Ένα από τα αφεντικά της Άρσεναλ αγόρασε την «χρυσή» Διακήρυξη των Ολυμπιακών Αγώνων! (vid)

Gazzetta team
Ένα από τα αφεντικά της Άρσεναλ αγόρασε την «χρυσή» Διακήρυξη των Ολυμπιακών Αγώνων! (vid)

bet365

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Άλισερ Ουσμάνοφ απέκτησε το μανιφέστο 14 σελίδων του Πιέρ ντε Κουμπερτέν αντί του ποσού – ρεκόρ των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και το δώρισε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

Αυτόματο Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ήταν η πιο ακριβή δημοπράτηση όλων των εποχών σε ότι αφορά αθλητικό κειμήλιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby’s, ένας μυστικός συλλέκτης αγόρασε, αντί του ποσού ρεκόρ των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (οκτώ εκατομμύρια ευρώ) την Διακήρυξη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία βρέθηκε σε ένα... παζάρι!

Το 14σέλιδο μανιφέστο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, με το οποίο το 1892 αναβίωναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με την πρώτη διοργάνωση βεβαίως να λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Όπως έγινε γνωστό, ο μυστικός συλλέκτης είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Άλισερ Ουσμάνοφ, ο κάτοχος του δεύτερου μεγαλύτερου πακέτο μετοχών της Άρσεναλ (30%), ο οποίος το αγόρασε και το δώρισε αμέσως στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας ξιφασκίας, ξεπέρασε με αυτή την αγορά το ρεκόρ που είχε μέχρι τώρα μια φανέλα των Νιου Γιορκ Γιάνκις, την οποία φόρεσε ο θρυλικός Μπέιμπ Ρουθ και πωλήθηκε πέρυσι αντί 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων (6,6 εκατομμύρια ευρώ).

«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Λωζάνη. «Από την μια πλευρά, γινόμαστε μάρτυρες αυτού του ιστορικού ντοκουμέντου, την ομιλία που αποτέλεσε την ιδρυτική φιλοσοφία του Ολυμπιακού Κινήματος. Και, από την άλλη, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής με την επιστροφή αυτού του χειρόγραφου στο Ολυμπιακό σπίτι του, το μέρος όπου ανήκει».

Όπως εξήγησε με την σειρά του ο Ουσμάνοφ, «αυτό το έγγραφο είναι το μανιφέστο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι το Ολυμπιακό Μουσείο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να φυλάσσεται αυτό το έγγραφο ανεκτίμητης αξίας».

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα