Γέμελος: «Θέλω να γνωρίσω τον Μαρτίνς, ο Σεμέδο θα ήταν καλός 200αρης»

Αντώνης Πατσούρας
Ο αρχιπροπονητής κολύμβησης του Ολυμπιακού Νίκος Γέμελος μιλάει στο gazzetta.gr μετά από την κατάκτηση του 61ου πρωταθλήματος κολύμβησης.

Κολυμπάει στον Ολυμπιακό από το 1972. Τότε ήταν "μωρό" αλλά μεγάλωσε και έπεσε στην πισίνα για να κερδίσει και εκείνος πρωτάθλημα ως κολυμβητής του συλλόγου του Πειραιά. Μεγάλωσε μέσα στις πισίνες και πλέον αφού έχει ξεπεράσει τα 50 οδήγησε τον Ολυμπιακό στο 61ο πρωτάθλημα.

Ο Νίκος Γέμελος λίγες ημέρες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Πειραιώτες μίλησε στο gazzetta.gr για κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ...

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από την κολύμβηση;
«Σε πολύ μικρή ηλικία είχα πάει με τον πατέρα μου στο Ζάππειο για να δούμε αγώνες κολύμβησης. Θυμάμαι στην είσοδο είχε ένα άγαλμα ενός κολυμβητή. Είχε μια υπέροχη ξύλινη εξέδρα. Ήταν φοβερό κολυμβητήριο και πάντα γεμάτο. Κρίμα που είναι κλειστό».
Πότε ήσουν κολυμβητής στον Ολυμπιακό;
«Νομίζω το 1981 πήρα το πρώτο μου πρωτάθλημα και το 1987 στην Καλαμάτα κολύμπησα για τελευταία φορά. Τότε που το είχαμε χάσει από τον ΠΑΟΚ».


Πόσα πρωταθλήματα έχεις κερδίσει ως αθλητής και προπονητής;
«Δεν θυμάμαι. Είναι πολλά. Θέλει να πάρω χαρτί και μολύβι».
Τι διαφορές έχει η κολύμβηση του τότε και του σήμερα;
«Παλιά ήταν πιο ελιτίστικο. Παλιά όταν λέω πιο παλιά από την εποχή μου. Τότε στις προπονήσεις υπήρχε κόσμος. Έβγαινες από την πισίνα και ήταν ο θεατής με το χρονόμετρο και σου έλεγε τι χρόνο έκανες! Θεωρώ πως η κολύμβηση δεν έχει χάσει τον κόσμο της. Μου λείπουν τα γεμάτα κολυμβητήρια. Βέβαια φέτος λόγω covid-19 δεν μπορούσαμε να έχουμε κόσμο».
Σε ενοχλεί ως άνθρωπος που έχεις φάει τη ζωή σου στην πισίνα η τηλεόραση να μην δείχνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης;
«Βέβαια. Το κολύμπι είναι πολύ λαοφιλές σπορ. Χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται στη χώρα με την κολύμβηση. Όλοι αυτοί θα ήθελαν όπως παλιά να δουν τους κορυφαίους από την τηλεόραση. Εάν αναλύσεις τους αριθμούς και μάθεις για τον κόσμο που είναι κάθε ημέρα στα κολυμβητήρια θα δεις ότι το κοινό είναι τεράστιο. Σου είπα παλιά υπήρχαν εκατοντάδες θεατές ακόμη και στις προπονήσεις».


Τι σημαίνει για σένα Ολυμπιακός;
«Είναι η ομάδα μου. Η αγάπη μου. Χρωστάω τα πάντα στον Ολυμπιακό».
Πριν από λίγες ημέρες κατακτήθηκε το 61ο πρωτάθλημα. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον και θες να τα δεις να εκπληρώνονται;
«Θέλω να δω τον Ολυμπιακό να κατακτά το 100ο πρωτάθλημα στην κολύμβηση. Γενικά θέλω να βλέπω τον Ολυμπιακό να κερδίζει τίτλους σ'όλα τα σπορ».
Είσαι ποδοσφαιρικός ή μπασκετικός;
«Ποδοσφαιρικός. Κάθε χρόνο με διαρκείας».


Στεναχωρήθηκες με τον αποκλεισμό από την Γουβλς;
«Ναι. Ήταν άδικο. Βέβαια μετράει το αποτέλεσμα στο τέλος. Έπρεπε να βάλει 3 γκολ ο Ολυμπιακός. Είχαμε ευκαιρίες ήταν και το οφσαιντ. Πριν από λίγες ώρες κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στην κολύμβηση και μετά πικραθήκαμε αφού δεν αξίζαμε τον αποκλεισμό στο ποδόσφαιρο».
Σου αρέσει η ποδοσφαιρική ομάδα;
«Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και έχει βάλει τις βάσεις για σπουδαία πράγματα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να δει πολύ ψηλά στην Ευρώπη τον Ολυμπιακό και έχει φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα».
Ο Μαρτίνς σου κάνει κλικ ως προπονητής;
«Θα ήθελα να τον συναντήσω. Να τον γνωρίσω και να μιλήσουμε για προπονητική και τον Ολυμπιακό. Η προετοιμασία σ΄όλα τα σπορ είναι κοινή. Αλλάζει φυσικά η τακτική. Μου αρέσει που ζει έντονα και συμμετέχει στο παιχνίδι. Επίσης μου αρέσει που βγάζει παίκτες. Δίνει ευκαιρίες, καθιερώνει παίκτες και μετά είναι περιζήτητοι».


Ποιος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού θα μπορούσε να είναι κολυμβητής;
«Ο Σεμέδο. Έχει το σώμα για να γίνει ένας καλός 200αρης».
Το μπάσκετ του Ολυμπιακού πως το βλέπεις;
«Δυνατό. Έχουμε καλή ομάδα και προπονητή και επέστρεψε και ο Σλούκας. Τι άλλο να θέλουμε;».


Άς αφήσουμε τον Σλούκα. Ο Γιαννιώτης σου λείπει;
«Με τον Σπύρο είμαστε συνέχεια μαζί αλλά θα σου πω ότι μου λείπει από τις προπονήσεις. Φυσικά και από τους αγώνες. Τραβούσε όλη την ομάδα. Ο Σπύρος λείπει από την ελληνική κολύμβηση».
Ο Ολυμπιακός γιατί δεν χάνει τίτλο στην κολύμβηση;
«Είναι στο dna μας. Από το 1969 έχει χάσει μόλις 2 πρωταθλήματα! Γενικά ο Ολυμπιακός έχει τεράστια παράδοση στα ναυταθλητικά αθλήματα και πρέπει να την συνεχίσει. Νιώθω ότι χρωστάμε στον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη που ήταν έφορος στη δεκαετία του '60. Στους πιο παλιούς αλλά και σε αθλητές όπως είναι ο Καρύδης, ο Κουτουμάκης, η Μπαξεβανέλη, η Δάρα και άλλα παιδιά. Έχω το βάρος στις πλάτες μου να συνεχίσω την παράδοση και θα τον έχουν και οι επόμενες γενιές. Ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής».


Το 2010 και το 2011 φοβήθηκες μην σπάει το σερί λόγω των οικονομικών προβλημάτων;
«Όχι. Ο Ολυμπιακός στα δύσκολα βρίσκει λύσεις. Ο Μαρινάκης και ο Κουντούρης είναι εγγυητές της σταθερότητας και της ασφάλειας στον Ολυμπιακό».
Έχεις συμμετάσχει 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είσαι στο Τόκιο;
«Νομίζω πως έχω ακόμη να προσφέρω με τις γνώσεις μου».
Θα αποδεχόσουν πρόταση για συνεργασία από κλαμπ του εξωτερικού ή εθνική ομάδα;
«Τώρα όχι. Μεγάλωσα. Δεν θέλω να φύγω. Παλαιότερα είχα προτάσεις από ΗΠΑ, Ελβετία και άλλες χώρες αλλά δεν πήγα. Ίσως να έπρεπε να έχω κάνει το βήμα».
Τι θα ήθελες να λένε μετά από χρόνια για σένα;
«Ότι ήμουν ένας καλός προπονητής. Δεν ήθελα να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και είμαι τυχερός».