Α1 Γυναικών: Το ανακάτεμα της τράπουλας

Αντώνης Πατσούρας
Α1 Γυναικών: Το ανακάτεμα της τράπουλας

bet365

Αρχίζει το Σάββατο το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 γυναικών.

Το πρώτο σπριντ του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών στην υδατοσφαίριση είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

Στη φετινή διοργάνωση βάσει προγράμματος θα έπαιζαν 10 ομάδες αλλά τελικά θα έχουμε 9. Ο Τρίτων Αμαρουσίου η ομάδα που έπαιζε κάποτε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Στεφανία Χαραλαμπίδη "ανέβηκε" κατηγορία αλλά δεν θ' αγωνιστεί.

Έτσι μια ομάδα κάθε εβδομάδα θα έχει ρεπό. Στην κλήρωση που έγινε προ ημερών ανακοινώθηκε το σύστημα διεξαγωγής το οποίο μετά από αντιδράσεις των ομάδων, που όπως υποστήριξαν στην κλήρωση, δεν είχαν ερωτηθεί άλλαξε πριν από την... σέντρα.

Αυτό το πρωτάθλημα έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο άθλημα αυτό η Ελλάδα έχει κερδίσει σε επίπεδο ανδρών γυναικών το μοναδικό της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και το μοναδικό της χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το ασημένιο ήρθε στο "Αθήνα 2004" και το χρυσό στη Σανγκάη το 2011.

Το πρωτάθλημα βέβαια ήταν και θα παραμείνει ερασιτεχνικό, η τηλεόραση σπάνια δείχνει αγώνες, οι χορηγοί είναι είδος προς εξαφάνιση και κάθε χρόνο χάνει ένα κομμάτι από την λάμψη του.

Την περίοδο 2018-19 η Βουλιαγμένη είχε στις τάξεις της την καλύτερη τερματοφύλακα του κόσμου, την Άσλεϊ Τζόνσον αλλά και τη Στεφανία Χαραλαμπίδη που κέρδισαν το καλοκαίρι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Κορέας αλλά φέτος λόγω Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα είναι στο ρόστερ της αφού το "απαγορεύει" η ομοσπονδία των ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια πως οι ξένες κάθε χρόνο είναι από ...κάτω ράφια και γι' αυτό οι ελληνικές ομάδες έχουν να γευτούν τη χαρά ενός τίτλου στην Ευρώπη από το 2015.

Εντάξει δεν θα κερδίζουμε και κάθε χρόνο τίτλο στην Ευρώπη αν και το άθλημα αυτό μας το είχε προσφέρει πριν από χρόνια. Για να θυμηθούμε: 2000: ΑΝΟΓ (Τσάμπιονς Καπ), 2003: ΑΝΟΓ (Τσάμπιονς Καπ), 2003 ΝΟΒ (Λεν Τρόφι), 2009: ΝΟΒ (Τσάμπιονς Καπ και Σούπερ Καπ), 2010: ΝΟΒ (Τσάμπιονς Καπ και Σούπερ Καπ Ευρώπης), 2010: Εθνικός (Λεν Τρόφι), 2014: Ολυμπιακός (Λεν Τρόφι), 2015 : Ολυμπιακός (Τσάμπιονς Καπ και Σούπερ Καπ Ευρώπης).

Αυτό το πρωτάθλημα έχει ομάδες που έχουν κερδίσει 11 ευρωπαϊκούς τίτλους. Αλλά δεν έχει χορηγούς, τηλεόραση και είναι ερασιτεχνικό...

Στους πάγκους των ομάδων θα δει κανείς και φέτος δυο μεγάλες μορφές της γυναικείας υδατοσφαίρισης. Την Αλεξία Καμμένου και τον Θεοχάρη Παυλίδη. Η Αλεξία ήταν από τα πρώτα μέλη της εθνικής γυναικών και έχει γράψει την δική της ιστορίας με την Βουλιαγμένη στα Κύπελλα Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα.

Ζει με πάθος κάθε στιγμή, ζει για το άθλημα και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ένα πρωτάθλημα χωρίς την παρουσία της.

Από την άλλη ο Παυλίδης ήταν αυτός που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος. Ξεκίνησε δειλά από την Γλυφάδα και χάρις στην εξυπνάδα του, στην πειθαρχία του και στη σκληρή δουλειά, έχει φτιάξει όνομα όχι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά στο παγκόσμιο πόλο.

Στους πάγκους θα δεις την Ευτυχία Καραγιάννη (Νηρέας Χαλανδρίου) και μαζί άλλα δυο κορίτσια από την ομάδα του 2004 την Γεωργία Ελληνάκη και την Κατερίνα Οικονομοπούλου. Δίπλα στην Αλεξία θα δεις την φιγούρα της Κικής Λιόση, της πιο... γρήγορης πολίστριας. Της παίκτριας που συνδέει το 2004 με το 2011.

Στη Βουλιαγμένη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ακαδημία επίσης η Άντι Μελιδόνη και η Αντιγόνη Ρουμπέση.

Στο φετινό πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο δεν θα δει κανείς μετά από χρόνια και παρουσία σε Χανιά, ΑΝΟΓ και Ολυμπιακό, την Φιλιώ Μανωλιουδάκη η οποία κρέμασε το σκουφάκι της όμως δεν θα έχει κάποια θέση σε ομάδα της Α1.

Η διοργάνωση αυτή ήταν πάντα το ανακάτεμα μιας ... τράπουλας. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι "ντάμες" σ' αυτή την τράπουλα είναι η Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Εύη Μωραϊτίδου.

Η Εύη ή αλλιώς η "Ψηλή" που ήταν παικτάρα και κρίμα που δεν έπαιξε στην Ευρώπη με τις μεταγραφές της άλλαζε στην εποχή της τα δεδομένα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κατέκτησε 1 Τσάμπιονς Καπ με την Γλυδάδα και όταν πήγε στη Βουλιαγμένη κέρδισε άλλο 1 και μαζί 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Λεν Τρόφι.

Φυσικά δεν έπαιζε μόνη της αλλά μαζί με μια "χρυσή" γενιά που έφτασε την Ελλάδα σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο στην κορυφή.

Η Αλεξάνδρα από την άλλη ήταν κορυφαία παίκτρια στον κόσμο το 2011. Κέρδισε το χρυσό στη Σανγκάη και με την μεταγραφή της στον Ολυμπιακό το 2014 άλλαξε τα πάντα... Η Βουλιαγμένη από το 2013 έως το 2019 έχει μόλις 1 Κύπελλο! Από το 2003 έως το 2013 έχει 7 πρωταθλήματα.

Η έμπειρη φουνταριστός που είναι και αρχηγός της εθνικής ομάδας οδήγησε τον Ολυμπιακό στο μοναδικό του Τσάμπιονς Καπ το 2015. Με τη Βουλιαγμένη είχε 2 Τσάμπιονς Καπ και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Τόσο η Εύη όσο και η Αλεξάνδρα ήταν οι "ντάμες" που γύρω τους "χτίστηκαν" αυτοκρατορίες.

Στο φετινό πρωτάθλημα θα συμμετάσχει ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και ο Εθνικός. Αυτές οι τέσσερις ομάδες έχουν πάρει και τους τίτλους από το 1988 έως το 2019. Η Βουλιαγμένη έχει 11 και ο Ολυμπιακός εάν κερδίσει το 2020 την κούπα θα φτάσει σ' αυτό το νούμερο.

Επιπλέον συμμετέχουν ο Νηρέας Χαλανδρίου, ο Ναυτικός Όμιλος Λάρισας, ο Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου, ο Πανιώνιος και η ΝΕΠ Πατρών.

Η Α' Φάση του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται 7 Δεκεμβρίου, η Β' Φάση θα διεξαχθεί 1-16 Φεβρουαρίου, η Γ' Φάση 20 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, ενώ τα πλέι οφ και πλάι άουτ από 30 Απριλίου έως 15 Μαϊου.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει το πρωτάθλημα από το 2014 χωρίς διακοπή ενώ το 2019 η Βουλιαγμένη κέρδισε το 1ο Κύπελλο Ελλάδος.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει πολλές διακοπές αφού το πρόγραμμα έχει το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης τον Ιανουάριο αλλά και το προ ολυμπιακό τον Μάρτιο.

Φαβορί για τον τίτλο είναι ο Ολυμπιακός που κράτησε σχεδόν όλη την ομάδα που είχε πέρσι και έχει και 3 ξένες ενώ η Βουλιαγμένη έχασε όχι με δική της ευθύνη την Τζόνσον και την Χαραλαμπίδη.

Το πρωτάθλημα είναι πολλών ταχυτήτων ως προς τα μπάτζετ και τους μισθούς και δεν είναι υπερβολή να γράψουμε ότι όσο μπορεί να στοιχίζει η καλύτερη παίκτρια του Ολυμπιακού ίσως να στοιχίζει μια ολόκληρη ομάδα...

Από προπονητές εκτός από την Καμμένου (Βουλιαγμένη) και τον Παυλίδη (Ολυμπιακός) θα δούμε και φέτος τον Σαλάχα στην Γλυφάδα και την Καραγιάννη στον Νηρέα Χαλανδρίου. Στη ΝΕΠ είναι και φέτος η παλιά δόξα του αθλήματος ο Δημήτρης Μπιτσάκος και στον Εθνικό νέος προπονητής είναι ο Κώστας Φιτσανάκης.

Στο τιμόνι της Λάρισας θα είναι ο Τσιάρας, στο Ρέθυμνο ο Κουνδουράκης και στον Πανιώνιο ο Χέλμης.

Τα περισσότερα σωματεία τους στηρίζονται στις Ακαδημίες τους και θα δούμε πολλά νέα κορίτσια αλλά και την γενιά που συμμετείχε φέτος στο Ευρωπαϊκό του Βόλου και εκείνη που ήταν 4η στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας.

Η υδατοσφαίριση ήταν πάντα ένα άθλημα με συνέχεια και μέσα στις πισίνες βλέπουμε αδέλφια αλλά και κόρες παλιών παικτών ή παικτριών με σπουδαίες διακρίσεις.

Τα επίθετα Μαυρωτά, Πάτρα, Γιαννοπούλου, Μουστακαρία, Καϊάφα, Λούδη, Μπιτσάκου, Κοκκινάκη είναι σήμα κατατεθέν για ανδρικό πόλο μιας άλλης, όχι τόσο μακρινής εποχής, και το σήμερα στο γυναικείο πόλο.

Αναλυτικά τα πάρε δώσε των ομάδων σύμφωνα με την ΚΟΕ:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Ήρθαν: Τζούρκα (Εθνικός Πειραιά), Σολανάκη (ΝΕ Πατρών), Αποστολίδου (Εθνικός Πειραιά), Σαφέτη (Νηρέας Χαλανδρίου), Λιαπάκη (Εθνικός Πειραιά)

Έφυγαν: Κωνσταντά, Μπακομήτρου, Περάκη, Αντωνίου, Τζελέπη, Μπερίκου, Χάιτα, Πάτερου, Λαδοπούλου.

ΛΑΡΙΣΑ

Ήρθαν: Τερζή (ΑΠΣ Οξυγόνο), Καριπίδου Μ. (ΝΟ Ρεθύμνου), Καριπίδου Η. (ΝΟ Ρεθύμνου), Πουσνίκοβα (Βελέτε), Κολτσίδα (ΝΟ Ρεθύμνου), Πετάση (ΝΕ Πατρών), ΜακΓκι (Χαβάι), Παπαϊωάννου (Μαρούσι)

Έφυγαν: Κους, Μπαλάτσα Ν., Μπαλάτσα Μ., Καζάνα, Τοκίνι, Κατσιούλα, Μιγδάνη, Τζίμα, Μπελέγρη.

ΝΗΡΕΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ήρθαν: Νιαρχάκου (Εθνικός Πειραιά), Παπαναστασίου (Ολυμπιακός), Κοβάτσεβιτς Σ. (ΓΣ Περιστερίου), Κοβάτσεβιτς Ν. (ΓΣ Περιστερίου), Πάτερου (Πανιώνιος)

Έφυγαν: Κουτέλη, Στρατάκου, Παπαναστασίου Α., Δούλη, Σαφέτη, Φραγκιά.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ήρθαν: Φραγκιουδάκη (ΑΝΟ Γλυφάδας), Ζοφώλη Β. (Ολυμπιακός)

Έφυγαν: Κυριακάκη Φ., Σολανάκη, Καριπίδου Μ., Καριπίδου Η., Ευθυμίου, Κολτσίδα, Στρατηδάκη, Χατζάκη, Θεοδωράκη.

ΝΕΠ

Ήρθαν: Μιχαηλίδου (Εθνικός Πειραιά), Μπαλάτσα (ΝΟ Λάρισας), Μανιάτη (Μίλων ΑΟΝΣ), Λούδη (ΑΝΟ Γλυφάδας), Ντάσιου (ΓΣ Περιστερίου)

Έφυγαν: Πετάση, Μανέτα Σ., Μανέτα Μ., Τσιμάρα Ευφ., Τσιμάρα Ευδ., Ρακιντζή, Ζαφειράκη Α.

ΓΛΥΦΑΔΑ

Ήρθαν: Μαστρόκαλου (ΝΟ Βουλιαγμένης), Νίνου Π. (ΝΟ Βουλιαγμένης), Θωμοπούλου (Εθνικός Πειραιά), Κοκκινάκη (ΝΟ Βουλιαγμένης), Κοκκίνου (ΓΣ Περιστερίου), Χριστοδούλου (ΓΣ Περιστερίου), Αντωνιάδη Ο. (ΝΟ Βουλιαγμένης), Κοσμά (ΝΟ Βουλιαγμένης), Γιαμπασάκου (ΝΟ Βουλιαγμένης)

Έφυγαν: Κοντονή, Φραγκιουδάκη, Ακριτίδου, Λούδη, Κολιτσοπούλου, Τερεζάκη, Στελίου, Κολοκοτρώνη, Καλαργυρού, Αλεξίου, Σακέτου

ΕΘΝΙΚΟΣ

Ήρθαν: Κους (ΝΟ Λάρισας), Χάουτον (Γουιτάκερ), Ζαφειράκη (ΝΕ Πατρών), Πουλοπούλου (Ολυμπιακός), Χάιτα (Πανιώνιος), Κωνσταντοπούλου (Ολυμπιακός), Ρουμελιώτη (Ολυμπιακός), Γκοτζιά (ΓΣ Περιστερίου), Μπερίκου (Πανιώνιος)

Έφυγαν: Τζούρκα, Νιαρχάκου, Κατσιμπρή, Λιαπάκη, Μπενέκου, Αποστολίδου, ΜακΚι, Θωμοπούλου, Μπάξτερ, Μιχαηλίδου, Κορωναίου.

ΒΟΥΛΙΑΓΕΝΗ

Ήρθαν: Λαβί (Ραπάλο), Κοντονή (ΑΝΟ Γλυφάδας), Ρακιντζή (ΝΕ Πατρών), Τσιμάρα (ΝΕ Πατρών), Πρωτοπαπά (Πανεπ. Καλιφόρνια)

Έφυγαν: Τζόνσον, Νίνου Π., Μαστρόκαλου, Ιωαννίδη, Χαραλαμπίδη, Ράνεϊ, Κοκκινάκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ήρθαν: Μπενέκου (Εθνικός Πειραιά), Δούλη (Νηρέας Χαλανδρίου), Ράιτ (Πανεπ. Λίνσντεϊ), Κρίστμας (Πανεπ. Πασίφικ)

Έφυγαν: Έγκενς, Μανωλιουδάκη, Γκόφερς, Παπαναστασίου, Κωνσταντοπούλου, Ρουμελιώτη, Πουλοπούλου, Νοξ.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Α' ΟΜΙΛΟΣ

*Εθνικό Ηρακλείου 15.30 ΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χατζηαναστασίου, Καζούλης)

*”Αντώνης Δημητρόπουλος”, ΑΝΟΓ 16.00 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ (Κραβαρίτης, Μπουδραμής)

Ρεπό: ΝΟ Βουλιαγμένης

Β' ΟΜΙΛΟΣ

*Δημοτικό Νέας Σμύρνης 18.00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΝΗΡΕΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Παϊρακταρίδης, Δασκαλοπούλου)

*”Αντώνης Πεπανός” 19.00 ΝΕ ΠΑΤΡΩΝ – ΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (Πολυχρονόπουλος, Κουρτίδης).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα