Απόλλων Σμύρνης: Ο προπονητής της ομάδας ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό από την προκυμαία της Σμύρνης! (vid)

Απόλλων Σμύρνης: Ο προπονητής της ομάδας ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό από την προκυμαία της Σμύρνης! (vid)

Απόλλων Σμύρνης: Ο προπονητής της ομάδας ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό από την προκυμαία της Σμύρνης! (vid)

Στιγμές μοναδικές και ιστορικές στην επιστροφή του τμήματος πόλο του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης μετά από 98 χρόνια στην γενέτειρά του Σμύρνη.

Ο προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης στο πόλο, Γιάννης Κατρουζανάκης, κατά τον Καθαγιασμό των Υδάτων στον εορτασμό των Θεοφανείων στην ιστορική Προκυμαία της Σμύρνης, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, βούτηξε στα παγωμένα νερά και ήταν εκείνος που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό! Μαζί του βούτηξαν και οι αθλητές του Απόλλωνα, Στάθης Παπαγεωργίου, Χρήστος Πανάρετος και Άγγελος Σοφός, όπως και άλλοι Έλληνες πιστοί που αψήφησαν το πολύ κρύο, αλλά ο κόουτς αποδείχτηκε πιο γρήγορος. Για τον Απόλλωνα ήταν στιγμές γεμάτες συγκίνηση στην επιστροφή του στην πρώτη του πατρίδα.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, γιορτάστηκαν φέτος στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης, στο σημείο μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μικρασιατική μεγαλούπολη, τα Θεοφάνεια και ο Απόλλων Σμύρνης ήταν εκεί. Ο κόουτς των «κυανόλευκων» αποδείχτηκε λοιπόν ο πιο γρήγορος ανασύροντας τον Τίμιο Σταυρό και παραδίδοντάς τον στη συνέχεια στα χέρια του Μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίου.
 
Σύσσωμη η αποστολή του τμήματος Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης παρέστη στην τελετή, βιώνοντας μοναδικές στιγμές συγκίνησης στην επιστροφή στη γενέτειρα (το 1891) του Συλλόγου Σμύρνη ύστερα από 98 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολούθως η επικεφαλής της Ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης, η Γενική πρόξενος Αργυρώ Παπούλια, υποδέχτηκε την ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα στο Ελληνικό Προξενείο και μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Αλεξανδρή και τον Πρόεδρο του  Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας, Λουκά Χριστοδούλου φωτογραφήθηκαν με την ομάδα Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα Σμύρνης.
 
Πριν την τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού, είχε τελεστεί η Αρχιερατική θεία λειτουργία στο Ναό του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου.
 
Για τον Απόλλωνα Σμύρνης η 4ημερη παραμονή στη Σμύρνη (η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για αύριο) αποτέλεσε ένα μαγικό ταξίδι επαφής με την πρώτη πατρίδα. Σε αυτές τις μέρες συνδύασε την αγωνιστική προετοιμασία, με προπονήσεις και φιλικούς αγώνες με την εξαιρετικά φιλόξενη ESTI Belediye του  Head Coach του Τουρκικού Συλλόγου Βαγγέλη Πάτερου και την επαφή με τις ρίζες του Συλλόγου. Το σκουφάκι με το έμβλημα του θεού Απόλλωνα φορέθηκε ξανά σε αγώνα στη Σμύρνη σχεδόν μετά από μια εκατονταετία, με την κορύφωση των εκδηλώσεων να έρχεται με την συμμετοχή στον εορτασμό των Θεοφανείων.