Σταυρούλα Αντωνάκου: Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια σε θέση ευθύνης στη «μάχη» με τον covid-19

Αντώνης Πατσούρας
Σταυρούλα Αντωνάκου: Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια σε θέση ευθύνης στη «μάχη» με τον covid-19

bet365

Η Σταυρούλα Αντωνάκου μιλάει στο gazzetta.gr για τις ευθύνες της στις μέρες του κορονοϊού και για αυτά που της δίδαξε ο πρωταθλητισμός.

Η Σταυρούλα Αντωνάκου, είναι Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια της υδατοσφαίρισης. Επί χρόνια ήταν βασικό στέλεχος στον Ολυμπιακό και τον Εθνικό και φυσικά στην εθνική ομάδα γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια, όταν αποφάσισε να κρεμάσει το σκουφάκι της και να ασχοληθεί με την πολιτική, διατέλεσε βουλευτής, πρόεδρος του ΟΠΑΝ στον Πειραιά και από το 2019 είναι αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς.

Το 2011 ήταν ένα από εκείνα τα κορίτσια που κατέκτησαν στη Σανγκάη το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ τρία χρόνια πριν είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Η Μανιάτισσα πολιτικός που σήμερα έχει υπό την... σκέπη της πέντε δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και φυσικά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μιλάει στο gazzetta.gr για την καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό (covid-19) αλλά και για την αθλητική κληρονομιά της.

Η καθημερινότητα είναι πιο δύσκολη για μια πρωταθλήτρια ή για μια αντιπεριφερειάρχη;
«Ως αθλήτρια υπήρχε μεγάλη πίεση και οι ρυθμοί ήταν απαιτητικοί. Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες αλλά είναι και τρόπος ζωής. Αυτό που κάνω σήμερα είναι επίσης πολύ απαιτητικό. Έχω πολλές ευθύνες. Είναι υπό την ευθύνη μου πολλοί εργαζόμενοι και πέντε μεγάλοι δήμοι. Τώρα διαχειρίζομαι πολλά χρήματα και πρέπει να αποδοθούν σε δήμους και στον κόσμο. Βλέπεις και τα δυο κομμάτια έχουν τεράστιες απαιτήσεις. Θα πω όμως ότι τα πιο ευχάριστα ήταν τα χρόνια της αθλητικής μου ζωής».
Τα διδάγματα του αθλητισμού πόσο σ' έχουν βοηθήσει στη νέα σου καριέρα;
«Ο αθλητισμός μ' έχει διδάξει πολλά και έχουν αποτυπωθεί στον χαρακτήρα μου. Αυτά είναι η πειθαρχια, η προσήλωση στο στόχο, η συνεργασία. Όλα εξίσου σημαντικά. Ο αθλητισμός μου δίδαξε βασικά ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα όρια. Στο δικό μου λεξιλόγιο δεν υπάρχει το δεν μπορώ. Παλεύω για να εξαντλήσω κάθε περιθώριο. Όλα αυτά είναι η αθλητική μου κληρονομία που μου είναι πολύτιμη στις νέες μου δραστηριότητες».


Ως κληρονομία έχεις όμως και ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι πιο δύσκολη η σημερινή "μάχη" από εκείνη;
«Δεν μπορεί να συγκριθούν. Το μόνο που είναι κοινό είναι η σκληρή δουλειά. Για να φτάσεις στην κορυφή του κόσμου πρέπει να δουλέψεις σκληρά επί χρόνια και να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Έχω μάθει στη ζωή μου να βάζω στόχους και να παλεύω για να τους πετύχω. Αυτό κάνω και σήμερα. Η μάχη είναι καθημερινή και θέλω να φτάνω κάθε φορά σε μικρούς ή μεγάλους στόχους».
Η «μάχη» κόντρα στον κορονοϊό είναι άνιση;
«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση γι' όλους μας. Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και να προσαρμοστούμε. Στο τέλος θα νικήσουμε. Τα πάμε καλά ως χώρα αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».


Ως αντιπεριφερειάρχης τι ευθύνες έχεις;
«Η αντιπεριφερειάρχης είναι υπεύθυνη για πέντε δήμους στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά σ' αυτές τις ημέρες το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι του Πειραιά. Η αντιπεριφέρεια είναι η υγειονομική αρχή του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας και ένα εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη. Όπως καταλαβαίνεις οι ευθύνες είναι πολλές και πρέπει να είσαι στη "μάχη" από το πρωί έως το βράδυ. Είμαστε τυχεροί γιατί όλα πηγαίνουν καλά στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία της χώρας. Ελέγχουμε την κατάσταση. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό στην Κίνα φτιάξαμε ένα πλάνο που εφαρμόσαμε νωρίς. Έγιναν έλεγχοι και συνεχίζουν να γίνονται. Σ' αυτή την περίπτωση η ομάδα δούλεψε πολύ καλά και θέλω ν' ευχαριστήσω όλα τα μέλη της, τους γιατρούς, τους υπαλλήλους».


Διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες και για την δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη στο "Τζάνειο". Πόσο σημαντική είναι σ' αυτές τις ημέρες η ιδιωτική πρωτοβουλία; Μπορεί το κράτος να τα καταφέρει μόνο του;
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία ειδικά στην περίοδο του κορονοϊού που είναι δύσκολη για όλους μας. Είναι σημαντικό επιφανείς επιχειρηματίες να βοηθούν με δωρεές το σύστημα υγείας. Θεωρώ πολύ σημαντικό άνθρωποι σαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που διαχρονικά είναι δίπλα σ' όσους έχουν ανάγκες, να βγαίνουν μπροστά και έτσι να παρακινούν και άλλους επιφανείς πολίτες με οικονομική άμεση. Δεν είναι μια απλή κίνηση αλλά είναι ουσιαστική βοήθεια».
Πόσο θ' αντέξουμε αυτή την κρίση;
«Είμαι αισιόδοξη. Πρέπει να μένουμε σπίτι μας και να κάνουμε μια παύση. Η υγεία είναι πάνω απ' όλα. Είναι το κορυφαίο αγαθό και δεν παίζουμε μ' αυτή. Όχι μόνο η υγεία μας αλλά και υγεία των συμπολιτών μας. Σίγουρα μας έχουν λείψει κάποια αγαπημένα πρόσωπα,μια βόλτα με φίλους, απλά καθημερινά πράγματα αλλά θα τα απολαύσουμε και πάλι σύντομα. Πρέπει ν' αντέξουμε και όταν τελειώσει η καραντίνα να δούμε την επόμενη ημέρα».


Σε φοβίζουν οι ευθύνες;
«Έχω μάθει να ζω έτσι. Στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές και άμεση επαφή με πολίτες. Μου ταιριάζει όλο αυτο. Είμαι άνθρωπος της δράσης. Έχω μάθει να δουλεύω σκληρά και να συνεργάζομαι με πολλούς ανθρώπους για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν με φοβίζουν οι ευθύνες».

 

Τελευταία Νέα