Κορονοϊός: Η ΔΟΕ έτοιμη ν' αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κορονοϊός: Η ΔΟΕ έτοιμη ν' αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

bet365

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την ανακοίνωση από την ΔΟΕ για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Τόκιο από τις 24/7 έως τις 9/8.

Η ΔΟΕ σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα μέσα στην ημέρα (22/3) αποφάσισε να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού (covid-19) και σύμφωνα με την "Marca" σ' ένα μήνα θ' ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

Εξαιτίας των πιέσεων από ολυμπιακές επιτροπές, ομοσπονδίες με μεγάλο ειδικό βάρος, όπως αυτή του στίβου και της κολύμβησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΔΟΕ προχωράει σ' αυτή την απόφαση η οποία πρέπει να θεωρηθεί αμετάκλητη.

Τρία είναι τα σενάρια: Να μετατεθούν για το φθινόπωρο, να γίνουν το 2021 ή το 2022. Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει βασικό λόγο σε αυτό, αφού έχει επενδύσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

H ΔΟΕ με σημερινή (22/3) ανακοίνωση της τονίζει ότι πάνω απ' όλα είναι η υγεία των αθλητών. Επίσης αναφέρει πως εξετάζει όλα τα σενάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με την οργανωτική επιτροπή "Τόκιο 2020" αλλά και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τον κορονοϊό (covid-19) στην Ιαπωνία όπου συνεχίζει το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα αλλά αυτό δεν συμβαίνει σ' όλο τον κόσμο.

Η ΔΟΕ είναι σε συνεργασία με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες και τις Ολυμπιακές επιτροπές για την εξέταση όλων των παραμέτρων. Τα αθλήματα των Αγώνων είναι 33 και είναι δύσκολο να βγει ένα νέο καλεντάρι τόσο εύκολα.

Εδώ αξίζει ν' αναφέρουμε δυο διοργανώσεις που θα πρέπει ν' αναβληθούν το 2021 για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πρώτη είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 6-15/8 στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Η άλλη διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου. Είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας στις 16/7-1/8.

Φυσικά αυτές οι δυο διοργανώσεις είναι οι μεγαλύτερες του 2021 και "φιλοξενούν" χιλιάδες αθλητές. Δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να διεξαχθούν την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ίσως γι' αυτό οι Αμερικανοί να μιλούν για μετάθεση των Αγώνων το 2022.

Μπαχ: "Πάνω απ' όλα η ανθρώπινη ζωή"

Ο πρόεδρος Τόμας Μπαχ υπογραμμίζει σε επιστολή: «Η ανθρώπινη ζωή υπερισχύει όλων των διοργανώσεων και των Ολυμπιακών Αγώνων». Ακόμη τονίζει πως εξετάζονται όλα τα σενάρια για τις ημερομηνίες.

Κάνει επίσης αναφορά γι' αυτό που είχε βιώσει το 1980 όταν έγινε μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα και έως την τελευταία στιγμή κανείς δεν ήξερε εάν θα συμμετάσχει!

Θυμίζουμε ότι η Δυτική Γερμανία με τα χρώματα της οποίας αγωνιζόταν ο Μπαχ είχε ακολουθήσει στο μποϋκοτάζ τις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ το 75% των αθλητών είναι κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο ενώ "φουντώνουν" τα σενάρια για μετάθεση τους το 2022.

Η ΔΟΕ βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση αφού αναβολή ζήτησαν οι ομοσπονδίες στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ οι αθλητές των οποίων κέρδισαν μεγάλο ποσοστό μεταλλίων το 2016.

Επίσης υπέρ της αναβολής έχουν ταχθεί επίσημα οι Βραζιλιάνοι, οι Σλοβένοι, οι Κροάτες, οι Σέρβοι, οι Ισπανοί, ο πρέδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου Σεμπάστιαν Κόου, οι Αυστραλοί αθλητές ο επικεφαλής του αθλητισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Ελλάδα την αναβολή από την πρώτη ώρα έχουν ζητήσει η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής αθλητών της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, η Άννα Κορακάκη αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟΕ και αντιπρόεδρος της LEN Δημήτρης Διαθεσόπουλος ο οποίος ζήτησε από την αθλητική και πολιτική ηγεσία της χώρας να σηκώσει το... λάβαρο.

Επίσης αναβολή ζήτησαν μέσω του gazzetta.gr οι Ολυμπιονίκες Σπύρος Γιαννιώτης, Σοφία Μπεκατώρου, Δημοσθένης Ταμπάκος αλλά και η Βούλα Κοζομπόλη που είναι στην επιτροπή αθλητών της FINA.

Υπέρ της αναβολής είναι και δυο μεγάλες δόξες του στίβου στις ΗΠΑ, ο Καρλ Λιούις και ο Μάικλ Τζόνσον αλλά και ο Γερμανός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μίκαελ Γκρος.

Θυμίζουμε πως στο Τόκιο είχαν ανατεθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλά είχαν ματαιωθεί!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα