Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του μπορεί να φέρει την αλλαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του μπορεί να φέρει την αλλαγή στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

bet365

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν όντως να γίνουν για πρώτη φορά η φωνή της ισότητας σ' όλο τον κόσμο! Φτάνει να αλλάξει ο κανόντας 50 του Ολυμπιακού Χάρτη. Κι η Γενική Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Σάρα Χίρσλαντ θέλει να κάνει την αρχή για να συμβεί αυτό!

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων σ' όλο τον πλανήτη! Εδώ και μέρες κανείς μας δεν... μπορεί να αναπνεύσει. «Can't breath», ήταν τα τελευταία λόγια του 46χρονου στη Μινεάπολη, τη στιγμή που το γόνατο του δολοφόνου αστυνομικού πατούσε το λαιμό του.

Το «Black lives matter» σήμερα είναι το κίνημα που σαρώνει τον πλανήτη με αθλητές, διάσημους και πολίτες του κόσμου να διαδηλώνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα και να δίνουν όλοι κλωτσιά στον ρατσισμό.

Ήδη δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που γονάτισαν για να δείξουν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους διάκριση.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, θα μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο οι αθλητές;

Η απάντηση έρχεται από το καταστατικό της ΔΟΕ, το οποίο βάσει του κανόνα 50 του Ολυμπιακού Χάρτη: «δεν επιτρέπεται καμία διαδήλωση, πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα σε Ολυμπιακούς χώρους».

Πιθανή εναντίωση στον κανονισμό μπορεί να προκαλέσει την αποβολή του εν λόγω αθλητή από τη διοργάνωση.

Μάλιστα, η Telegraph υπέβαλλε σχετικό ερώτημα στην ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), στο τι θα συμβεί αν κάποιος αθλητής εκφραστεί με κάποιον τρόπο κατά του ρατσισμού. Σύμφωνα, με την απάντηση που πήρε το Μέσο, η ΔΟΕ θα αποβάλλει τον αθλητή που θα γονατίσει. Η τιμωρία βέβαια θα διαφέρει ανάλογα με την αντίδραση - «παράπτωμα».

Πάντως, σε άρθρο των Los Angeles Times τονίζεται πως η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τους κανόνες της.

Η Γενική Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Σάρα Χίρσλαντ, στάθηκε στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες που υπάρχουν για την δολοφονία του Φλόιντ, τονίζοντας πως η ίδια σκοπεύει να ιδρύσει μια ομάδα αθλητών για να συζητηθεί η αλλαγή του κανονισμού.

Ο ρατσισμός και το δικαίωμα διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια τελετών παραλαβής μεταλλίου θα είναι μεταξύ πολλών θεμάτων που ήδη εξετάζονται.

«Σήμερα δημιουργώ μια ομάδα υπό την καθοδήγηση αθλητών, για να αμφισβητήσουμε τους κανόνες και τα συστήματα του δικού μας οργανισμού που δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην διαμαρτυρίας.

Το θάρρος σας είναι εμπνευσμένο. Για δεκαετίες μιλήσατε για ισότητα και ενότητα και θυσιάσατε τη στιγμή σας στο βάθρο για να ζητήσετε αλλαγή. Και αποτύχαμε σας ακούσαμε και ανεχθήκαμε τον ρατσισμό και την ανισότητα. Λυπάμαι. Αξίζετε καλύτερα. Μετράτε. Η ζωή των μαύρων έχει σημασία. Ήρθε η ώρα. Για να ακούσετε και να καταλάβετε. Για να κάνετε αυτό που πρέπει. Αποδεχτείτε ότι η καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας είναι καθημερινό καθήκον όλων των ανθρώπων. Αλλάξτε τους κανόνες και επιτρέψτε να ακουστούν μαύρες φωνές», έγραψε στην ανοιχτή της επιστολή η Χίρσλαντ και συνεχίζει:

Με αυτά τα λόγια της Χίρσλαντ, ο κόσμος του αθλητισμού ελπίζει να έρθει το κύμα της αλλαγής στον κανονισμό που θα δώσει το δικαίωμα στον όποιον αθλητή βρεθεί στο βάθρο να στείλει το μήνυμα που θέλει για την ισότητα των ανθρώπων.

Τώρα είναι η στιγμή. Τώρα είναι η ευκαιρία!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.