Στεφανίδη: «Περισσότερα μετάλλια από Ελληνίδες στο μέλλον»

Αντώνης Πατσούρας
Στεφανίδη: «Περισσότερα μετάλλια από Ελληνίδες στο μέλλον»

bet365

Η Κατερίνα Στεφανίδη κάνει μέσω του gazzetta.gr... ποδαρικό στο 2021, ενώ μέσω ιστορικής αναδρομής θυμόμαστε το ρόλο της γυναίκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ποσοστά, πρόσωπα, στιγμές.

Στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 συμμετείχαν για πρώτη φορά αθλήτριες.

Το ποσοστό τους ήταν στο 2,2% και ο αριθμός τους ήταν 22. Στην ίδια πόλη αλλά το 2024 για πρώτη φορά οι γυναίκες θα είναι όσοι και οι άνδρες. Η ΔΟΕ αποφάσισε προ ολίγων εβδομάδων να κάνει πράξη την ισότητα των δυο φύλων και έτσι το ποσοστό θα είναι 50-50!

Το gazzetta.gr μίλησε με την "χρυσή" Ολυμπιονίκη του 2016 στο επί κοντώ και μέλος της επιτροπής αθλητών της World Athletics , την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία σχολίασε την απόφαση, στάθηκε στην άνοδο των γυναικών στον πίνακα των μεταλλίων ενώ μίλησε για το "Τόκιο 2021" αλλά και για το "Παρίσι 2024".

Επίσης σας παραθέτει κάποια ιστορικά στοιχεία για την θέση της γυναίκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τον πίνακα με τον αριθμό συμμετοχών ανδρών-γυναικών από το 1896 έως το 2016.

«Η μόνη λογική επιλογή το 50-50»

Κατερίνα, τι σημαίνει για μια γυναίκα Ολυμπιονίκη το 50-50 στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Πιστεύω ότι σε μια εποχή που ο αγώνας για την ισότητα γενικότερα και βέβαια την ισότητα των φύλων συγκεκριμένα έχει ίσως ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η μόνη λογική επιλογή ήταν το να γίνει το 50-50 και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω να γίνεται προσθέτοντας γυναικεία αθλήματα και αγωνίσματα και όχι αφαιρώντας ανδρικά όπως είναι τα 50χλμ βάδην για παράδειγμα. Η ΔΟΕ όμως ρίχνει έτσι και αλλιώς τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων όποτε πιστεύω ότι απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Δεν μπορείς ν' αλλάξεις αντιλήψεις από τη μια στιγμή στην άλλη»

Θεωρείς ότι άργησε να έρθει αυτό το 50-50;
«Θεωρώ ότι όπως και με κάθε άλλο κοινωνικό ζήτημα, γιατί ουσιαστικά για ένα κοινωνικό ζήτημα μιλάμε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων τα πάντα γίνονται βήμα βήμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος και ίσως και ο σωστός τρόπος. Δεν μπορείς να αλλάξεις αντιλήψεις από την μια στιγμή στην άλλη. Γι' αυτό πιστεύω ότι όλα ήρθαν στην ώρα τους. Εξάλλου τα ποσοστά βελτιώνονταν στους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Τα τελευταία χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες το ποσοστό της Ελλάδος σε κατακτήσεις μεταλλίων είναι σχεδόν 50-50 για άνδρες και γυναίκες; Πως το εξηγείς αυτό;
«Για να πω την αλήθεια δεν μου κάνει εντύπωση. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο προβάλουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα θα μας οδηγήσει στο κοντινό μέλλον στο να βλέπουμε περισσότερα μετάλλια από αθλήτριες. Ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι γιατί προβάλεται τόσο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που τα περισσότερα αγοράκια κατευθύνονται προς αυτά πριν ποτέ δοκιμάσουν αλλά λιγότερο διάσημα Ολυμπιακά αθλήματα. Σ' αντίθεση βλέπουμε περισσότερα κορίτσια να επιλέγουν Ολυμπιακά αθλήματα καθώς δεν υπάρχει αυτός ο «μονόδρομος» του μπάσκετ/ποδόσφαιρο».

«Μετάλλιο στο Τόκιο, στο μυαλό μου το Παρίσι»

Ποια ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θυμάσαι έντονα, βλέποντας την στην τηλεόραση, να κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Δύσκολο να επιλέξω ένα μετάλλιο μόνο. Ίσως η Νίκη Μπακογιάννη είναι η πρώτη που έχω όντως την ανάμνηση να την βλέπω να αγωνίζεται και να κερδίζει ένα μεταλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες».
Το 2016 ανέβηκες στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα γίνεις η πρώτη Ελληνίδα που θα φτάσει στα 2 χρυσά μετάλλια; Αυτός είναι ο στόχος για το Τόκιο;
«Αυτό δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα για να πω την αλήθεια. Σίγουρα είναι στόχος μας το χρυσό αλλά όπως λέω πάντα μπαίνω σε έναν αγώνα για να κερδίσω αλλά βγαίνω ευχαριστημένη με οποιοδήποτε μετάλλιο και έτσι θα αντιμετωπίσω και το Τόκιο».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024 νιώθεις ότι είναι μακριά ή κοντά για σένα;
«Το Παρίσι είναι μακριά και κοντά την ίδια στιγμή. Σίγουρα το έχω στο μυαλό μου σαν στόχο. Εξάλλου στο επι κοντώ τα περισσότερα μετάλλια έρχονται μετά τα 30. Αλλά έχουμε πολλά πρωτάθλημα πριν το Παρίσι».

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: ΟΡΟΣΗΜΑ, ΣΤΙΓΜΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ

Η θέση της Ελλάδος

  • Η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1992 η Βούλα Πατουλίδου. Ήταν το χρυσό στα 100μ εμπόδια στους Αγώνες της Βαρκελώνης. Από το 1924 έως το 1988 καμία άλλη αθλήτρια από την Ελλάδα δεν είχε ανέβει στο βάθρο.
  • Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει μετά από την Πατουλίδου άλλα 5 χρυσά μετάλλια.
  • Η Άγη Κασούμη στη σκοποβολή έχει τις περισσότερες Ολυμπιακές συμμετοχές από ελληνικής πλευράς. Ξεκίνησε το 1984 και ολοκλήρωσε το 2004. Συμμετείχε σε 6 διοργανώσεις και ισοφάρισε το ρεκόρ του Τάσου Μπουντούρη (ιστιπλοϊα).
  • Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης της Ελλάδος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα το 2004. Είναι η μοναδική ομάδα της χώρας που έχει ανέβει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η Ελλάδα στις γυναίκες έχει κατακτήσει μετάλλια στα αθλήματα του στίβου, της υδατοσφαίρισης, της κωπηλασίας, της ιστιπλοϊας, της σκοποβολής, της ρυθμικής γυμναστικής, της άρσης βαρών και του ταεκβοντό.
  • Συνολικά τα μετάλλια των Ελληνίδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1992-2016) είναι 21.
  • Το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας για πρώτη φορά η σημαιοφόρος της Ελλάδος ήταν γυναίκα. Ήταν η Σοφία Μπεκατώρου.
  • Το 1992 η αναλογία μεταλλίων ανδρών-γυναικών για την Ελλάδα ήταν 50%. Το 1996 ήταν 1 προς 8 για τους άνδρες. Το 2004, το 2008 και το 2016 ήταν επίσης στο 50%.
  • Η Λένα Βαλαωρίτου Σκαραμαγκά συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο άθλημα του τένις. Στην ίδια διοργάνωση η Ιουλία Βλαστού Σερπιέρι κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στο τένις αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα της Γαλλίας.
  • Το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η Σταματία Ρεθύβη (30 ετών) προσπάθησε να συμμετάσχει μαζί με τους άνδρες στο Μαραθώνιο αλλά οι διοργανωτές το απαγόρευσαν. Συνέχισε μόνη της τον αγώνα και τερμάτισε σε 5.30' όχι φυσικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 1974 η Ζωζώ Χριστοδούλου θα καλύψει τη διαδρομή από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο όχι όμως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Το 1936 στο Βερολίνο η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Η Άννα Κορακάκη είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει κατακτήσει 2 μετάλλια σε μια διοργάνωση. Το πέτυχε το 2016 στο άθλημα της σκοποβολής.


Το παγκόσμιο χρονικό

  • Το 1900 συμμετέχουν για πρώτη φορά γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα αθλήματα του τένις, της ιστιπλοϊας και του γκολφ. Η Βρετανίδα τενίστρια Σαρλότ Κούπερ είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά μετάλλιο. Είχε κερδίσει μάλιστα και 2ο χρυσό στο μικτό.
  • Η γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα (Σοβιετική Ένωση) είναι η γυναίκα με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει συνολικά 18 μετάλλια (9-5-4) από το 1956 έως το 1964. Ως το 2012 ήταν πρώτη στην συνολική κατάταξη (άνδρες-γυναίκες) αλλά στο Λονδίνο την ξεπέρασε ο Μάικλ Φελπς ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του με 28!
  • Η Νάντια Κομανέτσι (Ρουμανία) είναι η μοναδική γυμνάστρια που έχει βαθμολογηθεί με το απόλυτο (10) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Η Τζοζέφα Ίντεμ είναι η μοναδική αθλήτρια με 8 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπηρέτησε το άθλημα του κανόε καγιάκ και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχικά με την Δυτική Γερμανία και στη συνέχεια με την Ιταλία. Ξεκίνησε το 1984 και ολοκλήρωσε το 2012 έχοντας κατακτήσει 5 μετάλλια (1-2-2).
  • Η Αυστραλέζα κολυμβήτρια Ντόουν Φρέιζερ είναι η πρώτη που "κατέβηκε" τα 60' στα 100μ ελεύθερο. Έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που θα κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε 3 διαδοχικές διοργανώσεις.
  • Η Αλίνα Κονοπάτσκα (Πολωνία) είναι η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης στο στίβο. Τα κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ στη δισκοβολία όπου και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ.
  • Το πρώτο ομαδικό άθλημα στο οποίο πήραν μέρος γυναίκες ήταν το βόλεϊ το 1964. Πρώτη νικήτρια στο Τόκιο ήταν η Ιαπωνία. Το πόλο στο οποίο η Ελλάδα έχει να επιδείξει το ασημένιο το 2004 εισήλθε το 2000.
  • Η Μεξικανή, Ενριέτα Μπασίλιο, ήταν η πρώτη γυναίκα, που άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αγώνων. Συνέβη το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού.
  • Το 1948 στο Λονδίνο, η Άλις Κόουτσμαν έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο. Στο Λονδίνο η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς-Κόεν, ετών 32 και με 2 παιδιά, κατακτά 4 χρυσά μετάλλια (100μ., 200μ., 80μ. μ. εμπόδια και 4X100).
  • Η Βίλμα Ρούντολφ όπου οι γιατροί την είχαν "καταδικάσει" να μην περπατήσει ξανά γράφει ιστορία στη Ρώμη το 1960 με τα 2 χρυσά σε 100 και 200μ. Θα την ονομάσουν "Θηλυκός Τζέσε Όουενς".Η ζωή της έγινε τηλεοπτική σειρά στις ΗΠΑ και σ' αυτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο οσκαρικός ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον.
  • To 1900 στο Παρίσι η Μάργκαρετ Άμποτ από το Σικάγο έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει χρυσό μετάλλιο. Είχε ταξιδέψει στο Παρίσι με τη μητέρα της για σπουδές στη μουσική και συμμετείχε στους Αγώνες. Το ωραίο είναι πως δήλωσε συμμετοχή και η μητέρα της και πήρε την 8η θέση!
  • H Στέφι Γκραφ (Γερμανία) είναι η μοναδική τενίστρια που έχει κερδίσει τα 4 Grand Slam και χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1988.
  • Η πρώτη Μουσουλμάνα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η Μαροκιμή Nawal El Moutawakel το 1984 στο Λος Άντζελες στα 400μ.
  • Το 1896 τα αγωνίσματα των ανδρών ήταν 43 και οι γυναίκες δεν συμμετείχαν. Το 2016 ήταν 161 για τους άνδρες και 145 για τις γυναίκες. Το 2000 στο Σίδνεϊ για πρώτη φορά οι γυναίκες αγωνίστηκαν σε περισσότερα από 100 αγωνίσματα (120). Είναι η χρονιά του ρεκόρ στους άνδρες (180).
  • Από τις χώρες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (1900) μόνο το 2% εκπροσωπήθηκε και από γυναίκες. Στο Λονδίνο το 2012 το ποσοστό των χωρών έφτασε στο 100%.
  • Το 1900 στο Παρίσι μόνο το 2,2% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Το 1948 στο Λονδίνο ήταν 9,5% και το 2021 στο Τόκιο θα είναι 48,8%.

Ο αριθμός ανδρών-γυναικών ανά διοργάνωση

1896: 241-0
1900: 975-22
1904: 646-6
1908:1971-37
1912: 2359-48
1920: 2561-63
1924: 2954-135
1928: 2606-277
1932: 1206-126
1936: 3632-331
1948: 3714-390
1952: 4436-519
1956: 2938-376
1960: 4727-611
1964: 4473-678
1968: 4735-781
1972: 6075-1059
1976: 4824-1260
1980: 4064-1115
1984: 5263-1566
1988: 6197-2194
1992: 6652-2704
1996: 6806-3512
2000: 6582-4069
2004: 6296-4329
2008: 6305-4637
2012: 5892-4676
2016: 6268-5176

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα