Η ιστορική επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο του Μάντσεστερ

Gazzetta team
Η ιστορική επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο του Μάντσεστερ

bet365

Πέρασαν 23 χρόνια από την ημέρα (30.4) που η Ελλάδα κατέκτησε την 6η θέση στον κόσμο.

Πριν από 23 χρόνια ακριβώς καταγράφηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας η καλύτερη πορεία της εθνικής μας ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ανδρών σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το 44ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών πραγματοποιήθηκε στην αγγλική πόλη από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου 1997 και η Ελλάδα ήταν 6η!

Την ομάδα συγκροτούσαν οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Ντανιέλ Τσιόκας, Γιάννης Βλοτινός, Γιάννης Κορδούτης και Παναγιώτης Γκιώνης, ενώ προπονητής ήταν ο αείμνηστος Νίκος Κωστόπουλος.

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό ανδρών και το διπλό μικτό και είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο μικτό. Ο αμυντικός Τσιόκας (που επίσης είχε έρθει με περγαμηνές από τη Ρουμανία μερικά χρόνια πριν) έκανε μαζί με τον Κρεάνγκα, στην Ατλάντα το 1996, το ολυμπιακό ντεμπούτο για τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ την ίδια χρονιά ο Γκιώνης κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στο διπλό μικτό νέων.

Ο Βλοτινός ήταν 2ος Βαλκανιονίκης το 1993 στο απλό ανδρών -πίσω από τον Τσιόκα, ενώ στην ίδια διοργάνωση οι δύο άνδρες πήραν χρυσό στο ομαδικό με Κορδούτη και Θεοφάνη Αβραντινή.

Το ομαδικό άρχισε στις 24 Απριλίου 1997 με ομίλους και η Ελλάδα, που ήταν στη B’ κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, κατέκτησε στον δικό της με ευκολία την 1η θέση. Κατέβαλε κατά σειρά τη Σκωτία με 3-0, το Ζαΐρ, την Αρούμπα και την Ταϊτή επίσης με 3-0 κι έκανε γερή… προπόνηση για τη δύσκολη συνέχεια.

Με βασική τριάδα τους Κρεάνγκα, Τσιόκα, Βλοτινό η διοργάνωση προχώρησε για την εθνική μας με δύο ακόμη «καθαρές» νίκες, που την οδήγησαν στον γύρο των «32». Σε παιχνίδια, που ήταν και μπαράζ για την άνοδο κατηγορίας, επικράτησε της Ινδίας με 3-0 και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με 3-1.

Στις «32» έδωσε συναρπαστική αναμέτρηση με την πανίσχυρη Λευκορωσία του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (που σημειωτέον τότε είχε αναδειχτεί δευτεραθλητής κόσμου στο απλό) κι έπειτα από συνολικά πολύ καλή απόδοση κατέκτησε τη νίκη με 3-2. Ο Κρεάνγκα, που υπέστη μόλις μία ήττα στο ομαδικό πέτυχε δύο θετικά αποτελέσματα. Η άλλη ήρθε από τον Βλοτινό, ο οποίος μετατράπηκε σε «κρυφό χαρτί» για την ελληνική ομάδα στη διοργάνωση και πέτυχε καθοριστικές νίκες.

Από τη Β’ κατηγορία η ομάδα ήταν πια στην πρώτη 16άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, αλλά το όνειρο δεν είχε τελειώσει. Ακολούθησε νέα εξαιρετική εμφάνιση της ίδιας τριάδας και σπουδαία νίκη επί της Ιταλίας με 3-1 για να γίνει πραγματικότητα και η ιστορική είσοδος στα προημιτελικά! Δύο νίκες κι εδώ από τον Κρεάνγκα και μία από τον Βλοτινό.

Η Ελλάδα είχε ήδη πετύχει 8 νίκες σε ισάριθμα ματς, κυνηγούσε την απόλυτη υπέρβαση με είσοδο στην 4άδα ώσπου σταμάτησε την ξέφρενη πορεία της η πανίσχυρη Γερμανία. Έδωσε τον καλύτερο εαυτό της απέναντι στην ομάδα, που νωρίτερα είχε πάρει την πρωτιά στο 3ο γκρουπ της Α’ κατηγορίας, προηγήθηκε μάλιστα στο σκορ όταν ο Κρεάνγκα ξεπέρασε με 2-0 σετ τον παγκόσμιο πρωταθλητή του διπλού το 1989 Στέφαν Φέτσνερ, αλλά φυσιολογικά ήρθε η ήττα με 3-1.

Ο Γιοργκ Ρόσκοπφ (επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής του διπλού το 1989) κατέβαλλε με 2-0 τον Τσιόκα, μετά υποχρέωσε τον Κρεάνγκα στη μοναδική του ήττα στο αγώνισμα (επίσης 2-0 σετ) κι ενδιάμεσα ο Πέτερ Φρανζ έκαμψε με το ίδιο σκορ τον Βλοτινό.

Παρά την πρώτη ήττα εννοείται ότι το κίνητρο για μια όσο το δυνατό υψηλότερη θέση παρέμενε πολύ μεγάλο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Συνέχισε απτόητο λοιπόν και στον αγώνα για τις θέσεις 5-8 κατάφερε να λυγίσει μία ακόμη χώρα με παράδοση στο άθλημα. Νίκησε με 3-1 το Βέλγιο του διάσημου Ζαν Μισέλ Σέιβ χάρη σε δύο ακόμη νίκες του Κρεάνγκα και μία του Τσιόκα.

Μπήκε έτσι στην πρώτη 6άδα του κόσμου και ξανά με τη βασική της τριάδα πάλεψε σθεναρά για μεγάλο αποτέλεσμα και στο τελευταίο ματς κατάταξης κόντρα στην άλλοτε πρωταθλήτρια κόσμου Ιαπωνία. Έχασε με 3-1, πάντως μπορούσε κάλλιστα να φτάσει και στην 5η θέση και είναι ενδεικτικό ότι ο Βλοτινός απέναντι στον Χιρόσι Σιμπουτάνι και ο Τσιόκας κόντρα στον Γιόκι Ματσουσίτα είχαν χάσει με οριακή διαφορά το 3ο και καθοριστικό σετ. Το επί μέρους θετικό αποτέλεσμα είχε πετύχει ο Κρεάνγκα.

Τα μέλη της εθνικής μας ολοκλήρωσαν με περηφάνια και πλατιά χαμόγελα την καταπληκτική πορεία τους και το απόγευμα της 30ης Απριλίου παρακολούθησαν τον σπουδαίο τελικό του αγωνίσματος με την Κίνα να επικρατεί με 3-1 της θαυμάσιας Γαλλίας και να διατηρεί τα παγκόσμια πρωτεία. Υπήρχε ματς και για τις θέσεις 3-4 και η Νότια Κορέα είχε επικρατήσει της Γερμανίας με 3-0.

Με τα αποτελέσματά της στο Μάντσεστερ η Ελλάδα εξασφάλισε την άνοδο στην Α’ κατηγορία του θεσμού κι έκανε άλμα 26 θέσεων μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995 στο Τιανγίν της Κίνας, όπου είχε καταλάβει την 32η θέση.

Επίσης, ήταν η τρίτη καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη κι άφησε πίσω της την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Σουηδία, όπως και χώρες με ιστορία και διακρίσεις όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και άλλες. Η Ιταλία και το Βέλγιο δε, που ήταν στα «θύματά» της, βρέθηκαν τα επόμενα χρόνια στα μετάλλια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος (χάλκινο το 2000 και ασημένιο το 2001 αντίστοιχα).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα