε φτάσαμε μια ανάσα και αδίκησαν την ομάδα. Δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι όσο το 2002 αλλά τότε η ομάδα πίστεψε πως μπορεί ν' ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Μας βοήθησε η ήττα στον τελικό στο Ντουμπρόβνικ και η αδικία για την επόμενη χρονιά».

Για την πορεία προς τον τίτλο: «Η ομάδα ήταν ώριμη. Ο Ματουτίνοβιτς είχε βοηθήσει πολύ την ομάδα αλλά ο Κάσας έβγαλε στον αφρό το ταλέντο των παικτών τους άφησε να το δείξουν σ' όλο τον κόσμο. Η πορεία μας προς τη Βουδαπέστη ήταν πιο ομαλή σε σχέση με την πορεία στο Ντουμπρόβνικ».

Για τον ημιτελικό με τη Γιουγκ: «Σε κάθε φάιναλ φορ πρέπει να κερδίσεις δυο ομάδες και να πάρεις την κούπα. Εκείνη η ομάδα όχι μόνο κέρδισε αλλά συνέτριψε τη Γιουγκ στον ημιτελικό. Τον κερδίσαμε εύκολα αλλά δεν μπορώ να πω ότι πήραμε ρεβάνς για το χαμένο τρόπαιο του 2001 αφού δεν παίζαμε σε τελικό».

Για το μυστικό της ομάδας του 2002: «Ήταν μια ομάδα που δούλευε πολλά χρόνια μαζί και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είχε ωριμάσει η ομάδα αλλά και οι παίκτες που ήταν οι περισσότεροι στην καλύτερη ηλικία τους. Αυτή η ομάδα είχε ήδη 3 χαμένους τελικούς και έμαθε από αυτούς. Ήταν μια φανταστική φουρνιά στην οποία είχε προστεθεί και ο Πέταρ. 'Ηταν ένα σύνολο με πάρα πολύ ταλέντο. Έπαιξε υπέροχα σε άμυνα και επίθεση και είχε τρομερά ποσοστά στον παραπάνω και στον λιγότερο».

Για τη Χόνβεντ: «Η Χόνβεντ εκείνη την εποχή ήταν η βάση της εθνικής Ουγγαρίας που κέρδιζε το ένα μετά από το άλλο τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπαιζε στην έδρα της και είχε το άγχος. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καθόλου άγχος. Η Χόνβεντ τότε ήταν σαν την Προ Ρέκο στην εποχή μας».

Για την καμπάνια του "Αθήνα 2004": «Το θυμάμαι. Εμείς στον πάγκο δεν φορούσαμε ρούχα του Ολυμπιακού αλλά μπλούζες του "Αθήνα 2004" με τον Φοίβο και την Αθήνα. Το είχε ζητήσει από τον Ολυμπιακό η οργανωτική επιτροπή και προσωπικά η κα Αγγελοπούλου. Φυσικά δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη να διαφημίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας μέσα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό».

Για τον βοηθό και τον προπονητή Βλάχο: «Ήταν η 2η χρονιά μου ως βοηθός. Μετά από τον Ματουτίνοβιτς δούλεψα με τον Κάσας αλλά και τον Τζούχο. Είχα παίξει χρόνια στον Ολυμπιακό και ήταν τιμή μου να ξεκινήσω την προπονητική στην ομάδα αυτή. Τότε ήθελα να είμαι δίπλα σε μεγάλους προπονητές και να μάθω. Δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω άμεσα πρώτος και ούτε φυσικά να οδηγήσω την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Ήθελα να κάνω σταθερά βήματα».

Για τα «μαθήματα» που πήρε από το 2002 για την πορεία του: «Έμαθα πολλά κοντά σε τρεις σπουδαίους προπονητές. Ο Κάσας με βοήθησε πολύ στη Γένοβα. Με βοήθησε όχι γιατί με πήρε τηλέφωνο να μου ευχηθεί μονάχα αλλά γιατί το 2002 μου είχε δείξει τον τρόπο να διαχειρίζομαι την ομάδα πριν από τα δύσκολα. Ήξερα τι χρειάζονταν η ομάδα. Είχαμε φανταστικό κλίμα το 2018. Είχαμε αποβάλει το άγχος. Η ψυχολογία ήταν το μεγάλο ατού του Κάσας και μπορώ να πω ότι του το "έκλεψα". Βέβαια όπως το 2002 και το 2018 μας βοήθησε ο χαμένος τελικός που είχε προηγηθεί. Τώρα όσο αφορά εμένα. Κανείς το 2002 δεν θα χρέωνε μια αποτυχία στον βοηθό προπονητή. Το 2018 η ευθύνη ήταν όλη δική μου όπως και το μερίδιο επιτυχίας μεγαλύτερο από αυτό του 2002».

 

Τελευταία Νέα