Ευρωπαϊκό 2020: Για την υπέρβαση στη Βουδαπέστη η Ελλάδα

Αντώνης Πατσούρας
Ευρωπαϊκό 2020: Για την υπέρβαση στη Βουδαπέστη η Ελλάδα

bet365

Το ταξίδι της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό αρχίζει την Τρίτη (22:00, ERT Sports) απέναντι στην Ιταλία.

Το 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Ανδρών αρχίζει την Τρίτη (14/1) στη Βουδαπέστη με την Ελλάδα να έχει ραντεβού με την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ιταλία.

Η αλήθεια είναι ότι σε μια χρονιά που έχει Ολυμπιακούς Αγώνες όλες οι άλλες διοργανώσεις παιρνούν σε δεύτερη μοίρα αλλά κανείς δεν... σνομπάρει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η "Μέκκα" της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης φιλοξενεί για άλλη μια χρονιά το μεγάλο ραντεβού της Ευρώπης. H πρώτη ήταν το 1926 και η τελευταία το 2014.

Οι Ούγγροι είναι και εκείνοι που έχουν κερδίσει και τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση αφού έχουν 12 και από 5 έχουν οι Σέρβοι και οι Σοβιετικοί (πρώην ΕΣΣΔ). Οι Μαγυάροι έχουν να κερδίσουν την κούπα από το 1999 στη Φλωρεντία.

Έκτοτε την έχουν κατακτήσει μόνο οι φυλές της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την Σερβία να έχει 4 σερί χρυσά μετάλλια!

Η Ελλάδα αν και έχει κερδίσει δυο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2005 στο Μόντρεαλ και το 2015 στο Καζάν, δεν έχει καταφέρει ν' ανέβει στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό.

Το 1999 στη Φλωρεντία, όταν ο σημερινός ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, ήταν ακόμη ο ηγέτης της εθνικής ομάδας, το συγκρότημα του Κούλη Ιωσηφίδη έχασε με 7-6 από την Ιταλία στον μικρό τελικό.

Το 2016 στο Βελιγράδι η Ελλάδα είναι ξανά σε μικρό τελικό αλλά η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου θα χάσει με 13-10 από την Ουγγαρία.

Αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές της ομάδας μας στο Ευρωπαϊκό. Η εθνική αρχίζει, τους αγώνες της, την Τρίτη στις 22:00 (ERT Sports) κόντρα στην Ιταλία, η οποία το 2019 κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό έχει ν' ανέβει στην κορυφή από το 1995.

Απέναντι στην Ελλάδα, ένας πρώην προπονητής της εθνικής μας ομάδας, ο Σάντρο Καμπάνια, ο οποίος αν και κατάφερε να την οδηγήσει το 2005 σε μετάλλιο σε Παγκόσμιο, δεν τα κατάφερε στο Ευρωπαϊκό (2003: 8η, 2006:6η, 2008: 11η) αλλά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα στον πάγκο της ομάδας μας, είναι ο Θόδωρος Βλάχος. Ως παίκτης είχε συμμετοχή σε μια διοργάνωση (1989) αλλά ως προπονητής αυτή θα είναι η 3η του. Μετά από το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2015, η Ελλάδα ήταν 4η στο Ευρωπαϊκό του 2016 και 5η το 2018.

Στόχος της Ελλάδος είναι ένα καλό πλασάρισμα. Φαβορί για μετάλλιο δεν είναι αλλά είναι υπολογίσιμη δύναμη. Μεγάλος στόχος της χρονιάς είναι φυσικά είτε μέσα από το Ευρωπαϊκό είτε μέσα από το Προ Ολυμπιακό να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Εκεί από την ευρωπαϊκή ζώνη είναι ήδη η Σερβία, η Ιταλία και η Ισπανία. Απομένουν άλλα 4 εισιτήρια. Το ένα θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό (ίσως και στην 4η η ομάδα) και άλλα τρία από το Προ Ολυμπιακό του Ρόντερνταμ. Οι βασικές υποψήφιες για μια θέση στο Τόκιο, είναι η Κροατία του άσου του Ολυμπιακού, Μάρο Γιόκοβιτς, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και η Ρωσία.

Η Ελλάδα δεν τα πήγε καλά στο Παγκόσμιο του 2019 αφού είχε πολλούς παίκτες σε κακή κατάσταση αλλά δεν έπαψε να είναι υπολογίσιμη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θόδωρος Βλάχος επέλεξε τους 13 της Κορέας και για τη Βουδαπέστη και αυτοί είναι οι: Μανώλης Ζερδεβάς, Κώστας Γαλανίδης (τερματοφύλακες), Κώστας Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας, Άγγελος Βλαχόπουλος.

Πρωτάρης θα είναι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου της Γιουγκ ενώ αυτό θα είναι το 7ο τουρνουά για τον Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος ήταν πρώτη φορά στην ομάδα του 2006. Τις περισσότερες συμμετοχές (8) έχουν τέσσερις παίκτες και είναι οι: Γιώργος και Χρήστος Αφρουδάκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Λούδης.

Η Ελλάδα εκτός από την Ιταλία έχει την Γαλλία και την Γεωργία. Ο τελικός για την ομάδα μας είναι η πρεμιέρα με την Ιταλία αφού εάν την κερδίσει θα προκριθεί απευθείας στους "8"! Εάν χάσει θα είναι 2η και θα παίξει με τον 3ο του Β' ομίλου (Ρωσία ή Ρουμανία ή Ολλανδία).

Οι πρώτες ομάδες είναι απευθείας στους "8" και οι 2ες θα παίξουν με τις 3ες μπαράζ. Οι άλλοι όμιλοι: Α': Κροατία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Γερμανία, Β': Σερβία, Ρωσία, Ρουμανία, Ολλανδία, Γ': Ισπανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Μάλτα.

 

Τελευταία Νέα