Ο θρίαμβος της Γκουντούρα: Από την 40η θέση στο Top-12 και στο Τόκιο!

Gazzetta team
Ο θρίαμβος της Γκουντούρα: Από την 40η θέση στο Top-12 και στο Τόκιο!

bet365

Η Δώρα Γκουντούρα βρήκε στην bwin την απαραίτητη ώθηση που αναζητούσε, για να αποδείξει ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τη Δώρα Γκουντούρα, η οποία κατάφερε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης να εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο! H 24χρονη πρωταθλήτρια, μπήκε στην πίστα αποφασισμένη να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και... τα κατάφερε. Πλέον, ετοιμάζεται για ένα μετάλλιο στο Τόκιο!

«Ο πρωταθλητισμός είναι ορειβασία, όχι κρουαζιέρα, ούτε εκδρομή στη φύση με το τρένο», είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και η 24χρονη ξιφομάχος όλα αυτά τα χρόνια ανέβηκε το δικό της Γολγοθά. Είδε την κλεψύδρα με τις αντοχές της να αδειάζει. Όμως σε κάθε εμπόδιο, σε κάθε δυσκολία, έσφιγγε τα δόντια, με το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων να φωτίζει τον δρόμο. Και την bwin να δίνει την απαραίτητη ώθηση, έκλεισε θέση για το Τόκιο!

Από μικρή στα δύσκολα

Η Δώρα Γκουντούρα ήταν ένα κορίτσι που ονειρευόταν να γίνει καλός άνθρωπος και οι αξίες του αθλητισμού αποτέλεσαν φάρο στη ζωή της. Πέρασε από αρκετά αθλήματα, πριν καταλήξει στην ξιφασκία. Ασχολήθηκε με το τένις και την ενόργανη, ενώ έκανε κι αρκετά χρόνια χορό. Κατάλαβε πως τα σπορ ήταν στο DNA της και απλά αναζητούσε τη δική της αθλητική Ιθάκη. Τη βρήκε στην ξιφασκία, με τον προπονητή της, Θανάση Δελενίκα, να βάζει τις βάσεις και να κατανοεί πως η Δώρα έκρυβε ένα σπάνιο ταλέντο, αλλά και μια τεράστια ψυχική δύναμη. Μαζί του συνεχίζει να πορεύεται.

Η αφοσίωση στον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα είναι δύσκολο εγχείρημα. Το πρώτο μετάλλιο της Γκουντούρα ήταν ανήμερα της γιορτής της, όμως συνδέθηκε και με ένα θλιβερό γεγονός, καθώς την ίδια μέρα έχασε και τον παππού της. Κατάλαβε από τότε πως η αθλητική της καριέρα θα είναι συνυφασμένη με τη ζωή, συνδεδεμένη με χαρές και λύπες, με δυσκολίες και μόχθο. Για την ακρίβεια, έγινε συνώνυμο της ζωής της. Η νεαρή ξιφομάχος πέρασε από τότε πολλές δυσκολίες και σκέφτηκε αρκετές φορές να τα παρατήσει, καθώς έβλεπε πως η στήριξη που λάμβανε ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη δουλειά της. Είχε μιλήσει στον προπονητή και στους γονείς της, βρίσκοντας μπροστά της τεράστια αδιέξοδα, τα οποία την έκαναν να πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ η στήριξη που θα την κάνει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. «Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις ότι μπορείς, να πηγαίνεις στο εξωτερικό και να καταλαβαίνεις ότι δεν υστερείς σε τίποτα, ότι μπορείς κι εσύ να είσαι μέσα στις καλύτερες, αλλά δεν σου δίνεται η ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά. Δεν της αρκούσε να ταξιδεύει σε τουρνουά και να «κολλάει» στο νούμερο 40, ήξερε ότι είχε τις δυνατότητες για να φτάσει ψηλά, αρκεί να βρισκόταν κάποιος που να πίστευε σε εκείνη. Και τότε, εμφανίστηκε στον δρόμο της η bwin, η οποία άλλαξε τα πάντα.

Η πολύπλευρη στήριξη της bwin

Πριν τη συνεργασία της με το διεθνές στοιχηματικό brand, η Γκουντούρα δεν είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στα δέκα ετήσια τουρνουά που κρίνουν τη διεθνή κατάταξη. Η Ελληνίδα αθλήτρια ταξίδευε σε τρία, το πολύ τέσσερα, τουρνουά το χρόνο και όσο καλή και να ήταν η απόδοσή της σ' αυτά, δεν γινόταν να ανταγωνιστεί αθλήτριες που πήγαιναν και στα δέκα. Ένα ακόμα θέμα που είχε να αντιμετωπίσει, ήταν το ότι στην Ελλάδα δεν είχε πολλές αντιπάλους, δεν της δινόταν συχνά η ευκαιρία να ανταγωνιστεί με ανθρώπους που ήταν στο υψηλότερο επίπεδο και να βελτιωθεί μέσω των αγώνων και της προπόνησης μαζί τους. Έτσι, χάρη στην bwin, αυξήθηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό και για προπονήσεις, γεγονός που άλλαξε όλο το επίπεδο προετοιμασίας της και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα τουρνουά «ξεκλείδωσε» όλο το εύρος των ικανοτήτων της! Μέσα σ' έναν χρόνο, από την πρώτη 40άδα της κατάταξης η Δώρα αναρριχήθηκε στην 14άδα. Και έπειτα ακολούθησε η 12άδα και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

Όπως τονίζει, ωστόσο και η ίδια, το θέμα ενός «συμμάχου» όπως η bwin δεν είναι μόνο οικονομικό. «Οι αθλητές δεν χρειάζονται μόνο τα χρήματα, αυτό το απρόσωπο, το να μπαίνεις στον λογαριασμό σου και να βλέπεις ένα ποσό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν το συζητώ, αλλά είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι κάποιοι βρίσκονται συνολικά στο πλευρό σου. Ας πούμε τώρα, εν μέσω πανδημίας, κάποιος σε παίρνει τηλέφωνο και σου λέει: “Πώς είσαι; Είσαι καλά; Έχεις που να προπονηθείς; Ο εξοπλισμός σου; Ψυχολογικά, τι χρειάζεσαι; Θέλεις να πας για τεστ;”. Είναι αλλιώς, καταλαβαίνεις ότι ο άλλος ενδιαφέρεται γενικά για τις συνθήκες της προπόνησής σου και το πώς θα είσαι εσύ καλά. Καταλαβαίνεις ότι θέλει να έρθει κοντά σου, να καταλάβει τις δυσκολίες σου και να σε βοηθήσει να τις ξεπεράσεις».

Θέληση και ταλέντο

Πιστή στο όραμά της για έμπρακτη υποστήριξη στον ελληνικό αθλητισμό, η bwin έγινε ο μεγάλος χορηγός της πρωταθλήτριας της ΑΕΚ, δίνοντάς της την ώθηση που αναζητούσε. Πίστεψε από την αρχή στο ταλέντο και την προσωπικότητά της και δεσμεύτηκε να τη στηρίξει ανεξαρτήτως αποτελέσματος, με μοναδικό στόχο να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να αποδείξει, μαζί με την Γκουντούρα, πως στον αθλητισμό τα όνειρα είναι για να γίνονται πράξη και για να γράψουν μαζί αθλητική ιστορία.

Χαρακτηριστικό της προσωπικότητας της Δώρας είναι το χάλκινο μετάλλιο που έλαβε το 2020 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Akropolis. Η 24χρονη ξιφομάχος έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανεβαίνει στο βάθρο στην ιστορία του θεσμού, αλλά το επίτευγμά της παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε όλο το τουρνουά με βρογχίτιδα! Μετά τη μεγάλη επιτυχία της, ήρθε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η οποία άλλαξε τα σχέδια όχι μόνο της ίδιας, αλλά ολόκληρου του παγκόσμιου αθλητισμού. Δύο εβδομάδες μετά το Akropolis, ήταν προγραμματισμένο το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο η Δώρα φιλοδοξούσε να κλειδώσει την πρόκριση. Φυσικά, ακυρώθηκε. Η ίδια, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Σε συνεννόηση με τον προπονητή που βρίσκεται στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή, χάραξε πρόγραμμα για να παραμείνει σε φόρμα. Και όταν ένα χρόνο μετά ταξίδεψε στο τουρνουά της Βουδαπέστης, ήταν έτοιμη για κάθε πρόκληση. Είχε στο μυαλό της μόνο την πρόκριση.

«Δεν σκεφτόμουν τα εμπόδια που βρήκα στην πορεία, ούτε φοβόμουν τις παίκτριες που θα αντιμετωπίσω. Αυτό που αισθανόμουν, περισσότερο σαν προσωπική μου ανασφάλεια, ήταν αν μετά από έναν χρόνο που είχα να βρεθώ στις πίστες, θα καταφέρω να δώσω το 100%. Αν θα καταφέρω να διαχειριστώ εκείνη τη στιγμή. Πιο πολύ ήταν προσωπικό, δεν έχει να κάνει με τις άλλες. Αλλά περισσότερο σκεφτόμουν το πώς θα παίξω και πώς θα κερδίσω. Ούτε εμπόδια, ούτε αυτούς που μου τα έχουν βάλει, ούτε τίποτα», λέει για την κρίσιμη στιγμή, στην οποία απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα.

Με στόχο το μετάλλιο!

Με την πρόκρισή της στις 16 καλύτερες αθλήτριες του τουρνουά, γεγονός που «σφράγισε» το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς, κατάλαβε πως η στιγμή πια είχε φτάσει. «Το συναίσθημα είναι ακριβώς όπως το ένιωθα τη μέρα που ξεκίνησα να ταξιδεύω. Είχα έναν κόμπο στο λαιμό, σαν να μου είχες κόψει την ανάσα. Ήμουν τόσο αγχωμένη μέχρι να πάω εκεί, να γίνει η διαδικασία και να τελειώσω. Οι δικοί μου άνθρωποι δεν με έχουν ξαναδεί έτσι. με το που κατάλαβα ότι έχουμε πάρει την πρόκριση, απλά ανάσανα!», καταλήγει. Μαζί της, ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός.

Η 24χρονη πρωταθλήτρια δεν κρύβει πως από τη στιγμή που ο στόχος της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς επετεύχθη, πλέον αφοσιώνεται στο πώς θα παρουσιαστεί 100% έτοιμη για να ανέβει στο βάθρο. «Για να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα όνειρο», λέει με ένα χαμόγελο γεμάτο ελπίδα. Και φυσικά, δείγμα της νοοτροπίας της, την οποία ενστερνίζεται και η bwin, είναι το ότι δεν ξεχνά τους υπόλοιπους αθλητές που δίνουν τη μάχη ακόμα, ή που δεν κατάφεραν να προκριθούν. «Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πώς είναι να προσπαθείς και να μην τα παρατάς. Έχουν τον αμέριστο σεβασμό μου».

Αντίστοιχος είναι ο σεβασμός που έχει προς τον ελληνικό αθλητισμό και η bwin. Η Δώρα Γκουντούρα, φυσικά, δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που υποστηρίζει. Στο πρόγραμμα της Team Future, το οποίο ήρθε για να αλλάξει το μέλλον του αθλητισμού, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 18 αθλητές ατομικών αγωνισμάτων, τους οποίους το κορυφαίο στοιχηματικό brand βοηθά να πετύχουν τα όνειρά τους. Είναι δεδομένο ότι με την ολιστική στήριξη που τους προσφέρει, μπορούν να ονειρεύονται ένα διαφορετικό μέλλον!

21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι.

 

Τελευταία Νέα